Malinové krásky na dámská zápěstí: Junghans Max Bill Sapphire

Hodinky JUNGHANS v pánských variantách zde byly představeny již mnohokrát. JUNGHANS se ale intenzivně věnuje i vývoji dámských hodinek. Vybrali jsme jeden z nejoblíbenějších dámských modelů Junghans Max Bill Damen Sapphire 47/4541.02, který se vám jen tak neokouká díky promyšlenému designu ve stylu školy Bauhaus, a díky výrazné malinové barvě koženého řemínku, která je velmi blízká barvě letošního roku Viva Magenta.

Další věc, která vás osloví naživo ještě více, než z fotek, je jejich jemnost a hladké tvary, díky nimž se také pohodlně nosí. Safírové sklíčko, které nově nahradilo původní plastové, už je jen další bonus, který hodinky ochrání před drobnými škrábanci a ztrátou lesku. Důvodů, proč si zaslouží vaši pozornost, je ale mnohem víc…

Německý Junghans předčil i švýcarské hodináře

Dovolím si malou zmínku o výrobci. Víte, že si jeho historie v ničem nezadá s nejslavnějšími švýcarskými manufakturami? Tato německá firma existuje již od 15. dubna 1861. Za 42 let své existence (v roce 1903) se díky svým špičkovým produktům stal JUNGHANS největším výrobcem hodinek a hodin na světě. Pokud se chcete dozvědět další zajímavosti, najdete je ZDE.

Klasika, co se neokouká

Designér hodinek Max Bill (rok 1970).

Hned za názvem výrobce figuruje v názvu hodinek jméno Max Bill. Tento proslulý švýcarský architekt stál v šedesátých letech minulého století u zrodu designu těchto hodinek. Výčet jeho aktivit svou šíří trochu připomíná Járu Cimrmana: architekt, malíř, sochař, grafický designér, vysokoškolský učitel, politik, designér a fotograf. Více informací a dalších zajímavostí z jeho pestrého života najdete ZDE.

Vraťme se konečně k hodinkám samotným. Jejich klasický design ve stylu Bauhaus se od šedesátých let téměř nezměnil. Je to stejné jako u šperků, parfémů, nebo čehokoliv, co zub času jen tak neohlodá – skvělé věci, v tomto případě vzhled podporující funkci, prostě není třeba měnit. Řekněte sami – na to, z jaké doby ciferník pochází, z něj skoro žádné velké retro nedýchá.

Bauhaus poznáte na první pohled…

Pouzdro hodinek je velmi decentní a je také zpracováno ve stylu Bauhaus, který vznikl na poli architektury. Cílem této školy bylo obnovit „jednotu umění pod vedením architektury a těsný vztah umění k řemeslu“. Autor tohoto článku si pojem Bauhaus převedený do hodinářské branže vykládá jako funkcionalistický design, který je úzce zaměřený na funkčnost a řemeslnou prostotu v pozitivním smyslu slova (zkrátka žádné barokní kudrlinky, které slouží jen pro potěchu oka). V angličtině je tento design často označován jako puristický. Zda to nehraničí až se strohostí můžete zjistit ZDE.

Stejně jako Alenka možná ani neuvěříte, že pouzdro hodinek může mít necelých 7 mm na výšku.

… i při každodenním nošení

Barevně odlišené hodinové indexy doplňují minutové, netradičně umístěné po vnějším obvodu číselníku.

Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli, která zajišťuje špičkové mechanické vlastnosti, výbornou odolnost a trvanlivost v čase a v neposlední řadě také zdravotní nezávadnost při dlouhodobém kontaktu s kůží.

Hodinky jsou velmi tenké – mají pouhých 6,9 mm, a významnou část výšky jejich pouzdra tvoří klenuté safírové sklo, díky čemuž působí hodinky ještě tenčím dojmem. Jejich hmotnost 25 g pak hovoří za vše.

Dýnko je také z leštěné oceli

Dýnko (zadní víčko) hodinek je zpracováno ve velmi střízlivém stylu, ale není to žádné laciné řešení, na které u dámských hodinek někdy narážíme. Namísto levného naklapávacího krytu, je použito robustní uchycení leštěného dýnka pomocí čtyř šroubků. To činí hodinky spolehlivě odolné vůči vodě (50 M) a prachu. Na duchovního otce těchto hodinek odkazuje jeho podpis uprostřed. Není nijak přehnaně velký, a tak zbývá dostatek prostoru na věnování od pozorného manžela, či partnera (na gravírování vám v Helveti vytvoří 3 návrhy; více ZDE).

Drobná korunka

Natahovací, nebo u těchto hodinek spíše seřizovací, korunka je na pozici 3. hodiny a je rozumně velká tak akorát pro ovládání jemnýma ženskýma rukama.

Rafinovaný číselník

Číselník hodinek je opět navržen ve střízlivém, funkčním designu (Bauhaus). Vzhled všech prvků je podřízen funkčnosti, ale rozhodně to není na úkor estetiky.

Číselník není plochý, ale krásně klenutý (vypouklý), stejně jako sklo i ručky. Vše působí velmi upraveným a promyšleným dojmem. Číslování hodinových a minutových indexů není přehledné jen díky rozdílné barevně, ale také svým umístěním po obvodu.

Ručky jsou krásně lesklé a mají hůlkový tvar. Datumovka na pozici 3. hodiny působí velmi nenápadným dojmem. Tím že je stejně velká a má stejnou barvu a dokonce i pozici, jako hodinové indexy, je rafinovaně ukrytá a vůbec nenarušuje symetrii číselníku.

Dámské Junghansy se snadno začlení mezi vaše nejpoužívanější věci.

Malinový řemínek doslova září

O to, aby hodinky držely na ruce, se stará krásný červený kožený řemen — opět decentní, minimalistický, bez ozdobného prošití. Velkou výhodou je systém rychlostěžejky umožňující rychlou výměnu řemenů bez použití nářadí, což ocení zejména dámy, které si potrpí na sladěnost outfitu a které si s miniaturní součástkou na rozdíl od mužů snadno poradí.

K zapínání slouží nerezová trnová spona, která je označena logem výrobce. Při bližším pohledu je patrná i zajímavá struktura kůže, která se nepřebíjí s lesklým sklíčkem a pouzdrem.

Luminiscence se šikne nejen za krátkých zimních dnů

JUNGHANS nenechá majitelky ve štychu ani potmě. To, že jsou hodinky opatřeny luminiscenčním nátěrem, není za světla skoro patrné. Ve tmě se ale jasně rozzáří.

Kdy a kde je nosit?

Hodinky JUNGHANS Max Bill Damen jsou poctivým produktem německého hodinářského průmyslu, který si odolností, zpracováním a použitými materiály v ničem nezadá s pánskými modely. To je činí ideálními hodinkami na každodenní nošení.

Dalším bonusem je jejich designová a funkční univerzálnostmajitelka s nimi může vyrazit jak do divadla, tak na ryby. A to doslova. V obou případech budou tyto hodinky vhodným doplňkem, ať již budou sladěny s červenými lodičkami, nebo červenými gumáky 😉. Ve společnosti přitáhnou pozornost a na výletě odolají přírodě (pozor jen na kožený řemínek, který by se přeci jen s vodou potkat neměl).

Abychom nezapomněli na srdce hodinek: o pohon ruček se stará spolehlivý quartzový strojek J643.29. Jedinou pozornost, kterou bude tento spolehlivý pracant jednou za 3 až 5 let vyžadovat, je výměna baterie.

Inspirace pro pány, kteří by se svým drahým polovičkám chtěli revanžovat v pozornostech.

Základní technické parametry:

  • Průměr pouzdra: 32,7 mm
  • Výška pouzdra: 6,9 mm
  • Vodotěsnost: 50 m
  • Strojek: J643.29 (bateriový Quartz)
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál řemínku: kůže
  • Šířka řemínku: 17 mm
  • Materiál sklíčka: safírové s antireflexní vrstvou
  • Hmotnost: 25 g (včetně náramku)

Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Pro ty, které mají rády modrou, krémovou nebo decentní černou připravil JUNGHANS další barevná provedení, více na odkazech.

Text: Vít Černý

Fotografie: Vít Černý a Wikipedie (foto Maxe Billa)

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *