Traser Outdoor Pioneer na horách – dlouhodobý test, první díl

Tento článek je první z řady, v nichž představím novinku roku 2014 od firmy Traser, hodinky Traser Outdoor Pioneer. Cílem je podrobit hodinky dlouhodobému testování při různých aktivitách v nejrozmanitějších přírodních prostředích a pro mě osobně odpovědět (si) na otázku, zda hodinky, jejichž pouzdro tvoří polyamid zpevněný skleněnými vlákny, vydrží, případně, jak moc budou „zničené“? Předesílám, že hodinky nebudu úmyslně „ničit“, jen budou při všech aktivitách na mém zápěstí tak, jak jsme zvyklý hodinky používat, tedy 24 hodin denně na ruce.

traser-outdoor-pionner-WP_20150307_008

Hodinky jsem pořídil ve variantě Traser Outdoor Pioneer nato (pro milovníky technických detailů jsou na tomto odkazu i další informace o hodinkách) v autorizovaném eshopu hodinkytraser.cz, kterému chci tímto poděkovat za vstřícné a rychlé jednání a poskytnutí druhého řemínku pro potřeby testování.

Traser Outdoor Pioneer nosím cca. 14 dnů a minulý víkend jsem je vzal s sebou na moji oblíbenou Šumavu. Původní plán byl povozit je na sjezdovkách, zranění zad nakonec rozhodlo o tom, že žádné lyžování nebude, ale budu se věnovat své oblíbené severské chůzi, v zimě zpestřené o použití sněžnic, vhodné to pohybové aktivitě pro rehabilitaci. Jak si hodinky vedly?

Hned při prvním nasazení rukaviček NW holí mě čekalo příjemné překvapení, protože hodinky nikde netlačili, nedrhly a přesto, že jsem je vzal na Šumavu na silikonovém řemenu, který je ze zkušenosti pro severskou chůzi méně vhodný než NATO strap, krásně se s rukavičkou na zápěstí srovnaly.

traser-outdoor-pionner-WP_20150307_009

Tvar pouzdra u korunky je lehce „vybraný“, takže ani ze strany a shora hodinky na NW rukavičku nijak výrazně nenarážely.

Po pár kilometrech jsem ocenil i celkové zpracování pouzdra a měkkost silikonového řemínku, neboť ani do předloktí hodinky netlačily. Jednoznačně byly na zápěstí příjemnější než mnohé, které jsem používal dřív, např. z řady Casio G-Shock. Vyzkoušel jsem i pár několikasetmetrových výběhů do kopců a ani při nich hodinky nijak nenarážely a nevadily. Pro severskou chůzi je také jednoznačně vhodná deklarovaná odolnost hodinek proti nárazu, byť tentokrát jsem tuhle vlastnost využil jen při přechodu několika komunikací, jinak jsem se pohyboval ve sněhu a volném terénu.

Vyhovala mi i dobrá čitelnost a přehlednost ciferníku, při nordic walking nemá člověk čas a prostor otáčet zápěstí a zvedat ruku před obličej, tady stačil jen letmý pohled na ruku při pohybu hole vpřed a čas se dal bez problémů odečíst. O skvělé čitelnosti ciferníku za šera se jen zmíním, Trigalight prostě funguje.

traser-outdoor-pionner-WP_20150306_004

Co bych naopak hodinkám Traser Outdoor Pioneer vytknul? Dvě drobnosti. Vzhledem k výšce pouzdra (výrobce uvádí 14 mm) a poněkud hranatému tvaru lunety kolem pozice 12 (je tam upevněna kasple s tritiem) hodinky hodně drhnou o rukáv bundy, zvlášť v okamžiku, kdy si utáhnete manžetu kolem zápěstí, třeba kvůli nepříjemnému větru. Používáte-li, jako já, oblečení z vícevrstvého laminátu bez podšívky, riskujete v místě drhnutí poškození membrány. Dá se tomu předejít připnutím hodinek přes bundu, což je vzhledem k velké délce silikonového řemínky možné, ale ne každému (stejně jako mě) bude toto řešení vyhovovat. Druhou drobnou nepříjemností je poměrně hladká rubová strana silikonového řemínku, ta je „zdrsněna“ jen decentním příčným rýhováním, což způsobuje, v kombinaci s překrytím rukávem, poměrně nepříjemné pocení pod řemínkem. Tady by byl NATO strap určitě příjemnější, vyzkouším.

Celkově ale převažují pozitivní dojmy, při první aktivitě, severské chůzi, hodinky obstály se ctí a už se těší, až se ze zimních hor přesunou do plaveckého bazénu.

Fotogalerie

Autorem recenze je: Jan Holeček

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *