Recenze Traser P67 Officer Pro GunMetal SkyBlue

Švýcarsko se ve světě mimo výroby hodinek proslavilo jako země s širším záběrem do různých odvětví. Mezi ty nejznámější zaručeně patří výroba švýcarských armádních nožů, výroba výtečné čokolády či bankovnictví. Výroba hodinek Traser probíhá právě ve Švýcarsku, a to na samém předměstí hlavního město Bern.

Vlastníkem firmy Traser je švýcarská firma mb-microtec. Tuto společnost založili v roce 1918 dva chemici, Walter Merz a Albert Benteli. Společnost se zabývala luminiscenční technologií, kterou dodávali hlavně hodinářskému průmyslu. Mimo jiné firma dodávala také známé vědkyni Marii Curie – Skłodowské. Díky práci na vojenských projektech se firmě podařilo vynalézt technologii trigalight®, která je dnes součástí hodinek značky Traser. Trigalight® je vlastně radioaktivní izotop vodíku označovaný častěji jako Tritium. Na sklonku roku 2018 Traser slavnostně otevřel novou futuristickou budovu, ve které vznikají jejich hodinky. Při výstavbě nové budovy byly stanoveny nejvyšší požadavky na požární ochranu, zemětřesení a ochranu proti vloupání. Některé místnosti mají podtlakový režim. Většina budovy je napojena na generátor, který zaručuje nepřerušitelné napájení elektrickou energií.

Jejich aktuální kolekce čítá momentálně okolo 50 modelů, reálně jich ale je až 3x tolik, jelikož u většiny si můžete vybrat z vícero řemínků (Nato, silikon, ocel či kůže). Jednotlivé modely jsou rozděleny do dvou kolekcí: Tactical Adventure a Active Lifestyle, tyto kolekce se pak ještě dělí na další modelové řady. V této recenzi zabrousíme do druhé zmiňované kolekce, konkrétně do řady P67 Officer Pro a úplně přesně se podíváme na zoubek modelu s označením P67 Officer Pro GunMetal SkyBlue na kovovém náramku (108740).

První, co mě osobně na hodinkách zaujalo je jejich černá provedení, které se nazývá Gun Metal, což je vlastně „oprýskaný“ vzhled hodinek přímo z výroby. Ano, tušíte správně, že tyto hodiny jsem si vybral mimo jiné proto, že se o ně člověk nemusí bát, a jakékoliv další škrábance, či vlásečnice vlastně zapadnou k onomu vzhledu ke kterému je výrobce předurčil. Pouzdro hodinek je samozřejmě vyrobeno z ušlechtilé nerezové oceli třídy 316L, označovanou jako stainless steel. Pokud byste přeci jen zapomněli, jak kvalitní ocel na hodinkách máte, stačí se podívat na vnitřní stranu spony hodinek, kde je tento nápis uveden.

Dalším prvkem, který Vás na těchto hodinkách nezradí, je safírové sklíčko. O safírovém sklíčku je známo, že ho jen tak nepoškrábete. Na známé Mohsově stupnici tvrdosti má číslo 9 a o stupínek výše už je pouze diamant. Zjednodušeně to znamená, že právě jedině diamantem, popřípadě jiným safírem můžete udělat do safírového sklíčka rýhu.

To nejlevnější je samozřejmě v úvodu již zmiňována technologie trigalight®, která je umístěna nad každým indexem nesoucí danou hodinu. Index 1 až 11 má kapsli s trigalightem v barvě zelené, dvanáctka tak pro lepší orientaci září v barvě oranžové. Výrobce samozřejmě nezapomněl ani na osvětlení jednotlivých ruček hodinek. Kapsle jsou umístěny na všech třech ručkách. Tritium bude tak na Vašich hodinkách svítit bez jakéhokoliv vedlejšího zdroje světla přibližně 20 let, přičemž poločas rozpadu tritia je 12,32 let. Aby toho osvětlení nebylo málo, přímo u tohoto model (není to u všech z řady P69 Officer Pro GunMetal) je ještě pokryt celý ciferník vrstvou Super-LumiNova® která po nasvícení světélkuje několik hodin.

Hodinky jsou velmi odolné, bohužel díky ocelovému náramku z plných článků rozhodně nepatří do kategorie nejlehčích. Hodinky totiž váží 150 g. Strojek je švýcarský poháněný baterií s označením Ronda 715 s 5 kameny a funkcí docházející baterie (EOL), na což Vás hodinky samy upozorní poskakování sekundové ručky v 5sekundových intervalech. Pro údržbu nemusíte dělat nic, než zhruba jednou za 3 roky (dle výrobce stroje Ronda dokonce jednou za 5 let) přijít k hodináři baterii vyměnit. Hodinky mají také poměrně vysoký stupeň voděodolnosti, určitě tedy nebude na škodu nechat je projít tlakovou zkouškou.

Protože se jedná dle řazení do jednotlivých kategorií o hodinky sportovní, či vojenské, obecně bych je nedoporučoval nosit na galavečery a jiné společenské či formální akce. Dokážu si je ale bez problému představit jak na zápěstí akčního sportovce, tak na rukou byznysmena, či na zápěstí při denním nošení například k džínům a tričku. Se mnou například v létě zažili nespočet aktivit viz. Fotogalerie článku.

Pokud jsem Vás na hodinky nalákal můžete si je objednat na e-shopu, či si je přijít prohlédnout k nám do Karlína a když budete mít štěstí a otevřu Vám dveře já, dost možná je budu mít na zápěstí.

Autor recenze:

Jakub Novák

Jakub vám rád pomůže při výběru hodinek, provede vás celým objednávkovým procesem nebo ochotně poradí s reklamací. Je našim specialistou na značky Wenger, Victorinox a Traser.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Recenze Traser P67 Officer Pro GunMetal SkyBlue

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *