Hodinky měsíců březen/duben 2019

Přiznáme se, během Baselworldu jsme se naběhali tolik (aspoň ti z nás, kteří tam opravdu dojeli), že jsme pro Vás nestihli připravit hodinky měsíce. Snad nám to odpustíte, protože dneska Vám přinášíme speciální dvojitý díl kde se koukneme rovnou na čtyři krásné kousky. Na tvorbě článku se podíleli téměř všichni členové týmu Helveti.cz, proto doufáme že Vás bude bavit. Také Vám můžeme zaručit, že v nejbližších týdnech se tu budou objevovat články jako houby po dešti.

Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau 027/4729.00

Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau 027/4728.00
Terasovitá budova ve Schrambergu

Rok 2019 nám přinesl několik zajímavých limitovaných edic z dílny schramberského hodinářského kolosu. Za zmínku však podle mě stojí i ohlédnutí ke starším limitkám, proto jsem tentokrát jako hodinky měsíce vybral Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau 027/4729.00. Jedná se o limitovanou edici, vyrobenou v počtu 1000 ks., která byla vytvořena na počest výročí 100 let od postavení terasovité budovy ve Schrambergu. Ta tehdy díky své unikátní konstrukci poskytovala hodinářům dostatek světla pro jejich práci, zatímco dnes slouží jako muzeum značky Junghans.

To ale není zdaleka vše, co mě na těchto hodinkách zaujalo. Jako největší výhodu oproti většině modelů řady Meister vidím safírové sklíčko, které v kombinaci s antireflexní vrstvou zajišťuje skvělou čitelnost i za ostrého světla a zároveň maximální odolnost vůči poškrábání. Skutečně poctivým dojmem pak působí řemínek z pravé aligátoří kůže, jehož zelená barva symbolizuje barvu dlaždic uvnitř legendární terasovité budovy.

Právě kombinaci tohoto zeleného řemínku s velice čistým stříbrným číselníkem hodnotím jako velmi přitažlivou a i přes trochu netradiční zelenou barvu řemínku jako velmi elegantní. Číselník nadchne svojí jednoduchostí a čistotou, což je ostatně pro řadu Meister typické. Osobně se mi velice líbí použití bílého podkladu pro pole ukazatele dne a data, čímž je docíleno toho, že tato pole nepůsobí nijak rušivým dojmem. Strojek J880.1, což je vlastně osvědčený švýcarský strojek Valjoux 7750, dále nabízí také funkci stopek. Na tom to modelu, stejně jako u ostatních modelů Junghans se stopkami oceňuji, že stopky nijak nenarušují celkovou eleganci hodinek, což rozhodně nebývá pravidlem.

Pouzdro těchto hodinek je vyrobeno z ušlechtilé oceli (existuje však i již vyprodaná stokusová verze ze zlata) a i přes relativně větší výšku 13,9 mm sedí na ruce velmi dobře a to hlavně díky tvaru pouzdra, které se zužuje směrem k dýnku. Výšku pouzdra hodnotím jako vyšší hlavně s ohledem na fakt, že se jedná o čistokrevné oblekovky. I průměr pouzdra 40,7 mm je pro moji ruku o obvodu cca 18 cm naprosto ideální.

Na mechanických hodinkách Junghans lze zpravidla při pohledu na dýnko obdivovat krásy zdobených strojků díky průhledu. Na modelu 027/4729.00 tomu tak není, jelikož pohled na dýnko odhalí vyobrazení terasovité budovy, na jejíž počet byl model vytvořen. Praktičnosti modelu pak pomáhá luminiscence na ručkách. Ze zkušenosti se svými Junghans Meister Driver Chronoscope 027/3684.00 pak mohu říci, že i u takto elegantních hodinek se při slabém světle či dokonce tmě luminiscence může hodit. Limitka Terrassenbau tak díky svým vlastnostem nenajde využití pouze při společenských událostech k obleku, ale i pro každodenní nošení.

Plusy:

  • safírové sklo s antireflexem
  • velice atraktivní a elegantní vzhled
  • limitovaná edice 1000 ks
  • i přes vyšší pouzdro velice pohodlné
  • řemínek z pravé aligátoří kůže
  • zajímavá kombinace zeleného řemínku a stříbrného číselníku

Mínusy:

  • snad jen relativně vyšší cena (55 220 Kč), ta však odpovídá vlastnostem

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Junghans, Alpina, Junkers a Zeppelin. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Junghans Meister Chronoscope Terrassenbau 027/4729.00

Casio ECB 800D-1A

Casio ECB 800D-1A


V poslední době čím dál více slyšíme o vzmáhajícím se trendu chytrých hodinek. Když se řekne chytré hodinky, většina lidí si představí nástroj, „hodinky“ s digitálním, dnes už často dotykovým displejem, které jsou prodlouženou rukou Vašeho telefonu, signalizují události z kalendáře, zobrazují různé notifikace z telefonu, lze jimi odpovídat na sms, přijímat hovory, přehrávat hudbu a mnozí výrobci se stále častěji snaží přidat funkce, které se zaměřují na Vaše osobní zdraví a pomocí různých popudů a analýz mají za úkol, společně s Vaším odhodláním, zkvalitnit Váš život, přimět Vás k pravidelnému pohybu a zlepšení životního stylu.

Hodinky, kterým se dostalo tento měsíc pocty být v naší pravidelné rubrice nesou také označení chytré, avšak výše zmíněné funkce od nich určitě neočekávejte. Nesnaží se o nic víc, než nabídnout snadnou a rychlou obsluhu a zpříjemnit tak používání palety funkcí, jimiž jsou vybaveny – což, přiznejme si, není vůbec málo.

Vybraný model, na nějž jsem se rozhodla tento měsíc upozornit, patří do stáje značky Casio, konkrétně sportovně založené řady Edifice, která se čím dál více orientuje na hodinky jejichž DNA je spojená s motorsportem. Ač jsem řadu označila za sportovní, nečekejte nic podobného, jako nesmrtelné G-Shock, anebo outdoorové ProTrek. Ti, kdo značku a jmenovanou řadu znají vědí, že mohou očekávat sportovně elegantní hodinky obdařené funkcemi, nadčasovým designem a mnohdy moderními technologiemi, hodící se pro každodenní nošení.

Výjimkou není ani model Casio ECB 800D-1A, který ztělesňuje vše výše zmíněné – nabízí vzhled klasických hodinek okořeněný sportovními prvky, řadu funkcí, a to vše doplňuje možností propojení telefonu s Bluetooth. Důraz je zde kladen na dynamický vzhled, dobrou přehlednost a… znovu se budu opakovat, snadnou ovladatelnost. Hodinky jsou vyrobeny z nerezové oceli a pyšní se kvalitním zpracováním v poměru k ceně. Je pravdou, že někdo by mohl namítat, že si u těchto hodinek značka příliš nepohrála s náramkem, ale je třeba si uvědomit, v jaké cenové hladině se pohybujeme. Náramek naopak chválím pro možnost jeho snadné úpravy, jelikož články jsou spojeny klasickými stěžejkami, které stačí v jasně naznačeném místě rozpojit a snadno tak ubrat potřebné množství článků, aniž by člověk musel dávat pozor na to, jakým způsobem osičky vytlačovat, vracet a co je ještě důležitější, pro úpravu není třeba žádného speciálního nástroje. Ti, kdo jsou zběhlí ve vyměňování řemínků si s tímto typem náramku hravě poradí.

To čím, hodinky především upoutají je pouzdro a ciferník. Pouzdro působí masivním dojmem, což potvrzuje i průměr 49 mm, avšak díky výšce 13,7 mm a dobře řešenému náramku sedí dobře na zápěstí. Tlačítka po bocích pouzdra prozradí, že se jedná o hodinky s více funkcemi a jsou jedním z prvků, jenž hodinkám dodává sportovní vzhled, tím druhým je kombinovaný ciferník se vzorem karbonu v šedomodrém barevném provedení, s výraznými indexy na pozicích hodin a ručkami opatřenými luminiscencí. I přes doplnění analogového ciferníku digitálním displejem a subciferníkem na pozici šesté hodiny jsou hodinky velmi dobře čitelné a za všech okolností přehledné. Každý ukazatel na hodinkách má svůj dobrý důvod a přispívá snadnému odečtu informací. Subciferník na pozici 6. hodiny je tachymetrem, indikuje stav nabití akumulátoru a aktuálně zvolenou funkci, samotné tři ručky analogového ciferníku pak kromě času signalizují za pomoci vteřinové ručky stav připojení hodinek k telefonu. Digitální displej může zobrazovat aktuální datum včetně dne, čas druhého pásma, údaje spojené s odpočtem, budíky a stopkami, to vše v závislosti na aktuálně používané funkci.

Právě funkce jsou jedním z nejzajímavějších prvků na hodinkách. Model nabízí krom zobrazení času také zobrazení data, dne, druhé časové pásmo, stopky, odpočet a budík. Ve spojení s použitím aplikace Edifice Connected je možné mít k dispozici neustále přesný čas a možnost snadno ovládat zmíněné funkce, které je samozřejmě možné používat i bez telefonu pomocí samotných hodinek. Po instalaci aplikace (dostupná pro Android i iOS) a spárování telefonu s hodinkami už Vás aplikace v podstatě sama vede. Můžete využít průvodce a zjistit, co vše se nabízí, ale vzhledem k tomu, že se jedná o velmi intuitivní a uživatelsky velmi dobře zpracovaný produkt, většinu funkcí a způsob jejich ovládání naleznete sami, bez potřeby využití průvodce. Co je tedy možné skrze aplikaci nastavit? Duální čas výběrem jednoho z předdefinovaných světových měst, až 5 multifunkčních alarmů, přepnutí do letového režimu, odpočet, a jelikož byly hodinky vyvíjeny na základě informací od členů profesionálních závodních automobilových týmů, nabízí navíc zajímavé pokročilé funkce stopek, umožňující měření s přesností 1/1000 vteřiny, možností uložení až 200 záznamů, na digitálním displeji i v telefonu pak lze zobrazit hodnoty jednotlivých měřených kol, grafické znázornění více kol, či použít indikátor cílového času. Mezi další užitečné funkce hodinek bezesporu patří Phone Finder – po stisknutí tlačítka hodinek se rozezní Váš telefon a vy jej tak snáze naleznete, samozřejmostí je pak podsvícení, automatický kalendář do roku 2099, automatický úsporný režim, dostatečná rezerva chodu, indikace slabé baterie apod.

Výrazně méně funkcí, než je u „běžných“ smart watch zvykem bych zde neoznačila za nedostatek, a proto tento bod neuvádím ani v záporech hodinek. Casio na to prostě kouká jinak a snaží se nabídnout něco trochu jiného, totiž snadné (což myslím ocení mnozí, kdo měli tu čest s funkcemi nabitými hodinkami) a rychlé ovládání, uživatelsky příjemné prostředí, takže od nynějška již není třeba lovit v paměti, jak ono se to vlastně přepíná na jinou funkci, přenastavuje se čas apod. Nyní stačí vzít do ruky telefon, párkrát kliknout na displej a tradá – hodinky v mžiku dělají to, co po nich chceme. Směr, jímž se Casio nejen v řadě Edifice ubírá se mi opravdu líbí a doufám, že neoslovil pouze mne.

Plusy:

  • Klasický design hodinek
  • Funkce Bluetooth
  • Snadné nastavení hodinek
  • Pokročilé funkce stopek
  • Snadná úprava délky náramku
  • Příjemná cenovka 6790 Kč

Mínusy:

  • Minerální sklíčko
  • Plechové koncovky náramku
  • Větší průměr pouzdra 49 mm

Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko a k tomu si přibrala ještě Casio. Mezi její další zájmy patří turistika, cestování a dobré víno. Mimo práce v Helveti ještě zvládá studium vysoké školy.

Certina DS-1 Powermatic 80 C029.807.16.031.60 Himalaya Special Edition

Certina DS-1 Powermatic 80 C029.807.16.031.60 Himalaya Special Edition

Pro hodinky měsíce jsem tentokrát zvolil poněkud starší model speciální edice značky Certina, a to konkrétně model Certina DS-1 Powermatic 80 C029.807.16.031.60 Himalaya Special Edition.

Protože mám rád hodinky s příběhem, podívejme se, jaký příběh se skrývá právě za tímto modelem. Hodinky Certina Himalaya Special Edition se inspirují slavným modelem z roku 1960. Jedná se konkrétně o model Certina DS Automatic 5601 003 vyráběný v letech 1959 až 1960, a který v sobě ukrýval strojek Certina 25-451. Hodinky se proslavily u jedné příležitosti, při které byly nošeny, a tou bylo zdolání Himálajského štítu Dhaulagiri (8167 m) v květnu 1960 expedicí pod vedením Maxe Eiselina. Právě tento model měli členové švýcarsko-rakouské expedice na zápěstích, když se jim povedlo vystoupat na tuto, v této době pouze druhou nezdolanou, himálajskou osmitisícovku. Na ruce hodinky držel kovový náramek od slavného návrháře a výrobce náramků Gay Frèrese, kterého tahy používaly ty nejslavnější hodinářské značky, např. Rolex, Patek Philipp, Vacheron Constantin a mnozí jiní. Na dýnku hodinek pak byl vygravírován text „Schweizer Himalaya Expedition 1960“.

Nyní se vraťme zpátky k hodinkám měsíce. Model Certina Himalaya Special Edition spadá do řady DS-1, ve které najdeme hodinky vyznačující se klasickým, elegantním vzhledem. Právě jednoduchý a přehledný ciferník mě zaujal nejvíce. Na bílém číselníku, po jehož vnějším obvodu najdeme kruh zlaté barvy, nádherně kontrastují ručky a indexy stejné zlaté barvy. Ciferník je chráněn safírovým sklíčkem, které je maximálně odolné vůči poškrábání a je opatřeno antireflexní vrstvou, která zabraňuje odleskům a slibuje výbornou čitelnost i za jasného slunečního světla. Odkaz k historickému modelu najdeme i ve formě loga dvojitého C jak na číselníku, tak na korunce, které Certina v minulosti používala.

Velice pozitivně hodnotím použití strojku Powermatic 80, který vychází z legendárního strojku ETA 2824-2 a jak už název napovídá, rezerva nátahu tohoto strojku činí neuvěřitelných 80 hodin, což je téměř dvakrát víc než u většiny automatických strojků. Prvně byl představen na veletrhu hodinek Baselworld v roce 2013, je osazen 23 kameny a pracuje na frekvenci 21 600 kmitů za hodinu. Na jeho vývoji se kromě společnosti ETA podílel výrobce hodinek Tissot. Tady pouze připomenu, že stejnou rezervu nátahu v této cenové relaci, t.j. kolem 22 000 Kč, nabízí pouze Tissot a Hamilton (strojek s označením Hamilton H-10).

Kapitola sama o sobě je zadní strana hodinek, která mně doslova nadchla. Přes průhledné dýnko můžeme pozorovat práci strojku, ale víc než polovinu zabírá rytina v podobě hory, která připomíná slavnou expedici a výstup na horu Dhaulagiri. Celkový dojem ze zadní strany hodinek trochu kazí standardní nápisy po stranách, které si myslím nebyli v tomhle případě nutné.

Samotné pouzdro hodinek je vyrobeno z ušlechtilé oceli, které díky optimální velikosti 40 mm a výšce necelých 12 mm sedí na mojí ruce o obvodu zhruba 17 cm perfektně. Vodotěsnost modelu je příjemných 100 m, což bohatě stačí pro jakýkoliv běžný kontakt s vodou. Trochu lituji absence luminiscence a negativně vnímám dodávaný kožený pásek s motýlovou sponou, na kterou si nemůžu ani po delším nošení vůbec zvyknout. Výměna pásku tak pro mě bude nutností.

I přes poslední dvě výtky si myslím, že model Certina Himalaya Special Edition jsou velice příjemné a zajímavé hodinky pro každodenní nošení a ocení je hlavně milovníci elegance a klasického dizajnu.

Plusy:

  • Klasický a elegantní vzhled
  • Strojek s rezervou nátahu až 80 hodin
  • Nádherné zpracování zadní strany hodinek
  • Safírové sklíčko s antireflexní vrstvou
  • Vodotěsnost 100 m
  • Příznivá cena

Mínusy:

  • Absence luminiscence
  • Kožený řemínek s motýlovou sponou

Autor: Martin Jasovský

Martin Jasovký

Martin je sice nováček v Helveti, ale hodinky jsou jeho největší zálibou už spoustu let. U nás se hned začal starat např. o Tissot nebo Certinu.

Certina C029.807.16.031.60

Seiko SSC619P1

Seiko SSC619P1

Jelikož jsem alespoň momentálně hodinkově uspokojen – o což se postaraly hned tři nové kousky, které během krátké chvíle rozšířily mou skromnější sbírku( konkrétně Orient FAA02008D, Bulova 96B251 a Tissot Chemin des Tourelles Automatic T099.408.11.058.00 ), tak volba hodinek měsíce nebyla vůbec jednoduchá. Nicméně se tu našel jeden kousek, po kterém pošilhávám pokaždé, kdy procházím kolem vitríny Seiko. Tím kouskem není nic jiného, než novinka z konce minulého roku – Seiko SSC619P1.

Jako vždy začnu u vzhledu hodinek. Nic, co bychom ještě neviděli, ale v provedení takovém, že rozhodně zaujme. Klasický chronograf skvěle lahodí mému oku díky kombinaci šedé, tmavě modré a černé barvy. To vše podtržené ocelovým pouzdrem a tahem – vše přesně podle mých představ. Model je též k dostání na koženém řemínku a to s označením Seiko SSC625P1.

Jediné, co může člověka trochu zarazit, je uváděný rozměr 45mm – který je již pro většinu lidí na hraně nositelnosti. Kupodivu po vyzkoušení hodinek na zápěstí, skvěle seděly a to především díky netradičně tvarovanému pouzdru. 

Hodinky se svým designem a zpracováním řadí do tzv. Racing/Driving stylu hodinek – předpokládám, že tento design nemusím dál představovat a každému se vybaví nějaké ty retro Tag Heuery. Přesně tam bych též designově řadil tyto Seika, koneckonců to sama potvrzuje i tachymetr, kterým je ciferník vybaven. 

První funkci hodinek jsem již zmínil – tachymetr. Další funkcí, kterou nelze přehlédnout, jsou stopky a ukazatel data. Nicméně největší funkcí a plusovým bodem tohoto modelu je solární in-house Seiko pohon V175 a tedy absence klasické baterie. Výdrž akumulátoru je standardně něco kolem deseti let a nám tedy odpadá starost o případnou výměnu baterie. Toto hodnotím u hodinek vždy jako velké plus. Technická specifikace je pak poměrně standardní – 100m vodotěsnost a u Seiko hodinek klasické Hardlex sklíčko. To vše za super cenu 8690,-.

Toto vše z nich dělá pro mě ideální volbu hodinek a jelikož kromě zmiňovaných Moonwatchů nemám žádné chronografy, tak si již dělám zálusk a přemýšlím, že brzo opět rozšířím mou sbírku.

Plusy:

  • Atraktivní design
  • Příjemná cena
  • Solární in-house strojek

Mínusy:

  • Pro někoho větší rozměr 45mm
  • Absence safírového sklíčka

Román Procházka

Roman je sportovec, který si nepotrpí na konvence. Kromě řízení expedice se stará o Luminox nebo třeba Zeppelin.

Podívejte i na naše předchozí tipy:

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *