Traser vs. Luminox: Souboj vojenských tritiových hodinek

Pokud sháníte odolné vojenské hodinky s kvalitní luminiscencí, určitě se vám nevyhne dilema mezi hodinářskou dvojicí značek Traser a Luminox. A ať už se zeptáte na radu svého okolí nebo nadšenců v diskuzích o hodinkách, zjistíte, že co odpověď, to zcela jiný názor. Někdo preferuje Traser a jiný zase Luminox. Proto jsme se rozhodli shrnout největší pro a proti obou značek a výsledný výběr necháme na vás a vašich požadavcích. Pojďme se podívat na to, co mají společného a v čem má kdo navrch.

Obsah článku

Jen dvouletý věkový rozdíl

  • Švýcarské hodinky Luminox se vyrábí od roku 1989 a největší oblibě se těší mezi příslušníky armád. Často se o nich mluví i ve spojitosti s vesmírným programem, jelikož Luminox navázal spolupráci se společností pro komerční lety do vesmíru.
  • Co se týče uživatelů, je na tom Traser podobně, jen je o pár let mladší, a tím pádem možná i trochu méně známý. První Trasery spatřily světlo světa „až“ v roce 1991.

Výsledek: Luminox 1 : Traser 0

Hodinky, co září jako světlušky

Možná vás napadlo porovnat sílu luminiscence obou značek. Možná jste si dokonce někde přečetli, že Luminox za tmy svítí víc než ručičky Traseru nebo naopak. Jelikož obě značky používají naprosto totožnou luminiscenci, šlo spíše o subjektivní hodnocení.

Použitá luminiscence je v obou případech založena na plynném tritiu, které svou životností a stabilitou svítivosti mnohonásobně převyšuje klasický luminiscenční nátěr. Tritiové trubice nepotřebují „nasvěcovat“ a svítí nepřetržitě bez potřeby zdroje energie.

Tritiová luminiscence – Trigalight u Traseru a LLT u Luminoxu tak konečně nabízí praktickou alternativu pro vojáky, ozbrojené a záchranné složky, myslivce, rybáře a kohokoliv, kdo se potřebuje na své hodinky spolehnout ve dne i v noci.

Zajímavostí je, že zatímco Luminox uvádí trvanlivost svítivosti 25 let, u značky Traser je to při použití stejné technologie 15 let. Jde ale jen o jiné chápání trvanlivosti. Jak už jsme napsali, oba výrobci používají stejné trubice od firmy Mb-microtec (mimochodem vlastník značky Traser), takže jejich výdrž je naprosto totožná. Poločas rozpadu tritia je cca 13 let a svítivost pak slábne (tz. po 13 letech se teoreticky polovina tritia rozpadne na helium). Každopádně hodinky můžou opravdu svítit až 25 let.

Výsledek: Luminox 1 : Traser 1

Hmotnost a odolnost až na prvním místě

Nízká hmotnost, vysoká odolnost, kvalitní sklíčko a luminiscence – vše, co kdokoliv v terénu nejvíc ocení. A přesně to nabízí obě značky.

Traser dosahuje vysoké odolnosti a zároveň nízké hmotnosti dvojitým pouzdrem – vnitřní část obklopující ciferník je z oceli a ta vnější, která hodinky chrání před okolními vlivy, je z velmi odolného polyamidu.

Typické pouzdro hodinek Luminox je naproti tomu z karbonu. Zde je tedy hmotnost ještě o nějaký ten gram nižší. Traser ale nabízí téměř totožné modely pouze z polyamidu tvrzeného skelnými vlákny.

Pokud tedy nevezmeme v úvahu celoocelové modely, průměrná hmotnost hodinek s nato strapem se pohybuje okolo 60 – 80 gramů.

Obě značky své modely vybavily velmi slušnou mechanickou odolností a nárazuvzdorností. Odolným pouzdrům navíc často sekundují safírová sklíčka. Jak je to s kvalitou sklíček a kde se jaká používají, zjistíte v tomto článku. Opět tedy nelze říct, že by některá ze značek dominovala, protože v nabídce mají vzájemně konkurenceschopné modely.

Výsledek: Luminox 1 : Traser 1

Design mají obě značky promyšlený, takže?

Vzhled je čistě subjektivní záležitost a snadno se stane právě tím argumentem, který rozhodne o koupi. Jak už v úvodu zaznělo, obě značky se zaměřují na vojenské, sportovní a u některých modelů i potápěčské hodinky.

Luminox hodinky dokonce dělí na řady podle prostředí jejich použití: SXC (vesmír), LAND, AIR a SEA, odkud pochází i trvale nejprodávanější model Luminoxu 0321 (i v dámské verzi 0301). Každou navrhl na míru prostředí, ve kterém se s hodinkami budete pohybovat.

Hodinky vhodné do vody, terénu nebo pro letce ale najdete i u Traseru a i jeho modely vznikaly za spolupráce s armádními profesionály, nebo dokonce na jejich žádost. Taktické hodinky od Traseru najdete v řadě Tactical, sportovní modely ideální pro outdoor v řadě Sport a univerzálnější designy vhodné na každodenní nošení v řadách Classic a Heritage. Porovnání 5 nejoblíbenějších modelů Traseru najdete v tomto článku.

Obecně tedy převažují středně velká až masivní pouzdra. Opravdu velká pouzdra najdete u Luminoxu přibližně na 2/3 modelů a u Traseru téměř u většiny (menší jsou modely pro každodenní nošení). Mluvíme tu o XL pouzdrech s rozměrem nad 44 m. Ta jsou vhodná pro zápěstí s obvodem 18,5 cm, ale lépe 19 cm a více.

Jeden podstatný rozdíl by se ale z pohledu rozměrů pouzder našel. Luminox totiž myslí i na dámské varianty, nebo také na hodinky pro muže bez medvědích tlap, a nabízí verze s rozměrem pouzdra 39 mm.

Nenápadné a maskovací barvy, které nositele v terénu neoznačí (včetně speciálních modelů pro vojáky v poušti – Traser Sand), stejně tak barva lumiscence se napříč kolekcemi mění.

Výsledek: Luminox 1 : Traser 1; ovšem dámy jednoznačně přechází k Luminoxu

Co je na výběr a poměr cena / výkon

Na počet modelů a nabídku hodinek s automatickým nátahem tento souboj rozhodně vyhrává Luminox, který nabízí pestré možnosti z hlediska designu.

Cenově je to ale poněkud nerozhodně, ovšem pokud vezmeme v úvahu poměr cena / výkon, jazýček vah se lehce nakloní ve prospěch Traseru, kde za stejnou cenu dostanete víc odolnější muziky.

To je částečně způsobeno tím, že Luminox je značkou s o něco delší historií a Traser tak nemá v úzce zaměřené oblasti moc možností konkurence. Hodinky Luminox také často využívají inovativní technologie, jako třeba materiál CARBONOX™ či CARBONOX™+ na bázi uhlíkových sloučenin, které mohou zvýšit jejich cenu. Také silný celosvětový marketing Luminoxu něco stojí, kdežto Traser se v tomto drží spíše při zemi.

Je však důležité zmínit, že konkrétní cena hodinek závisí na modelu, funkcích a materiálech použitých v konstrukci.

Výsledek – nabídka: Luminox 1 : Traser 0

Výsledek – cena / výkon: Luminox 0 : Traser 1

Porovnání sil mezi použitými funkcemi

Standardní výbavou hodinek Traser je luminiscence Trigalight, voděodolnost (100 – 200 m), minerální či safírové sklíčko (nabízí se i možnost místo minerálu nechat na zakázku vyrobit konkrétní model se safírem), případně chronograf a otočná luneta.

V konkurenční stáji je situace podobná, přesto se najde pár levnějších modelů doplněných o lahůdky, jako možnost měření vzdálenosti na mapě pomocí osy vyznačené na řemínku hodinek nebo voděodolnost dosahující až 1000 ATM.

Výsledek: Luminox 1 : Traser 1 – opět záleží na tom, bez čeho se neobejdete

Chtěli byste ciferník na míru?

Traser je schopný nabídnout zákazníkům vlastní design hodinek už od 50 ks (kdysi to bylo i mnohem méně). Kdežto u Luminoxu je to možné až od 100 ks. Zde je tedy k zákazníkům přívětivější Traser, který vám už u malé série zajistí vlastní design ciferníku, barevnost tritiových trubic i ručiček a podobně. I menší týmy si tak můžou čas sjednotit i designově 😉.

Výsledek: Luminox 0 : Traser 1

Co prozrazuje naše i uživatelská zkušenost?

Denně odpovídáme na dotazy a pomáháme zákazníkům vybrat vysněné hodinky. Otázka na porovnání hodinek Traser a Luminox patří mezi nejčastější.

Z našich zkušeností i ohlasů našich zákazníků na kvalitu a odolnost vychází ve většině případů vítězně Traser, přestože jsou klady a zápory na obou stranách prakticky vyrovnané, jak ukázalo naše shrnutí.

Pokud zahrnete při pořizování hodinek tyto dvě značky do výběru, neřiďte se jen vzhledem a pozorně si porovnejte parametry jednotlivých modelů. Možná budete překvapeni, že zatímco u potápěčů to pravděpodobně díky vysoké voděodolnosti na celé čáře vyhraje model z řady Luminox Sea, u střelců to naopak mohou být Traser P6600 Type 6 Mil-G, jejichž přesnost nerozhodí ani střelba s automatickou zbraní. A další příklady by mohly následovat.

Nevíte? Poradíme

Pokud i tak stále váháte, které z hodinek si pořídit, klidně nám napište nebo se přijďte poradit do naší prodejny, kde vám množství modelů i předvedeme. Společně pak určitě najdeme model podle vašich představ, který bude vyhovovat nejen vašim preferencím, životnímu stylu, ale i z hlediska ceny. Nemáte-li možnost návštěvy, naši garanti vám osobně poradí zde v komentářích, nebo na info@helveti.cz.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Traser vs. Luminox: Souboj vojenských tritiových hodinek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *