Seiko Presage SRPF41J1 – Matcha v limitovaném provedení

Seiko se v poslední době nestydí za to, že vydává nové modely hodinek o sto šest. Výjimkou nejsou ani limitky. Někdo by k tomu mohl mít výhrady. Za mě je tato strategie únosná. Dávají tak alespoň prostor, aby si vybral každý.  Některých limitek je méně kusů, některých zase víc. Některé jsou určené pouze pro evropský trh atd. Kromě nové 2021 limitované edice ke 140 letům SEIKO nedávno vydalo i malý refresh v řadě Presage.

Jedná se o doplnění „Coctail Time“ o dva nové modely. Zlatavě hnědou variantu Hojicha a zelenou variantu Matcha. Oba modely disponují výraznou strukturou ciferníku a zajímavým propracováním.

Musím na rovinu říct, že jsem si Matcha verzi k recenzi vybral trochu cíleně. Musel jsem je totiž vidět live, protože moje hodinkovnice volá po zelených hodinkách a tento model mám od jeho vydání ve svém hledáčku. Navíc jsem už několikrát propásl nákup hezkých „Koktejlů“. Proto jsem se pustil k sepsání článku o tomto modelu.

Balení  – vůně Japonska

Celé balení, krabička působí dost elegantním dojmem odkazující na japonskou kulturu, historii a manufakturu. Seiko v tomto klasicky nenechalo nic náhodě. Krabička je krásně strukturovaná, obalená „voskovým papírem“. Balení vypadá nezvykle, ale decentně.

Pohon – osvědčená klasika

O pohon hodinek se stará automatický kalibr 4R35 s rezervou nátahu cca 41 hodin. Není to nic extra, takový Presage standard, řekl bych. Neurazí, ale ani extra nenadchne. Dýnko je prosklené s možností si celý stroj prohlédnout.

Osobně bych raději dýnko plné s nějakým pěkným logem – třeba čajových lístků. Ale je to věc vkusu a preferencí. Určitě tato vlastnost pro mne není při kupování hodinek na prvním místě. Pokud se nebavíme o ikonických modelech nebo hodinkách nad 100 000,-

Rozměry – hodinky pro všechny

38,5 mm, výška 11,8 mm a skvělý kožený, zelený řemen dělá z hodinek dobře padnoucí kombinaci pro každého. Sám mám menší ruku a u některých Presage modelů jsem měl problém s koženým řemínkem, který je tvrdý a nepoddajný. Hodinky mi tak „odstávají“. Tady se toto neděje a kůže hezky měkká a sedí. Řekl bych, že obdobná jako u nových Alpinistů.

Další důvod, proč si tento model napsat na wishlist.

Ciferník – trefa do zeleného

Dovolím si říct, že je ciferník hlavním WOW faktorem hodinek. Já osobně to tedy takto mám. Presage, Coctail řada si zakládá na struktuře, sunburstu a detailnosti svých ciferníků. Mnohdy jsou označovány za Baby Grand Seiko. A něco na tom bude. 🙂

Kromě toho, že Matcha model symbolizuje právě strukturu čajových lístků oblíbeného nápoje, celý ciferník je navíc lisovaný! A ta struktura je prostě boží. Klenuté hardlex sklíčko úplně nevyhledávám, ale zde být prostě musí. Podtrhuje totiž celkovou myšlenku a pohled na ně člověka prostě baví z kteréhokoli úhlu. Indexy u ručičky jsou leštěné a hezky plastické.  

Hodinky proto působí značně elegantně a zároveň v žádném případě nenudí.

Zhodnocení – chcete je?

Věc, kterou jsem detailně nezmínil….Limitovaná edice v počtu 7000 ks pro celý svět. Tuto informaci jsem si nechal  záměrně na konec. Je to pro člověka rozhodující faktor pro pořízení těchto hodinek?

Upřímně – kdyby to byl poloviční počet, napsal bych, že ano. Ale takto je to spíš příjemný bonus při pořízení netradičních, hezky padnoucích hodinek, které v žádném případě nenudí.

Za cca 13 000,- koupíte Seiko kvalitu, propracovaný ciferník a nevšední zážitek z Presage edice. Limitku bych proto bral jako bonbónek na závěr. Pokud bych měl tento budget a chtěl něco extra, eleganci, která nenudí, tak neváhám.

Detail hodinek: Seiko Presage SRPF41J1 Cocktail Time Matcha Limited Edition

Autor textu a fotografií: Tomáš Helísek

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *