Vojenské hodinky Traser

nato-vojak Hledáte hodinky, které něco vydrží a mají spojistost s armádou? Nebo jste vášnivý myslivec, rybář, potápěč či milovník zbraní a potřebujete na hodinky vidět i v absolutní tmě po několika hodinách od západu slunce? Pak existuje perfektní řešení v podobě hodinek Traser.

Hodinky Traser

Pojem švýcarské hodinky představuje kvalitu, přesnost a precizní zpracování. Hodinky značky Traser všechny výše zmíněné vlastnosti splňují a navíc ještě přidávají technologii neustálého osvětleníTrigalight. To znamená, že všechny hodinky Traser jsou dobře čitelné dokonce i při úplné tmě. Technologie trigalight nepotřebuje baterii ani jakýkoli další zdroj světla, není třeba mačkat žádné tlačítko pro osvětlení hodinek a životnost této technologie přesahuje 20 let.

Historie a současnost

Švýcarská firma mb-microtec (vlastník značky Traser) dodávala tuto technologii do vojenských hodinek Sandy P650 už od 80. let 20. století. Firma tak má s vojenskými hodinkami velké zkušenosti.

Je tedy zcela logické, že po založení vlastní hodinářské značky Traser využili jednu ze svých technologických předností a tím je právě fosforeskující látka tritium. V současné době už jsou hodinky Traser mezi vojáky, myslivci, rybáři a dalšími náročnými uživateli hodinek velmi známé a oblíbené.

Technologie trigalight

Plynné tritium je uzavřeno ve skleněných mikrokapslích, na jejichž stěně je vrstva fosforeskující látky která svítí. Obvykle se používá fosfor, u něhož je možné přidáním jiných látek měnit barvu světla. Nejintenzivnější je zelené světlo, kterým Traser opatřuje nejvíce svých hodinek.

Traser nabízí velké množství hodinek, které vzhledově vycházejí ze slavných vojenských hodinek Sandy P650 vyráběných do začátku tohoto tisíciletí pro ozbrojené síly USA. Jeden z jejích prvních modelů navázal přímo na Sandy P650 a byl označen jako Traser P6500.

Za další plnohodnotné nástupce můžeme považovat například model P6504 Black Storm. Ten zaujal Ministerstvo obrany Spojeného království Velké Británie a Severního Irska natolik, že ho v roce 2008 oficiálně zavedlo do výstroje některých speciálních jednotek, jako jsou výsadkové jednotky nebo královská námořní pěchota. Dalším oficiálním vojenským uživatelem hodinek P6504 se staly ozbrojené síly Norského království.

Další hodinky vycházející z designu P650:

Parametry hodinek

Hodinky Traser jsou více než vhodné pro bojové nasazení, je tedy maximálně důležité, aby vás nepřítel neviděl za žádných okolností. Luminiscence je proto slabší a světlo dosáhne maximálně 0,5 metru daleko. Případným prozrazujícím odleskům zabraňuje matné pouzdro a zanořené sklíčko. Díky pokusům můžeme vyvrátit některé domněnky o viditelnosti tritiových trubic v přístrojích pro noční vidění. Na vzdálenost větší, než 1 metr už trubice v noci nepřítel neuvidí ani za pomoci špičkové techniky.

traser-dvojite-pouzdro Nejčastěji osazovaným strojkem je Ronda 715 s elektronickým křemenným oscilátorem. Strojek pochází z továrny nezávislé švýcarské značky Ronda a patří mezi odolné a robustní kalibry. Hodinky disponují odolným pouzdrem (mezi používané materiály patří ocel, titan či carbon), které je u některých modelů i zdvojené (P6600 Mil-G má vnitří pouzdro ocelové a vnější pak carbonové).

Na dýnku hodinek najdeme gravírované základní informace o hodinkách včetně hodnoty radioaktivity tritia. Každé hodinky pak mají své vlastní sériové číslo a u vybraných také NATO číselné označení NSN.

Hodinky spadající do NATO kategorizace

logo-nato Opravdu je o vojenské hodinky. Kupříkladu hodinky Traser P 6504 Black Storm Pro jsou zařazeny do NATO katalogizace. NATO katalogizace znamená, že všechny položky zavedené do výstroje členských států NATO, mají přiděleno oficiální katalogizační číslo, tzv. National Stock Number (NSN). Hodinkám P6504 Black Storm Pro bylo přiděleno NSN 6645-99-274-4459. Kde číslo 6645 označuje kategorie „časoměrná zařízení“, 99 je označení země registrace (v tomto případě Velké Británie). Zbývající čísla 274-4459 jsou pak počítačem náhodně vygenerovaná čísla, která jednoznačně identifikují každou položku v databázi.

Máte-li zájem o kvalitní vojenské hodinky, které vás nezklamou ani v absolutní tmě, tak právě hodinky Traser jsou ty pravé. Koupit si je můžete na našem eshopu HodinkyTraser.cz.

Zdroje:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *