Hodinky měsíce října 2023

Říjen je nejkrásnější měsíc podzimu, kdy se vše příjemně zpomalí, díky čemuž máte šanci se zadívat a kochat krásami kolem sebe. Proto naši kolegové Míša Hofmanová a Jirka Bareš vybrali do říjnových recenzí rubriky Hodinky měsíce modely, na které se můžete dívat donekonečna.

Jejich zpracování a ciferníky jsou natolik přitažlivé, že dokonce hrozí, že celý podzim prošvihnete zakoukaní do hodinek Alexander Shorokhoff Autumn AS.LA-AMN-10 a Mido Multifort TV Big Date M049.526.11.091.00. A co víc, na své si dnes přijdou milovníci netradičních řešení, čistého designu, ale i dámy, případně jejich protějšky, co hledají inspiraci na originální dárek.

Obsah článku

Alexander Shorokhoff Autumn AS.LA-AMN-10

Alexander Shorokhoff Autumn AS.LA-AMN-10

Jelikož tady máme podzim, byla by škoda nezařadit do dnešního dílu rubriky Hodinky měsíce model, který má slovo podzim (Autumn) přímo ve svém názvu. Zároveň jde také o dámské hodinky, kterých v této rubrice moc nemáme. Řeč je o modelu Alexander Shorokhoff Autumn AS.LA-AMN-10.

Alexander Shorokhoff hledá při vytváření svých modelů inspiraci, kde se dá. Nemyslím to hanlivě, jenom tak, že značka nemá omezený zdroj témat (například jako následující Mido zpracovává velká díla architektury), ale volně zpracovává cokoliv, co je dostatečně vydatné a zajímavé, aby to dokázalo zaplnit ciferníky jejich hodinek. A nejen ciferníky – značka se nebojí bořit hranice ani na poli pouzder, což dokazují modely Shar, o kterých jsme psali také.

Je tedy logické, že se svému zpracování nevyhnula ani roční období. Postupně tak vznikly modely hodinek s názvem Autumn, Winter a Spring. Jen léto (Summer) zatím chybí. Nám to však nevadí, my se budeme věnovat podzimu a do léta si počkáme.

Inspirováno krásou podzimu

Tématiku podzimu najdeme napříč celými hodinkami. Oranžový podklad číselníku zdobí malované listy vyhotovené ve zlatém provedení. Jejich krásu umocňuje diamantový prach, jímž je číselník pokryt a díky němuž se listy nádherně třpytí. Ručky jsou vyhotoveny v odstínu mléčné čokolády, aby se mezi listím neztratily a zůstaly snadno čitelné. Decentní datumovka je zasazena ve zlatém rámečku s bílým podkladem, čímž se také stává skvěle čitelnou a zároveň nijak nenarušuje celkový design hodinek.

Avantgarda v každém detailu

Při bližším pohledu si můžeme všimnout dvou diamantů, jenž jsou zasazeny na pozici 3 a 6. Na pozici 9 je umístěna plaketka s názvem značky. Místo číslice 12 zde najdeme číslovku 60. Může se zdát poněkud netradiční, v případě značky Alexander Shorokhoff však jde o index typický pro celou avantgardní kolekci. Kromě této majestátní šedesátky zde žádné jiné číslice nenajdeme. Celý poklad chrání safírové sklíčko s antireflexní úpravou, které chrání ciferník před poškrábáním a vaše oči před odlesky.

Toto vše je zasazené v ocelovém pouzdře (může být také ve variantě s PVD úpravou v barvě mléčné čokolády, jak vidíte v galerii výše) o průměru 39 mm. Tento rozměr je pro některé dámy poněkud velký (hraniční obvod zápěstí je přibližně 15,5 cm), ale obávám se, že na menším by zlaté a měděné detaily tolik nevynikly. Pouzdro naštěstí není jinak vysoké, na zápěstí tedy skvěle padne.

Pohon za zpracováním hodinek nemůže zaostávat

Uvnitř hodinek Alexander Shorokhoff Autumn AS.LA-AMN-10 se skrývá švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem ETA 2824. Ten disponuje rezervou chodu pouhých 38 hodin, ale nemyslím si, že by to v případě těchto hodinek bylo na škodu.

Jsou totiž tak tak neobvyklé a zajímavé, že si je nejspíš vezmete v případě mimořádné události – na výjimečnou společenskou akci či do divadla. Nemyslím si, že se jedná o kousek, který by někdo využil na každodenní nošení. Ale kdo ví? Třeba se pletu a vy si je natolik zamilujete, že jim při každodenním nošení zajistíte stálý pohon.

Jak je u manufaktury Alexander Shorokhoff zvykem, opět se setkáváme s ručně gravírovaným a opracovaným rotorem. I na dýnku zůstala symbolika podzimu, je úžasně vtělená do ozdobného listu. Vše můžeme obdivovat díky průhlednému dýnku ze safírového skla.

Pro jaké příležitosti se hodí?

Jak jsem naznačila výše, jde o hodinky pro výjimečné příležitosti. Vezměte si, že i řemínek je absolutně netradiční – model Autumn se honosí červeným páskem z pravé rejnočí kůže. Povrch není dokonale hladký jako v případě teletiny, ale krásně měkký a přesto strukturovaný a díky perličkovému povrchu také velmi neobvyklý. Spodní stranu řemínku zdobí abstraktní ornamenty, které někomu můžou připomínat orientální motivy.

Hodinky Alexander Shorokhoff Autumn AS.LA-AMN-10 nebudou pro každého. Nejsou to klasické dámské hodinky se třemi ručkami a s datumovkou, kterých je všude plno. Takové byste ani u tohoto německého výrobce nenašli. Jde o nádherně ručně zpracované hodinky s dechberoucím podzimním motivem, který poslouží i jako krásný a neobvyklý šperk. Jejich pořizovací cena je sice poněkud vyšší, ale věřím tomu, že i tak hodinky Alexander Shorokhoff nemají konkurenci. A za to už stojí si připlatit, nemyslíte?

Další detaily a cenu najdete zde.

Klady

  • krásné a dechberoucí zpracování
  • příjemný měkký řemínek
  • originální design

Zápory

  • o malinko menší pouzdro by bylo pro většinu dámských zápěstí lepší
  • poněkud vyšší cena

Autor recenze: Michaela Hofmanová

Míša je v hodinářském oboru prozatím nováčkem, ovšem je to oblast, ve které se s radostí vzdělává a rozvíjí. U nás má na starosti hodinky Junkers, Auguste Reymond, Vostok Europe a také Candino. Kromě toho, že ji přirostly k srdci hodinky, miluje také knihy, focení a cestování.


Mido Multifort TV Big Date M049.526.11.091.00

Mido Multifort TV Big Date

Když vybírám hodinky do rubriky Hodinky měsíce, tak se mi v hlavě často honí spousta modelů značky Mido. Není ostatně žádné tajemství, že jsem jeho velkým fanouškem. Mido jsem už sice do této rubriky v minulosti vybral, ale co mám dělat, když je značka prostě tak dobrá? Takže přátelé, představuji Vám Mido Multifort TV Big Date M049.526.11.091.00!

Reedice populárních modelů nejsou ve světě hodinek nic výjimečného a i Mido Multifort TV Big Date našel inspiraci v modelech z minulosti. Jeho předchůdci se objevili v roce 1973 v řadě Multi Star a také v roce 1980 v řadě Commander.

Tato verze však mnohým hodinkovým fanouškům připomene ikonu z trochu jiného ranku, a to je Patek Philippe Nautilus. V tomto případě však není nutno sahat tak hluboko do kapsy, protože Mido Multifort TV Big Date M049.526.11.091.00 vás vyjde na pouhých 30 900 Kč. A za tu cenu toho dostanete víc, než byste si mohli myslet…

Specifické hranaté pouzdro

Pouzdro je přesně to, co mě na hodinkách Mido Multifort TV hned zaujalo. Nejedná se o úplně typické hranaté hodinky a přesto jsou hranaté. Jejich řekněme nautilovská zaoblenost z nich dělá prudce nositelný kus i pro uživatele, kteří jinak nemají hranaté hodinky v lásce. Vše dokresluje kruhové rozmístění indexů, takže se jedná o neobvyklé a možná právě proto velmi poutavé spojení světa kulatých a hranatých hodinek.

Pastva pro oči

Když už jsem nakousl indexy, rovnou vychválím i zbytek gradientního číselníku. Nic jiného mi také nezbývá, když pozoruji jeho tmavou barvu na okraji, která se postupně zesvětluje na velmi pěknou smaragdovou uprostřed. Velice jemné proužkování připomíná šum na starých televizích, ale v neposlední řadě také přináší krásnou hru odstínů pod různými úhly nasvícení. Tato skvělá úroveň zpracování ostatně není u Mido žádným překvapením, ale spíše příjemným standardem.

Pojďme dovnitř!

Mido nepřináší jen skvělé designy a oku lahodící detaily zpracování, ale také skvělé strojky a vlastnosti. Zvláště když si uvědomíme, za jakou cenu toto všechno poskytuje. V případě modelu Mido Multifort TV Big Date M049.526.11.091.00 se jedná o strojek Caliber 80 Big Date, což není nic jiného, než ETA C07.651.

To mimo jiné znamená prodlouženou rezervu chodu na skvělých 80 hodin a také komplikaci Big Date – tedy velký ukazatel data, složený ze dvou políček (více o fungování komplikace Big Date najdete zde). To je nejen velmi praktické řešení, ale díky umístění na dvanácté hodině také velmi netradiční. A znovu dodám, že velmi povedené! Osobně mi velká datumovka na dvanáctce nepřijde nijak rušivá, naopak se na ní při pohledu na hodinky rád zastavím.

Pohodlné, čitelné a zábavné

Hodinky Mido Multifort TV Big Date M049.526.11.091.00 jsou dodávány na ocelovém náramku, který také připomíná ikonický Nautilus slavnějšího švýcarského konkurenta. Na ruce díky tomu, a také díky svému tvaru, sedí naprosto dokonale.

Díky jednoduchému minimalistickému číselníku jsou tyto hodinky skvěle čitelné, čemuž také nahrává oboustranná antireflexní vrstva na sklíčku. To je safírové, takže se nemusíte obávat jeho poškrábání.

A pokud by Vás náhodou omrzel pohled na tento model zepředu (jako že něco takového moc nehrozí), tak se můžete kochat pohledem na strojek průhledným dýnkem. Když přičteme voděodolnost 100 m, která pohodlně postačí na plavání (a je podpořena šroubovací korunkou), vychází z toho další neodbytný adept švýcarské značky Mido na zápěstí!

No a pro koho by byla zelená verze moc divoká, nebo verze na tahu příliš těžká, může zvolit z dalších barevných variant.

Klady

  • neobvyklý a prudce nositelný tvar pouzdra
  • krásný gradientní číselník
  • spolehlivý mechanický strojek s funkcí Big Date a rezervou chodu 80 hodin
  • voděodolnost 100 m
  • šroubovací korunka
  • safírové sklíčko s antireflexem
  • průhledné dýnko

Zápory:

  • jenom to, že je nemám😬

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *