Vesmírné futuretro Casio Vintage Collection A100WEGG-1AEF

V roce 1979 natočil Ridley Scott jeden z nejslavnějších sci-fi hororů všech dob – Vetřelce. Proti nebezpečnému xenomorfovi se snažila postavit posádka nákladní lodi Nostromo. Nakonec ale přežila jen jediná členka posádky, Ellen Ripleyová, ztvárněná tehdy devětadvacetiletou Sigourney Weaverovou.

V ten rok se zrodily dvě legendy – postava zdánlivě obyčejné ženy, která dokázala přežít střet s jedním z nejděsivějších monster v historii filmové science-fiction a také hodinky, které nosila, dvoje resinové Casio F100 černé barvy se zajímavým hranatým pouzdrem a čtyřmi tlačítky, uložené v oranžové plastové kolébce. Dnes se podíváme na současný remake Casio Collection Vintage A100WEGG-1AEF.

Remake hned ve 4 barevných variantách

Zatímco k filmové sérii se různí tvůrci s většími či menšími úspěchy několikrát vraceli, reinkarnace modelu s novým označením A100 jsme se dočkali až nedávno. Původní model, ze kterého se vycházelo, byl k mání pouze v černé barvě, jeho moderní inkarnaci lze u Helveti opatřit ve třech variantách – stříbrné, zlaté a šedočerné. Nedávno byla k mání i speciální edice s Pac-Manovským potiskem okolo displeje. Posledně jmenované jsou již nedostupná limitovaná edice, ale jak je u Casia zvykem, jistě se dočkáme dalších chytlavých designů. Jediné šedočerné mají reverzní displej, tedy světlá čísla na tmavém podkladu a mně přišly z nabízených variant nejzajímavější.

Řada Vintage Collection A100

Základem modelu Casio A100 je osmihranné pouzdro s jednořádkovým displejem a čtyřmi tlačítky, mírně zapuštěnými do oválných prolisů zhruba půl milimetru pod horní hranou pouzdra. Rozměry pouzdra jsou 32,7 × 40,7 mm a jeho výška je 9,2 mm, tedy velmi univerzální. Je vyrobeno z resinu a leštěné oceli. Tady narazím na první, sic drobnou, ale přeci jen svízel, která se při každodenním nošení dříve či později projeví, a nepochybuji, že se to bude týkat všech barevných variant – budou na něm vidět vaše otisky. Takže doporučuju s sebou v kapse nebo kabelce nosit látkový hadřík na otírání. 

Hodinky z recenze najdete v e-shopu Helveti.cz.

Reverzní displej

Reverzního displeje jsem se trochu obávala, co se čitelnosti týče, ale na běžném denním světle to není zas taková komplikace, jen se musí hodinky natočit více ke světlu. Podsvícení zajišťuje jedna LED dioda, která i v reverzním zobrazení podsvěcuje číslice hezky rovnoměrně. V základním módu zobrazení displej ukazuje hodiny, minuty a ubíhající vteřiny. A100 postrádají 12/24 formát, takže odpolední až večerní hodiny prozrazuje jenom malinké „P“ v levém horním rohu. Písmenka nad displejem, rozdělená do třech řádků, nám už tak trochu napovídají, co hodinky umí, tedy funkci zobrazení data, měsice a dne v týdnu, stopky ve formátu minut, sekund a desetin sekundy a samozřejmě funkci pro hodinky nejzákladnější – ukazování času.

Pouzdro a funkce

Tlačítka pod displejem jsou též leštěná a doplněná barevnými proužky. Jsou světlá, což je v případě šedočerného modelu dobře, jsou tak za soumraku či v noci velmi dobře viditelná. Nejsou nijak extrémně citlivá, že byste si jen letmým dotykem něco přeštelovali, lépe než bříškem prstu je ale zmáčknete nehtem.

  • Tlačítko označené modrošedým proužkem slouží k resetování stopek,
  • žlutým zcela prozaicky k zapnete podsvícení,
  • červeným pro změnu navolíte režimy
  • a zeleným spustíte a zastavíte stopky.

Kombinací těchto tlačítek si samozřejmě nastavíte, co je třeba, například zdali chcete jednorázový budík, s opakováním nebo pípnutím v celou. Fungují úplně stejně jako u jiných Casio digitálek, jen se liší jejich umístění.

Na dýnku je krom údajů o typu hodinek a výrobního čísla vyrytá i roztomilá nápověda k ovládání. Tipuji však, že hodinky za dobu učení se jejich ovládání nesundáte ani jednou, protože to není žádná vysoká kombinatorika. A kdyby něco, je tu pořád malinká uživatelská příručka, připojená k balení.

Tah s nastavitelnou délkou

Náramek modelu A100 je klasický kovový tah a zapíná se pomocí posuvného jezdce se sponou. Ta se zahákne za osičku a zacvakne. Nezaznamenala jsem nějakou vůli, ale nevylučuji, že časem přijít může.  Na rozdíl od pouzdra je náramek vyveden v matu, ale i tak na něm dokážou také ulpět stopy denního nošení, i když ne tak křiklavě, jako na pouzdře. Mně osobně se nosí pohodlně, ale hádám, že nějaký ten chloupek si jako obětinu jistě vezme. 🙂 

Cena hodinek

Hodinky stojí 1990 Kč, což je velmi příjemná cena.

Jak se nosí?

S potěšením musím konstatovat, že A100 se vážně povedly a jejich nošení je fakt zábavné. Od koupě jsem jen málokterý den nosila něco jiného než tohle hranaté futuretro s drsňáckou vizáží a hodlám v tom pokračovat. Promiňte mé staré digitálky – právě jste v mém soukromém žebříčku nejoblíbenějších hodinek spadly na druhé místo…

Text a foto Vendula Brunhoferová, Helveti.cz


Hodinky z recenze najdete v e-shopu Helveti.cz.

Recenze na další retro Casia


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Vesmírné futuretro Casio Vintage Collection A100WEGG-1AEF

    • Dobrý den, pane Laible,
      cena hodinek je 1990 Kč. Děkujeme za upozornění a doplnil jsem ji do článku.
      Náramek lze libovolně upravovat jezdcem. Ale pokud byste hodinky na maximální obvod náramku nebyl schopen na ruku nasadit, tak se obávám, že řešení neexistuje.
      Zdraví, Jiří Štencek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *