Mražený tuňák, aneb Seiko Prospex SRPG59K1 Special Edition Save the Ocean Tuna Antarctica

Snaha o odklon od masové anonymní produkce vede firmu SEIKO stále častěji k vývoji speciálních edicí, které jsou ozvláštněny něčím zajímavým. Model Tuna Antarctica je pokračováním celé série modelů s označením SAVE THE OCEAN, v níž najdete moderní reinterpretace slavných potápek, které ve své době prolamovaly hranice možností. A sami uvidíte, že limitka Tuna Antarctica je navíc zajímavá a ozvláštněná snad v každém detailu.

Je libo tuňáky? Hodinkový gurmán nepohrdne těmi od Seika🙂

Po tom, co předchozí edice SAVE THE OCEAN využily řady TURTLE a SAMURAI, přišly na řadu další dvě ikonické řady: TUNA a MONSTER. Část zisku z prodeje těchto modelů bude věnována neziskovému centru známého oceánografa Fabiena Cousteaua (Fabien Cousteau Ocean Learning Center) zaměřujícího se na záchranu oceánů (pokud je vám to příjmení povědomé, potom vězte, že jde o vnuka známého oceánografa Jacques-Yves Cousteaua). 

Možná tenhle nový oceán ani neznáte

Antarktický oceán (nebo také Jižní ledový oceán) je druhý nejmenší oceán, jehož hranice nejsou na rozdíl od všech ostatních oceánů tvořeny kontinenty, ale spíše hydrologickými vlastnostmi, konkrétně podmořským antarktickým cirkumpolárním proudem (ACC). Teprve 8. června 2021 rozhodla americká nezisková vzdělávací společnost National Geographic Society, že Jižní oceán bude oficiálně zanesen i do jejích map, přičemž jako severní hranice bude respektována rovnoběžka 60° jižní šířky, ale s vynětím Drakeova průlivu a celého moře Scotia.

Pár zajímavostí o řadě SEIKO TUNA

  • Vývoj této řady začal v roce 1968, stížností japonských potápěčů z města Kure v prefektuře Hirošima. Potápěči si v dopise adresovaném firmě SEIKO stěžovali na problémy, které při saturačním potápění s hodinkami SEIKO mají. Podrobnosti se dočtete ZDE. 
  • Vývoj prvního modelu této řady trval týmu, který vedl Ikuo Tokunaga, 7 let.
  • První model spatřil světlo světa v roce 1975, měl průměr 51 mm a výšku 16,5 mm.
  • Název TUNA nedali hodinkám v SEIKO, ale vymysleli jej fanoušci značky, kterým tvar pouzdra připomínal konzervu s tuňákem
  • Další informace o modelové řadě SEIKO TUNA a její historii naleznete ZDE.

SEIKO Prospex SRPG59K1 Special Edition Save the Ocean Tuna Antarctica (dále už jen TUNA Antarctica) patří do podskupiny BABY TUNA, která si zachovává charakteristický design této řady. Rozměry pouzdra jsou u BABY TUNA nositelnější než u standardních TUNA:

  • BABY TUNA: průměr 43,2 mm výška 12,6 mm
  • TUNA: průměr 47,7 mm výška 14,0 mm

Díky netradičnímu tvarování jsou opticky menší

Díky tomu, že TUNA Antarctica mají velmi malé nožky pro uchycení řemenu, jsou velmi pohodlně nositelné i na menších zápěstích. Svou roli hraje i kónický tvar pouzdra a kombinace krytu a široké lunety (díky tomu je číselník menší a hodinky působí menším dojmem). Níže je srovnání s pouze o 0,8 mm většími SEIKO TURTLE  PADI (průměr 44 mm, výška 13 mm)

Tvar pouzdra a krytu lunety je velmi netradiční, má kónický tvar, který se směrem nahoru zužuje. Na bocích jsou šrouby s vnitřním šestihranem, které slouží pro uchycení ochranného krytu. Povrch hlav šroubů pro uchycení krytu pouzdra je leštěný, což hezky kontrastuje s broušeným povrchem krytu. 

Obdivuhodný a tajemný číselník

Kromě charakteristického TUNA pouzdra je na hodinkách asi nejzajímavější částí jejich číselník, který je zajímavý hned několika prvky. Prvním je barva číselníku, která se směrem od středu postupně mění z téměř bílé až na temně modrou v oblasti minutových indexů. Tato změna je plynulá a působí tajemným dojmem, stejně jako Antarktický oceán. Je třeba zmínit i to, že se číselník chová jako chameleon. Jeho barva někdy působí jako modrá, na přímém slunci spíše bílá a za určitých světelných podmínek se číselník jeví jako šedý.

Dalším obdivuhodným prvkem je plasticita číselníku. Je obdivuhodné, že se tato vychytávka, která byla donedávna výsadou pouze těch nejluxusnějších modelů řady Grand Seiko dostala i do této speciální edice. SEIKO se ale nespokojilo pouze s nádherným a věrným zobrazením struktury ledu (velmi nepravidelná, zajímavá textura), ale navíc přidalo i roztomilé otisky tučňáčích chodidel. Zde mi dovolte malou odbočku a propojení s českým géniem Járou Cimrmanem, díky jehož poznámce ve hře Dobytí severního pólu už dávno víme, že tučňáci žijí jen na jižním pólu. 😉

Kromě natištěných minutových indexů na okraji číselníku jsou aplikovány plastické hodinové indexy.  Jejich leštěný povrch lemuje tlustý nános luminiscenční barvy

Datumovka, tak jak je u SEIKO zvykem, se nachází na pozici 4:30, situovaná přesně mezi indexy. 

Sekundová ručka má hladký lesklý povrch, zatímco hodinová a minutová ručka jsou broušené.

Povrch lunety je jemně drážkovaný a její cejchování je vygravírováno a pro ještě lepší čitelnost zvýrazněno černou barvou. Jednosměrně otočná luneta má přesný chod se 120 jasně definovanými polohami.

Korunka na pozici 4 hodiny je masivní a umožňuje jak seřizování času, tak i manuální natahování strojku. Pro zajištění vodotěsnosti je korunka šroubovací.

Dýnko (zadní kryt pouzdra) je opět šroubovací a kromě klasického motivu mořské vlny jsou na něm vygravírované i informace o vodotěsnosti, materiálu pouzdra, použitém strojku atd. Nechybí ani sériové číslo daného kusu hodinek.

Řemínek rozhodně nezaostává v propracovanosti

Gumový řemen je perfektní a ten, kdo ho měl někdy na ruce, hned pochopí, proč je tak drahý, když se prodává samostatně (stojí okolo 2 500 Kč). Toto tvarové provedení pásku působí civilněji než to známější s vlnkami (pásek s vlnkami např. ZDE). Pásek je velmi důmyslně navržen, nespoléhá se jen na špičkový, na dotek velmi příjemný materiál, na kterém se nedrží nečistoty.

Jeho tloušťka se směrem od pouzdra výrazně zužuje (viz modré šipky na obrázku níže) a navíc je opatřen příčnými drážkami, které ještě více zvyšují jeho ohebnost (viz zelené šipky na obrázku níže). To, že jsou na jedné straně drážky tři a na druhé straně jen dvě, vědí asi pouze vývojáři od SEIKO… (pokud někdo z čtenářů zná důvod, prosíme jej, ať se s námi o něj podělí).

Zapínání je pomocí klasické trnové spony a zbylý kus gumy se zavléká do nerezového signovaného oka. Hezkým detailem je znak potápěčských modelů na konci pásku (opakuje se motiv z dýnka).

Strojek s automatickým nátahem

Uvnitř hodinek je před vnějším světem pečlivě ukryt mechanický strojek s automatickým nátahem. Jde o kalibr 4R35, který byl na trh uveden v roce 2011 a jeho základem byl populární kalibr 7S26. Jde o dobře vybavený strojek, který disponuje jak rychloposuvem data, tak i hackingem a možností manuálního nátahu

Pochybovat o kvalitě luminiscence u potápěčských modelů firmy SEIKO by bylo rouháním, ale je třeba zmínit veškeré aspekty. Je nutno konstatovat, že luminiscence je excelentní jako obvykle (silný svit a dlouhá výdrž).

Komu se limitka tuňáků zamlouvá?

Pro ty, kteří hledají zajímavé hodinky s příběhem a líbí se jim netradiční tvar pouzdra, jsou TUNA Antarctica možnou volbou. V současnosti se s tmavě modrými potápěčskými hodinkami roztrhnul pytel, ale tyto hodinky mají číselník světle modrý, strukturovaný a navíc směrem od středu pouzdra postupně tmavnoucí. Světlá barva číselníku spolu s šedým páskem jsou také ideálním doplňkem k opálené pokožce.

Základní technické parametry:

  • Rozměr pouzdra: 43,2 mm
  • Výška pouzdra: 12,6 mm
  • Vodotěsnost: 200 m
  • Hmotnost: 104 g
  • Strojek: 4R35
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál náramku: nerezová ocel
  • Materiál sklíčka: Hardlex
  • Podrobné technické informace naleznete ZDE.

Historie firmy SEIKO je velmi bohatá. Pokud se chcete o této firmě dozvědět více, tak si přečtěte tento článek.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *