Hodinky měsíce května 2023

Rána jsou ještě tu a tam chladnější, než bychom si přáli, ovšem k velké radosti všechno kolem nás rozkvétá, také odpolední teploty už nejsou úplně k zahození. Květen je zkrátka v plném proudu. A když už se příroda probudila ze spánku, přišel čas vzbudit i květnové Hodinky měsíce, ve kterých bude o pestrost v každém případě postaráno. Pod lupu si totiž kolegové tentokrát vzali vintage model Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic a také mrazivé designovky v podání Seiko Monster SRPG57K1 Special Edition Save the Ocean Antarctica. A jen letmo prozradíme (jak jinak samozřejmě :)), že je opět na co se těšit.

Věrní čtenáři jistě ví, že do každoměsíční rubriky Hodinky měsíce vždy vybíráme takové modely, aby si každý přišel na to své a zatímco někdy vybereme hodinky, které se od sebe liší jen několika málo detaily, mnohdy naopak zvolíme souhru kontrastů. A přesně to se týká květnového vydání. Pokud totiž fandíte vintage stylu a nestárnoucí klasice, pak vás zaujme model Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic recenzovaný Darinou Vokrojovou, ovšem pokud hledáte bytelné, stylové a odolné potápky, vaši srdcovkou nejspíše budou mrazem dočtené hodinky Seiko Monster SRPG57K1 Special Edition Save the Ocean Antarctica zkouknuté Jirkou Barešem, které vás rozhodně nenechají chladnými. Pojďme si je podrobněji prohlédnout.

Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic

Orient Star RE-AW0004S

Vybírat vždy pouze jeden model do naší měsíční rubriky je tak trochu trápení. Ne však proto, že bych neměla z čeho vybírat, ale naopak, že je toho až příliš, co bych ráda zmínila. Prostor je ale omezený a je třeba to brát postupně. Pokud jsem tedy naposledy sáhla po sice univerzálních, ale přece jen trochu toolových pilotkách od Laca, dnes jsem se rozhodla vybrat uhlazený kousek z kolekce Orient Star Classic.

Model Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic, který mne dlouhodobě v kolekci Orient Star velmi oslovuje, může u některých jedinců vyvolávat lehkou kontroverzi. Párkrát jsem se v rámci fór dočetla, že jeho jednoduchý vzhled, zvolený font písma, tvar ruček a kombinace bílého číselníku, který je podkladem modřeným indexům a ručkám, někomu až příliš připomíná slavný chronograf od IWC. Podíváte-li se na hodinky, na IWC si asi vzpomenete, ale kopii bych v nich osobně neviděla.

Dnešní model byl výrobcem uvedený coby pocta modelu Orient Star z roku 1951. Pokud se na oba modely podíváme, zjistíme, že Orient Star RE-AW0004S dokonale kombinují designové prvky minulosti a současnosti. Font číslic na hodinových pozicích opravdu vychází z předlohy, stejně tak tvar modřených ruček, minutová stupnice po obvodu číselníku a mimostředně vyvedená vteřinová ručka. Co doznalo velkých změn a je to logické, je tvar pouzdra, které má velmi jednoduché a čisté linie. Celé hodinky tak působí svěže a nadčasově, ale pěkně popořádku…

Ocelové pouzdro s leštěným povrchem a opravdu jednoduchými, avšak z mého pohledu ne nudnými liniemi má příjemnou velikost 38,7 mm. Hodinky tak nejsou příliš malé (opticky navíc působí větší díky světlému číselníku) a zároveň nejsou přerostlé, což oblekovkám často nesluší. Výška pouzdra je 12,5 mm a na délku má pouzdro cca 46 mm. Tyto míry, spolu za přispění tvaru nožek, svažujících se směrem k zápěstí, napovídají, že se bude jednat o velmi pohodlné hodinky. Pouzdro doplňuje černý kožený řemínek s krokodýlím vzorem, který hodinkám sluší. Výhodou je, že řemínek má v místě uchycení standardních 20 mm, takže přizpůsobit vzhled hodinek svým představám bude maličkost. Originální řemínek je zakončený praktickou motýlovou sponou, která zajišťuje rychlou obsluhu a zároveň řemínek šetří.

Co však na hodinkách Orient Star RE-AW0004S bezesporu působí nejvíce, je číselník. Vyniká skvělou čitelností, na niž má vliv i použité mírně klenuté safírové sklíčko s vnitřním antireflexem. Sametově bílý podklad s dobře zvoleným fontem plastických číslic (odtud tedy název Heritage Gothic) na hodinových pozicích, které jsou spolu s listovými ručkami modřené, vytváří efektní kontrast. Je škoda, že modření není tepelné, ale vzhledem k příjemné ceně se dá odpustit. Obvod číselníku lemuje černá tištěná kružnice minutové stupnice. Vteřinová ručka je vyvedena mimostředně v subčíselníku nad pozicí 6. hodiny. Protikladem jí je ukazatel rezervy nátahu pod. 12. hodinou.

Hodinky krom rezervy nátahu nabízí také funkci ukazatele data, které se schovává vedle indexu 3. Datumovka je zde docela nenápadná (horší je to u verzí s tmavými číselníky), ale opět – pokud bych si mohla vybrat, vynechala bych ji a nechala plochu číselníku co nejčistší a nejcelistvější. Znovu musím zopakovat, že číselník se opravdu povedl a pohled na něj dokáže potěšit. Nastavování času i data se stane díky dobře uchopitelné korunce s lehkým retro nádechem příjemným rituálem.

Pro tento model byl zvolen strojek vlastní výroby F6G42. Jedná se o mechanický strojek s automatickým nátahem, samozřejmě funkcí hackingu a co je příjemné, jeho rezerva chodu se pohybuje kolem 50 hodin. Strojek, který je lehce zdobený, je možné pozorovat průhledným dýnkem. Pohled na dýnko nám prozradí, že vodotěsnost hodinek je 50 m. Vzhledem k charakteru hodinek dostatečná hodnota pro běžné denní použití.

Podíváte-li se na stránky výrobce, zjistíte, že hodinky se dělají také s černým a modrým číselníkem, v růžovozlatém pouzdře a v kombinaci právě s koženým řemínkem, alternativně ocelovým náramkem. Na našem trhu jsou aktuálně k dispozici pouze dvě provedení na kůži a osobně si myslím, že kožený řemínek se k hodinkám hodí mnohem více. Mám pocit, že na náramku zanikají. Věřím však, že náramek bude zpracován velmi dobře.

Značka Orient Star je jakousi prémiovou řadou v rámci Orientu. V dnešní době se snaží profilovat odděleně, podobně jako je tomu u Seika a Grand Seika. Mnohdy je nepřesně uváděno, že Orient patří pod značku Seiko. Není tomu tak, Orient Star a Orient jsou samostatné značky spadající pod uskupení Seiko Epson Corp. Společnosti Orient a Seiko jsou na sobě nezávislé, probíhá u nich samostatný vývoj a používají odlišné strojky, totéž se dá říci také o designech.

Hodinky japonských výrobců jsou proslulé skvělým poměrem zpracování/cena. A nejinak je tomu u značky Orient Star a dnešních hodinek. Porovnáme-li je s modely z řady Orient, vidíme opravdu citelný krok směrem nahoru v celkovém zpracování, které je detailnější, a tak nějak dotaženější a také samozřejmě v použitých strojcích. Co je však potěšující, je cenovka, která se zastavila na 22 900 Kč. Díky tomu, že je design hodinek opravdu univerzální, bude skvělý pro běžné denní nošení, pro formální příležitosti a obchodní jednání, stejně jako k ležérnímu stylu. Hodinky mají na trhu silnou konkurenci, přesto je doporučuji zařadit do výběru každému, kdo hledá kousek v podobném duchu a chce za vynaložené prostředky získat co možná nejvíce.

Klady

  • Rozměry pouzdra
  • Povedený design odkazující na jeden z prvních modelů
  • Zpracování
  • In-house strojek
  • Celkový poměr cena/kvalita

Zápory

  • Provedení datumovky

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient, Orient Star a k tomu si přibrala ještě Bulovu a Laco. Mezi její další záliby patří knihy, turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.


Seiko Monster SRPG57K1 Special Edition Save the Ocean Antarctica

Seiko Monster SRPG57K1

Léto se nezadržitelně blíží a se stoupajícími teplotami a delší dobou slunečního svitu na sobě pozoruji potřebu vybrat pro naší rubriku potápky. Vodní radovánky jsou však ještě poměrně daleko, pokud tedy nepočítáme krytý bazén, či nebereme v potaz odvahu otužilců. Proto dnes vyberu potápky, které mají tak trochu ledový nádech, stejně jako některá chladnější rána v tuto dobu. A jsou to Seiko Monster SRPG57K1 Special Edition Save the Ocean Antarctica!

Japonský gigant Seiko asi není třeba dlouze představovat. Je synonymem spolehlivosti a kvality za velmi rozumné peníze. To je samozřejmě i případ hodinek Seiko Monster SRPG57K1. Modely Monster vám možná nepřirostou k srdci hned. Naopak je celkem běžné, že se lidem jejich specifický a nezaměnitelný design nejprve nelíbí, ale pokud je pozorují delší dobu, tak nakonec objeví jejich osobité kouzlo. To je případ mnoha hodinkových fanoušků a já sám jsem jedním z nich. Ostatně modely Seiko Monster už jsem měl celkem tři a dva z nich pořád s radostí vlastním. Mimochodem jeden z nich dělá odchylku +2 sekundy za den a má v sobě stejný strojek, jako model SRPG57K1, který Vám dnes představuji. Pro pořádek – je to osvědčený automatický strojek Seiko 4R36 s možností manuálního nátahu a hackingem – tedy zastavením sekundové ručky při nařízení. 

V úvodu jsem sliboval ledový nádech a ten je obsažen také v názvu Save the Ocean Antarctica. Řada Save the Ocean je dlouhodobý projekt, přinášející speciální edice s různými tématy. Tento model pak odkazuje na partnerství s Fabienem Cousteauem, známým oceánografem, zaměřujícím se na záchranu oceánů. Ledově působí nádherný modrý strukturovaný číselník se stopami tučňáka, nicméně při jeho sledování vás rozhodně chladnými nenechá 🙂 Zmínit musím také dokonalou přehlednost a to nejen za světla. Za tmy totiž oceníte legendární luminiscenci Lumibrite.

Monster – to je název, který velmi výstižně popisuje charakter hodinek. Na první pohled je jasné, že se jedná o odolný nástroj, určený do hlubin a drsných míst. Specifické pouzdro je však velmi pohodlné a díky průměru pouzdra 42,4 mm skvěle nositelné na většině pánských zápěstí. Pohodlnosti přispívá také šroubovací korunka na pozici čtvrté hodiny. Pohodlný je také ocelový náramek se sponou, která má dostatečně rozsáhlou možnost mikroregulace. Samozřejmostí je také pojistka překlápěcí spony, což k takto odolným hodinkám rozhodně patří.

Když se bavíme o odolnosti, je potřeba zmínit voděodolnost 200 m. Nápis Diver’s na číselníku pak jasně říká, že hodinky dokonce splňují potápěčskou normu ISO 6425. Jedinou slabinou těchto  hodinek je asi absence safírového sklíčka. Číselník je chráněn sklíčkem Hardlex, což je minerál se safírovou vrstvou. Na druhou stranu sám mám hodinek s tímto sklíčkem několik a zatím nikdy se mi nepodařilo na nich udělat škrábanec (klepu na dřevo). To ale také otázkou způsobu použití a někdy i štěstí – nějakému nešťastnému kontaktu hodinek s něčím, co škrábne sklíčko se zkrátka i při největší opatrnosti někdy nevyhnete. Na druhou stranu takovýmto čistě “toolovým” hodinkám nějaký ten škrábaneček na kráse rozhodně neubere.

Potápěčská, tedy jednosměrně otočná luneta má velmi příjemný chod a její praktičnost zvyšuje přítomnost lumi bodu na počátku její stupnice. Díky tomu, že je ocelová, působí bytelným dojmem, ostatně jako celé hodinky. Jako vždy chválím přítomnost datumovky, která je navíc rozšířena o ukazatel dne v týdnu. Dobrá zpráva pro uživatele s horším zrakem je, že tyto ukazatele jsou zvýrazněny lupou, nebo-li takzvaným “kyklopem”. Za sebe mohu říci, že jsem velkým fanouškem lupy nad ukazatelem data, i když tomu tak nebylo vždy. Ale to ostatně platí i o celém modelu Monster, jak už jsem naznačoval. Vkus hodinkového fanouška má zkrátka nějaký vývoj a pokud vám tento model nepadl do oka rovnou, dejte mu ještě párkrát šanci. Možná vás nakonec chytne tak, jako širokou skupinu fanoušků Seiko Monster, včetně mě 🙂

Klady:

  • výborné mechanické hodinky za slušnou cenu
  • speciální edice se skvěle zpracovaným číselníkem
  • dokonalá přehlednost
  • skvělá luminiscence Lumibrite
  • nevšední a specifický, bytelně působící design
  • pohodlnost
  • skvěle čitelný ukazatel data a dne v týdnu díky lupě na sklíčku

Zápory:

  • snad jen, že sklíčko není safír, ale nebuďme zas tak nároční 🙂

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Hodinky měsíce května 2023

  1. Dlouho jsem hledala hodinky na denní nošení, až jsem nakonec skončila s modelem Orient Star Heritage Gothic AW0003S00B – tedy stejný model s růžovozlatým pouzdrem.

    Jsou skvěle čitelné.
    Vyvážený ciferník (vteřinovka, rezerva nátahu, logo – všechno na správném místě).
    Číselník má zvláštní nádech a provedení, odráží světlo, rozhodně víc, než modely se stříbrným pouzdrem.
    Je větší oproti standardním ženským modelům, ale ve skutečnosti je velikost akorát a nosí se dobře. Díky tvaru pouzdra, díky délce nožiček.
    Pouzdro je skvěle tvarované.
    Elegantní, moderní vzhled, růžové zlato dodává špetku něžnosti.
    Délka nátahu je dost dobrá, myslím, že ve skutečnosti vydrží tak 51 hodin.

    Přišly na hnědém řemínku (se sponou), který jsem brzy odložila, protože byl moc pánský a nepříliš kvalitně provedený. Nosím je na bílém řemeni.

    Datumovka je trochu rozpačitá. Je praktická, ale chtělo by to lepší umístění nebo provedení. Nicméně se s ní dá žít.

    Jediný zásadní problém je, že nemám žádný prsten v růžovém zlatě.

    Jsou skvělé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *