Zapomenutý prototyp Bulova MIL-SHIPS-W-2181 je ve výrobě

Bulova Mil-Ships Limited Edition, Archive Series

Před pár týdny jsme vás v článku Bulova Lunar Pilot – 50 let od výstupu na Měsíc informovali o horké novince od Bulovy. Hodinky Bulova Lunar Pilot Chronograph 98A285 50th Anniversary Limited Edition se během chvíle staly velmi žádané. Dokonce až tak, že musíme naplno přiznat, že nevíme, zda budeme schopni tak velký zájem pokrýt. Váš zájem ale naprosto chápeme – nás si tahle novinka také hned získala. Co Bulova připravila na podzim, se dozvíte v tomto článku.

Už v době psaní předchozího článku jsme měli k dispozici pár kusých informací, které naznačovaly, že „Lunáry“ nebudou jedinou zajímavostí tohoto podzimu. Museli jsme projevit trochu trpělivosti, sestoupit z kosmu až do podmořských hlubin, a nyní se s vámi konečně můžeme podělit o velmi zajímavý příběh další novinky Bulova. Tentokrát z řady Archive Series.

Zůstaly by zapomenuté, kdyby…

Limitovaná edice hodinek Bulova Mil-Ships 98A265

V poslední době se snad všechny hodinářské značky snaží oživovat své historicky úspěšné modely. Na trhu je tak k mání spousta reedic a reinterpretací. Ne vždy se tyto retro počiny setkají u hodinkových fanoušků s nadšením a úspěchem. Tak trochu jinou reedici (dá-li se tak vůbec nazvat) si pro své příznivce připravila Bulova. Modely Bulova MIL-SHIPS-W-2181, konkrétně hodinky Bulova Mil-Ships Limited Edition 98A265 a Bulova Mil-Ships 98A266.

Co je na nich tak zajímavého? Třeba právě to, že poprvé vhistorii značky se tyto hodinky dostaly do běžné výroby. Model Bulova MIL-SHIPS-W-2181 byl totiž i pro samotnou značku dlouho zapomenutým počinem, který světu připomněl až jeden vášnivý sběratel.

Prototyp potápek z 50. let prošel testováním

Významná spolupráce značky Bulova s americkou armádou je všeobecně známá. A i právě ta má na svědomí vznik potápěčských hodinek Bulova MIL-SHIPS-W-2181 z 50. let. Model vznikl na základě požadavku na robustní, odolné a dobře čitelné potápěčské hodinky vybavené otočnou lunetou. Zkrátka to měly být hodinky pro použití v náročných podmínkách vojenských misí.

Inženýři z Bulovy se pustili do práce, jejímž výsledkem byly prototypy hodinek, které dostaly vroce 1957 a 1958 k testování jednotky NEDU (Navy Experimental Diving Unit) a UDT21 (The Underwater Demolition Team). Dle dostupných informací hodinky v testování obstály a armáda měla zájem o jejich uvedení do výroby.

Ale Accutron dostal přednost

Bulova však objednávku nepřijala a výrobu hodinek nikdy nespustila. Jedním zmožných důvodů mohlo být soustředění na vývoj modelu Accutron, který mohl znamenat skutečnou hodinářskou revoluci a jehož uvedení na trh se nezadržitelně blížilo. Do dnešní doby tak neexistovaly jiné varianty, než ony prototypy z 50. let. Vsoučasnosti je známa existence pouhých 12 původních kusů.

Reedice zachovává i technologické zvláštnosti

Klenuté sklíčko hodinek Bulova Bulova Mil-Ships

Nové modely MIL-SHIPS-W-2181 čerpají z podoby původních hodinek, ale za použití současných materiálů a technologií. Mají tak pouzdra stejného průměru 41 mm, klenuté sklíčko, které ale doznalo vylepšení, a u současných verzí je safírové. Původní předloze je věrná také luneta se systémem push-lock, jíž lze otáčet teprve po stisknutí, dále byl zachován číselník se stejným typem ruček a indexů. Bulova dokonce ponechala i indikátor vlhkosti – proužek ve spodní části číselníku, jehož barva by se změnila tehdy, pokud by hodinky nedržely svou 200m vodotěsnost.

2 verze hodinek Bulova MIL-SHIPS: limitovaná edice Bulova Mil-Ships Limited Edition 98A265 v počtu 1000 ks a téměř stejný model běžné kolekce Bulova Mil-Ships 98A266
Na první pohled není mezi limitovanou edicí a běžným modelem rozdíl. Limitku prozradí až označení na dýnku.

2 verze hodinek Bulova MIL-SHIPS

Hodinky budou kdostání ve dvou verzích:

  • Jako limitovaná edice Bulova Mil-Ships Limited Edition 98A265 v počtu 1000 ks s označením SwissMade. Pohon bude mít na starost strojek Sellita SW200. Limitka bude dodávána ve speciálním balení v podobě potápěčské helmy. Součástí balení bude také brožurka o historii značky.
  • 2. variantou je téměř stejný model běžné kolekce Bulova Mil-Ships 98A266 s mechanickým strojkem Miyota 82S0 a se zmíněnou brožurou v balení.

Předobjednávky jsou v plném proudu

Obě varianty můžete již nyní předobjednávat na našem eshopu. Prodejní cena už je stanovena, proto doufáme, že již brzy dorazí!

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *