Hodinářská akademie: Voděodolnost hodinek přehledně

Jak název 3. dílu Hodinářské akademie napovídá, jde o velmi choulostivé téma. Každý od hodinek totiž očekává něco jiného a mnohdy ani netuší, jak se ve změti barů a atmosfér zorientovat. Na druhou stranu se těm zkušenějším může zdát úsměvné třeba kancelářské potápění, které si užívají suchozemští majitelé potápěčských hodinek. Proč? To zjistíte v článku, kde probereme voděodolnost hodinek ze všech možných pohledů. Text vám délkou vystačí možná až do prázdnin, kdy díky němu hodinky rovnou vezmete úplně bez obav k vodě.

Zastavíme se u 2 norem vodotěsnosti, povíme si, kde je využijete a také u toho, že to bohužel nejde způsobem, který by vás možná hned napadl. Řekneme si jakým testováním hodinky procházejí, jak jsou proti vodě chráněné a co byste rozhodně s voděodolnými hodinkami neměli dělat. A na závěr vyvrátíme mýtus o dynamickém tlaku, který údajně může prolomit voděodolnost hodinek při plavání a doporučíme vám, které hodinky budou jako rybky ve vodě.    

Obsah článku

2 typy certifikace voděodolnosti

Existují 2 typy označování voděodolnosti na hodinkách (u značek, které uznávají systém Mezinárodní Organizace pro Standardizaci ISO), což může zamotat hlavu i majitelům, kteří čtou návody a o svůj hodinkový poklad se zajímají. Obě označení naštěstí rozeznáte pohledem na ciferník nebo dýnko.

První typ se týká obyčejných smrtelníků, kteří hodinky seznamují s vodou při rekreaci, nebo rekreačních vodních sportech. Toto „obyčejné“ označení se vztahuje pouze na danou voděodolnost a jde o označení “Water Resist” 30M, 50M, 100M nebo až 200M.

Naproti tomu certifikované potápěčské hodinky se řídí jinými pravidly a dané označení zahrnuje i mnoho dalších testů, vedle toho na voděodolnost. Takové hodinky budou mít označení „Diver’s“ před hodnotou hloubky, do jaké se s nimi můžete potopit. Samotné označení Diver’s se považuje za plnohodnotnou alternativu označení odpovídajícího ISO 6425

Standardní test voděodolnosti hodinek WR, aneb ISO 22810

Standardní označení voděodolnosti (Water Resistant) vychází z hloubky, v jaké proběhl jednodenní test hodinek. Hodinky jsou v nádrži, kde musí po celý den odolávat danému tlaku vody. Třebaže jde o simulaci, je dostatečně dlouhá na to, aby odhalila všechny netěsnosti.

V čem je pro uživatele drobný háček je to, že takto testované jsou pouze vzorky hodinek ze série a hodinky kompletně nové. Na tuto běžnou certifikaci se ale můžete plně spolehnout za předpokladu, že víte, jakým způsobem může vlhkost do hodinek vniknout, což si vysvětlíme za chvíli.

Na Citizen Promaster Diver se ve vodě můžete spolehnout.

Certifikace potápěčských hodinek, aneb ISO 6425

Jsou-li hodinky označeny například DIVER’S 200M, jsou certifikované podle ISO 6425, která určuje, že každé takto označené hodinky prošly testováním. Označení v atmosférách snadno převedete na metry vynásobením 10. Tedy např. 10 ATM = 100M. Potápěčské hodinky mají obvykle vyšší cenu, ale ani to nemusí být pravidlem (viz například Seiko, Citizen, Victorinox). V ceně se odráží hlavně testování každého kusu, ale také to, že certifikace zahrnuje mnohem víc testů, které zajišťují bezpečnost potápěče.

Jak jsou potápěčské hodinky proti průniku vody chráněné?

Výrobci používají několik typů těsnění a kroužků na místech, kde má voda šanci do hodinek proniknout. Ať už se to týká těch potápěčských, nebo obyčejných, jde o tato místa:

Sklíčko / luneta

Místo dotyku sklíčka a lunety, což řeší těsnění sklíčka – jde o trvalé utěsnění, u nějž se nepředpokládá servis. Pro uživatele to znamená nutnost těsnění nechat vyměnit v případě výměny sklíčka. Investice je to minimální, její dosah ale k nezaplacení. 

Dále může voda proniknout přes korunku a dýnko, které jsou také vybaveny kroužkovým těsněním a platí zde stejná zásada pro výměnu při servisu, jako u sklíčka. Navíc je dobré těsnění vyměnit každé 2 – 3 roky (čtěte doporučení výrobce a zohledněte i to, zda hodinky často berete do vody). 

Těsnění potápěčských hodinek. Foto: LongIslandWatch.com Overview of Water Resistance #5.

Dýnko

Co se týká dýnka, tak kroužkové těsnění pasuje do drážky (potápěčské) nebo profilu (běžné). U potápěčských hodinek těsnění po zavření dýnka zcela vyplní prostor drážky, a to i při zavření za použití normální síly, protože těsnění je vždy objemově o něco větší, než drážka. Proto ve chvíli, kdy se dotkne dýnko pouzdra, máte utěsněno a žádné další dotahování voděodolnost nezvýší.

Při servisu potápěčských hodinek platí doporučení na výměnu těsnění se všemi důsledky dvojnásob. Zvlášť proto, že tovární testování proběhlo na hodinkách nových, neopotřebených a neotevřených. Hodinky nebyly vystavovány korozi, slané či teplé vodě. 

A jestli myslíte, že teplá voda se týká jen horké sprchy, tak chyba lávky – jde i o vířivku nebo saunu, kam někteří své hodinky opravdu berou. To ale rozhodně nemůžeme doporučit, protože teplo dost efektivně připravuje cestu vlhkosti. Takže i když jsou součástí obou certifikací testy za určitých teplotních výkyvů, tak rozhodně nejde o simulaci této odpočinkové aktivity a věřte, že vaše hodinky si ve vířivce opravdu neodpočinou, právě naopak – mohou velmi snadno přijít k úhoně.

Těsnění korunky potápěčských hodinek. Foto: LongIslandWatch.com Overview of Water Resistance #5.

Korunka

Korunka prochází velkým otvorem přes pouzdro, kudy opět může ke strojku pronikat vzduch, voda a vlhkost. Korunka má proto na své bázi další kroužkové těsnění, které doléhá k pouzdru

Zapomněli jste před ponorem korunku zašroubovat?

U potápěčských hodinek je deklarovaná vodotěsnost zajištěna při zašroubované korunce. Sem tam se při ponorech stává, že korunku zapomenete zašroubovat nebo zatlačit. Potápěči by stejně, jako při ponoru, ani tentokrát neměli zpanikařit, protože i v takovém případě by měly být hodinky teoreticky (!) chráněné těsněním (jak jsme si vysvětlili výše – těsnění a jeho uložení je u potápek přesně dimenzované).

Kámen úrazu nastane ve chvíli, kdy začnete korunkou ve vodě šroubovat, protože pohybující se těsnění zkrátka netěsní. Lepší je tedy s korunkou ve vodě neotáčet a opomenutí vytrpět až do vynoření. Toto ale berte výhradně jako radu pro případ nejvyšší nouze, kdy na korunku omylem zapomenete. Stále platí, že vyšroubovaná korunka ve vodě rozhodně nemá co dělat.

Jak je to při servisu voděodolných hodinek? 

Možná vás správně napadá, že při jakémkoliv otevření jsou hodinky vydány napospas jak hodináři, tak teplotě a vlhkosti, při které s hodinkami pracuje. Dojde-li k rozebrání hodinek v autorizovaném servisu, mělo by to být i zárukou relativně suchého prostředí. Pokud ale dojde k výměně baterie nebo k servisu v nekontrolovaném prostředí, může později dojít ke kondenzaci vlhkosti. V rámci naší zeměpisné polohy to zas takový risk není, ale jde o jev, který úzce souvisí i s tím, jak a hlavně za jakých podmínek s hodinkami zacházíte. Takže zvažte servis svých hodinek na dovolené, kde není váš hodinář, zato je tu třeba teplo a vlhko.

Čím se liší těsnění u “obyčejných” WR hodinek?

Dýnko

Jde-li o hodinky s voděodolností do 200M ve standardním provedení (tedy WR jako Water Resistant a nikoliv DIVER’S 200M), má jejich dýnko samozřejmě také těsnění, které se nijak neliší od toho potápěčského. Rozdíl je ale v jeho uložení do jednoduchého profilu a ne do přesně soustružené drážky.  

Korunka

Co se týká těsnění korunky u standardní vodotěsnosti, není kroužkové těsnění na těle korunky, ale je přichycené v pouzdře (nečeká se tak častá výměna). I tady ale platí stejná zásada jako u potápek – s korunkou manipulujte pouze v suchém prostředí a za normálního atmosferického tlaku a teploty, aby se do hodinek nedostala vlhkost. To je to jediné, co stačí k udržení vodotěsnosti vašich hodinek. 

Varianta dýnka přichyceného šrouby

Setkat se můžete i s dýnkem přišroubovaným. V takovém případě velmi pevně a rovnoměrně nasedá k pouzdru díky 4 – 8 šroubům. Těsnění je úplně stejné, jako u dýnka bez šroubů. Ale ani tento systém není bez rizika. Pozor se musí dávat při vracení dýnka – jednotlivě přidělávané šrouby mohou vyvinout nerovnoměrný tlak na těsnění, kde v místech kontaktu dochází k jeho extrémnímu přetížení. 

V případě normální voděodolnosti to až tak nevadí a hodinky by měly být ok. Pokud máte šroubovací dýnko u potápěčských hodinek – opět lze jen doporučit pravidelnou výměnu těsnění přibližně po 2 letech v případě, že se s hodinkami potápíte. Pokud máte průhledné dýnko na hodinkách s přišroubovaným dýnkem, přichází na řadu další místo, kde je třeba hodinky zabezpečit před vlhkostí. Ale nebojte se, skutečné potápky průhledná dýnka naštěstí nemají😉.

Za jakých podmínek by se nemělo s korunkou manipulovat?

Majitelé dioptrických brýlí nejspíš mají jasno, protože dobře vědí, kdy se jim brýle z ničeho nic zamlží – při přechodu z chladného do teplého (a ještě hůře vlhkého) prostředí. Přesně tak skutečně může nastat problém s pronikáním vlhkosti i do hodinek. Ve chvíli, kdy budete s korunkou manipulovat třeba po prudké letní bouřce, nebo na dovolené, kdy z klimatizovaného prostoru vyjdete do parného a teplého prostředí, máte zaděláno na problém. Vlhkost pronikne při manipulaci s těsněním přes výše popsaná místa dovnitř a v minutě může zkondenzovat. Popisovaná situace má vliv na jakékoliv hodinky, nehledě na to, zda jde o potápky, nebo ty s obyčejnou certifikací.

Že je kondenzace všudepřítomná vám potvrdí jednoduchý pokus, kdy na sklíčko (uzavřených) hodinek přibližně na minutu položíte led, aby se sklíčko výrazně ochladilo. Vzduch uvnitř hodinek, i když je relativně suchý, se také ochladí a tím pádem se objeví na sklíčku zamlžení, protože se vysráží i tato nepatrná vlhkost. Po opětovném vyrovnání teploty by se měla sražená vlhkost opět rozptýlit.

Pokud jste zvědaví, pokusem nemusíte trápit svoje hodinky, protože ho najdete v 17. minutě 5. dílu videorecenzí z Long Islad Watch. Uvidíte, že takto se zamlží i nové Seiko potápky, které byly sestaveny za kontrolovaných podmínek:

Overview of Water Resistance - Watch and Learn #5

Co z toho vyplývá?

Hodinky se vám mohou zamlžit a může jít o normální jev. Stačí počkat, až se hodinky ohřejí o zápěstí. V takovém případě rozhodně nejde o poškození a veškerá vodotěsnost je plně zachovaná. Že nejde o nadbytečnou a nechtěnou vlhkost, poznáte podle toho, že se typicky objevuje uprostřed sklíčka. To je totiž místo nejvzdálenější kovovým povrchům, které dobře vedou teplo, a na nichž dochází k vyrovnání podmínek nejsnáze. Že jde o normální jev poznáte také podle toho, že se v místě zamlžení neobjeví kapičky.

Jak to s voděodolností bylo dříve

Před příchodem této certifikace to byla zkrátka doba nejistoty. Jak asi tušíte, přístup „risk je zisk“ se moc nevyplatil, protože v době před vydáním revidované verze ISO 22810 v roce 2010 (mezinárodní norma ISO 22810 Horology–Water Resistant Watches) výrobci vydávali doporučení typu: „s hodinkami se můžete sprchovat, ale plavání nedoporučujeme“. No hledejte si v takovém doporučení situace z reálného života. Slabší povahy si voděodolné hodinky nejspíš sundavaly i při mytí rukou…

Protože je ale v současnosti tato norma využívána pro naprostou většinu hodinek, shrneme si její podobu. Podrobnější a ověřené informace k certifikacím Water Resistant Mark najdete třeba na Wikipedii.

Stupně voděodolnosti hodinek

  1. Certifikace Water Resistant Mark začíná na 3ATM (30M), což je základní voděodolnost. Tedy jak se to vezme, protože tahle úroveň nepřipouští ani sprchování, nebo plavání, zkrátka jde o počátek stupnice. Využívá se na oblekovky nebo společenské hodinky. Ty pak vydrží jen déšť, tj stékající vodu. Znovu proto připomínáme, že se vyplatí číst návod. 
  2. 5ATM (50M) – takové hodinky už zavánějí každodenním používáním, protože jsou vhodné pro každodenní použití, sprchování a koupání, někteří výrobci uvádějí i plavání v mělké vodě, tedy i šnorchlování (nikoliv potápění) a jsou vhodné i na práci, při níž zacházíte s vodou, k rybaření nebo na sport. Jsou odolné proti stříkající vodě a nebo dešti.
  3. 10ATM (100M) – zde si už můžete dovolit jakékoliv vodní sporty, šnorcholování a plachtění na rekreační úrovni. Hodinky nesmí pod 100 metrů a stále bezvýhradně platí, že nejsou určené pro potápění.
  4. 20ATM (200M), ale BEZ značky DIVER’S (tedy ISO 22810) – takové hodinky jsou určené pro jakékoliv aktivity spojené s vodou na profesionální úrovni, stejně tak se s nimi můžete potápět bez přístrojů.
  5. DIVER’S 100M / 200M nebo 300M – týká se normy ISO 6425 pro přístrojové potápění v hloubkách, které nejsou vhodné pro saturační potápění. Nejprodávanější potápky najdete v galerii:
  6. Speciálně označená kategorie normy ISO 6425 je DIVER’S xxxM FOR MIXED-GAS DIVING, která zahrnuje hodinky určené pro potápění se smíšeným plynem.

V nabídce Helveti najdete i hodinky s vyšší voděodolností, které vznikly například na počest prvních ponorů v Severním moři. Jsou to například Edox Skydiver Neptunian nebo CO-1, Tissot Seastar, Traser Diver Automatic nebo SuperSub s obyčejnou WR, zato se skvělou cenovkou, nebo neobyčejné chronometry s WR 1000M Ball Engineer Hydrocarbon.

Čím hodinky při testování voděodolnosti procházejí?

Zkouška voděodolnosti podle uvedených norem probíhá v simulovaných podmínkách, což přináší některá pro i proti.

ISO 22810

  1. První háček spočívá v tom, že jsou testovány nové hodinky – tj. neotevřené, bez poškození z každodenního nošení, bez mikrokoroze a degradace těsnění. 
  2. Testy probíhají ve stálém, nebo kontrolovaném prostředí. Na Wikipedii na stránce věnované značce voděodolnosti najdete podrobný popis obsahu zkoušek obou dvou ISO norem. Mimo jiné zahrnuje test těsnění korunky, testy teplotní zátěže ve vodě, test přetlakování nebo kondenzační test.
  3. Jde o testování pouze několika vzorků ze série. Nicméně certifikované jsou i výrobní provozy, takže se i tak můžete na dané ISO spolehnout. Hodinky mají tím pádem obvykle i nižší cenovku.
  4. Jde výhradně o testování voděodolnosti, nikoliv použitelnosti pro potápění – právě o to jde u druhé normy.

ISO 6425 – DIVER’S WATCH

  1. Označení je osvědčením o tom, že konkrétní hodinky prošly zkouškou a jsou určené pro potápění. 
  2. A jak jsme už naznačili, je mnohem komplexnější, s čímž obvykle roste i cena hodinek.
  3. Většina potápek má v dnešní době 200M voděodolnost. 
  4. Hodinky pro potápění se smíšeným plynem (označení FOR MIXED-GAS DIVING) mají certifikaci na 300M. K těmto kusům výrobci dodávají informace o fungování lunety a o uchycení řemínku, což je nedílnou součástí bezpečného ponoru.

Potápky to nemají při testu vůbec jednoduché

Podmínky testování potápek jsou mnohem náročnější:

  • Test pod vodou probíhá 30 cm pod hladinou po dobu 50 hodin. Tato doba prověří i miniaturní prosakování nebo nesoudržnost. 
  • Test předchází i následuje kondenzační test, který odhaluje průnik vody. 
  • Testování voděodolnosti v dané hloubce probíhá vždy v hodnotách o 5ATM vyšších, takže hodinky s DIVER’S 200M byly testovány v podmínkách odpovídajících 250M. 
  • Tlaková zkouška probíhá 2 hodiny a následná dekomprese je záměrně velmi rychlá, protože poté jsou hodinky ponechány ještě hodinu ve vodě. A to je chvíle, kdy má voda nejlepší příležitost se přes rovnající se materiály dostat. 
  • Následuje test termálního šoku. Probíhá za podmínek, kdy kov měřitelně expanduje, což je dává vodě opět skvělou příležitost k průniku do hodinek. 
  • Následuje také zkouška odolnosti v magnetickém poli, nárazuvzdornosti a odolnosti proti slané vodě. Z toho důvodu jsou potápky z nerezové oceli 316L, nebo z titanu.
  • Testuje se odolnost řemínku a jeho uchycení při 20kg zatížení. Stěžejky potápek jsou mohutnější, aby odolaly např. zachycení hodinek o korál, skálu atp., kdy hodinky nesmíte ztratit.

Povinná jednosměrně otočná luneta 

Potápěčské hodinky musí mít zařízení pro měření času, což je nejčastěji právě luneta, která musí navíc splňovat určité vlastnosti týkající se indexů. Luneta je jednosměrná z toho důvodu, aby při ponoru omylem nedošlo k prodloužení měřeného času. Co se týká osvětlení a luminiscence, tak musíte být ve tmě schopni rozeznat kolik je hodin a nastavit lunetu.

Zboření mýtu o plavání a dynamickém tlaku

Co se můžete dozvědět na internetu:

Při plavání, kdy pohyb ruky ve vodě vytváří dynamický tlak působící na hodinky, vytváří podmínky, které překračují limity dané certifikace voděodolnosti.

Jinými slovy má jít o vysvětlení toho, že do hodinek určených k plavání vnikne voda vlivem zvýšeného tlaku, který vznikne při rozrážení vody rukou. Budeme muset použít trochu matematiky, ale výsledek vám za odměnu ukáže, že tlak způsobený plaváním voděodolnost vašich hodinek ani v nejmenším neprolomí, a to ani při použití podvodního skútru, který dosahuje rychlosti kolem 4 km/h a dostanete se s ním 20 m pod hladinu.

Nebudeme vás příliš napínat výpočty, na ty se můžete podívat na obrázku. Pokud si vezmeme na pomoc Bernoulliho rovnici, která se využívá k popisu mechaniky tekutin, a vypočítáme statický tlak vody, který působí na hodinky ve 100 m, dostaneme výsledek 980 000 Pa. 

Pokud použijeme rovnici k výpočtu dynamického tlaku a zahrneme do ní rychlost plavce 3 m/sec (10,8 km v hodině), tak i pokud by šlo o takový nadlidský výkon, tak by pohyb ruky ke statickému tlaku, na který jsou hodinky připravené, přidal pouze 450 Pa navíc, což odpovídá tlaku, který vyvinou 4,4 cm vody. 

Co to pro voděodolnost hodinek při plavání znamená si jistě domyslíte sami. I když budete velmi zdatný plavec a budete se ohánět rukama jako šílení, pro vaše hodinky voděodolné do 100 m to nebude žádná zátěž navíc

Podíváme-li se na to z druhé strany, řekněme, že plavete v hloubce 25 m pod vodou a máte hodinky voděodolné jen do 50 m. Pak byste museli plavat rychlostí 80 km/h, abyste jejich voděodolnost v poloviční hloubce přesáhli. Z toho vyplývá, že dynamický tlak má při plavání na voděodolnost hodinek naprosto zanedbatelný vliv (a že nemáte vystrkovat ruku s hodinkami z ponorky😉).

Jestli toužíte po matematickém důkazu, vychutnejte si jej od času 18:30 ve videu What does water resistance mean? – Watch and Learn #6:

What does water resistance mean? - Watch and Learn #6

Jenže proč se všude dozvídáte, že WR 100M hodinky stačí jen na 10 metrů hloubky?

  • Předně nejde o hodinky potápěčské a ruku na srdce – do kolika metrů se potopíte na nádech?
  • Navíc – jestli jste po několikadenním čtení článku došli až sem, tak si možná vzpomenete na část o tom, že všechny testy probíhají na úplně nových hodinkách – kde je vše neotevřené, sestavené v certifikovaném prostředí, bez kontaktu se slanou vodou, neopotřebené, bez koroze, bez dalších předchozích úhon…
  • A také to, že při změnách teplot a v průběhu času materiály výrazně pracují ve prospěch vlhkosti.
  • Od roku 2010 jakékoliv hodinky označené jako voděodolné musejí bez ohleduu na značku splňovat normu ISO 22810:2010 (jejíž přesné znění je dostupné za poplatek). Z dostupných informací je ale patrné, že hodinky s WR 50M a 100M nejsou určené k potápění.
  • Jinými slovy hodinky v zastoupení splnily test příslušející k dané hloubce. Nic víc, nic míň. Tedy ani prodejce vám nemůže doporučit nic jiného, třebaže výrobce udělal vše pro to, aby se hodinkám v dané hloubce nic nestalo. Zkrátka neručí za stav hodinek od chvíle, kdy se usadí na vašem zápěstí.

Na závěr zopakujeme, co voděodolnosti vašich hodinek prospěje

  • Na plavání a všemožné vodní sporty využívejte hodinky s ISO 100M, nebo DIVER’S 100M a více.
  • Nechte provést test voděodolnosti při každém otevření pouzdra potápěčských hodinek.
  • Po každém otevření hodinek nechte vyměnit těsnění.
  • Ujistěte se, že máte pro danou aktivitu správný řemínek.
  • Vyhněte se náhlým změnám teploty, a to zvláště při manipulaci s korunkou, což platí i na souši.
  • Nemanipulujte s korunkou nebo tlačítky pod vodou.
  • Ujistěte se, že jste korunku po použití zašroubovali.
  • Hodinky po pobytu ve slané vodě opláchněte sladkou vodou.
  • Nezanedbávejte servis u spolehlivého hodináře.

Doufáme, že se teď už nebudete bát své hodinky vzít na dovolenou k moři a na základě zde uvedených informací si naplno užijete obojího. Pokud vás zajímá cokoliv dalšího, nebo máte vlastní zkušenost s hodinkami ve vodě, nechte nám vzkaz v komentářích. Budeme se těšit a vodě zdar, hodinkám zvláště!


Zdroje:

Overview of Water Resistance #5

Overview of Water Resistance - Watch and Learn #5

What does water resistance mean? #6

What does water resistance mean? - Watch and Learn #6

Stále jste na suchu a prahnete po dalších článcích? Zkuste tyto:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *