Recenze Seiko Sports Automatic SRPH33K1

V dnešní recenzi bych vám rád představil poměrně čerstvý přírůstek vojensky laděných modelů ze stáje Seiko 5 Sports. Nejvýraznějším rysem těchto hodinek slavného japonského výrobce je jejich vzhled. Oblíbený military styl, na který jsme běžně zvyklí, ozvláštnila zajímavá barevná kombinace černé a oranžové, která však funguje a vypadá opravdu dobře, obzvlášť naživo. Kromě zajímavého designu mohou hodinky přitahovat také menším pouzdrem o průměru 39 mm. Potěšující je také rozumná cena, a proto jsem se rozhodl hodinky Seiko 5 Sports Automatic SRPH33K1 vyzkoušet, otestovat a o svou zkušenost se s vámi podělit.

Převzato z blogu OnWhee.com se souhlasem autora Viktora Mullina.

Číselník

Recenzi jako obvykle začneme pohledem na číselník. Na úvod je třeba zmínit, že vybraná varianta s kontrastním číselníkem je jednou ze tří možných – můžete vybírat také mezi modrou a zelenou. Očekával jsem, že právě oranžovočerná kombinace vynikne teprve naživo a potěšilo mne, že se má domněnka potvrdila. Oranžová barva rozhodně není použita pro pouhé zpestření nabídky a na hodinkách nepůsobí nijak lacině. Zvýrazňuje minutové indexy, číslice na hodinových pozicích, ručky a také nápis Automatic ve spodní části číselníku.

Použitý design vychází z vojenských hodinek, čímž je zajištěna skvělá přehlednost a velmi snadná orientace. Číselník je zasazen v pouzdře o velikosti 39,4 mm a jeho celkové rozvržení působí dobře. Vteřinová ručka je zakončena oranžovým lízátkem, takže ji vždy snadno a rychle rozeznáte. SRPH33K1 přichází s ukazatelem dne a data, které mají naštěstí černý podklad. Číselník díky tomu působí uceleně a datumovku i tak najdete velmi snadno. Jedinou výtku bych směroval k absenci zvětšovací lupy, která u těchto modelů nad datumovkou chybí.

Jsem rád, že číselníky u Seika nesou v poslední době méně zbytečných nápisů a informací, ani tento není výjimkou. Čitelnost za tmy je na dobré úrovni, ale rozhodně neočekávejte podobný zážitek, jaký nabízí potápkové modely. Použitá oranžová barva těžko dosáhne efektu jasně zářící klasické luminiscence. Celý číselník chrání tvrzené minerální sklíčko Hardlex. Hardlex je odolný, ale u hodinek v podobné cenové úrovni by bylo milejší vidět spíš safír.

Pouzdro

Seiko SRPH33K1 jsou zajímavé svým kartáčovaným pouzdrem s černou úpravou povrchu. Vypadá skvěle, a jak už jsem zmínil, hodinky nejsou příliš velké. Krom toho i výška pouzdra je příjemná – se svými 13,2 mm nepůsobí na zápěstí přerostle. Líbí se mi celkově čistý a účelný vzhled hodinek, který pocitově hodinky řadí do vyšší cenové kategorie.

Dýnko hodinek je ocelové a bez povrchové úpravy, podobně jako u mnoha dalších hodinek opatřených PVD. Toto provedení je zvoleno s ohledem na možné alergie. Dýnko je prosklené a nabízí průhled na strojek. Bližší pozornost doporučuji věnovat také korunce, která mírně přečnívá bok pouzdra, což usnadňuje vytažení při nařizování. Korunka není šroubovací, ale v ruce také nedržíme potápky.  

Strojek a řemínek

Hodinky pohání automatický strojek 4R36 s rezervou chodu kolem 40 hodin. Jedná se o značkou běžně používaný kalibr a mnohým z vás jistě není neznámý. Volba spolehlivého strojku je pro každodenní použití rozhodně vítána.

Hodinky jsou dodávané na černém textilním řemínku s kontrastní oranžovou vnitřní stranou. Provedení řemínku je zajímavé a celkově oživuje vzhled hodinek. Při nasazení na ruku vidíme jen efektní oranžovou linku. Šířka řemínku v místě napojení na pouzdro je 20 mm, pokud rádi řemínky střídáte, nebude výběr jiného provedení žádný problém. Myslím, že by hodinkám mohl slušet nějaký výrazný NATO řemen, ale kdo ví, třeba objevíte nějakou zajímavější kombinaci.

Celkové dojmy

Prvním a předním rysem hodinek Seiko SRPH33K1 je jejich velikost. Hodinky jsou na ruce velmi pohodlné a snadno se schovají pod rukáv. Navíc menší průměr se nijak negativně nepodepisuje na čitelnosti a čas se spolehlivě odečítá nejen za světla, ale také za tmy. Jak jsem již zmínil v předchozích odstavcích, luminiscenci nelze srovnávat se Seiko potápkami, ale i tak je ve tmě dobrá.

Barevná kombinace může na první pohled působit přehnaně, ale v reálu vypadají hodinky dobře a rozhodně nepůsobí lacině. Výrazný číselník určitě tolik vyniká také právě díky použití jednoduchého pouzdra.

Řemínek působí na zápěstí pohodlně. Po shlédnutí oficiálních fotografií jsem upřímně čekal něco nepoddajného, ale ve skutečnosti je fajn a nosí se dobře. Jediné, co bych si přál, aby byl součástí balení NATO řemínek navíc, Seiko ovšem k hodinkám žádný extra řemínek nedodává.

Seiko SRPH33K1 – Cena a dostupnost

Na závěr se dostáváme k oblíbené otázce – kolik takové hodinky stojí? Nejsou nijak drahé, 7 890 Kč je za to, co hodinky nabízí, adekvátní cenovka. Podle mne hodinky v rámci své nemalé konkurence zaujmou a určitě by si měly snadno najít svého kupce. Menší velikost pouzdra je při dnešním standardu stále něčím spíše méně obvyklým a může být silným argumentem při rozhodování a výběru.

Jediná věc, kterou bych chtěl změnit, je sklíčko. Doufám, že Seiko konečně představí modely se safírovým sklíčkem i v rámci podobné cenové hladiny. Hodinky z řady Seiko 5 Sports Series mohou být pro mnoho lidí dost pravděpodobně prvními opravdovými hodinkami a safír v dané cenové kategorii by byl silným argumentem. No, kdo ví, třeba se nějakého překvapení dočkáme příští rok.

Doporučuji shlédnout také video recenzi, kde máte možnost prohlédnout hodinky ze všech možných úhlů https://www.youtube.com/watch?v=ihBgQcjz4Lc 

Seiko 5 Sports SRPH33K1 Watch Review

Pro Helveti přelozila Darina Vokrojová

Zdroj: https://www.onewheee.com/seiko-srph33k1-review/, foto tamtéž.


Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

3 komentáře u “Recenze Seiko Sports Automatic SRPH33K1

  1. Jsou hezké,účelné,cena pro normálního člověka přijatelná,jen místo těch čísel-nic neříkajících bych uvítal číselný ciferník a kopil bych je i přes to,že mám 14ks hohinek.drahé i levné,,nechlastám,nekouřím,tak si občas udělám radost hodinkama.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *