Hodinky měsíce prosince 2018

Vánoční shon je pryč, přišel nový rok a s ním určitě i spousta nových hodinek, které jste našli pod stromečkem. S přáním všeho nejlepšího do nového roku jsme si pro vás schovali loňské prosincové tipy. Ondřej vám představí naprosto unikátní a limitované hodinky Seiko. Hodinky podobného rázu skutečně nemíváme skladem každý den, a proto bych každému milovníkovi hodinek Seiko přál, aby se na ně mohl alespoň přijít podívat. Druhé, podstatně dostupnější, ale neméně zajímavé hodinky, představí Darča.

S rubrikou budeme samozřejmě pokračovat a už teď se těším na první letošní vydání, připravujeme opět něco nového! Hurá do roku 2019.

Za tým Helveti.cz Jiří Štencek.

Seiko SLA025J1 – Limited Edition

Je 9. listopadu 2018 a Atsushi Kaneko, ředitel Seiko Watch Corporation v plném sále Théâtre du Léman v Ženevě je plný očekávání. Za chvíli budou vyhlášeny hodinky roku v kategorii sportovních hodinek a právě SLA025J1 byly nominovány. Vyhrají právě Seiko? Proti takovým soupeřům, jako je Fabergé, Zenith nebo Ulysse Nardin (foto v galerii pod článkem), tedy hodinkám většinou úplně odlišné cenové kategorie?

Ano, zlatou sošku v podobě lidské ruky, která má symbolizovat jemné řemeslné mistrovství a je považována za takového hodinkového „Oscara“, si skutečně odnesly právě tyto hodinky Seiko. Pro značku je to v pořadí čtvrté podobné ocenění, ale vůbec poprvé byly oceněny potápěčské hodinky Seiko. Mohlo by se zdát, že další cena Grand Prix d’Horlogerie de Genève jen zapadne do firemní sbírky ocenění, ale dovolím si tvrdit, že i pro takového giganta a legendu, jakou Seiko bezesporu je, se jedná o mimořádný úspěch.

Historické okénko

Firma Seiko má s potápěčskými hodinkami bohaté zkušenosti. Jen ve stručnosti: první vydala v roce 1965 a rychle stala se v této specializaci inovátorem. Z inovací musím vyzdvihnout harmonikový pryžový řemínek, který jistě znáte třeba z populárních želv nebo třeba výrobu prvních potápěčských hodinek z titanu.

V roce 1968 pak Seiko přišlo s prvními potápkami s vysokofrekvenčním strojkem v pouzdře s vodotěsností do 300 m. Tento model byl označen 6159-7001 a dnes, 50 let poté, je vysoce sběratelsky hodnocen. Když už se vám podaří sehnat kousek v pěkném stavu, a takových skutečně mnoho není, pohybuje se jeho cena v aukcích kolem 10 000 USD.

Seiko Prospex 1968 Diver’s RE-CREATION

Limitovaná edice SLA025J1 je znovuzrozením legendy v modernějším a technicky vyspělejším provedení. Vzhledem je tahle limitka věrná originálu, ale narozdíl od své předlohy byla vyrobena pro tzv. saturační potápění. Stejně jako u originálu je pouzdro vyrobeno z jediného kusu oceli s úplně rovnými zády. Tedy hodinky vlastně nemají žádné víčko, žádné šroubky, žádný závit. Samozřejmě to znamená, že údržbu a servis stroje je nutné provádět vrchem! Nevzpomínám si, kdy jsem něco takového viděl a hodinkám to přidává na jejich jedinečnosti. Voděodolnost zůstala 300m a šroubovací korunka je proto nutností. Na rozdíl od modelu z roku 1965 a jeho reedice je tady ale už umístěna na pozici 4. hodiny. Pro potápky Seiko je to typický znak, navíc praktický. I tyhle potápky jsou totiž poměrně robustní (velikost pouzdra je 44,8 mm) a korunka díky posunu netlačí do zápěstí.

Musím se přiznat, že když jsem tato Seika viděl poprvé, zarazilo mě jejich balení. Je to velký plastový kufr, ve kterém je kromě hodinek také skutečně masivní nůž v plastovém pouzdře, úplně v protikladu k jemnosti hodinkových strojků. A protože jsem se nikdy nepotápěl, strhnul na sebe tenhle těžký kus oceli všechnu pozornost. Neprávem a skutečně jen na chvíli.

Skvěle sedí na ruce i přes jejich větší výšku.  — Martin Jasovský

U hodinek si hodně všímám detailů a kvality jejich provedení, jsem na to prostě zatížen. Po stovkách vyfocených hodinek si člověk začně všímat i nepatrných věcí. A to je právě místo, kde musím tahle Seika vychválit až do nebes! Čistota a kvalita zpracování jemných detailů je až neuvěřitelná. Svůj podíl na tom samozřejmě má i krásně čisté antireflexní sklo, které prostě zmizí a vy tak vnímáte jen dokonalost provedení zlacených ruček a indexů.

Co naopak pochválit tak docela nemůžu, je řemínek. Materiál je určitě kvalitní a i vaflový vzor vypadá dobře, ale raději si nepředstavuji, jak bude vypadat po pár týdnech nošení. Na druhou stranu, měl by jít snadno umýt. Ale pozor! Tenhle silikonový řemínek je až překvapivě jemný a pohodlný. Tak či tak, stejně bych si tyhle hodinky dal na kožený řemínkek. Vím, potápky a kůže…Jsem si ale jistý, že by to vypadalo skvěle!

SLA025J1 jsou tak trošku hodinky, které mění moje vnímání. Úžasně zpracované detaily jsem už zmínil, ale to se pozná hlavně z blízka. Z větší dálky jdou hodinky jasně poznat díky kombinaci černého číselníku a zlacených detailů. Ačkoliv zlatou na hodinkách obecně nemám příliš rád, v některých případech mi přijde jednoduše „prďácká“. Zlatá barva je tady použita i na popisy jinak vcelku standardní minutové lunety, která je pro potápěčské účely samozřejmě pouze jednosměrně otočná. Nemůžu si pomoct, tady ta kombinace vypadá zkrátka moc dobře. K lunetě ještě jednu věc – její chod je skvěle přesný a při otáčení vydává tak pěkný zvuk, že jsem vám ho rovnou nahrál.

 

Číselník je pak funkčně podtrhnutý luminiscenčním nátěrem Lumibrite a jak už je pro potápky Seiko zvykem, svítí perfektně (viz foto).

Než dojde řada na použitý strojek, který místo mě popíše Jirka Bareš (i jeho malá dcera toho totiž ví o hodinkových strojcích víc než já), zmíním se ještě o finální úpravě pouzdra. To je totiž upraveno stejně jako hodinky Grand Seiko. Jde o kombinaci broušených a leštěných ploch, přičemž za mě oku lahodí hlavně ty leštěné tradiční ruční technikou Zaratsu.

Strojek Seiko 8L55

Strojek obsahuje 37 ložiskových kamenů, disponuje zastavením sekundové ručky při seřizování (tzv. hacking) a kromě automatického nátahu jej lze natahovat i ručně. Jedná se o tzv. hi-beat strojek, tedy strojek s vysokou frekvencí setrvačky. Ta pracuje na frekvenci 5 Hz, tedy 36 000 polokmitů za hodinu. Sekundová ručka se tedy pohne 10x za sekundu a její chod probíhá plynuleji než u 28 800 polokmitů/hod (4 Hz – 8 pohybů/s) běžných například u švýcarských strojků ETA, či dokonce 21 600 polokmitů za hodinu (3 Hz), která je hojně užívána u základních strojků Seiko.

Tento strojek je předstupněm k vrcholné řadě Grand Seiko. Jedná se totiž o nižší verzi strojku řady 9S, používané právě u vrcholných kusů japonského výrobce, která se liší pouze úrovní zdobení. Rezerva chodu tohoto strojku činí 55 hodin, zatímco rezerva chodu běžných strojků se pohybuje kolem 40 hodin.  — Jiří Bareš

Resumé

S pouhými 1500 kusy jde jednoznačně o sběratelský kousek. Ani cenovka 143 600 Kč z nich nedělá lidové hodinky a ano, na hodinky Seiko, které ještě přísně vzato spadají do řady Prospex, je mírně řečeno velmi vysoká. Byla by ale velká chyba posuzovat SLA025J1 jen z perspektivy této řady. Prakticky se totiž jedná o takový předstupeň Grand Seiko. Dokonce se jejich strojek rodí v rukách stejným hodinářům jako strojky Grand Seiko. Strojek SLA025J1 totiž narozdíl od zbytku řady Presage pochází z prémiového studia Shizuku-Ishi. Nakonec, Hi-Beat potápky z kolekce vrcholné řady Grand Seiko vyjdou zhruba na dvojnásobek. A navíc, prestižní hodinkové ocenění z nich může během pár let udělat sběratelsky ještě cennější kousek.

Klady
+ Skutečně unikátní hodinky
+ Limitovaná edice 1500 kusů
+ Neskutečně precizní zpracování
+ Hi-Beat strojek
+ Perfektní chod lunety

Zápory
Vysoká cena
Řemínek

KUPUJTE ZDE

Bulova Sutton Diamond Automatic 96P181

Už když jsem vybírala kolekci naší nové značky mne napadlo, že některé z nových hodinek jsou jasnými kandidáty pro tento náš měsíčník. Řeč je samozřejmě o hodinkách Bulova, které jsou nejnovějším přírůstkem v našem portfoliu. Možná hádáte, zda jsem pro svůj článek vybrala speciální edici Lunar Pilot anebo snad podařené potápky Devil Diver. Budete asi překvapeni. Ač jsou zmíněné hodinky jasnými tahouny značky, pohled do vitríny rozhodl nakonec jinak. Od všech pánských modelů mé oči sklouzly do sekce dámských hodinek. Hlavou mi proběhlo, že je skvělé, že tahle naše nová značka rozšiřuje portfolio dámských mechanických hodinek.

Takže nejen, že jsem nevybrala asi očekávaný model, ale také jsem lehce přesáhla hranici deseti tisíc korun. Věřím však, že to těmto hodinkám bude nakonec odpuštěno. Jako žena se občas snažím nabídnout tip i našim čtenářkám, proto padl výběr na model Bulova Sutton Diamond Automatic 96P181.

Tyto hodinky patří do sekce mechanických hodinek, které nebudou vycházet z pojetí minimalistického designu, jelikož jejich tělo zdobí diamanty. Hodinky Bulova 96P181 z řady Bulova Diamond mají tu správnou dámskou jemnost, která je zajištěna použitým zdobením (stránka, kterou ocení především ženy). Pozitivem je rozhodně také duše, kterou hodinkám vetknul použitý mechanický strojek, což ocení ty z dam, které které rády obdivují jemnost hodinářského řemesla, stejně jako pánové, kteří by snad chtěli dámu obdarovat hodinkami, které jsou „živým organismem“.

Již při letmém pohledu si většinu pozornosti získá ciferník a jeho provedení. Je vyveden v perleti, na jejímž povrchu, v závislosti na úhlu pohledu, více či méně vyniká dekor rozvitého květu, jenž je tvořen překrývajícími se kružnicemi. Na jeho přítomnost bezpečně upozorní prostor průhledu na setrvačku hodinek, možná právě tento průhled s jakýmisi bílými čarami odhalí tento zajímavý prvek, který se mi osobně velmi líbí. Celkovou čistotu a jemnost projevu umocňují použité leštěné stříbrné listové ručky a obdélníkové indexy, které se na svých hodinových pozicích střídají s celkem 5 diamanty. Ty jsou usazeny ve stříbrných lůžkách, zhotovených (stejně jako v případě ruček a indexů) z leštěného kovu. Na hlavní pozici dvanácti hodin je použita stejně zpracovaná římská číslice. Co číselníku mírně vytýkám, je použití obvodového kroužku s minutovým značením. Ačkoliv je snaha jej zjemnit aplikací stříbrných perliček na hlavní pozice po pěti minutách, k celkovému zpracování mi příliš nesedí a mé dokonalé představě by více vyhovoval ciferník doléhající až k okraji pouzdra s jeho odhalenými vnitřními boky. U tohoto provedení nevidím jako chybu ani absenci zdařilého loga značky (tedy věhlasné ladičky). Že se jedná o hodinky značky Bulova nám zde prozradí nápis; ladičku pak najdeme na korunce a sponě hodinek.

Chválím lehké překrytí průhledu na setrvačku, hodinkám to dodává punc elegance.  — Martin Jasovský

Pro ochranu ciferníku bylo použito safírové sklíčko, které zajistí, že hodinky budou ještě dlouho vypadat jako nové. Kde se může nošení projevit více, jsou leštěné části náramku a pouzdra. Ty mohou být náchylnější na tvorbu vlásečnic. U náramku mne mile potěšila kvalita zpracování spony, je zde použita dobře vypadající motýlová spona, značená ladičkou, logem Bulovy, jímž je signována také korunka. Zejména u korunky jsem to nečekala a dávám za to velké plus.

Hodinky pohání japonský strojek Miyota (Citizen), který je zárukou kvality. Strojek má funkci automatického nátahu (rotorem při pohybu ruky) a také nabízí možnost natažení korunkou, která přijde vhod, potřebujete-li hodinky po delší době „rozchodit“. Naopak chybí funkce hackingu, tedy zastavení vteřinovky při seřizování času. Myslím si ale, že dámám příliš chybět nebude. Rezerva nátahu strojku se pohybuje kolem 40 hodin a krom průhledu v ciferníku je možné jej sledovat také průhledným dýnkem hodinek. To jistě ocení ty, pro které budou tyto Bulovy jejich první mechanické hodiny. Osobně si průhledu cením spíše až u hodinek, které mají strojek trošku více zdoben, a tak by mi ani nevadilo, kdyby v tomto případě bylo použité dýnko plné.

Právě při pohledu na spodek hodinek si všimnete čtyř šroubků, kterými je dýnko přichyceno k pouzdru. Způsob uzavření hodinek napovídá, že nebudou oplývat vysokou vodotěsností. Hodinky mají základní 30m vodotěsnost, což vidím jako jejich největší slabinu. Jsou to sice spíše společenské hodinky a i pro běžné každodenní použití je tato vodotěsnost naprosto dostačující, ale když už mají hodinky safírové sklíčko a ocelový náramek, mohla být použita i vyšší vodotěsnost, aby majitelky mohly své hodinky brát opravdu všude.

Ohlédnu-li se zpět za napsanými řádky, vychází mi tyto hodinky jako model, který by ženy (ale ani muži při výběru dárku pro své drahé polovičky) rozhodně neměly přehlédnout. Ladné tvary pouzdra, vkusně provedený ciferník, detaily v podobě zdobné korunky, která nenarušuje celistvost tvořenou plynulým přechodem pouzdra v náramek, značení korunky a spony, pozvedají hodinky na vyšší úroveň, úroveň doplňku, kterým můžete vhodně podtrhnout svou osobnost.

Klady
+ Mechanický strojek s průhledem na setrvačku
+ Safírové sklíčko
+ Zdobení diamanty
+ Signovaná korunka

Zápory
 Vnitřní minutový kroužek na číselníku
 Jen 30m vodotěsnost

KUPUJTE ZDE

Ondřej Šebl

Listopadové tipy pro Vás připravili Ondřej Šebl a Darina Vokrojová. Ondřej je sportovec tělem i duší a u nás se například stará o značku Suunto. Rád také obdivuje krásu mechanických hodinek. Darina je patrně vlastníkem největší hodinkové sbírky u nás v Helveti. Perfektně rozumí Seiku, ale má všeobecně široký hodinkový záběr.

Pokud máte na Ondřeje nebo Darinu jakýkoliv dotaz, oslovte je skrze info@helveti.cz!

Přečtěte si i naše předchozí tipy!

Seiko SLA025J1 ve videopohledu:

Celá galerie:

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *