Projekt X: když chcete mít neobyčejné Seiko

Možná to znáte. Chronobundus dokáže postihnout každého z nás, takže jste už třeba i vy někdy na sobě pozorovali některé z jeho příznaků. Někomu stačí hodinky jedny, dvoje, troje. Někdo se neobejde bez Rolexek, někdo to nedá bez Omeg, další zas prahnou po Casiích, nebo Citizenech. A mé příznaky dospěly do stádia DIY a týkají se zásadně hodinek Seiko. V mém podání tedy přestavby Seiko X😎

Jak k tomu vlastně přijdete

Pak jsou ti „šťastnější“ z nás, kteří se spokojí třeba se sbírkou hodinek Seiko a mají několik kusů, žádný high budget. No a co? I takové 5ky, želvy nebo SKX modely udělají velkou parádu a jsou to skvělé hodinky.

Rozhodně nejsem typ člověka, který by z jakéhokoliv důvodu odsuzoval levnější hodinky.

Ale co když chce někdo něco víc, něco speciálního, zkrátka odlišit se po svém? Pak přichází na řadu modifikace a přestavby „obyčejných“ modelů.

Přiznám se, že i já mám tyhle libovky. Myslím, že celkově se o tomto tématu málo mluví. Přitom tyhle DIY úpravy dokážou udělat velkou parádu za málo peněz. A navíc budete originální a zmírníte příznaky svého chronobundu!

Proto jsem se rozhodl napsat článek o mých vlastních modifikacích, které jsem buď už koupil nebo si nechal postavit.

Když už limitky nestačí

Jsem fanouškem značky Seiko. Hlavně kvůli skvělým strojkům a výbornému poměru cena/výkon jich mám ve sbírce několik hodinek. Moje první opravdové (mechanické) hodinky byly právě Seika. Limitované Seiko želvy Blue Lagoon, které mám do teď. Kromě toho je právě Seiko velmi oblíbenou značkou pro modifikace a přestavby. Existují i speciální skupiny na Facebooku právě na toto téma.

A teď už pojď me na to, chci vás seznámit se svými Seiko přestavbami:

Seiko Tetris – když všechno musí správně zapadnout

Moje první skládačky, které jsem už koupil od váženého chrono kamaráda Vladimíra. Vycházely z modelu SNXS77 s kalibrem 7S26.

Jenže Vladimír je (za spolupráce dalších chronopacientů) změnil k nepoznání. A podle mého se mu to povedlo. Když hodinky poté prodával, strhla se o ně bitva, jako kdyby prodával Explorery od Rolexu😲 A já byl první, kdo o hodinky projevil zájem. Ufff! No, a už jsou moje.

Jak už jsem psal. Jde o původní model řady Seiko 5. Pouzdro 37mm, kalibr 7S26, jednoduchý automatický pohon a rezerva nátahu 40 hodin. 

Ok, jak ale relativně obyčejné hodinky obzvláštnit? Stačí si pohrát s ciferníkem, hodit neorigo Oyster tah a máme hotovo. Právě změna ciferníku zde udělala největší změnu. 

Čím si prošel ciferník

Ručně vybarvený, strukturální (vafle) a velmi nápaditý. Mí vrstevníci zde okamžitě vidí kostky z digitální hry Tetris. Vladimír zde měl i jiné ručičky. Já jsem však nechal ty původní kvůli luminescenci. Co je ještě zajímavé – datum, resp. část se dnem v týdnu. Jednotlivá pole mají své barvy, které se pojí k japonské filosofii. Vladimír mi jednou večer celý princip vysvětloval. Přiznám se však, že jsem jeho výklad úplně nepochopil, protože Japonsko znám spíš jen přes ta Seika🤣

Hodinky jsou každopádně super! Ač by mi mohly být při bližším pohledu lépe zpracované (vybarvení  ciferníku), tak u všech budí zaslouženou pozornost všech. Každý se okamžitě ptá, co jsou to za zajímavé hodinky.

A právě proto mi dělají radost!

Díky Vladimírovi M. a všem, kteří se na tomto projektu podíleli.

Seiko X aka Snowflake

Tetrisy ve mě nastartovaly chuť po dalších „Seiko Mods“. A tak jsem začal hledat, koukat, kochat se. Každý fanda japonských hodinek má svůj svatý grál v podobě vlajkové lodi Grand Seiko. Pokud máte rádi japonské ostří, ostré hrany, naleštěné plochy, nejkrásnější strukturu ciferníku a jarní vánek Spring Drive, máte na svém seznamu přání Grand Seiko Snowflake – SBGA211. Jenže tento model má pro mě několik ALE.

Proto jsem si řekl, že další model bude právě vycházet z GS Snowflake. Lehkou inspirací mi byli kluci z Facebook skupiny Nosíme hodinky. Oslovil jsem proto Jirku Ambrože, který už pár modifikací dělal, zda by mi „vločky“ dal dohromady. A začalo se! 

Startovní model

V Helveti jsem koupil Seiko 5 Sports SRPE55K1 které samy o sobě vypadají super. Možná jsem mohl koupit nějaký SKX model – lépe se na něj shání věci. Ale já ne, zas všechno jinak.

Taky za to částečně může Lukáš B., který mě namotivoval. Ty SRPy jsem totiž nakonec zvažoval, jestli nenechat tak, jak jsou. Ono se jim totiž říká „palcátky pro chudé“ aka Tudor BB36, i když je zde 40mm pouzdro🙂

Originální ciferník a ručky

No, hodinky jsou za ty peníze naprosto famózní! Ale chtěl jsem prostě něco netradičního. Takže co vše měnit? Jednoznačně ciferník, světlá struktura ala Grand Seiko Snowflake byl must have. Dále se použily ručičky bez lumi s modrou vteřinovkou. Samozřejmě, originál GS nejde nahradit. 

Nakonec sklo a chapter ring

Dále jsme s Jirkou řešili sklo. Safír s modrým AR, vypouklé. A zrovna to byl trochu problém sehnat. Nakonec se zadařilo a následoval chapter ring. Tady si úplně nejsem jistý výsledkem. Kdyby byl jednodušší, matný, byl by výsledek možná ještě lepší. Ale v danou dobu nebyl a obavám se, že to teď lepší nebude. 

No a výsledek už můžete vidět na fotkách!

Co na to říkáte? Dáváte přednost tradičním modelům nebo vás více lákají vlastní přestavby? Napište mi do komentáře.

Veliké díky patří Jirkovi Ambrožovi, Lukášovi B. a do Helveti.

Tomáš

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

3 komentáře u “Projekt X: když chcete mít neobyčejné Seiko

  1. Super článek,mám rád tyto nadšence,já našel norskou micro f. straum.co taky hodně zajímavé,kdyby byli v EU tak bych si objednal,ale vyrobit si vlastní GS super,za mně.Ať se daří,zdravím Aleš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *