Recenze Casio A159 – zlatá je pro odvážné

Hodinky, které vám chci dnes představit, mohou vypadat velmi jednoduše, dokonce tak, že právě jejich jednoduchost může být hlavním důvodem pro pořízení. Povídat si budeme o digitálkách významné značky – Casio A159. Japonský výrobce hodinek se rozhodl zapátrat ve starší kolekci a oživil některé z ikonických digitálních modelů. Jeden z nich máme dnes před sebou a bude zajímavé zjistit, co nabízí a proč stojí za to nad ním uvažovat a zařadit ho do sbírky. Balení, ve kterém hodinky přichází, je opravdu jednoduché. Jsou zabalené v igelitu a posazené na pěnovém kolečku, to vše umístěné do papírové krabičky. Pojďme je vybalit a pořádně prozkoumat.      

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com   

Hodinky úžasně kombinují eleganci s typickým vintage stylem.

Displej

Dnes před sebou máme digitálky s docela jednoduchým pozitivním displejem se spoustou informací. Casio A159 nejsou nijak velké, takže nečekejte žádný prostorný displej. Displej samotný ukazuje aktuální čas, datum, den a signalizuje, zda máte aktivní budík. Podle mne je to víc než dost. Okolí displeje je zaplněno různými nápisy prozrazujícími, co všechno ještě hodinky umí. Jedná se o klasickou podobu a typický design těchto retro digitálek. Asi také proto působí přirozeně a k celkovému vzhledu se hodí.  

Digitálky poskytují přehled o spoustě informací.

Podsvícení je zde řešeno pomocí zelené ledky. Abych byl upřímný, podsvícení jsem u hodinek nečekal, je to milé překvapení, které se bude ve tmě hodit. Všimněte si, že černé okolí displeje je orámováno modrou linkou, typickou pro všechny současné verze. Jednotné provedení bylo samozřejmě zvoleno pro snížení celkových výrobních nákladů, což se dá u podobných hodinek očekávat.        

Pouzdro v zlaté barvě se k povaze hodinek naprosto hodí.

Pouzdro

Hodinky, které mám před sebou, jsou zlaté, pokud této barvě neholdujete, můžete volit i mezi jinými barevnými provedeními. Řekl bych, že Casio A159 by mělo být dostupné ve zlaté už jen proto, že se oproti stříbrnému provedení jedná rozhodně o větší klasiku. Zlatá nepůsobí lacině a odstín se k charakteru modelu výborně hodí.     

I přes menší rozměry tlačítek se hodinky dobře ovládají.

Rozměry plastového pouzdra jsou 33,2 x 36,8 × 8,2 mm, hmotnost dosahuje 44 g. Rozměry a celkové uspořádání dohromady tvoří velmi pěkné hodinky, které je radost nosit a používat. Všimněte si, že hodinky se ovládají pomocí pouze tří tlačítek umístěných na bocích pouzdra. Jeden z rohů je tak prázdný. Tlačítka nejsou nijak velká, přesto se mačkají snadno, dokonce i s mými většími prsty. Dýnko hodinek je ocelové a stříbrné, ale máte-li hodinky na ruce, není vidět. Hodinky nabízí základní vodotěsnost, zajišťující ochranu před vlhkem při mytí rukou a dešti.

Co se velikosti i hmotnosti týče, dají se považovat za ty drobnější.

Náramek a strojek

Všechny varianty hodinek Casio A159 jsou dodávané v kombinaci s ocelovým náramkem. Ten se svým vzhledem a provedením k celkovému pojetí hodinek hodí. Podle mne je zvolen skvěle a osobně si hodinky na ničem jiném nedovedu představit. Jediný důvod, který mne pro výměnu náramku napadá – může být krátký pro silnější zápěstí. Ale hodinky jsou také malé, takže se není příliš čemu divit. 

Ocelový náramek k hodinkám dokonale padne.

Jak už zaznělo, máme dnes před sebou digitální quartzové hodinky, takže je celkem snadné uhodnout, co se skrývá uvnitř pouzdra. Strojek pohání baterie CR2016, která by měla zajistit chod až na 7 let, a to je skvělé. Baterii je navíc možné vyměnit poměrně snadno svépomocí, přesto bych určitě doporučoval využít pro výměnu autorizovaný servis.

Dostat se k baterii a zároveň ji vyměnit není vůbec nic těžkého.

Celkové dojmy

Mé zkušenosti s používáním těchto hodinek jsou prostě perfektní, zde není o čem diskutovat. Jsou to přesně ty hodinky, které nasadíte na zápěstí a vzápětí na ně zapomenete. Malé rozměry podporují příjemný pocit na zápěstí a klasický design se hodí k jakémukoliv outfitu. Zlatá barva nijak nekřičí do světa, a to je jedině dobře. Pokud byste chtěli ještě umírněnější vzhled, vždy můžete sáhnout po stříbrné verzi.            

Jsou pohodlné tak, že o nich ani nevíte.
Navíc se sladíte s kterýmkoliv outfitem.

Jak jsem již zmínil výše, nemyslím si, že by hodinky potřebovaly jiný řemínek. Náramek k hodinkám pasuje, dotváří jejich charakter a navíc je jeho kvalita na docela dobré úrovni, takže byste s ním neměli mít žádný problém. Pokud si dobře vzpomínám, byla v minulosti k dostání také verze v kombinaci s textilním/silikonovým řemínkem, ale podle mého názoru by tyto hodinky měly být dodávány POUZE s kovovým náramkem. 

Oproti jiným hodinkám jsou až roztomile drobné.

Casio A159 – cena a dostupnost

Casio A159

Digitálky Casio A159 můžete sehnat za 1 590 Kč. Řekl bych, že mohou být skvělou možností pro každého, kdo si chce pořídit kvalitní a stylové hodinky. Odolností se samozřejmě nemohou rovnat G-Shockům, ale pro každodenní použití je určitě dostatečná. Zlatá barva hodinek je něčím speciální a dělá hodinky přitažlivými.

Nové Casio A 159 jsou součástí tzv. Vintage série a myslím, že jméno série hodinky dokonale vystihuje. V dané cenové kategorii můžeme ocenit, že jsou hodinky v základu dodávané na kovovém náramku. Hodinky vnímám jako ideální kousek pro nějakou personalizaci – třeba gravírování na pouzdro nebo náramek. I bez této vychytávky však budou hodinky působit svěže a jednoduše a budou se dostatečně lišit od všech těch módních kousků na trhu. 


Nezapomeňte se podívat také na dostupnou videorecenzi 😉

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheee souhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přeložila Darina Vokrojová.

Zdroj textu a fotografií: https://www.onewheee.com/casio-a159-gold-is-bold/

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *