Hodinky měsíce června 2022

Ačkoli si s námi počasí občas trochu hraje, kalendář nezapře, že červen je tady. A s novým měsícem přichází i zbrusu nový díl v rámci rubriky Hodinky měsíce, který tentokrát bude patřit značce Alpina a Junkers. O jakých edicích bude tentokrát řeč?

O recenzi červnových hodinek se postaral Jirka Bareš spolu s Martinem Jasovským. Opět si pro vás připravili zajímavé hodinářské skvosty – limitované pilotky s retro nádechem Alpina Startimer Pilot Heritage Limited Edition AL-525NBG4SH6 a minimalistické hodinky v podání Junkers Bauhaus 100 Jahre Bauhaus 40mm 9.08.01.01Přestože oba modely vynikají v něčem jiném, nadšencům rozhodně mají co nabídnout. A co přesně, to už vám odhalí nejnovější recenze.

Alpina Startimer Pilot Heritage Limited Edition AL-525NBG4SH6

Přiznám se, že létání nemám úplně v oblibě – tedy coby účastník letu. O to více však obdivuji všechny, kteří se aviatikou zabývají třeba až do té míry, že jsou schopni létající mašiny pilotovat. No a pilotní hodinky? To si nechám líbit! Na jedny takové se nyní blíže podíváme!

Alpina Startimer Pilot Heritage Limited Edition

Hodinky Alpina Startimer Pilot Heritage Limited Edition AL-525NBG4SH6 v sobě nezapřou retro nádech, což je dáno tím, že odkazují na pilotní modely švýcarské značky Alpina z dvacátých let minulého století. Právě retro provedení považuji za velice zdařilé. Pilotní styl s sebou vždy přináší jednu velmi praktickou vlastnost a tou je naprosto skvělá čitelnost i přehlednost. Tomuto modelu přidává na atraktivitě také fakt, že se jedná o limitovanou edici v počtu pouhých 288 kusů

Odkaz na minulost je patrný nejen zepředu, ale také na dýnku. To se totiž dá stiskem tlačítka na pozici čtvrté hodiny odklopit a následně je možné pokochat se průhledem na strojek. Toto řešení se často používalo hlavně u kapesních hodinek. A co vlastně můžeme po odklopení dýnka spatřit? Mechanický strojek AL-525, což není nic jiného, než Sellita SW200. Tedy spolehlivý švýcarský strojek s automatickým nátahem, možností manuálního nátahu korunkou a funkcí hacking – tedy zastavení sekundové ručky při nařízení. Jako téměř vždy oceňuji přítomnost datumovky, i když v tomto případě by asi hodinky působily vizuálně lépe bez ní. 

Hodinky vypadají na zápěstí opravdu skvěle.

Na mé ruce o obvodu 18 cm sedí pouzdro o průměru 44 mm skvěle. Nutno dodat, že model na mě působí o něco menším dojmem a to především díky poměrně silné lunetě. Někomu by možná mohla trochu vadit velmi výrazná pilotní korunka, ale já jsem při zkoušce žádný problém nezaznamenal. Ostatně mě větší korunky nevadí, což mám vyzkoušeno například na svých Ball Engineer Hydrocarbon Airborne COSC DM2076C-S1CAJ-BK

Nadchnou typickým retro designem.
A potěší i zadním víčkem.

Co bych vytkl je možná voděodolnost pouhých 30m, čili maximálně mytí rukou. Na druhou stranu – jedná se o hodinky do oblak a ne do vody :-). Pochválit naopak musím safírové sklíčko, díky kterému se nemusíte bát jeho poškrábání. 

Fotorecenzi na stejný model (jen v jiné barevné variantě) od Víta Černého najdete zde.

Alpina Startimer Pilot Heritage Limited Edition AL-525NBG4SH6

Klady:

  • limitka 288 kusů
  • safírové sklíčko
  • atraktivní retro design
  • neobvyklé řešení otevíracího dýnka
  • super přehlednost

Zápory:

  • snad jen nízká voděodolnost (30 m)

Autor recenze: Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.


Junkers Bauhaus 100 Jahre Bauhaus 40mm 9.08.01.01

Vždy se mi na hodinkách líbila, a pořád líbí, přehlednost a jednoduchost číselníků, velikost tak akorát (tím myslím maximálně 40 milimetrů v průměru) a nízká výška. To dokonale splňuje model Junkers Bauhaus 100 Jahre Bauhaus 40mm 9.08.01.01

Junkers Bauhaus 100 Jahre Bauhaus

Umělecká akademie Bauhaus ve Výmaru byla založena roku 1919 a zakladatelem byl Walter Gropius. Hugo Junkers byl příznivcem a podporovatelem školy Bauhaus od samého počátku. Série Junkers Bauhaus připomíná spolupráci mezi Bauhaus Dessau a Junkers. Hugo Junkers poskytl ambicióznímu uměleckému hnutí prostor pro realizaci jejich nápadů a filozofii Bauhausu také začlenil do svých vlastních projektů. První modely slavné židle z ocelových trubek Bauhaus od Marcela Breuera vznikly v továrně Junkers. Výsledky této plodné spolupráce, až do jejího rozpadu v roce 1933, žijí v umění a architektuře po celém světě dodnes. Stylem Bauhaus se inspirovala i další značka z našeho portfolia Junghans

Hodinky Junkers Bauhaus 40mm 9.08.01.01 mě na první pohled upoutaly magicky modrým číselníkem s efektem slunečního brusu. Intenzita modré barvy se tak mění v závislosti na množství dopadajícího světla. Na slunci hází číselník nádherné odlesky. To všechno ještě umocňuje použití hesalitového sklíčka. Hra světla na číselníku skrze plastové sklíčko je prostě jiná, než přes sklíčko safírové. 

Hesatelitové sklíčko poskytne zajímavou hru barev a odlesků.

Na číselníku najdeme pouze indexy, delší pro celé hodiny, kratší pro minuty. Tenké ručky jsou dobře čitelné a odečítání času tak není žádný problém. Ručky jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem pro lepší přehlednost v horších světelných podmínkách. Co oceňuji, je absence ukazatele datumu, nic tak nenarušuje čistotu číselníku.  

Díky menší výšce perfektní sedí na ruce.

Hodinky perfektně sedí na ruce, což je dáno průměrem pouzdra 40 milimetrů a výškou pouhých 10,4 milimetrů. Pro toho, kdo ocení ještě menší průměr pouzdra, je dostupná verze Junkers Bauhaus 100 Jahre Bauhaus 38mm 9.06.01.01 s průměrem pouze 38 milimetrů. Kulaté pouzdro v sobě ukrývá spolehlivý, japonský bateriový strojek Miyota 2035. Vodotěsnost tohoto modelu je 50 M, což stačí pro mytí rukou nebo sprchu. Vzhledem k tomu, že se jedná o společenské hodinky, je udaná vodotěsnost více než dostačující. 

Hodinky Junkers Bauhaus 100 Jahre Bauhaus 40mm 9.08.01.01 jsou skvělou volbou pro milovníky minimalistických číselníků a Bauhaus stylu

Klady:

  • minimalistický design
  • přehledný číselník
  • velikost 40 milimetrů
  • hesalitové sklíčko (pro někoho může být spíše mínus)

Zápory

  • za mě nic ☺

Autor recenze: Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *