Hodinky Traser pro Národní protidrogovou centrálu

Hodinky Traser pro NPC

Článek představuje vznik a realizaci projektu hodinek na míru pro Národní protidrogovou centrálu (dále již zkráceně NPC). V úvodu člen NPC popisuje důvod vzniku projektu, výběr konkrétních hodinek a následný proces od návrhu až po dodání. V druhé části Jiří Štencek přibližuje značku Traser a její technologie Trigalight a GunMetal. Zároveň blíže popisuje konkrétně vybraný model hodinek včetně jeho parametrů jako jsou použité materiály, voděodolnost a strojek. V závěru popisuje bezpečnost technologie Trigalight a použitého plynu tritia. Cílem příspěvku je představení iniciativy NPC při výrobě vlastních hodinek a možností ze strany výrobce.

Hodinky NPC

Myšlenku na pořízení hodinek, které by vyjadřovaly osobní sepjetí jejich majitele s Národní protidrogovou centrálou, jsem v hlavě nosil již delší dobu. A proč zrovna hodinky? Sám nevím, možná proto, že mnoho z nás má doma hodinky po tátovi či dokonce po dědovi a mají proto hodnotu, která se jen obtížně vyjadřuje penězi. Ale možná také proto, že i v době nejrůznějších fitness náramků a „chytrých“ hodinek zůstává celá řada z nás věrna tradičním způsobům odečítání času nebo proto, že náramkové hodinky jsou stále chápány jako nezbytný doplněk každého muže či ženy.

Finální výsledek Traser Officer Pro GunMetal

Rozhodujícím momentem pro mě bylo setkání s kolegou z jiného útvaru a informace o tom, že si před léty nechali mezi kolegy na zakázku upravit určitý model hodinek Traser. Možnost individuální úpravy kvalitních značkových hodinek mě zaujala, protože jsem v takovém řešení spatřoval záruku funkčně i designově uspokojivého výsledku. Hledání na internetu zabralo jen pár minut, a přestože jsem emailový dotaz napsal večer, odpověď s detailním popisem možností úpravy hodinek, včetně doporučení vhodných modelů, přišla záhy a já se pro celou myšlenku už doopravdy nadchnul.

Události nabraly poměrně rychlý spád – vedení útvaru myšlenku hodinek upravených na zakázku pro příslušníky NPC podpořilo a při prvním osobním jednání s majitelem společnosti Helveti s.r.o. jsme s kolegy zredukovali vhodné modely hodinek na jeden konkrétní model – Traser P67 Officer Pro se speciální povrchovou úpravou Gunmetal. V tomto ohledu jsme si nechali poradit a z důvodu větší odolnosti vůči nárazům a vibracím jsme vybrali quartzový (bateriový) pohon hodinek. Design hodinek nám vyhovoval i z toho důvodu, že se jedná o hodinky použitelné jak pro formálnější příležitosti, tak pro běžné denní nošení či výcvik.

Traser Mil-G Shade s velkým logem NPC – jedna ze zvažovaných variant

Rozsah zakázkové úpravy jsme záměrně volili spíše umírněně – drobný znak útvaru na ciferníku a motto útvaru „Honor et Iustitia“ vygravírované společně s osobním číslem na dýnku, vše přizpůsobené barevnému provedení hodinek.

Důležitým tématem k diskuzi byl také způsob financování nákupu hodinek. Počáteční úvahy o možnosti udělovat hodinky příslušníkům NPC ředitelem útvaru za zásluhy formou věcné daru se z mnoha různých důvodů ukázaly jako nereálné. Jedinou možností se tak stalo uhrazení plné ceny zájemcem z vlastních prostředků. Byť bylo navýšení ceny za zakázkou úpravu oproti běžné ceníkové ceně hodinek minimální, celková cena hodinek nebyla nízká a odpovídala kvalitě použitých materiálů i technologií. Související obavy z toho, že se mezi kolegy nenajde dostatek zájemců a nepodaří se nám dosáhnout minimálního počtu potřebného pro objednávku individuální úpravy hodinek, se naštěstí velmi rychle rozptýlily.

Po odsouhlasení grafického návrhu a podepsání konečné objednávky už nezbylo, než čekat na výsledek. V této fázi našeho projektu došlo na straně výrobce ke zdržení dodávky způsobenému problémy ve výrobě. V této souvislosti oceňuji férový a otevřený přístup prodejce, který nás o vzniklém problému podrobně informoval, průběžně zjišťoval stav zakázky a jako kompenzaci nabídl k hodinkám zdarma navíc pásek NATO dle výběru každého zájemce. Samotné finále dodávky bylo trošku hektické a napínavé, ale nakonec se těsně před Vánocemi podařilo všem kolegům nové hodinky doručit. A co je nejdůležitější, výsledek byl přesně takový, jaký jsme požadovali a očekávali.

Závěrem bych rád poděkoval nejen pracovníkům spol. Helveti s.r.o. za jejich vstřícný a profesionální přístup, ale také vedení našeho útvaru za podporu této myšlenky a její aktivní popularizaci na jednotlivých pracovištích. V neposlední řadě patří poděkování všem kolegům, kteří si tyto hodinky koupili, neboť bez jejich zájmu, důvěry a trpělivosti by se nikdy nepodařilo tuto akci úspěšně dokončit a obohatit tak poměrně unikátní útvarovou kulturu o další zajímavý prvek.

Hodinky Traser na míru pro NPC – pohled prodejce

Bylo nám ctí být u vzniku unikátních hodinek Traser určených členům útvaru NPC. Spolupráce na projektu nás velmi bavila a jejím výsledkem se rádi chlubíme. Posuďte sami, jestli právem.

Cílem bylo vytvořit hodinky, které budou vhodné jak do akce, tak na běžné nošení. Tím byly vyřazeny mechanické hodinky (náchylnost při ostřejším používání) a zaměřili jsme se pouze na quartz.

Hned z počátku byly do výběru zařazeny v podstatě pouze 2 modelové řady: Traser Mil-G a Traser Officer Pro. Z důvodu použití i do kanceláře či společnosti po právu zvítězily druhé jmenované – Traser Officer Pro. Následně už jsme jenom vybrali konkrétní barevnou variantu, kde členové NPC zvolili nejuniverzálnější verzi GunMetal Black.

Traser P67 Officer Pro GunMetal Black

Jestli má značka Traser hodinky, které můžete použít jak na sport, tak do společnosti, budou to právě Traser Officer Pro. Všechny ostatní už jsou spíše sportovnějšího či vojenského charakteru. Výhodou hodinek je jejich všestrannost, odolnost a krása v jednoduchosti. Jsou osazeny švýcarským strojkem Ronda 715 ve variantě Swiss made (5 kamenů, zlacené části a indikace vybité baterie – funkce EOL). Z materiálů zmiňme safírové sklíčko (nejlepší možné) s antireflexní úpravou proti odleskům, kvalitní ocelové pouzdro s gunmetal úpravou a samozřejmě trubice Trigalightu zajišťující nikdy nekončící osvit indexů.

Vodotěsnost 100m umožňuje s hodinkami plavat. Důležité jsou pak i takové detaily, jako je zapuštěná korunka z části do pouzdra, čímž je chráněná proti nárazům. Samozřejmostí je šroubovací dýnko.

Technologie GunMetal

Hodinky mají speciální povrchovou PVD úpravu, která je totožná s povrchem zbraní. Na první pohled můžou hodinky vypadat “použitě”, ale opak je pravdou. Hodinkám tenhle vzhled hodně sluší a dodává jim na vojenském vzhledu. Nespornou výhodou je taky vizuální odolnost vůči oděrkám. Ty se jednoduše ztratí v gunmetal úpravě povrchu. Pro vojenské nadšence skvělá volba!

Rozkaz zněl jasně!

Zástupci jednotky si zvolili úpravu ve formě potisku ciferníku logem útvaru NPC. To na ciferníku působí velmi decentně (v barvě indexů) a nijak neruší. Dalším požadavkem byl vlastní slogan „HONOR ET IUSTITIA“ na dýnku (spodní víčko hodinek) s osobním číslem konkrétního člena útvaru.

Na míru až do posledního detailu

Jednotliví členové jednotky si mohli vybrat, na čem hodinky dostanou. Na výběr bylo mezi NATO řemínkem, silikonovým řemínek a ocelovým náramkem.

K hodinkám jsme jako dárek dávali navíc švýcarské nože, vojenské opasky nebo pojištění hodinek. Opět jak si kdo zvolil. Jako poděkování za shovívavost u prodloužení doby dodání jsme ještě každému členovi útvaru darovali náhradní NATO řemínek v barvě dle vlastního výběru.

O hodinkách Traser a unikátní technologii Trigalight

Trigalight v kombinaci se SuperLuminovou

Pod pojmem “švýcarské hodinky” si většina z vás představí kvalitu, přesnost, detailní zpracování a odolnost. Hodinky značky Traser šly dál. K těmto vlastnostem přidávají unikátní technologii permanentního osvětlení mb-microtec®, která nemá na současném trhu konkurenci. Jedná se o luminiscenční technologii viditelnou za jakýchkoliv podmínek. Tato metoda osvětlení byla původně vyvinuta pro švýcarskou armádu.

Švýcarskou firmu mb-microtec založili v roce 1918 dva chemici, Walter Merz a Albert Benteli. Zabývala se luminiscenční technologií, kterou dodávali hlavně hodinářskému průmyslu. Mimo jiné firma dodávala také známé vědkyni Marii Curie. Díky práci na vojenských projektech se firmě podařilo vynalézt technologii trigalight®, která je dnes součástí hodinek značky Traser.

Trubice GTLS (gaseous tritium light source) s obchodním názvem trigalight® obsahují nepatrné množství plynu tritia hermeticky uzavřeného v tenkém skle, uvnitř pokryté fosforeskujícím materiálem. Elektrony pocházející z tritia aktivují hmotu, aby vydávala trvalé slabé světlo. Osvětlení nepotřebuje baterii ani jakýkoli další zdroj světla, nepotřebuje speciální zacházení, ani údržbu, nemusíte mačkat žádné tlačítko a jeho životnost přesahuje 20 let. Více o technologii Trigalight.

Bezpečnost Trigalightu

Zdrojem záření v hodinkách Traser jsou ampule s plynem Tritia. Tento plyn je tzv. beta zářičem a jeho nebezpečí je absolutně minimální. Ampule s Tritiem jsou laserem neprodyšně uzavřeny. Únik plynu by mohla způsobit pouze velmi hrubá síla, která by rozbila sklo hodinek a následně také jednotlivé ampule. A i v tomto případě se není čeho bát. Plyn je zcela bezpečný. Výrobce udává, že záření z rozbití 1000 trubic Trigalightu by způsobilo podobné „ozáření“ jako let letadlem, případně přirovnává vliv ozáření z rozbití jedné trubice jako stejnou dávku záření, kterou obdržíte, když sníte banán. Více o bezpečnosti Tritia.

Hodinky Traser a ozbrojené složky

Díky výše zmíněným vlastnostem se technologie trigalight® stala nezbytnou při zajištění jak bezpečnosti (nouzové východy), tak ochrany v průmyslu. Hodinky Traser si nemohou vynachválit vojáci amerických jednotek, které tuto technologii využívají od roku 1991. Počáteční civilní klientelou byli hlavně sportovci, rybáři a nadšenci pro outdoor, ale firma Traser neustále rozšiřuje nabídku a dnes si může své hodinky s technologií trigalight® vybrat opravdu každý.

Náramkové hodinky Traser H3 vydrží extrémní chlad a vlhkost, náhlé změny nadmořské výšky, jsou chráněny před účinky magnetických polí. Speciální dvojitá konstrukce (vnitřní nerezová ocel a vnější uhlíková vlákna) také zaručuje vysokou nárazu vzdornost. Hodinky Traser získaly vojenský certifikát a splňují standardy americké armády MIL-PRF-46374G, Typ 3, Třída 1. Používají se jako armádní hodinky v USA, Švýcarsku a v dalších zemích. Velmi oblíbené jsou také u českých vojáků, policistů, členů záchranného sboru a speciálních jednotek.

Vyšlo v Drugs&Forensics

Tento článek vyšel v bulletinu Drugs&Forensics. Odkaz na konkrétní číslo: Bulletin 03/2019.

Kde koupit

U nás zakoupíte hodinky Traser na specializovaném eshopu HodinkyTraser.cz nebo Helveti.cz/Traser.
Pokud máte zájem o hodinky pro svůj útvar, skupinu nadšenců nebo své zaměstnance – kontaktujte nás na info@helveti.cz. Více na hromadná objednávka hodinek.

Autor: Jiří Štencek

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *