Recenze: dámské hodinky Junkers Dessau Damen 9.51.01.03

V dnešním článku si blíže představíme hodinky Junkers Dessau Damen 9.51.01.03. Tento model je ukázkovým příkladem toho, jak vyrobit malé dámské elegantní hodinky s jednoduchým designem. Navíc v poměru cena/výkon se jedná o velice atraktivní kousek se spoustou funkcí. Suma sumárum to zní všechno dobře, tak jsem se rozhodl si na hodinky blíže posvítit.

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com

Číselník

Název samotné značky mnohým připomene německá letadla, která se proslavila díky svému neobvyklému designu, který nás dodnes nepřestává fascinovat. Tento design se promítá i na hodinkách, které jsou dokonale čitelné a vhodné pro každodenní nošení. Všimněte si, že indexy hodinek zobrazují minuty, nikoliv hodiny, což je dalším odkazem na historii letectví. Možná by se indexy daly nějakým způsobem vylepšit, ale i tak vypadá současný design naživo velmi dobře. Zakomponováno je i logo výrobce, což povznáší celkový vzhled na další úroveň.

Další věc, které si dozajista všimnete je, že hodinky disponují pouze dvěma ručičkami – hodinovou a minutovou. Tato funkce přispívá k celkově čistému vzhledu. Přesto může být pro některé matoucí, že se na číselníku nic plynule nehýbe. Hádám, že je to však pouze o zvyku. Na pozici 6 nalezneme ukazatel data. Je znázorněn na bílém podkladu a nenarušuje tak celkový vzhled. Jsem také rád, že všechny nápisy jsou zredukovány na minimum, takže vás na číselníku nebude rozptylovat žádný seznam různých specifikací

Ciferník chrání safírové sklíčko, což je za tuhle cenu příjemný bonus. Navíc vám pomůže udržet hodinky neporušené a vyhnout se nepříjemným škrábancům. Velikost pouzdra je 34 mm, takže hodinky nejsou nijak veliké.

Pouzdro a strojek

Velikost hodinek jsme již zaznamenali, ta má však vliv i na jejich hmotnost. Junkers Dessau Damen 9.51.01.03 váží pouhých 29 gramů! Jsem si tedy jist, že je na svém zápěstí vůbec nepocítíte. Ocelové pouzdro je vyrobeno v elegantním designu s mírně ohnutými nožkami. Výška pouzdra je pouhých 6,7 mm což znamená, že jedná o tenké hodinky. Dýnko je kovové s vyrytým logem značky Junkers. Cenou za to, že se jedná o malé a lehké hodinky, je jejich voděodolnost. Ta je stanovena na 30 m, takže se rozhodně nejedná o hodinky, které byste si mohli vzít do vody.

Korunka není příliš veliká. Velikostně je tak akorát pro snadnou manipulaci. Navíc s ní nemusíte příliš často manipulovat, pokud tedy hodně necestujete. Uvnitř hodinek se skrývá švýcarský bateriový strojek Ronda 704, který nalezneme ve i ve spoustě jiných modelů. Tento strojek je dostatečně spolehlivý a vhodný pro každodenní použití. Nemusím snad dodávat, že automatický mechanismus v takto nízkém pouzdře by byl mnohonásobně dražší. 

Řemínek

Součástí těchto hodinek je tenký kožený řemínek v šedé barvě. Jeho šířka je 16 mm, což je standardní velikost u dámských hodinek. Celková kvalita tohoto doplňku je velice dobrá a vkusně ladí k ciferníku. Jedinou nevýhodou je možná až moc dlouhá délka, což může vést k nutnosti zastřižení pro užší zápěstí. Doporučuji se poohlédnout po univerzálním řemínku v této velikosti. K elegantnímu šedému číselníku by se hodil doplněk ve výrazných barvách. Nebojte se experimentovat. 

Jak se nosí?

Jelikož zde mluvíme o dámských hodinkách, tento text je založen na zpětné vazbě mé sestry, která Junkers testovala po dobu několika dnů.

  • Jako první ji zaujala velikost hodinek, která není příliš veliká, ale nijak neubírá na čitelnosti.
  • Další zajímavostí jsou ručičky v černé barvě, což také přispívá k lepší čitelnosti.
  • Řemínek považuje za kvalitní, ale překvapila ji jeho délka, jelikož jakožto majitelka úzkého zápěstí nevěděla, co si s řemínkem počít. Přesto však celá kombinace díky své nízké hmotnosti působí lehce a příjemně.
  • Sestra nosila hodinky po celý den a přiznala, že již po pár minutách nošení jsou hodinky sotva znatelné.
  • Navíc ocenila jejich nízké pouzdro, díky kterému je bez problému schová pod rukáv bez toho, aby o něj hodinky zadrhly. K tomu myslím přispívá i jejich celková hladká silueta. 

Cena a dostupnost Junkers Dessau Damen 9.51.01.03

Nové hodinky jsou již dostupné a vy je můžete pořídit za cenu 6 549,- Kč. Jak jsem již zmínil v úvodu, je to velice zajímavá cena za takto elegantní, lehké a kvalitně zpracované hodinky s velmi dobrým příslušenstvím. Jejich styl je navíc nadčasový a jsou vhodné pro téměř jakoukoliv příležitost. Junkers se podařilo dát dohromady spoustu různých podnětů tak, aby stvořili zajímavé, ale nijak přeplácané dámské hodinky. 

Tento model se vyrábí i ve větší velikosti (Junkers Dessau Herren 9.50.01.03), takže lze snadno vytvořit nepřehlédnutelnou kombinaci pro vás i vaši drahou polovičku. I menší velikost může být pro některé muže s užším zápěstím zajímavá. Na čemž není nic špatného, jelikož styl hodinek je neutrální. Rozhodně doporučuji se na tyto hodinky zajít podívat osobně, jelikož je zde velká pravděpodobnost, že se vám zalíbí. 

Specifikace a srovnání dámské a pánské verze

  • Pohon: bateriový Quartz
  • Materiál pouzdra: ocel
  • Materiál sklíčka: safír
  • Hmotnost: 29 g (dámské), 37 g (pánské)
  • Vodotěsnost: 30 m
  • Strojek: Ronda 704
  • Přesnost chodu v sekundách: ±15 s / měsíc
  • Rozměr pouzdra: 34 mm (dámské), 40 mm (pánské)
  • Výška pouzdra: 6,7 mm (dámské), 6,8 mm (pánské)
  • Kožený pásek s trnovou sponou
  • Funkce: datum

Na recenzi se můžete podívat také na videu:

Junkers Dessau Damen 9.51.01.03 Watch Review
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *