Výběr hodinek pro ženu má svá pravidla

Hodinky udělají radost!

Tak a je to tady. Už zase začíná to nádherné období před Vánocemi. Znáte to. Nádherná atmosféra, jedinečná vůně jehličí, krásný pohled na krajinu posypanou první zimním sněhem a samozřejmě … stres a shánění vánočních dárků svým blízkým na poslední chvíli. Nebo ne? Možná mezi námi existují lidé, kteří mají dárky vyřešeny pěkně s předstihem, předvánočního shonu se neúčastní a užívají si pokojnou atmosféru těch nádherných svátků. Pokud někdo takový je, prosím napište v komentářích, jak to děláte, já se moc rád přiučím. Osobně jsem totiž určitě v té první kategorii osob a dárky vždy řeším až na poslední chvíli.

Minulý rok pro mě nebyl v té věci ničím výjimečným. Prosinec 2018 se tady už pěkně zabydlel a já zjistil, že moje sekce pro dárky ve skříni zeje prázdnotou. Takže rychle, zavolat si na pomoc budoucí švagrovou a vyrazit na nákupy. Povedlo se! Dárky pro rodinu jsou vyřešeny. Zbývá dárek přítelkyni. Co jí jenom koupit? Už jsem sice něco osobního měl, ale chtělo to ještě něco, nějakou třešničku na dortu … šperk? Ne, ty moc nemusí. Hodinky? Ano! Hodinky jsou vždycky skvělý dárek. Snad nejvíc se mi u nich líbí to, že pokud se nám povede vybrat dobrý kus, tak obdarovaná (ý) je pak bude skutečně dlouhá léta používat a při každém nandání na zápěstí si vzpomene na člověka, který jí je daroval. S výběrem hodinek jsem naštěstí moc velký problém neměl. Přítelkyni znám moc dobře a s detaily při výběru mi ochotně pomohl Jirka Štencek z helveti.cz. Tak se stalo, že moje přítelkyně našla pod stromečkem stylové digitální retro Casia a je z nich nadšená do dneška.

Musím ale říct, že přece jenom výběr hodinek pro ženu, na které nám záleží, není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohl zdát. Je potřeba řešit mnohem více detailů a skutečně do toho investovat čas. Abychom Vám tento výběr ulehčili, napsali jsme pro Vás s přítelkyní (teď už snoubenkou) článek o tom, jak vybrat hodinky pro ženu. A jelikož je obecně známým pravidlem, že ženy vědí líp, tak nyní přenechávám prostor své nádherné drahé polovičce, aby Vás provedla všemi nuancemi výběru hodinek pro ženu.

Jak vybrat hodinky pro ženu

Možná už jste se s tím setkali – chcete dát hodinky někomu jako dárek. A nejen tak někomu, ale významné ženě ve svém životě – mamince, ženě, snoubence nebo dceři. Bohužel ale nevíte jak na to. Možností je spousta a Vy to nechcete zpackat. Právě pro Vás je napsaný tento článek. Projdeme si několik tipů, jak víc poznat vkus ženy, kterou chcete obdarovat. Potom se koukneme na hodinky, které tvoří přehled možností pro dané příležitosti a typy použití.

Co nosí, jak se obléká?

Když začínáme s výběrem musíme si nejdřív ujasnit, jaké jsou dosavadní zkušenosti dané ženy s hodinkovým světem – má ráda módní kusy nebo jí je milejší kvalitní strojek? Má ráda konkrétní model hodinek a ten stále nosí? Nebo má třeba větší sbírku hodinek a pravidelně je střídá? Nebo snad nemá hodinky žádné? Jaký je její vkus oblékání? Každý z těch faktorů bude mít vliv na to, co pak budete hledat.

Jak zjistit odpovědi na tyto otázky? Nejlepší je se zeptat, ale pokud chcete, aby dárek byl překvapení, tak existují i jiné možnosti. Když budete v její blízkosti, všimněte si, co nosí. Všimněte si toho, jaké barvy se objevují nejčastěji v jejím šatníku (můžete pak podle toho vybrat třeba pásek k hodinkám), jaké nosí šperky (zlaté, stříbrné nebo žádné). Podle barvy šperků pak vyberte buď čistě stříbrné či zlaté hodinky a nebo bi-color (kombinace obého). Zkuste si udělat přehled v její sbírce hodinek – jejich druhu, velikosti, strojků a jiných charakteristikách. Jestli daná žena čte módní časopisy, tak můžete do nich také nahlédnout, najít hodinky a zeptat se, jestli se jí líbí. Nebo můžete zjistit její názor na hodinky, které nosíte Vy. Předtím, než začnete s výběrem hodinek, musíte také zjistit velikost zápěstí dané ženy (alespoň přibližně).

Přizpůsobte hodinky šperkům, které dáma nosí

Když jsme u velikosti zápěstí, tak i samotná postava má často vliv na hodinky. U drobných dam se na zápěstí veliké a křiklavé hodinky moc nehodí. U vyšších žen s větším zápěstím zase není problém darovat pánskou velikost hodinek (a nebo tzv. Unisex model).

Hodinky laďte k šatníku dané ženy

Malý tip: pokud daná žena má v šatníku převážně sportovní oblečení, asi ji elegantním kouskem s diamanty neoslníte, ale možná sportovní Casio by se jí líbilo. Naopak manažerce bude více sedět decentní model od Tissotu, Junghansu a podobně.

Hodinky podle příležitosti

Když už víte, co ráda nosí a jak se obléká, musíte zvážit i příležitost, ke které jí hodinky chcete věnovat. Nemyslím teď narozeniny nebo Vánoce, ale spíše účel použití. Bude je nosit do divadla k večerní róbě, do práce ke kostýmku nebo na tenisový kurt v sobotu dopoledne?

Milé dámy, jak by podle vás měl muž postupovat, když vám chce udělat radost novými hodinkami? Napište nám svůj tip do komentářů.

Hodinky s klasickým vzhledem

Jestli žena, kterou chcete obdarovat ještě nemá jedny hezké, kvalitní, a hlavně univerzální hodinky, tak to je dobrý tip na první hodinkový dárek. Jednou jsem v článku četla o tom, že krumlovská věž je tou nejvěžovatější věží. Kdybych měla vybrat nejhodinkovatější hodinky, které mají klasický vzhled a můžou se nosit k různým příležitostem, tak určitě bych vzala v potaz Seiko 5 nebo Certina DS Caimano.

Mohou být nošeny na mnoho způsobů, s různými pásky a outfity. Navíc jestli dáma, pro kterou hodinky vybíráte, nosí stříbrné i zlaté šperky a nebojí se je kombinovat, tak můžete vzít v potaz i two-tone Seiko. Takové hodinky se určitě stanou doplňkem pro každodenní nošení a budou v módě i oblibě dlouhá léta.

Se zajímavou variací na klasické hodinky přichází také Citizen, který nejen zaujme svým krásným vzhledem, ale také technologii eco-drive, která potěší příznivkyně inovací a ekologických řešení.

Minimalistický design

Dalším univerzálním kouskem mohou být moderní hodinky s minimalistickým designem, který se v poslední době těší velkým zájmem a širokou nabídkou u módních značek. Jestli hledáte kvalitní kousek s touto charakteristikou, tak můžete začít (a myslím, že i skončit, protože určitě něco najdete) u sortimentu značky Junghans. Je to skvělý typ hlavně pro ty ženy, které mají rádi design hodinek typu Daniel Wellington, ale chtějí něco více než čínský šmejd (osobní zkušenost) bez nápadu s evropskou cenovkou. Případně ještě značky Bering a Boccia mají podobně minimalistické modely.

Sportovní hodinky pro všední den

Dalším častým dárkem jsou dámské sportovní hodinky. V tomto ohledu udělají nejlepší službu hodinky Casio, které mohou být kouskem pro každodenní nošení – třeba do školy. Novodobý styl je podtržený také možností propojení hodinek s chytrým telefonem. Kromě ručiček hodinky mají digitální ciferník, který je dost originálním řešením. Dle mého názoru se hodinky svým charakterem hodí k ženám, které preferují sportovní styl života a ocení inovace. Myslím, že budou dobrým dárkem také pro mladší ženy, které ještě mají před sebou studium.

Originální módní řešení

Hodinky pro ženu mají být nejen praktickou pomůckou, ale také módním doplňkem. S touto výzvou se hezky popral třeba Victorinox v modelu Alliance Small 241755. Tyto hodinky zaujmou velmi hezkým zpracováním ciferníku s moon phase, ale také krásnou barvou a pásek. Dalším módním modelem pro jedinečnou ženu ve vašem životě mohou být také MeisterSinger, které jsou originální svým jednoručkovým zpracováním.

Hodinky pro zvláštní příležitosti

Jestli žena, pro kterou hodinky kupujete už pár hodinek má, nebo příležitost ke které jí obdarováváte má místo jednou za život, tak můžete brát v potaz i odvážnější kousky. Příkladem může být maturitní zkouška, promoce, svatba, kde jsou na očích všem svatebčanům či svatebnímu fotografovi, nebo třeba zásnuby. Zrovna k zásnubám se skvělé hodí hodinky Bulova Sutton Diamond Automatic, které budou krásně doplňovat diamant v prstýnku a hodí se i pro každodenní nošení. Jiným příkladem mohou být Victorinox Maverick GS Small, které jsou rozhodně stejně nezapomenutelné, jako příležitost, ke které budou darovány.

Když chcete, aby se cítila jako princezna

Tady jsem čerpala inspiraci přímo u Britské královské rodiny. Začněme modelem Cartier Tank, který nosila princezna Diana (a kromě ní také jiné známé osobnosti, jako třeba Angelina Jolie). Jestli nemáte rozpočet přímo na tento model, můžete zvážit koupi modelů Tissot New Helvetia nebo Davosa Carré Quartz. U výběru dalších hodinek v této kategorii jsem se řídila stylem Kate Middleton, která nosí Cartier Ballon de Bleu, a vybrala jsem Bulova Rubaiyant. Abych pravdu řekla, tento model se mi líbí dokonce více než originální Cartier, kde mám pocit, že jejich korunka narušuje harmonický vzhled celku. Bulova korunku přemístila, a tak vytvořila celistvý vzhled originálních hodinek.

Cartier Tank
Cartier Ballon de Bleu

E-shop nebo prodejna?

Toto jsou tipy pro případ, že hodinky budete kupovat jako dárek Vy sami. Ale ze zkušeností mohu doporučit návštěvu kamenného obchodu spolu s ženou, pro kterou budete hodinky kupovat. Když jsem vybírala kousek, který by mi připomínal mou promoci a hezky ladil k zásnubnímu prstenu, tak jsem si myslela, že výše zmíněné Victorinox Alliance budou pro mě to pravé. Vyrazila jsem tedy do helveti, abych si je koupila. Na místě se ale ukázalo, že ciferník je příliš velký a k mému zápěstí se opravdu nehodí. Nejdřív jsem si žádnou náhradu nedokázala představit, ale spolu se přítelem a ochotnou obsluhou jsme začali hledat něco jiného. A našli jsme. Bulovy Sutton Diamond, kterým jsem úplně propadla (a to podle fotky na internetu jsem si nemyslela, že to budou hodinky pro mě). Od té doby je nosím téměř každý den. Proto bych Vás také chtěla povzbudit ke vyzkoušení hodinek na vlastní kůži. Stojí to za to.

Pokud byste přece jenom nemohli prodejnu navštívit, nebojte se nakoupit i po internetu. Dejte si ale dvojitý pozor na to, v jakém eshopu nakupujete, tady totiž více než jindy platí, že za kvalitu se vyplatí připlatit (respektive nevěřit velmi nízkým cenám). Za mě je tímto eshopem určitě helveti.cz. Nejenom, že se tady nebojím nakupovat, protože vím, že si hodinky budu moci případně vyměnit nebo nechat vrátit peníze (a to ve výrazně delší lhůtě, než jakou stanoví zákon), ale zároveň je celý proces jednoduchý a návštěva prodejny (i při reklamaci nebo vrácení zboží) mimořádně příjemná.

Dočetli jste? Gratuluji! Teď už snad máte lepší představu o tom, jaké hodinky pro něžnější pohlaví zvolit! A pokud stále váháte, nebojte se. Hodinkami člověk nic nezkazí a u dobrých prodejců máte vždy jistotu, že je může nepoškozené vrátit. Já se měl původně pokusit celé to povídaní nějak shrnout, ale myslím, že článek už tak je pěkně komplexní, a navíc snoubenka při zkoumání hodinek, které by Vám mohla doporučit, objevila tolik nových kousků, co se jí líbí, že si už nemusím dělat starostí s tím, co jí budu pod stromeček kupovat 😊

Pro helveti.cz Jirka Turoň a Joanna Gaurová

Nemějte strach, že se netrefíte

Pokud by se náhodou stalo, že se některým kouskem netrefíte, můžete je bez problémů do 90 dní vrátit nebo vyměnit (případně i sám obdarovaný).

Tipy přímo od Helveti.cz

Zeptali jsme se našich kolegyň na krátké tipy pro výběr dámských hodinek a tady jsou.

Aneta

  • Střídá žena často šperky a má ve své sbírce také zlaté barvy? Zaměřte se na bicolor (například stříbrno-zlaté hodinky) a máte problém vyřešen! 🙂
  • Má žena ráda kamínky, srdíčka a jiné třpytivé ozdoby? Hledejte je i na hodinkách. I takové kousky u nás máme.
  • Jaké má žena povolání? Nejčastěji tady máme úřednice, podnikatelky, manažerky a u těch nesmíte zapomenout na datumovku! Máme sice všichni mobil, ale kdo by jej chtěl stále vytahovat nebo se dotazovat „nevíte kolikátého je?“ V kombinaci s minimalismem Junghansu máte vyhráno.

Darča

Není to jednoduché, ale musím říci, že kolem sebe mám velmi všímavé jedince. Díky bohu za to 🙂 Ale ono není tak težké udělat zrovna mně radost, když pětkrát do týdne o nějakých hodinkách řeknu, že bych je potřebovala 😀 Podle mého by si měl daný jedinec partnerku oťuknout a samozřejmě si všímat toho, co nosí. Ale pokud žena není blázen do hodinek jako já tak:

  • Nenápadně se během roku ptát, zastavovat se náhodně před vitrínami hodinářství a testovat.
  • Ujasnit si, k jakým příležitostem mají hodinky být a dle toho volit krom designu a například i pohon.
  • Rozhodnout se, kolik chci investovat (Rolex Datejust nikdy nic nezkazí :D).
  • Pak už jen pořídit 🙂

Katka

  • Základ je kouknout jestli partnerka nosí zlaté nebo stříbrné šperky a podle toho ladit barvu pouzdra a náramku.
  • Volila bych spíše černou nebo bílou barvu ciferníku, protože jdou dobře kombinovat k outfitu.
  • Má ráda třpytivé doplňky? Pak klidně hodinky i zdobené (kamínky, diamanty, perleť).
  • Pokud víte, že partnerka má ráda určitou barvu, která se v šatníku hodně opakuje, nebojte se i výraznějšího modelu v této barvě.
  • V případě, že šperky moc nenosí, volila bych sportovnější model, ale opět jednoduchý.
  • Ideální dárek budou hodinky univerzální, aby je partnerka vynosila a neměla je jenom k vzácným příležitostem (pokud teda nekupujete už 5. hodinky v řadě).

A další tipy

Potřebujete pár tipů k výběru hodinek? Mrkněte na naše stránky Tipy na dárekhodinky jako dárek pro ženu a hodinky jako dárek pro muže.

Hodinky jako dárek pro ženu
Hodinky jako dárek pro muže
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

6 komentářů u “Výběr hodinek pro ženu má svá pravidla

  1. Kdyby mi partner dal jakékoliv hodinky, budu moc ráda a nic nebudu vracet nebo vyměňovat. Jde přece o to, že si vzpomněl a je to dárek. Ale kdybych mu měla dát tip pro výběr, tak co už tady několikrát zaznělo. Nosím stříbrné jemné šperky, takže bych ráda stříbrné a jednoduché hodinky (bez budíčků, kamínků). Třeba se dočkám ☺

  2. Hlavně aby partner věděl pár základních věcí, jako že nemám ráda žluté, ale růžové zlato, nebo že bych nechtěla černé hodinky, ale s bílým ciferníkem. Ale radost udělají skoro každé šperky nebo hodinky 🙂

  3. Hodinky jsou krásný a zároveň praktický dárek, radost udělají snad každé ženě 🙂 Zjistit, jaké šperky dáma nosí, je podle mě to nejdůležitější. Sama jsem příznivcem decentních doplňků, proto by mě osobně jednoduché hodinky potěšily víc než např. zdobené kamínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *