GMT hodinky přehledně, díl 5 – zajímavosti, shrnutí a které si vybrat

V předchozích čtyřech dílech byla popsána jednotlivá řešení zobrazení GMT funkce a systémů umožňující přechody mezi jednotlivými časovými pásmy. V tomto díle najdete na začátku zajímavosti o GMT komplikaci a něco málo z její historie. V druhé části tohoto článku bude provedeno shrnutí předchozích čtyř dílů a pokus o výběr vhodných kandidátů podle toho, jak majitel GMT funkci používá.

Obsah článku

Pokud vás toto téma zajímá, předchozí díly seriálu najdete zde:

  1. True and False GMT
  2. Worldtimer a 24hodinovky
  3. Subciferník, luneta a číselný ukazatel
  4. Digi, Arnie, Timezoner a GPS
Recenzi představitele kancelářského (tzv. false) GMT najdete zde.

Proč se vlastně komplikace jmenuje GMT a proč by se jí mělo spíše říkat UTC?

Hodiny Shepherd Gate u vchodu do královské observatoře Greenwich se standardními rozměry

Pojmenování GMT komplikace vzniklo podle Greenwichského časového pásma (Greenwich Mean Time). Greenwichský střední čas, anglicky Greenwich Mean Time (GMT) je střední sluneční čas na Královské observatoři v Greenwichi v Londýně. Význam Greenwichského středního času pramení z jeho role, kterou měl v minulosti, kdy se zkratka GMT používala pro vyjádření světového času

Zde je patrné to, jak je hodinářská branže konzervativní, protože v oblasti měření velmi přesného času (telekomunikace, doprava atd.) je už od roku 1972 zaveden přesnější systém UTC – Coordinated Universal Time, neboli koordinovaný světový čas (zkuste si z českého názvu vytvořit zkratku😬).

Rozdíl v GMT a UTC

Rozdíl mezi oběma systémy je v tom, že zatímco GMT udává čas platný v časovém pásmu základního poledníku, který je založen na rotaci Země, je UTC založen na atomových hodinách, tzn. že je na rotaci Země teoreticky nezávislý (a proto mnohem stabilnější). Pokud vás tato problematika zaujala, doporučuji článek na fóru Chronomag a Wikipedii.

My ale stejně jako majoritní část hodinářského sektoru zůstaneme konzervativní a i nadále zůstaneme u pojmenování GMT komplikace, což označuje hodinky zobrazující dvě anebo více časových pásem.

Jak a proč GMT systém vzniknul? 

Potřeba GMT komplikace vznikla v okamžiku rozvoje cestování. Jakmile začal významný přesun většího množství osob na delší vzdálenosti, tak se zrodila i potřeba nastavit přechody mezi jednotlivými pásmy. Pomalu to začalo díky námořní dopravě, ale až teprve intenzita a rozsah železniční dopravy si vynutily nastavení jasných a přehledných pravidel. Do nastavení GMT systému si totiž každé větší město určovalo svůj čas a jen ve spojených státech bylo cca 100 časových pásem.

Sjednocení systému světových časů

Tento systém časových pásem byl nekoordinovaný a nepřehledný a proto se 25 států roku 1884 domluvilo na rozdělení zeměkoule na 24 časových pásem (v Rakousko-Uhersku a Německu byl pro železnice, pošty a telegrafní služby zaveden středoevropský čas až v roce 1891). Nad britským impériem tenkrát ještě slunce nezapadalo, a proto byl jako referenční časové pásmo zvolen nultý poledník (GMT), který zároveň dal jméno i tomuto časovému systému. Pro tento systém byl základním (nultým) časem GMT a všechna další časová pásma se vztahovala ke GMT času (např. GMT+1, GMT+2, …). 

Přehled světových časových pásem

Počátky měření času ve více časových pásmech a komplikace GMT

Mnoho firem by si rádo přivlastnilo prvenství v tomto oboru, ale vězte, že hodinky, které udávaly čas ve více časových pásmech, existovaly již více než 100 let před zavedením GMT systému, jako např. TYTO  hodinky cca z roku 1780 (zdroj: monochrome-watches.com). 

Hodinky s GMT najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.

Jak si ale vybrat ty správné hodinky s GMT komplikací?

To není úplně jednoduché, ale pokusíme se odhlédnout od ceny a zaměřit se na funkčnost a to, které hodinky jsou pro požadované uplatnění nejvhodnější. Kategorie jsou voleny velmi volně a v některých případech daná GMT komplikace splňuje požadavky ve více kategoriích.

1. Cestuji a upřednostním přehlednost (zobrazení max. 3 časových pásem)

  • Cestovatelské GMT (podrobněji o daném řešení vždy v předchozích dílech; viz 1. díl)
  • 24hodinovky (viz 2. díl)
  • GMT číselný ukazatel (viz 3. díl)
  • Arnie – Digitální a analogové zobrazení GMT (viz 4. díl)
  • GMT řízené s pomocí GPS – SEIKO Astron a Citizen Satellite Wave (viz 4. díl)

2. Komunikuji se zahraničím a upřednostním přehlednost (zobrazení max. 3 časových pásem)

  • Od předchozího se většinou liší pouze snazším seřizováním času
  • Kancelářské GMT (viz 1. díl)
  • 24hodinovky (viz 2. díl)
  • GMT číselný ukazatel (viz 3. díl)
  • Arnie – Digitální a analogové zobrazení GMT (viz 4. díl)
  • GMT řízené s pomocí GPS – SEIKO Astron a Citizen Satellite Wave (viz 4. díl)

3. Cestuji nebo komunikuji se zahraničím a chci mít přehled o časech ve všech pásmech

  • Worldtimer (viz 2. díl) – zde vidí majitel všechna časová pásma naráz
  • Timezoner (viz 4. díl) – zde vidí majitel pouze jedno časové pásmo, ale jednoduše se umí přepnout do jiného
  • Digitální hodinky s GMT (viz 4. díl) – zde vidí majitel pouze jedno časové pásmo, ale jednoduše se umí přepnout do jiného

4. GMT komplikace mi stačí jako doplňková funkce

V tomto případě majitel potřebuje pouze základní info o jiném časovém pásmu a nevadí mu ani horší čitelnost nebo přehlednost této funkce.

Tissot Tradition Quartz GMT T063.639.16.037.00

5. Chtěl bych zajímavé nebo netradiční řešení GMT

Tyto verze funkcí GMT jsou nějakým způsobem zajímavé. Majitel uvítá netradiční zobrazení a oželí o něco komplikovanější ovládání.

a) Složitější ovládání

  • GMT luneta (viz 3. díl) – efektní a jednoduché zobrazení, které tolik neleze do peněz

b) Netradiční zobrazení

  • GMT číselný ukazatel (viz 3. díl) – zajímavé řešení, které si můžete plést s datumovkou
  • Timezoner (viz 4. díl) – řešení pro nadšence, kteří se nezaleknou složitějšího ovládání
Fortis Aeromaster Dornier GMT Limited Edition 655-18-95-LP

6. Chci něco bezúdržbového, ideálně bez nutnosti cokoliv nastavovat

Takové hodinky jsou pro jejich majitele hlavně nástrojem, který by se měl ideálně seřizovat sám a jeho obsluha by měla být co nejjednodušší.

  • GMT řízené s pomocí GPS – SEIKO Astron a Citizen Satellite Wave (viz 4. díl) – tyto hodinky si majitel prostě nasadí a nemusí se o nic starat; hodinky si vyhodnotí polohu na zeměkouli a podle ní se seřídí na správné časové pásmo.
Seiko Astron SSH111J1

Závěrem

Cílem tohoto pětidílného seriálu nebylo přesně popsat všechny systémy GMT komplikací, které existují, ale zmínit se o těch nejběžnějších a pomoci nerozhodným zájemcům s výběrem optimálního typu hodinek pro jejich potřeby. Pokud se to podaří a tento seriál pomůže vybrat tu správnou časomíru – ať už pro světoběžníky nebo pro ty, kteří komunikují s někým v zahraničí, tak bylo poslání splněno.

Text: Vít Černý 

Fotografie: Vít Černý, Helveti a Wikipedia


Pokud byste potřebovali cokoliv dovysvětlit, nebo poradit s výběrem, obraťte se na kolegy v jedné z pražských prodejen Helveti, nebo nám nechte vzkaz v komentářích pod článkem.

Hodinky s GMT najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.

Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *