Traser Green Spirit v akci

Před pár týdny jsme navštívili osvětovou akci o obraně státu, kterou pořádali členové projektů POKOS (Příprava občanů k obraně státu) a Vlastenecká výzva a nakonec se z toho vyklubala skvělá příležitost pro otestování letošní novinky Traseru – hodinek Traser Green Spirit. Své postřehy jsme sepsali do dnešní recenze.

Traser Green Spirit Nato 2015

Na pořadu dne bylo seznámení se s problematikou obrany státu, možností přispění jednotlivce a řešením krizových situací. Příslušníci Aktivních záloh přednášeli o nejčastěji používaných zbraních a munici, naučili nás, jak ošetřit modelová střelná zranění a vyzkoušeli jsme si manipulaci se zbraní. Jeden z instruktorů pak přímo na akci podrobil testům hodinky Traser Green Spirit. Samozřejmostí bylo i měření přesnosti chodu po střelbě z útočné pušky CZ 805 Bren.

Legenda v zeleném

Předchůdcem hodinek Traser Green Spirit jsou legendární vojenské hodinky Traser P6600 Type 6 Mil-G (typ 3, Class 1), které v roce 2010 získaly certifikaci podle vojenské normy MIL-PRF-46374G, byly antimagnetické a prošly i testy při střelbě automatickou zbraní.

Sázka na osvědčené parametry

Stejně jako tato legenda i novinka roku 2015 sází na vysokou odolnost a praktické vlastnosti. Pouzdro je opět dvojité – vnitřní část je ocelová a vnější z plastu zpevněného skelnými vlákny. Výsledná konstrukce je bytelná, nikde se při zatížení neprohýbá ani nedeformuje a zároveň společně s nato strapem, s nímž jsou hodinky standardně dodávány, výrazně snižuje váhu hodinek.

Traser Green Spirit detail

Velkým nešvarem pouzdra jsou ale drážky na lunetě. Snadno se v nich usadí prach, pyl nebo drobné nečistoty. Kdybyste si je vzali do moře, bez pohotového opláchnutí se pak při čistění zaschlé soli pořádně zapotíte. Vodotěsnost těchto hodinek je cca 50 metrů.

Velikostí se Green Spirit řadí mezi středně velké hodinky. Pouzdro je příjemně ploché, dobře sedí na ruce a poměrně hladce vklouzne pod rukáv uniformy. Nato strap snadno upravíte velikostně a rychlá je i výměna za nový, což je nezanedbatelné plus ve porovnání s ocelovým či koženým řemínkem, které budete daleko od civilizace vyměňovat opravdu těžko.

uDSC01870

Hodinky pohání quartzový strojek Ronda. Jak nám později potvrdilo měření přesnosti po střelbě z pušky, z hlediska přesného chodu a odolnosti je to asi vůbec nejlepší volba pro hodinky, u kterých se počítá s častými nárazy, otřesy a střelbou.

Z praktických vlastností stojí za zmínku safírové sklíčko, datumovka se zobrazením dne v týdnu, obousměrně otočná luneta a šroubovací korunka, která je napůl zapuštěná do pouzdra a při pečlivém utažení dokonale chrání hodinky proti průniku vody a mikroskopických částic prachu, a tím prodlužuje jejich životnost.

Ani u tohoto modelu nechybí oblíbená luminiscence trigalight – tedy kapsle naplněná plynným tritiem, která poskytuje velmi kvalitní osvit hodinek po několikanásobně delší dobu než klasické luminiscence s nutností nasvícení. Zelené osvětlení všech ručiček a indexů by mělo vydržet minimálně 10 let. Na 12. pozici je tritium v odlišné barvě, což usnadní orientaci na hodinkách ve tmě a zabrání nasazení hodinek vzhůru nohama.

+ Líbí se nám:

  • safírové sklíčko
  • snadno vyměnitelný nato strap
  • luminiscence trigalight
  • lehké, ale zároveň odolné pouzdro z oceli a plastu

– Nedostatky:

  • drážky na lunetě se snadno zapráší a hůře se čistí
  • absence data výroby, podle kterého by se dala určit trvanlivost tritia

Pokud hledáte hodinky, ze kterých přečtete čas kdykoliv a kdekoliv, jsou odolné, jejich chod nerozhodí ani střelba z automatické zbraně, přežijí bez újmy otřesy a nárazy a trocha nešetrného zacházení jim nepocuchá ciferník, Traser Green Spirit jsou ideálním kandidátem.

Možná vám ale padnou do oka hlavně díky designovému odlišení v podobě černozelené PVD úpravy, o kterou si vojenské hodinky prostě říkaly. Naživo totiž tahle kombinace vypadá vážně skvěle, co myslíte?

Tato novinka se prodává také v modré barvě pod názvem Traser Blue Infinity.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *