Hodinky měsíce: naše tipy na listopad 2018

Je tu listopad a opět se Vám hlásíme z pravidelné rubriky „Hodinky měsíce“. Každý měsíc nám rukama projdou stovky hodinek. Některé nás chytí za srdce hned a kolem dalších třeba nejprve chvilku chodíme. Oproti předchozím měsícům jsme se rozhodli pro nový formát, abychom se mohli konkrétním hodinkám věnovat trošku více do hloubky. Každý měsíc Vám proto představíme jen dva modely, jeden z nich s cenovkou do 10 000 Kč. Vždy to ale budou takové hodinky, které jsou něčím zajímavé, které se nám líbí a ze kterých máme radost. Prostě něco výjimečného.

Ať už vybíráte nové hodinky anebo si o nich jen rádi čtete, můžete se těšit na osobní zkušenosti s hodinkami, na jejich příběhy, rozbory, fotografie nebo videa. Věřím, že se Vám nový formát rubriky bude líbit a že si hodinky zamilujete tak jako my.

Za tým Helveti.cz Jiří Štencek.

Junghans Meister Pilot 027/3590.00

Pro listopad jsem pro Vás vybral hodinky od značky Junghans, jelikož tahle značka je taková moje srdcovka, která mě stále nepřestává fascinovat jak svojí historií, tak i provedením a kvalitou současných modelů. Představím konkrétně model 027/3590.00 z řady Meister Pilot, která navazuje na legendární model Junghans Bundeswehr Chronograf, který byl od roku 1955 dodáván německým armádním pilotům.

Původní model vypadal v podstatě totožně jako současná verze. Však to můžete posoudit sami z fotografií. Změnila se jen velikost pouzdra, která reflektuje dnešní módu větších hodinek a došlo k prohození mimostředné sekundové ručky (která je nyní vpravo) s čítačem minut. Důvodem této výměny je použití jiného strojku. Původní in-house strojek J88 nahradil kalibr J880.4, což není nic jiného, než švýcarský strojek ETA 2824 s nástavbou Dubois Depraz 2030, která tomuto mechanickému strojku s automatickým nátahem přidává právě funkci stopek. Toto řešení není příliš obvyklé a osobně je mi velice sympatické i na mých Junghans Meister Driver Chronoscope 027/3684.00, kde je modul Dubois Depraz použit ke strojku ETA 2892-2.

„Do posledního detailu krásně zpracované hodinky. Líbí se mi hlavně obousměrně otočná luneta a skvělý řemínek.“ — Jakub Novák

Na modelu 027/3590.00 (a ostatně celé řadě Pilot) je skvělé, že vybočuje z řady Meister svojí odolností (jak se také na model navazující na armádní hodinky sluší a patří). Ta je dána hlavně použitím klenutého safírového sklíčka s antireflexní vrstvou a voděodolností 100 m, takže i když jsou určené primárně do vzduchu, voda jim rozhodně neuškodí. Jako velkou přednost vnímám i výborně čitelný číselník. Je to sice obecně pro pilotní hodinky typické, ale tady je zároveň zachován rukopis hodinářů z pohoří Schwarzwald. Čitelnost je skvělá i ve tmě díky použití luminiscence SuperLuminova.

Při pohledu na vzhled číselníku oceňuji absenci datumovky, která by výsledný dojem mohla rušit, i když z praktického hlediska řadím tento fakt spíše mezi nedostatky. Jsem na datumovku na hodinkách zkrátka zvyklý.

Co se mi naopak velice líbí, je tvar ocelového pouzdra. To se totiž směrem od číselníku k dýnku zužuje (má mírně kónický tvar). Hodinky to odlehčuje a je to velmi pohodlné, zejména při pohybu zápěstím. Na mojí ruce o obvodu cca 18 cm sedí tohle pouzdro tak dobře, že se mi hodinky nechtělo po vyzkoušení vůbec sundavat. K pohodlnosti přispívá též kožený řemínek, který se k pilotním hodinkám vyloženě hodí.

„Netradiční zpracování lunety, skvěle čitelný a do posledního puntíku dokonale propracovaný ciferník jen podtrhují tyto vzhledově nádherné a funkčně precizní hodinky.“ — František Šmolík

A pak je tu luneta, která má tvar typický pro pilotky Junghans a mezi hodinkami je vcelku jedinečná. Nemusí se líbit každému, podle mne je ale krásná a hlavně se díky tomuto tvaru dobře ovládá. Dlužno ještě dodat, že je obousměrně otočná. To je pro použití na souši dle mého názoru praktičtější než běžnější jednosměrně otočná luneta.

Klady
+ Safírové antireflexní sklíčko
+ Voděodolnost 100 m
+ Precizní zpracování
+ Pilotní řemínek, který hodinkám velmi sluší
+ Strojek ETA 2824 s nástavbou Dubois Depraz 2030
+ Odkaz na historický model Bundeswehr Chronograf
+ Velmi pohodlné

Zápory
Vyšší cena
Absence datumovky

KUPUJTE ZDE

Orient RA-AP0002S

Z cenové dostupnějšího segmentu volím pro tento měsíc Orient RA-AP0002S, tedy kus z populární elegantní řady Bambino. Někdy se označuje i prostě jako Bambino Small Seconds a myslím, že by si zasloužil o trochu více pozornosti, než se mu u nás dostává. Co oceňuji u japonských hodinek obecně, je vynikající poměr ceny a kvality. Tady tomu samozřejmě není jinak. Posuďte sami: za cenu jen o něco málo přesahující 7 000 Kč dostanete hodinky s mechanickým in-house strojkem a precizním zpracováním, které dle mého názoru odpovídá hodinkám s poněkud vyšší cenovkou, než je tato. Však je taky zahraniční ablogtowatch.com označuje za nejlepší dostupné oblekovky.

„Orient je u nás bohužel přehlížená značka. Znají ji spíše hodinkoví nadšenci. Přitom nabízí za nízkou cenu spoustu muziky.“ — Jiří Štencek

Hodinkové strojky jsou obecně moje záliba. U automatického strojku Orient F6222, který tato Bambina pohání, se mi líbí nejen to, že se jedná o vlastní in-house strojek Orient (což je důkazem hodinářské vyspělosti značky), ale i jeho vlastnosti: možnost manuálního nátahu a tzv. hacking – tedy zastavení sekundové ručky při seřizování času. V této cenové relaci tyto vlastnosti považuji za mírný nadstandard. Dodám ještě, že v něm najdete 24 ložiskových kamenů a že pracuje na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu a disponuje ukazatelem data.

Tolik k technickým vlastnostem. Teď se zaměřím na vzhled, který je u elegantních hodinek zkrátka důležitý. Abych se přiznal, původně jsem zamýšlel vybrat jako hodinky měsíce model RA-AP0005B, tedy černou verzi, která mi přijde univerzálnější. Kombinace bílého číselníku a hnědého koženého řemínku mi však natolik učarovala, že nebylo cesty zpět. Číselník působí mimořádně elegantním dojmem, což je způsobeno použitím „dauphine“ ruček a také mimostředné sekundové ručky na pozici 6 (proto Small Seconds). Právě ta se podle mého názoru k elegantním hodinkám, použitelným například k obleku, vyloženě hodí. Indexy a číslice jsou plastické, stejně jako část loga a datumovka na pozici 3 nepůsobí nijak rušivě. Při otočení lze skrze průhled vidět strojek, jehož zdobení (nebo spíše nezdobení) odpovídá nejen dané cenové relaci, ale i celkové strategii značky Orient – tedy věnovat se více kvalitě strojku, než jeho vzhledu a zdobení. Dlužno dodat, že alespoň na rotoru i přesto najdeme logo a ozdobný vzor.

„I přes velkou sympatii k této řadě (sama jedny Bambina vlastním) vidím tato Bambina jako úkrok stranou. Řada ale nabízí modely různých vzhledů a opomenout zmínit skvělý poměr ceny a kvality těchto hodinek by byl hřích.“ — Darina Vokrojová

Co se týče pohodlnosti, na mojí ruce s obvodem cca 18 cm sedí tyto oblekovky dokonale. Troufnu si tvrdit, že díky průměru pouzdra, který je 40,5 mm, nebudou malé ani pánům s větším zápěstím. K dokonalosti už mi chybí jen safírové sklíčko. To je tu totiž „pouze“ minerální. Musím ale uznat, že to už bych v této cenové relaci asi požadoval příliš. Naopak s klidem odpustím absenci luminiscence, jelikož se nejedná o hodinky na vojenskou misi, ale spíše pro společenské události. Klidně ale i pro běžné každodenní nošení.

Sečteno a podtrženo, pokud hledáte elegantní hodinky s kvalitním mechanickým strojkem, které nepůsobí laciným dojmem a zároveň za ně za ně nechce dát půlroční výplatu, mohu hodinky Orient RA-AP0002S jedině doporučit.

Klady
+ Vynikající poměr cena/kvalita
+ In-house strojek s hackingem a možností manuálního nátahu
+ Vhodné i na větší zápěstí
+ Skvělé zpracování

Zápory
Absence safírového sklíčka (vyvážená ale nízkou cenou)

KUPUJTE ZDE

Jiří Bareš

Listopadové tipy pro Vás připravil Jiří Bareš. Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Junghans, Alpina, Junkers a Zeppelin. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Pokud máte na Jirku jakýkoliv dotaz, oslovte ho skrze info@helveti.cz!

Celá galerie:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Hodinky měsíce: naše tipy na listopad 2018

  1. Chodím na váš blog pravidelně a nový formát Hodinek měsíce je prostě parádní. Skvělé fotografie a dobré povídání o hodinkách. Už se těším na další měsíc.

    • Mockrát děkujeme! Kolega Jirka Bareš se teď trošku dme pýchou, ale my už ho usměrníme 😀
      Ještě jednou děkujeme a budeme se formát ještě zlepšovat!
      Za Helveti.cz – Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *