5+1 nehod, které by měly přežít hodinky na denní nošení

S hodinkami, které máte na ruce každý den, nejde zacházet vždycky jako v bavlnce. Stačí chvilka nepozornosti a malér je na světě! Předně je třeba podotknout, že existuje několik druhů hodinek, dle způsobu využití, na které jsou určeny. Sportovní hodinky snesou bez problému zátěž běžného nošení, ba i něco navíc. S potápěčskými se nemusíte bát ani ponoru do vodních hlubin. Vojenské lze využít i při ostřejší akci, zatímco společenské jsou určené hlavně coby stylový doplněk a je třeba počítat s jejich vyšší křehkostí. Řeč tedy bude spíše o hodinkách určených na každodenní nošení, případně na sport, nikoli o hodinkách čistě společenských, které je nutno opatrovat jako oko v hlavě. Lze totiž předpokládat, že do bazénu nebo na kurz střelby si nevezmete svoje sváteční mechanické hodinky s létajícím tourbillonem, se kterými není radno ani zatleskat v divadle…

1. Náraz hodinek

Šikovnost prý nejsou žádné čáry, ale komu by se nestalo, že se praštil o rám dveří nebo zavadil o zeď. A přesně takový náraz do pouzdra či sklíčka by měly vaše hodinky i jejich strojek bez problémů ustát.

Běžný náraz ve většině případů neuškodí ani hodinkám mechanickým, které jsou jinak k poškození po nárazech náchylnější (o tom si ještě povíme). Majitelé mechanických hodinek by Vám jistě mohli vyprávět, kolikrát se svými „miláčky“ třískli o futro nebo o stůl a že kromě leknutí se nikomu nic hrozného nestalo, tedy ani hodinkám.

Sám mohu uvést za příklad svoje hodinky Seiko SRPC05J1, které mají charakter spíše společenský, ale díky voděodolnosti 100 m a safírovému sklíčku už se mnou zvládly nejeden drobný karambol.

U hodinek bateriových si můžete maximálně postesknout nad škrábancem na pouzdru či skle (pokud nemáte sklíčko safírové), o poškození strojku však starost mít nemusíte. Přesný čas budou Vaše hodinky ukazovat dále, pokud tedy nebudete mít zvlášť velkou smůlu.

2. Kontakt s chemickými čističi během úklidu domácnosti

Ani mytí nádobí, pocákání vodou s prostředkem na podlahy nebo přípravky proti prachu by neměly na pouzdru nebo sklíčku hodinek zanechat žádné stopy. Doporučujeme ale hodinky co nejdříve omýt čistou vlažnou vodou a přeleštit.

To ale platí pouze pro hodinky s voděodolností 100 m a vyšší, u nižších voděodolností je nutné postupovat mnohem obezřetněji, například očistit opatrně navlhčeným hadříkem. Na své Junghans Meister Driver Chronoscope jsem obvykle velmi opatrný, i když pár incidentů už ale taky zažily.

Zásah čističem, či jinou běžně používanou chemickou látkou pochopitelně nejvíce uškodí koženému řemínku, který není „stavěný“ ani na větší zásah vodou. V případě ocelového tahu se nemusíte žádného většího poškození bát, zvláště pokud jej ihned omyjete či jinak očistíte.

3. Pád z nočního stolku, upuštění na dlaždičky v koupelně

Ospalé šmátrání po řvoucím budíku na nočním stolku se občas neobejde bez následků a na zem letí brýle, mobilní telefon, hodinky nebo rovnou sklenice s vodou. Dokonce ani tento náraz by ale neměl nijak ovlivnit vzhled a přesnost vašich hodinek. Stejně jako pád na dlaždičky, může přidat pár vlásečnic na pouzdru nebo sklíčku. Čas by měly vaše hodinky ukazovat stále správně.

To se ovšem zcela netýká hodinek mechanických, jejichž strojek je k nárazům a otřesům náchylnější. Nejcitlivějšími součástkami mechanického strojku jsou rotor automatického nátahu (pokud se tedy jedná o automaty) a setrvačka. Ta je u většiny dnešních strojků chráněna systémem ochrany vůči nárazům, ale zvláště pád hodinek na bok ji může za určitých okolností poškodit a ovlivnit tak přesnost chodu či funkčnost celého strojku.

Většina běžných pádů se však zpravidla obejde bez vážnějších následků, zejména pokud se jedná o sportovní hodinky s bytelným pouzdrem, jako jsou například tyto hodinky Alpina.

Pokud vám z ruky ve slabší chvilce vypadnou hodinky quartzové, pak je riziko poškození strojku nízké. Úplně nejodolnější jsou pak hodinky digitální, kde nehrozí ani upadnutí ruček při drsnějším pádu.

4. Sprchování a vystavení pouzdra vysokému tlaku vody

Ne všechny hodinky jsou sice vhodné pro potápění, ale v podstatě na všechny je spolehnutí, že nepropustí ani kapku vody při mytí rukou. Takové hodinky s minimální voděodolností nesou označení 3 ATM/30 m.

Pro sprchování a vystavení většímu tlaku vody se ale daleko více hodí hodinky vodotěsné do 5 ATM/50 m. U společenských hodinek už jde prakticky o jistotu jejich dobré odolnosti.

Standardem se pomalu stává voděodolnost 10 ATM/100 m, což už dovoluje i plavání, vodní sporty a rekreační potápění do hloubky cca 10 metrů. Při návštěvě bazénu se tedy nemusíte bát ztráty hodinek při vykradení skříňky – své oblíbené hodinky si můžete bez obav nechat připnuté na zápěstí.

Pozor si dejte pouze na kožené řemínky, které by namočení nemusely přežít. Proto lze při použití ve vodě doporučit jiný materiál řemínku, jako je silikon, pryž, ocel či titan. 

Voděodolnosti hodinek dopomáhá také dobře dotažená šroubovací korunka. Nezapomeňte ji po nastavení času vždy zašroubovat do výchozí polohy!

5. Vyprání v pračce

Stačí jednou před zabouchnutím dvířek pračky neprohledat kapsy kalhot a než si všimnete, že je nemáte na ruce, pračka už dává hodinkám pořádně zabrat. Problémem je v tomto případě nejen samotná voda, ale i vyšší teplota vody při praní, která by mohla způsobit změnu vlastností těsnění.

Ani z tohoto souboje by ale měly hodinky vyjít vítězně, pokud jsou alespoň trochu kvalitní a jejich voděodolnost je alespoň 100 metrů. Hodinky s nižší voděodolností takovýto incident mohou sice přežít také, v takovém případě už ale lze hovořit spíše o štěstí

6. Bonusová zátěž – můj saunový test

V předchozím bodě jsem již nakousl teplotní změny, kterým jsou vystaveny hodinky, omylem umístěné v pračce. Snad v každém návodu najdete důrazné varování, které praví, že nemáte vystavovat hodinky velkým teplotním rozdílům. Toto se zpravidla týká i velmi odolných hodinek, jejichž voděodolnost je alespoň 200m.

Problém může nastat právě ve změně vlastností těsnění, které vlivem teplotních rozdílů nemusí stoprocentně plnit svoji funkci. V běžném životě si lze těžko představit vyšší teplotní rozdíl, než je přechod do sauny a následné ochlazení v ochlazovacím bazénku. Hovoříme-li tedy o situacích, které je běžný smrtelník schopen přežít. Snadno může k takové situaci dojít i omylem – například když si v bazénovém komplexu odskočíte do sauny se svými voděodolnými hodinkami na ruce.

Rozhodně není třeba hned propadat panice. I když nejsou hodinky na takovou zátěž přímo stavěné, drtivá většina hodinek s voděodolností 100 m a vyšší návštěvu sauny bez úhony přežije. Je nutno také vzít v potaz to, že hodinky se při pobytu v sauně chladí o Vaši ruku.

Za sebe mohu jen říci, že jsem mnohé vlastní hodinky pobytu v sauně vystavil, a to někdy poměrně drsnému. Několik saunových rituálů v řadě bylo vždy zakončeno ochlazením v ledovém bazénku, přičemž někdy jsem měl pocit, že tuto zátěž zvládají lépe moje hodinky, než já sám.

Zde jsou příklady „držáků“, které se mnou tuto kratochvíli zvládly: Seiko SRPB99K1 – Special Edition PADICitizen Promaster Automatic NH8389-88LESeiko SKX009K2, Swiss Military Hanowa 4253.27.001.03, nebo Seiko „Monster“ SRP309K1.

Zvláštní kapitolou jsou pak moje „otloukánky“ Casio, o jejichž náročném testování se můžete dočíst v mojí recenzi. Nutno ovšem podotknout, že všechny výše uvedené testy byly prováděny na vlastní nebezpečí a s vědomím, že se na podobné kousky nevztahuje záruka.

Závěrem

Hodinky je sice třeba si hýčkat, ale velkou službu vám udělá i dobrý výběr hodinek. Pokud hledáte vysokou odolnost, prozkoumejte naši nabídku sportovních a vojenských hodinek a hodinek určených do extrémních podmínek. Použité materiály, strojky a jejich konstrukce obstojí dobře i v situacích, které by se mohly stát pro levné módní hodinky osudnými.

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Junghans, Alpina, Junkers a Zeppelin. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

1 komentář u “5+1 nehod, které by měly přežít hodinky na denní nošení

  1. Pingback: Příběh šťastné koupě u nás | Blog.Helveti.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *