Putovní hodinky Junghans – elegán na cestách (II. díl)

Putovní hodinky Junghans Meister Mega na cestě s Dr.Sphinxem

Jaké další zážitky si putovní hodinky Junghans přinesly z cest se svými dočasnými majiteli? Oblíbený projekt Putovní hodinky umožňuje zájemcům vyzkoušet vybrané hodinky, jejichž putování vrcholí dobročinnou dražbou. První díl netradičního testovacího maratonu hodinek Junghans Meister Mega 058/4803.44 vydal na barvitý přehled fotek a tipů od členů fóra Chronomag a kolegů z Helveti. Jestli vás zajímá, co dalšího hodinky zažily a jak se osvědčily u dalších testujících, čtěte dál.

Přesvědčili jsme se, že způsobů nošení těchto společenských hodinek je nepřeberně. Zjistili jsme, že rozhodně nemusíte vyhledávat speciální společenské akce, abyste si Junghansy mohli užívat. Naopak – tyhle hodinky udělají nevšední zážitek i z rutinních záležitostí, o čemž se přesvědčili i další testeři.

Ondra TempusX

Asi jste zaznamenali, že Helveti uspořádalo další akci s putovními hodinkami. Tentokrát s modelem Meister Mega od německého Junghansu. Protože jsem již měl možnost putovní hodinky otestovat, dovolím si vás krátce seznámit s vlastními postřehy.

Jelikož se jedná o hodinky z řady Meister, v níž jsou soustředěny hodinky elegantního až oblekového stylu, nelze předpokládat, že Junghans tento kousek zamýšlel používat jako outdoorový doplněk na zápěstí. A proto se mnou hodinky absolvovaly pár dnů nudného kancelářského života. Nutno říct, že jim to – zejména k formálnějšímu stylu oblečení, náramně slušelo! A to jak na ocelovém náramku, tak i na koženém řemínku, který jim Helveti přibalilo na cesty.

Abych využil svůj čas putování s hodinkami na maximum, neodolal jsem, a vzal je s sebou na výlet do Šumavských lesů. Ani tady mě nezklamaly a i ke sportovnímu tričku vypadaly velice slušivě. Co mě opravdu příjemně překvapilo, byla volba safíru na vrchním sklíčku (standardně v řadě Meister používá Junghans jejich „Sirclan“ – tedy tvrzený plast).

Stejně tak kladně hodnotím, že se v Junghansu nebáli ukázat vnitřnosti hodinek – a dýnko hodinek vybavili kouřovým sklíčkem, které vypadá velmi efektně. Hodinky jsou poháněny baterií, takže nečekejte žádné orgie ozubených koleček. Přesto ale myslím, že pohled skrze spodní dýnko je velmi zajímavý. Hodinky si pravidelně jednou denně synchronizují čas (ale i datum) přes radiový signál. To fungovalo skvěle jak v Praze, tak i na Šumavě:-)

Hodinkám bych nevytknul nic zásadního. Snad jen, ale to je opravdu velice subjektivní, kdyby existovala verze s bílým číselníkem bez mapy a stále s průhledem na strojek. To by pak byla moje jednoznačná volba. Jakkoli chápu, že tím bych z hodinek udělal spíš hodinky relativně nudného vzhledu a odsoudil je výhradně pro nošení k obleku. To ale jednoznačně nebylo úmyslem pánů a dam v Junghansu (P.S. radiově řízená verze s bílým číselníkem existuje, ale nemá průhled na strojek; pozn. Junghans Meister Mega Kleine Sekunde 058/4900.46).

Pak už jen manuál mi přišel zbytečně složitý. Ale protože jsem hodinky dostal od Helveti již nastavené na správnou časovou zónu a čas se navíc každý večer sám radiově synchronizuje, tak mě to nemusí trápit. V návodu jsem navíc zjistil, že pokud se uvádí „přesný čas je řízen radiově“, tak k tomu ve skutečnosti žádné rádio nepotřebujete😁

Těším se na případné postřehy dalších účastníků a Jirkovi Štenckovi z Helveti.cz moc děkuji za možnost hodinky vyzkoušet.

Locky

Pouzdro je opravdu velice pohodlné a parádně obepíná zápěstí, ale je pravda, že obvykle nosím mechanické potápky, které jsou vyšší. Zde mi výškou připomínají spíše Primky. Detaily v podobě „půlsekundového tiku“, zatmaveného průhledu na quartzový strojek nebo rádiové synchronizace času z hodinek dělají opravdu zajímavý kousek. Jsem rád, že se mohu i tohoto hodinkového putování zúčastnit. Díky!

Co se mi na Junghans Meister Mega 058/4803.44 nejvíce líbilo?

  • Určitě zajímavě řešená vteřinovka s „půlsekundovým tikem“, který zdárně maskoval přítomnost baterky a mezi „chronomudly“ by mohla vyvolat dojem zpomalené mechaniky.
  • Další specialita je posun minutovky vždy přesně v celou, což je zase efekt známý z minutových sčítačů u mechanických chronographů.
  • Rádiem řízená přesnost. Tou se mechaniky nikdy pochlubit nemůžou.
  • Příjemně překvapil i průhled na strojek. Jelikož jde o quartz, tak se mi líbí, že sklíčko je ztmavené, takže to zase působí úplně jiným dojmem.
  • Náramek – kombinace lesklých a broušených dílků, moc pohodlný na ruce.

Co mi na Junghans Meister Mega 058/4803.44 naopak přišlo nedotažené?

  • Určitě luminiscence – buď bych jí na ručky nedával vůbec a více si vyhrál s jejich zpracováním / leštěním, nebo bych jí dal ve větší míře a rovnou i na indexy.
  • Vteřinovka ani minutovka neskáčou přesně na indexy. Drobnost, ale zamrzí.
  • Komplikovaná změna délky náramku. Jasně, člověk si ho nastaví jednou a dost, ale i tak.

Dr.sphinx

Moc díky za možnost hodinky ponosit, charakteru mají na rozdávání, fakt dobré, bezúdržbové… sakra. Je prostě moc škoda té dvouleté baterky. V případě téhle konkrétní reference by to nejspíš znemožnilo použití cifru s kontinenty, ale koupit si sesterské nelimitky, bylo by mi fakt líto, že dneska ten strojek umějí se stejnými vlastnostmi už se solárem.

Z mnoha hledisek by se na hodinkách nedala nechat nit suchá (ne, nemyslím tím, že to jsou „jen quartzy“), ale:

  1. zaprvé to není smysl tohohle vlákna,
  2. zadruhé by to stejně byly spíš autistické připomínky
  3. a za třetí – a to je nejdůležitější – mě opravdu těšilo je nosit!

Pepino777

Hodinky jsou naprosto super, oproti želvám, které na tahu váží skoro 20 deka, to byla obrovská změna. Překvapilo mě, že hodinky neměly problém s příjmem signálu i v místech, kde se třeba Citizen vůbec nechytl (budovy, atd.).  

Často jsem se zakoukal do cifru s mapou a pozoroval neobvyklý chod vteřinové a minutové ručky. Jen mě nepříjemně překvapilo, že občas vteřinová a téměř pokaždé minutová ručka netrefily index. Kdyby se povedlo tuto drobnost doladit, posunulo by to hodinky o třídu výš.

Bohužel se mnou hodinky nezažily nic velkého, kvůli covidu se nahromadila spousta práce, a tak mají za sebou jen pár školení a firemních porad. 

Dokusan

Tak já zatím jen ve stručnosti. Tah asi ani nebudu dávat (možná jen ze zvědavosti), protože na té kůži jsou perfektní. 

Pouzdro výborné, cifr zajímavý, trošku horší odčítání času. 

Za mě zatím prudce nositelé hodinky. 

Mari

Udělal jsem unboxing a první dojem je velice příznivý. Jsou to pěkné hodinky. Odstíny cifru a řemínku jsou pěkné. Hodinky jsou příjemně velké (malé) a tenké. Průhled je zbytečný. Datumovka dobře čitelná. Lumi pouze na hodinové a minutové ručce. Jinak nikde. Bez alespoň teček na 3, 6, 9, 12 v podstatě k ničemu. Hodně jsem se bál sekundové ručky, která poskakuje po 0,5 s, ale dívá se na to dobře. Sekundová ručka skáče po indexech celkem přesně. Zajímavá je minutová ručka, která je na jednom místě a vždy po minutě se skokově přesune.

Warann

Na hodinky jsem si zvykl, nosí se fakt pohodlně a do kanclu jsou jako dělaný. K tvaru pouzdra nemám výhrad, na ruce mi sedí dokonale. Strojek mi překvapivě taky vyhovuje, byť bez průhledu bych se v tomto případě asi obešel. Na druhou stranu mě ani nijak neuráží.

Malinko slabší je to s cifrem, jak už někdo psal, tak ta mapa při určitým úhlu pohledu působí spíš jako flek na cifru. Takže bez tohoto detailu bych se nejspíš obešel, ale to je fakt asi jediná výhrada.

Celou dobu je nosím na řemínku (na rozdíl od většiny zdejších kolegů si na tah moc nepotrpím). Řemínek je celkem pohodlnej, ale je to taková šedá myš (z hlediska barvy doslova), dokážu si představit lepší. Ale to je samozřejmě marginálie, celkově mi hodinky fakt sedly a ponosil jsem je moc rád, za což opět díky.

Ondoni

Po necelém týdnu testování můžu říct, že je radost je nosit. Díky proporcím a váze o nich člověk skoro neví. Nosím je zatím na řemeni, takže jsem je zatím neprovětral v rámci nějakého volnočasového výletu a výšlapu, ať nedostává řemen moc na p*del. A ty manévry sekundovky při vytáhnutí a opětovném zacvaknutí korunky, to je k sežrání😁 Zítra přezouvám na tah, tak jsem zvědavý, jak si sedneme. Konec průběžného reportu.

Na tom tahu je to teda labůžo🙂. Nevím, kdo ho nastavoval jako poslední, ale očividně někdo, kdo má stejný obvod zápěstí jako já! Nasazení šlo taky hladce, skoro bych řekl, že dokonce líp, než některé řemeny. Netahá, nekouše, váha tak akorát, aby z toho měl člověk dobrý pocit. Díky střídání broušených a lesklých ploch má zajímavou plasticitu. Na kůži už se nevracím😉

A kam s Junghansy dál?

Myslím, že po přečtení ohlasů musíte uznat, že tyto hodinky rozhodně stály za vyzkoušení. Po ukončení poutě hodinek dojde k jejich pečlivému prohlédnutí a uvedení do top stavu. Doufáme, že následná dražba hodinek na fóru Chronomag přinese výtěžek, který budeme moci tradičně předat neonatologickému oddělení v pražském Apolináři.

Cestu putovních hodinek Junghans Meister Mega 058/4803.44 můžete sledovat na hodinkovém fóru Chronomag, nebo na našem Facebooku či Instagramu. Na sociálních sítích jsou hodinky k nalezení pod hashtagem #putovniHodinkyJunghans.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *