Hodinky měsíce března 2024: Švýcarský elegán vs. vyšperkované potápky

A máme tu již třetí letošní díl oblíbené rubriky Hodinky měsíce, ve kterém se naši garanti zaměřili na hodinky od vyhlášených švýcarských výrobců. Opět si posvítíme na nejdůležitější funkce recenzovaných modelů, benefity použitých materiálů a odhalíme vám i jejich mouchy – pokud tedy vůbec nějaké mají.

Tentokrát vám přinášíme podrobné recenze dvou modelů, mezi kterými je na první pohled velký kontrast. Na jedné straně stojí elegantní model od značky Tissot, jenž bude dokonalým partnerem do vybrané společnosti a na mimořádné akce. Proti němu naše garantky postavily všestranné sportovní potápky z dílny značky Formex, která je v naší nabídce žhavou novinkou.

Ani v březnu naše čtenáře nemůžeme ochudit o pravidelnou podrobnou recenzi dvou modelů, které pro vás pečlivě vybírají naši kolegové. Většinou padne volba na kousky, jenž buď svými funkcemi, designem nebo materiály vynikají nad ostatními. A ani tentokrát tomu nebude jinak. Recenzi společenských hodinek Tissot Heritage 1938 T142.464.16.332.00 pro vás připravila Michaela Hoffmanová. Na nováčka mezi našimi značkami – Formex Reef 39,5 Automatic Chronometer 2201.1.6333.100 se zaměřila Darina Vokrojová. Získají si tyto kousky i vás?

Obsah článku

Tissot Heritage 1938 T142.464.16.332.00

Pro dnešní recenzi jsem si zvolila společenský kousek z dílny tradičního švýcarského výrobce hodinek, který mne zaujal především svou neobvyklou barvou číselníku. Řeč je o hodinkách Tissot Heritage 1938 T142.464.16.332.00. Pojďme se na ně společně podívat zblízka.

Jak jsem již zmínila v úvodu, na první pohled zaujme model svým lososově růžovým číselníkem. Jde o odstín, který je sám o sobě velice univerzální a troufám si říci, že bude slušet jak pánům, tak i dámám. Ostatně i velikost pouzdra činí 39 mm, což dělá z hodinek vhodný kousek pro každého.

Retro prvky a jednoduchý číselník

Číselník je sám o sobě jednoduchý, skvěle čitelný a přehledný. Lemují jej výrazné číslice, které jsou snadno čitelné i bez brýlí. Po obvodu si můžeme všimnout jednoduché minutové stupnice. Čistý vzhled hodinek umocňuje také fakt, že zde nenajdeme datumovku ani žádné zbytečné nápisy. Pod číslicí 12 můžeme vidět pouze název výrobce Tissot.

Styl písma je lehce ve stylu retra, což se krásně hodí k celkovému designu hodinek. Ve spodní části číselníku je prostý nápis Chronometre a úplně dole Swiss Made. Ručky hodinek jsou štíhlé, přesto však dostatečně výrazné. Vše chrání safírové sklíčkoantireflexní úpravou, takže se nemusíte obávat nepříjemných škrábanců.

Tradice a jednoduchost v poutavém designu

Pomyslnou třešničkou designu hodinek je pak korunka, tradičně umístěna na pravé straně pouzdra, jež je ozdobena písmenem T. Dalo by se říci, že filozofií modelu Tissot Heritage 1938 T142.464.16.332.00 je prostá jednoduchost. A to je kromě barvy druhá věc, která se mi na těchto hodinkách líbí.

Kromě pozitiv však najdeme na tomto modelu i jedno negativum. Tím je absence luminiscence. Chápu, že by se to možná k tomuto retro stylu příliš nehodilo, i tak by ale bylo příjemné, kdyby alespoň ručky měly jemnou vrstvu luminiscence. Pak by byly hodinky perfektní.

Srdcem modelu je švýcarská kvalita

Srdcem hodinek je švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem ETA 2824-2. Ten disponuje 25 kameny a rezervou chodu 38 hodin. To sice není příliš moc, ale jelikož jde o společenské hodinky, které si vezmete třeba jen do divadla, tak by to nemělo ničemu vadit. Ovšem ani v případě, že je budete mít jako každodenní, přičemž je ruky nesundáte i několik dní, bude vám tento model skvělým společníkem. Díky absenci datumovky pak stačí při seřízení jen srovnat ručky na správný čas a můžete hodinky zase hrdě nosit.

Strojek ETA 2824-2 je v případě tohoto modelu dodáván ve verzi Chronometre (proto ten nápis na číselníku), což nám zaručuje přesnost -4 /+6 sekund za den (norma COSC). Díky tomu se dá odpustit i ta krátká rezerva chodu, že? Pokud si rádi vychutnáváte pohled na strojek, pak vás jistě potěší také průhledné dýnko.

Elegance v podobě koženého řemínku

Voděodolnost tohoto modelu je stanovena na 5 ATM, což je u společenských hodinek dostatečné.  Hodinky jsou dodávány s šedým koženým řemínkem, který je krásně měkký a příjemně obejme zápěstí. A pokud by vás třeba omrzel, tak není problém nasadit jiný. Šířka řemínku je tradičně 20 mm, takže vybírat můžeme ze široké škály řemínků od různých značek.

Celkové dojmy

Můj dojem na závěr? Pokud se nebojíte barev a hledáte hodinky, které vám budou dělat radost při každém pohledu na zápěstí a současně neudělají ostudu ani ve společnosti, pak věřím, že Tissot Heritage 1938 T142.464.16.332.00 by mohla být ta správná volba. I jejich cenovka je velmi příznivá. Vezmeme-li v úvahu, že jde o švýcarský automat s certifikací COSC, průhledným dýnkem a se safírovým sklem s antireflexní vrstvou, pak je cena 21 400,- skutečně rozumná.

Růžová není pro každého

Pokud se vám však hodinky líbí, ale lososově růžová není vaše barva, pak mám pro vás dobrou zprávu. Tento model má totiž bráchu s tmavým číselníkem. Najdete jej pod označením Tissot Heritage 1938 T142.464.16.062.00.

  • Skvělá čitelnost
  • Maximální odchylka pouze -4/+6 sekund za den
  • Univerzální velikost
  • Příjemný řemínek
  • Safír s antireflexní úpravou
  • Absence luminiscence

Autor recenze: Michaela Hoffmanová

Míša je v hodinářském oboru prozatím nováčkemovšem je to oblast, ve které se s radostí vzdělává a rozvíjí. U nás má na starosti hodinky Junkers, Auguste Reymond a také Candino. Kromě toho, že ji přirostly k srdci hodinky, miluje také knihy, focení a cestování.


Formex Reef 39,5 Automatic Chronometer 2201.1.6333.100

Pokud nás pravidelně sledujete, určitě vám neušlo, že jsme rozšířili nabídku o velmi zajímavou švýcarskou značku Formex. Protože jsem jejím garantem, je pro mne skoro povinností věnovat jí prostor v březnových Hodinkách měsíce. Rozhodně jsem se ale pro hodinky od Formexu nerozhodla pouze proto, že jsou u nás nové a je třeba na ně upozornit. Tento brand si totiž prostor a pozornost opravdu zaslouží.

Formex jsem donedávna sledovala pouze zpovzdálí. A to zejména proto, že se nenaskytla možnost si Formexky osahat. Na internetu je sice spousta videí a recenzí, ale při výběru hodinek jde i o pocity a dojem, jaký ve vás hodinky zanechají.

První dojmy

Už první možnost vzít Formexky do ruky mne přesvědčila, že značka na to jde jinak. Nejedená se o brand, který by každý znal podle názvu, jde o mladou moderní hodinářskou značku, kráčící svou vlastní cestou. Výsledkem jsou skvěle propracované hodinky s mnoha praktickými detaily, které oceníte při každodenním nošení, protože se často týkají ergonomie a funkčnosti.

Populární potápky v menším kabátě

Moje volba padla na potápkový model Formex Reef 39,5 Automatic Chronometer 2201.1.6333.100. „Baby Reef“, jak se jim také přezdívá, jsou menší a vlastně stále poměrně čerstvou variantou populárních potápek Formex Reef s průměrem pouzdra 42 mm. Řadu Reef totiž rozšířily teprve před koncem loňského roku.

Tento sportovní model s pouzdrem o velikosti 39,5 mm možná na první pohled přejdete s tím, že se jedná o další potápky mezi mnoha, ale to se mýlíte. Ano, sportovní hodinky v potápkovém stylu jsou populární a musí je mít zastoupené snad každá značka, ale Formexky jsou své. Při pohledu na ně si nevybavím 5 jiných značek, jak se mi často stává u dalších výrobců. Nemají za sebou žádný chytlavý příběh a dlouhou historii, a to je možná dobře. Protože právě proto se soustředí na to, jak zaujmout.

Působí robustně a na někoho možná až chladně technicisticky. Stačí je však vzít do rukou a byť vás design třeba neosloví, musíte uznat, že válcují mnoho svých konkurentů. Čím? Zpracováním, provedením, detaily. Už dlouho jsem v rukou nedržela něco tak skvěle provedeného, a to mluvím opravdu o celých hodinkách – finiši pouzdra, náramku, provedení číselníku, indexů.

Kompaktní rozměry

Ocelové pouzdro hodinek nemá klasický kulatý tvar. Působí lehce hranatě, polštářkovitě, a to především proto, že se výrobce rozhodl pro symetrii a levý bok vybavil výstupkem, který je protipólem ochraně korunky.

Hodinky na vás budou možná působit velké, ale není tomu tak. Pouzdro je velmi kompaktní a svými rozměry vhodné i pro menší zápěstí. V průměru má 39,5 mm, rozměr lug to lug dosahuje 45,5 mm. Na výšku má pouzdro modelu pouhých 11 mm (při WR 300 m!), přičemž sám Formex zmiňuje, že pocitově působí nižší, což věřím, že může platit především u větší verze.

Broušená povrchová úprava

Hodinky bezpochyby zaujmou fasetami a povrchovou úpravou. Většina prvků na pouzdře je broušených. Doplňují je efektní lesklé plošky, zvýrazňující hlavní linie a tvořící přechody k bočním liniím, a to jak svrchu, tak i zespodu. Všechny plošky a linky si pak pohrávají s dopadajícím světlem, a je na ně pěkná podívaná.

Náramek, který si zaslouží pozornost

Ve stejném duchu je provedený také tříčlánkový náramek, který je velmi jednoduchý. Jeho články jsou drobnější a nízké. V místě uchycení k pouzdru má 22 mm a k překlápěcí sponě se zužuje na 20 mm. Odebíratelné články nejsou pospojované běžnou osičkou, ale jak je v podobné cenové kategorii běžné, šroubky. Povrch náramku je broušený a drobné leštěné plošky u něj najdeme jen na vnějších okrajích. Opět jednoduché a efektní.

Rovná koncovka náramku, která mimochodem moc pěkně doléhá k pouzdru, je vybavena systémem rychloupínání, takže výměna za kůži, pryž nebo NATO je bez použití nástrojů otázkou vteřiny. Systémem rychloupínání jsou vybavené všechny řemínky od Formexu. Co bych však náramku vytkla je malé zúžení. Je rozhodně skvělé, že tu nějaké je, ale náramek bych směrem ke sponě udělala klidně užší.

Co naopak musím moc pochválit je překlápěcí spona. Ta je sice robustní (ne tak jako například na Marinmasterech od Fomrexu), ale dokázala bych si ji představit o něco jemnější. Navzdory tomu není přehnaně dlouhá a velmi u ní oceňuji skrytý systém mikroregulace, který umožňuje úpravu délky až o 10 mm. Poslední, co u řemínku zmíním, je možnost nasadit na hodinky v podstatě cokoliv v rozměru 22 mm. Třešničkou pak je hezký detail – díky rovnému zakončení pouzdra mezi nožkami budou řemínky k pouzdru krásně doléhat.

Do detailu propracovaný číselník

S detaily si pohrává také číselník. Modrá kovově působící plocha s efektem slunečního brusu má na hodinových pozicích výrazné ručně aplikované trojúhelníkové indexy, které se směrem od okraje ke středu číselníku svažují. Na jejich povrchu se střídá výrazný brus s leštěnými ploškami a ve stejném duchu jsou vyvedené také ručky. Nechybí samozřejmě luminiscenční výplň, která ve tmě potěší svou modrou barvou.

Mezi indexy je natištěna minutová stupnice, a nad 6. hodinou najdeme také ukazatel data. Zde veliká pochvala! Nejen, že datumovka používá věnec v barvě číselníku, ale konečně se některý výrobce zamyslel nad jejím provedením. Formex nevysekl díru (jako mnoho výrobců), na kterou by dal v lepším případě alespoň rámeček, ale na zpracování datumovky si dal opravdu záležet. K okénku data vedou z číselníku malé svažující se plošky. Řeklo by se drobný detail, ale jak moc dokáže podobu číselníku ovlivnit! Ostatní značky by se zde od Formexu mohly učit.

Číselník, který si stejně jako povrch pouzdra krásně hraje se světlem, je skvěle čitelný a chrání ho safírové sklíčko s oboustranným antireflexem.

Mnoho stylů díky vyměnitelné lunetě

Na mnou vybraném modelu lemuje číselník jednosměrně otočná luneta s reliéfní modrou keramickou vložkou a luminiscenčním bodem na nulové pozici. I ta si zaslouží větší pozornost. Podklad je matný a na něm vystupuje hladké a lesklé minutové značení.

Co je bezva (a hodinkoví nadšenci by to mohli ocenit)- k hodinkám si můžete dokoupit i další ocelovou, anebo keramické lunety, které lze dle nálady a příležitosti snadno měnit. Opět bez použití nástrojů. Lunetu prostě jen vycvaknete a zacvaknete jinou.

Zde by mne zajímalo, jak se systém bude chovat v dlouhodobém horizontu. Zda nehrozí nějaké poškození perka pod lunetou, jestli se luneta nebude více zanášet, nebo postupem času nevznikne větší vůle, která by mohla způsobit například i ztrátu lunety po nějakém nešťastném nárazu. Každopádně možnost snadné výměny by mě osobně lákala, a k hodinkám bych vybrala určitě alespoň jednu další.

Model podle vlastních představ

Mimochodem i ve snadném přizpůsobení je síla Formexu. Hodinky Formex Reef 39,5 si už při výběru můžete nakonfigurovat podle vlastní chuti. Nabízí možnost vybírat ze 4 barev číselníků a nakombinovat je se 4 druhy lunet. Pouzdro navíc můžete doplnit náramkem nebo řemínkem dle vašich preferencí, zde je možností celkem 6. Dohromady se tedy nabízí až 96 designových kombinací.

Model nabízí několik barevných variant

Spolehlivost a přesnost

Hodinky pohání automatický strojek Sellita SW300-1 s COSC certifikací a rezervou chodu kolem 56 hodin. Krom vysoké přesnosti, pohybující se v rozmezí -4/+6 s/ den, získáte také vysokou spolehlivost. Kdybychom měli možnost na strojek pohlédnout, potěšilo by nás i lepší zpracování a zdobení povrchu oproti základním verzím. 

Hodinky stvořené do vody

Formexky Baby Reef i přes zmenšení pouzdra nabízí stále voděodolnost 300 m. Strojek chrání plné ploché šroubovací dýnko, které zdobí pouze pár nápisů, logo výrobce a reliéfní vlnkování ve středové části. Stejně jako dýnko je šroubovací také signovaná korunka. Ta je dost velká, a navíc s výrazným rádlováním, takže by neměl být problém s jejím ovládáním.

Potěšila mne také velmi snadným a jistým zašroubováním. Občas se totiž i u dražších hodinek setkám s obtížnějším chycením závitu při zašroubovaní, a také krátkým krčkem, který při vytažení korunky odhaluje docela velký kus hřídele, na níž se korunka občas nejistě viklá.

Favorit ve své kategorii

Jak vidíte, Formexky v mých očích mají celkově skvělou výbavu a zpracování. Detaily a úprava pouzdra, náramku, spony, číselníku, to vše na mě působí jako u mnohem dražších značek. Což u tradičních značek, natož u microbrandů není vůbec obvyklé. I přes potápkový design ve mě model zanechal dojem ideálních, všestranných hodinek pro každý den.

Nejen specifikace, ale právě i mnoho významných detailů staví Formex hodně vysoko. Troufám si tvrdit, že cenovka 62300 Kč je zde opodstatněná, a v dané cenové kategorii mohou být silným favoritem, pokud nehledáte jen známé, nebo zvučné jméno značky. Proto pokud vás Formex svými designy oslovil, přijďte se na něj určitě blíže podívat také na naší prodejnu.  

  • Detailní zpracování pouzdra a náramku, efektní úprava povrchu
  • Hra se světlem u číselníku, ale také pouzdra
  • Propracovaná spona s možností jemné mikroregulace
  • Menší a nízké dílky náramku 
  • Skvělé specifikace
  • Náramek by se mohl směrem ke sponě více zužovat a u této menší verze by mohla být spona jemnější
  • Ne zápor, ale otázka, jak bude po několika letech fungovat po častém používání systém snadné výměny lunet

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient, Orient Star a k tomu si přibrala ještě Bulovu a Laco. Mezi její další záliby patří knihy, turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *