Hodinky měsíce září 2021

Poslední teplé dny jsou za námi, což ale nemění nic na tom, že je čas na naší, a snad i vaší, oblíbenou rubriku Hodinky měsíce!

Dnes pro vás připravil náš přední autor Jiří Bareš hodinky od dvou předních japonských hodinkových magnátů – Citizen a Casio, samozřejmě jako vždy jedny dostupnější a jedny dražší. Jaký máte názor na japonské hodinky? Napište nám ho do komentářů!

A teď už vás nebudu nadále zdržovat od článku, jdeme na to!

Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6004-83E

Volba dražší varianty hodinek měsíce byla tentokrát velmi snadná. Už když jsem novinku Citizen Promaster Marine Automatic Diver’s Super Titanium NB6004-83E poprvé zaznamenal, bylo jasné, že to bude velmi zajímavé. Naživo s to pak stoprocentně potvrdilo. Jako fanouška mechanických hodinek mě zaujal hlavně zbrusu nový strojek Citizen 9051, který tepe uvnitř titanového pouzdra. Není to však to jediné, co lze na těchto plnokrevných potápkách obdivovat.

Hodinářství žije!

Japonský gigant Citizen je známý tím, že má na kontě nespočet prvenství hlavně v oblasti inovativních technologií, jako je solární napájení, nebo řízení pomocí rádiového signálu či GPS. Není to ovšem to jediné, co Citizen umí, což letos připomněl představením několika nových mechanických strojků z vlastní dílny. Jedním z nich, který se dostává právě v modelu NB6004-83E i na český trh, je Citizen 9051, který rozhodně stojí za povšimnutí. Na rozdíl od běžné produkce japonských značek pracuje tento strojek na moderní frekvenci 28800 polokmitů za hodinu (4Hz), takže má lepší dispozice k přesnosti. Tento strojek, obsahující 24 kamenných uložení, disponuje automatickým nátahem s možností manuálního nátahu korunkou, samozřejmostí je také funkce “Hacking” (zastavení sekundové ručky při nařízení). Rezerva chodu je pak standardních 42 hodin. Zajímavostí je zvýšená odolnost vůči magnetickému poli, která v tomto modelu dosahuje výborné hodnoty 16000 A/m. Pro dosažení normy pro antimagnetičnost přitom stačí dosáhnout hodnoty 4800 A/m, kterou také disponuje většina dnešních hodinek.

Masivní lehkost

I přes svoje impozantní rozměry (průměr pouzdra 46 mm, výška pouzdra 15 mm) jsou hodinky Citizen NB6004-83E příjemně lehké. Pocitově mi přijdou hmotnostně podobné, jako moje hodinky Citizen Promaster Radio Controlled CB5010-81L, které jsou o necelých 30 gramů lehčí. Od takové masy kovu by ale člověk čekal mnohem větší hmotnost, než udávaných 147 gramů. Důvodem tohoto odlehčení je titan Super Titanium™, ze kterého je vyrobeno pouzdro a náramek těchto hodinek. Pro úplnost dodávám, že se jedná o speciální totan společnosti Citizen, který je odolnější vůči poškrábání, než ušlechtilá ocel. V tomto případě je navíc opatřen pokročilou technologií povrchové úpravy Duratect MRK, takže vlásečnice na něm vzniknou skutečně těžko. 

Když jsem hodinky přiložil na ruku, nepřišly mi pocitově zdaleka tak velké, jak by se čekalo od průměru pouzdra 46 mm, takže na mojí ruce o obvodu 18 cm jsou bez problému nositelné. Co by mi možná trochu překáželo je jejich znatelná výška pouzdra, ale není to určitě nic, co by mi nošení výrazně znepříjemnilo. Menšího dojmu je dosaženo poměrně silnou lunetou (která je jednosměrně otočná, jak se na potápky sluší a patří), menším číselníkem, krátkými nožkami pouzdra a možná také zajímavě vypouklé safírové sklíčko. To je poměrně hluboko zapuštěné pod úroveň lunety a sledovat přes něj přehledný číselník mě z nějakého důvodu prostě baví 🙂 

Při pohledu na nápis “Divers” na číselníku hodinek Citizen NB6004-83E je zřejmé, že splňují potápěčskou normu ISO 6425, což většina z nás smrtelníků upřímně řečeno nikdy nevyužije. Voděodolnost 200 m a šroubovací korunka je však příjemným bonusem a osobně u hodinek tuto “vodní bezstarostnost” velmi oceňuji. Stejně jako přítomnost ukazatele data, jehož bílé pole je vkusně zakomponováno mezi světlé indexy. Na nich, stejně jako na ručkách je pak silný nános luminiscenčního nátěru, což uživatel ocení nejen při ponoru, ale také za tmy či šera. 

Vyšší cena? Ale kdeže!

Při prvním pohledu na cenovku novinky Citizen NB6004-83E, na které je částka 23 300 Kč, si možná pomyslíte, že je to na standardy Citizenu trochu mnoho. Vždyť přece Citizen nabízí mechanické potápky i za třetinu této ceny. Zdání ovšem klame, protože za danou cenu přináší tyto nepřehlédnutelné hodinky skutečně výborné vlastnosti. V první řadě jde o nově vyvinutý in-house mechanický strojek, který dle mého názoru může směle konkurovat švýcarským strojkům ETA či Sellita, nebo vyšším verzím strojků japonského konkurenta Seiko. Dále pouzdro a tah z titanu Super Titanium™ s pokročilou povrchovou úpravou Duratect MRK. Přičtěme ještě potápěčskou normu ISO 6425 a safírové sklíčko a rázem je cenovka velmi snadno obhajitelná. 

Léto je sice už skoro za námi, ale dobré potápky se hodí v každé době!

Klady:

  • nový kvalitní mechanický strojek Citizen 9051
  • pouzdro a náramek z titanu Super Titanium™ s povrchovou úpravou Duratect MRK s vysokou odolností vůči poškrábání
  • safírové sklíčko
  • voděodolnost 200m
  • šroubovací korunka
  • silná luminiscence
  • výborná čitelnost
  • i přes masivní rozměry nositelné na průměrná zápěstí
  • na svoje rozměry lehké

Zápory:

  • pro někoho mohou být už moc masivní, hlavně kvůli výšce pouzdra
Citizen Promaster Marine Automatic Diver's Super Titanium NB6004-83E

Casio G-Shock G-Squad GBA-900-4AER 

Jedno staré pravidlo, které jsem si sám vymyslel, říká, že G-Shocků není nikdy dost. Proto jsem do naší pravidelné rubriky musel zařadit novinku Casio G-Shock G-Squad GBA-900-4AER, která mi hned padla do oka především svojí nepřehlédnutelnou barvou. Ostatně náš kolega Šimon již neodolal a hodinky se skvěle vyjímají na jeho zápěstí.

Červená, růžová, nebo snad ženským pohledem lososová? Přiznám se, že identifikovat přesně barvu tohoto modelu je pro mě naprosto nemožné. Jedno však vím jistě – tahle barva se mi fakt líbí! Hodně mě zaujala i bílá verze Casio G-Shock G-Squad GBA-900-7AER, ale zářivost verze, kterou jsem nakonec vybral do této rubriky, přeci jen vítězí! 

Pro úplnost dodám, že se samozřejmě lze spolehnout na všechno, na co jsme u řady G-Shock zvyklí. To znamená nepřekonatelná odolnost (voděodolnost 200 m a zvýšená odolnost vůči nárazům a otřesům) a spousta funkcí. Modely GBA-900 jsou nepřímým nástupcem řady GBA-800 a i funkce jsou zde podobné. Kromě obligátních stopek, odpočtu času, podsvícení, automatického kalendáře, alarmu, či duálního času nabízí také krokoměr a především funkci Bluetooth. Tedy možnost propojení s chytrým telefonem. Pomocí aplikace v telefonu lze pak provádět veškerá nastavení. Osobně na hodinkách s Bluetooth nejvíce vítám to, že se hodinky samy po připojení k telefonu nařídí dle času v něm. Využít lze také funkci Phone finder k nalezení Vašeho telefonu.

Po vyzkoušení na ruce vítám maximální pohodlnost. Přestože se jedná o rozměrově velký model (průměr pouzdra 48,9 mm), tak díky ryze sportovnímu provedení hodinky dobře sedí na mojí průměrné ruce (obvod 18 cm). V tomto případě mi vůbec nevadí, že hodinky nemají safírové sklíčko. K G-Shockům to zkrátka sedí a navíc za danou cenu (3590 Kč) bych už asi chtěl moc. Minerální sklíčko je navíc zasazeno poměrně hluboko pod úroveň lunety, k jeho poškrábání tedy nedojde tak snadno. 

Teď je otázkou, jak dlouho odolám, než následuji kolegu Šimona a rozšířím svoji stáj “Géček” o další kus. Vždyť přece G-Shocků není nikdy dost 🙂

Klady:

  • nepřehlédnutelná, do očí bijící zářivá barva
  • pohodlný tvar pouzdra, které dobře sedí na ruce
  • skutečně vysoká odolnost
  • voděodolnost 200m
  • spousta funkcí
  • možnost spárování s chytrým telefonem

Zápory:

  • snad jen minerální sklíčko, což je ovšem v dané ceně a na tomto modelu plně akceptovatelné
Casio G-Shock G-Squad GBA-900-4AER

Autor recenze:

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Junghans, Alpina, Citizen, Davosa a Epos. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Další zajímavosti z hodinkového světa najdete v článcích o značkách:

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *