Vostok Europe: limitovaná edice k oslavě 20. narozenin

Dnes jsem měl příležitost psát o něčem skutečně velkém, a tím jsou hodinky Vostok Europe 20th Anniversary YN84-640E726. Tento model vznikl k příležitosti oslavy 20. výročí této litevské značky a přichází navíc v limitované edici.

Nikdy předtím jsem neměl možnost si prohlédnout žádné hodinky z jejich nabídky, proto bylo zajímavé sledovat, co nám tato relativně mladá značka může nabídnout. Limitka, o které bude dnes řeč přináší mnoho zajímavého, mimo jiné třeba ciferník z meteoritu…

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWheee.com

Obsah recenze

Vostok Europe Anniversary YN84-640E726 Watch Review

Číselník doslova spadl z nebe

Jako obvykle začneme číselníkem hodinek Vostok Europe 20th Anniversary YN84-640E726, který je sám o sobě velice zajímavý, a to především díky podkladu z meteoritu, což dokládá certifikát pravosti. Meteorit dodává číselníku nerovnoměrnou a neobvyklou texturu. Přesto ale nijak negativně neovlivňuje čitelnost hodinek a nevypadá lacině.

Musím poznamenat, že zde není ani moc nápisů. Logo Vostok Europe je vytvořeno ve formě velkých aplikovaných chromovaných písmen, ale veškerý ostatní text je natištěn černou barvou. Ve spodní části číselníku pak najdeme nápis Made in Lithuania.

Fajn čitelnost

V návaznosti na téma čitelnost je důležité zmínit výrazné velké kapsle značící indexy. Jsou doslova tak velké, že zaberou spoustu místa, vzhledem k velikosti hodinek to však nevypadá nijak nemístně. Tyto kapsle nejsou jen pouhá dekorace – ve skutečnosti jde o tritiové trubice.

Díky těmto trubicím si můžeme vychutnat skvělou čitelnost ve tmě, protože tritium svítí více a déle než klasický luminiscenční nátěr. Tritiové kapsle jsou umístěny také na minutové a hodinové ručce. K tomu může být zajímavostí jeden z posledních článku, kde jsme srovnávali tritiové hodinky značky Luminox a Traser.

Co se ruček jako takových týče, jejich vyhotovení je standardní – velká minutová a hodinová ručka plus jasně červená tenká vteřinovka. Dohromady tvoří perfektní kombinaci, která zcela odpovídá stylu hodinek. Jediné, čím si nejsem jistý, je barva hlavních dvou ruček. Kombinace stříbrného a tmavého kovu sice designově působí dobře, po praktické stránce ale nejsou za šera moc výrazné.

Funkce na číselníku a sklíčko

Dalším důležitým prvkem jsou subčíselníky na pozici 6 a 12. V horní části se nachází indikátor rezervy chodu, dole pak 24hodinový číselník. Ani jeden z nich na sobě nemá žádnou luminiscenční vrstvu, ve tmě tak viditelné moc nebudou.

Pěkná funkce je i tzv. open heart, což je průhled v číselníku na strojek hodinek. Viditelné části strojku na sobě nemají žádné speciální rytí, ale to je možná dobře, protože na číselníku už máme bohaté texturované detaily. Za zmínku také stojí, že zde není žádné datumové okénko. To mě trochu překvapilo, neboť ukazatel data by sem celkem hodil.

Celý číselník chrání minerální sklo K1 s vnitřní antireflexní vrstvou. Přiznám se že nevím, kolik toho tento typ skla vydrží, ale na různých diskuzních fórech jsem se dočetl, že je docela dobré. O tom, jak dobře vybrat sklíčko hodinek, se dočtete tady.

Pouzdro pro velká zápěstí

Vostok Europe 20th Anniversary YN84-640E726 se díky svým rozměrům řadí mezi skutečně velké hodinky. Průměr pouzdra činí 48 mm a určitě doporučuji si hodinky před případnou koupí nejdříve vyzkoušet. Na zápěstí však sedí docela dobře, a to díky protáhlým a mírně zaobleným nožkám. Ty dodávají zbytku pouzdra elegantnější vzhled a pomáhají hodinky lépe udržet v jedné rovině.

Druhým důležitým prvkem je dvouúrovňový design v kombinaci tmavého pouzdra se světlejší a mírně vyvýšenou lunetou. Zároveň se zde kombinuje několik povrchových úprav – kartáčovaný povrch a hladký leštěný. Celkově spolu dohromady vypadají dobře a zároveň jsou i odolnější vůči vlivům každodenního nošení. Pouzdro je vyrobeno u ušlechtilé oceli a Vostok Europe využil také PVD úpravu. Uvedená voděodolnost 200 m je dle mého více než dostatečná.

Samostatné slovo si zaslouží také korunka. Její design se mi moc líbí a velikostně je tak akorát k velikosti rozměrného pouzdra. Korunka je šroubovací a zdobí ji logo Vostok Europe. Z obou stran je částečně chráněná, přesto však snadno ovladatelná.

Dýnko s připomínkou výročí

Dýnko hodinek je vyrobeno z masivního kovu s vyrytým logem výročí. Pohyb strojku si tedy můžete vychutnat jen díky otvoru v číselníku – zadní strana průhledná není.

Náramek přidá na hmotnosti

Dle mého názoru by hodinky Vostok Europe nebyly kompletní bez kovového náramku. Toto je výchozí verze a díky ní získaly hodinky ucelený design. Samotné příslušenství je poněkud mohutné a rozhodně přidává hodinkám velkou váhu – takto mají 294 g, tak se na to raději připravte. Rozhodně bych tyto hodinky nedoporučil nikomu, kdo má spíše užší zápěstí a nikomu, jehož zápěstí má menší obvod, než 19,5 cm.

V úvodu tohoto odstavce jsem zmínil výchozí verzi, protože s obsahem balení dostanete i další možnosti. Na fotce můžete vidět další tři řemínky, které jsou součástí této speciální edice. Podle mě je to skvělá věc, která umožní budoucím majitelů pohrát si s různými kombinacemi řemínku a hodinek. Řemínky sice nejsou opatřeny rychlostěžejkami pro snadnou výměnu, v balení je však speciální nástroj, díky kterému není výměna řemínku nijak složitá.

Netradiční strojek

Přestože dýnko hodinek není průhledné, i tak na nás uvnitř čeká příjemné překvapení. Čekal jsem, že zde bude něco tradičního jako je ETA nebo Miyota, ale místo toho je to něco jiného. Litevští hodináři se rozhodli použít Epson YN84.

Myslím si, že se s tímto strojkem příliš často nesetkáte, ale to je vlastně dobře. Rezerva chodu činí 40 hodin, což je pro každodenní nošení akorát. No a jak už jsem zmínil, strojek je vybaven funkcí ukazatele rezervy chodu.

Uživatelské dojmy z testování

Tato část bude věnována celkovým dojmům z hodinek. Hodinky jsem neměl možnost testovat dlouhou dobu, i tak to ale stačí na to, abych měl v několika věcech jasno. Nejprve mi dovolte, abych připomněl, že hodinky jsou skutečně velké a těžké, takže pokud máte užší zápěstí, je možné, že vám zrovna nesednou.

Na fotkách je vidět, že náramek nemám upravený na míru, i tak je ale znát, že hodinky v reálu nepůsobí zas tak mohutně, jak by se mohlo vzhledem k uvedeným parametrům zdát. Nejsou to co do hmotnosti průměrné hodinky, ale pokud jste zvyklí nosit něco většího, nebudete s tím mít žádný problém.

Celková čitelnost číselníku je skvělá jak na jasném slunci, tak i v naprosté tmě. Velké ručky a indexy usnadňují čtení času, meteoritová textura není nijak na překážku. Celkově působí hodinky zajímavým a sofistikovaným dojmem, který se jen tak neokouká.

Rozhodl jsem se neměnit řemínek, protože ten kovový je prostě top. Kvalita zpracování je velmi vysoká a náramek ani není tak masivní – je rozhodně lehčí než vypadá. Tento efekt je zde na místě, protože celé hodinky tak naberou na síle a rozhodně je neschováte pod rukáv košile. Korunka se snadno ovládá a vizuálně je zajímavě zpracovaná. Pomyslnou třešničkou je decentní logo, jenž je zároveň její ozdobou.

Nevím, jestli se někdo rozhodne nosit tyto hodinky v nějakých extrémních podmínkách, některé výzvy by však zvládnout měly. Stojí za to vyzkoušet si je osobně, protože reálná zkušenost se často liší od toho, co vidíme na fotkách.

Ještě také naposled zmíním náhradní řemínky (dva silikonové a kožený), ty by se mohly hodit při sladění hodinek s vaším outfitem. Navíc dodají hodinkám zcela novou podobu.

Cena a dostupnost

Chvíli mi trvalo, než jsem si protřídil všechny své myšlenky a tento článek sepsal. Vostok Europe 20th Anniversary YN84-640E726 rozhodně nejsou běžné hodinky – jde o počin k oslavě kulatého výročí značky.

Tvůrci se vyhnuli stereotypním volbám, jako je pouzdro z drahých kovů a podobě. Místo toho jsme získali sofistikovaný kousek ve stylu tzv. toolwatch které jsou velké nejen svou velikostí, ale především svým významem. Rozhodně to je kousek, který rozproudí konverzaci a jímž se budete moci pochlubit. Berte však v potaz, že celá produkce je omezena na pouhých 200 kusů a cena je proto stanovena na 50 690,- Kč.

Dle mého názoru si tyto hodinky zaslouží vaši pozornost, pokud patříte mezi fanoušky velkých hodinek. Celá krása designu tkví v tom, že nepůsobí nijak křiklavě. Značce Vostok Europe se povedlo spojit dohromady několik neobvyklých prvků, které rozhodně stojí zato vidět osobně i je nosit.

Text a foto: Viktor Mullin, přeložila Michaela Hofmanová

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

1 komentář u “Vostok Europe: limitovaná edice k oslavě 20. narozenin

  1. Dobrý den, skvělý článek. Jen prosím o širší komentář ke kvalitě použitého strojku Epson YN84. Myslím si, že by tato informace zajímala širší okruh hodinkových nadšenců. Rádi bychom tak slyšeli názor odborníka. Za ochotu Vám velmi děkuji. Ladislav

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *