Potápěčské hodinky: rekreační a profi

Designové prvky a funkčnost, které si spojujeme s moderními potápěčskými hodinkami, se poprvé objevily v roce 1953 na hodinkách jménem Blancpain Fifty Fathoms. Od té doby se technologie pro potápěčské hodinky a materiály výrazně posunuly, ale ikonický design potápěčských hodinek zůstal víceméně stejný.

Od prvních modelů se dnešní hodinky liší hlavně materiály, lepším řemeslným zpracováním, množstvím technologických vychytávek a sem tam i heliovým ventilem nebo třeba hloubkoměrem. Právě o zásadních vlastnostech moderních potápěčských hodinek si povíme dál, protože zdaleka nejde jen o voděodolnost. Což platí jak pro potápky s obyčejnou voděodolností (WR), tak pro modely určené a testované pro potápěče.

Obsah článku

Bez voděodolnosti by to nešlo

Voděodolnost je snad nejdůležitější vlastností potápěčských hodinek. Pojďme se podívat podrobněji na to, co tato vlastnost obnáší, a jak se hodnotí.

Voděodolnost hodinek se obvykle měří v metrech (M) nebo atmosférách (ATM), kde 1 ATM odpovídá 10 M hloubky. Standardní stupně voděodolnosti zahrnují:

  • 30 metrů / 3 ATM: Hodinky s touto voděodolností jsou vhodné pro příležitostné nošení a mohou odolat dešti nebo stříkající vodě, ale nejsou vhodné pro plavání nebo potápění.
  • 50 metrů / 5 ATM: Tyto hodinky snesou o něco bližší kontakt s vodou, nemusíte se bát si s nimi umýt ruce, nebo se osprchovat, ale nejsou určeny pro šnorchlování nebo plavání, na potápění už vůbec.
  • 100 metrů / 10 ATM: Vhodné pro plavání a šnorchlování, ale stále většinou nevydrží potápění do hloubky.
  • 200 metrů / 20 ATM a více: Tyto hodinky považujeme za skutečně odolné potápky. Mohou být použity pro profesionální potápění a odolají vysokému tlaku ve velkých hloubkách. Zde si pohlídejte označení na hodinkách. Pokud nesou označení DIVER’S, jsou určené pro profesionály.
Potápěč s hodinkami Seiko Turtle. Zdroj: video Are They Overrated? Seiko Turtle Dive Watches (PROSPEX SRP Series) od nutnfancy. Na začátku videa můžete vidět i porovnání výrazné luminiscence hodinek Seiko oproti standardní luminiscenci nepotápěčských modelů.

Obecně uznávaný minimální standard voděodolnosti pro potápěčské hodinky je 100 metrů, ale některé modely dosahují až 1 000 metrů a více. 


▶️ Tip pro další čtení: Podrobněji o standardech hodinek s „obyčejnou“ voděodolností a hodinek potápěčských se dozvíte v tomto článku, nebo ve 4. díle podcastu o hodinkách Tik Talk Helveti o voděodolnosti.

Co ještě nesmí chybět

Potápěčské hodinky také bývají odolné vůči prachu, nárazům a otřesům. To jim zajistí robustní pouzdra a odolné strojky. Tyto hodinky mají často korunku speciálně chráněnou nebo odklizenou na 4. hodinu. Výsledek tohoto prvku je zvýšená odolnost proti nárazům, protože nejcitlivější část hodinek je chráněna před poškozením, což ocení nejen potápěči. Nejrůznější pojistky na ochranu šroubovací korunky pak zabraňují tomu, že ji zapomenete před ponorem zašroubovat – což je mimo jiné další z bezpečnostních prvků potápek.

Také je potřeba zmínit safírová či minerální sklíčka, která jsou mezi potápěčskými hodinkami standardem díky své odolnosti vůči škrábancům. Více o rozdílech mezi jednotlivými typy sklíček v samostatném článku.

Otočná luneta

Výrazným poznávacím znakem potápěčských hodinek je otočná luneta se stupnicí, která slouží k časování doby ponoru. Stupnice obvykle mívá alespoň jeden prvek s luminiscencí, většinou ve formě trojúhelníku, značící začátek stupnice. Jejím jednoduchým nastavením odečítáte kolik minut uběhlo od vybrané události, zde např. od začátku ponoru.

V každodenním životě lze tedy lunetu použít také, přestože nemáte v plánu se potápět – to ocení příznivci tzv. kancelářeského potápění, tedy ti, kteří milují design a ocení odolnost potápěčských hodinek, ale ve vodě zas tolik času netráví. Lunetu dokonce mnoho lidí označuje za praktičtější časomíru než chronograf.

Čitelnost

Další důležitou vlastností potápěčských hodinek je čitelnost, která zajišťuje, že potápěči mohou snadno a rychle přečíst čas i v náročných podmínkách a v šeru pod vodou.

Čitelnosti je dosaženo pomocí několika designových prvků:

  • Hodinky mají obvykle velké, dobře viditelné číslice a indexy, které usnadňují rychlé přečtení času. Tyto prvky jsou často zvýrazněny kontrastními barvami, aby byly dobře viditelné i při zhoršené viditelnosti (zde najdete podobnost například s outdoorovými, leteckými nebo vojenskými hodinkami). Proto je také nejpopulárnější černý ciferník s bílými indexy.
  • Ručičky potápěčských hodinek bývají silné a výrazné, což zlepšuje jejich viditelnost. Hodinová a minutová ručička jsou často odlišně tvarované nebo barevně odlišné, což umožňuje je rychle rozlišit i při letmém pohledu.
  • Dalším důležitým aspektem čitelnosti je použití antireflexního povrchu na sklíčku. Tento povrch výrazně zlepšuje čitelnost pod vodou, kde může být světlo rozptýlené a nepravidelné. Antireflexní úprava je obvykle aplikována na vnitřní i vnější stranu safírového sklíčka, které je oblíbené pro svou vysokou odolnost proti poškrábání.Pro nás, co se s hodinkami nepotápí to znamená jediné – příjemnější a rychlejší čitelnost, v poledne i v podvečer.

Luminiscence

Výrazné indexy a ručičky bývají často štědře natřeny silnou vrstvou luminiscenčního materiálu (například LumiBrite, nebo SuperLuminova). To protože čitelnost hodinek ve tmě je nezbytná pro potápění v hloubkách, kam sluneční svit nedosáhne, nebo za špatných světelných podmínek. 

Nevýhodou jakéhokoliv lumi nátěru je jeho výdrž, která v lepších případech dosahuje přibližně 6 hodin. Opakem jsou indexy a ručky vybavené tritiovými trubicemi, které září bez nasvícení nepřetržitě.

Některým hodinkám pro maximální viditelnost dokonce v noci svítí celý ciferník, jako je to například u těchto hodinek od Citizenu: 

Citizen Promaster Aqualand JP2007-17W jsou vybavené dalšími nezbytnostmi pro potápěče, jako je hloubkoměr nebo upozornění na rychlé stoupání.

Speciální luminiscenční materiály na ručičkách a číslicích zajišťují dobrou viditelnost i pro ty, kteří se pod vodu nechystají. Stačí totiž zimní období a hodinky bez luminiscence jsou rázem na většinu dne při pobytu venku vyřazeny z provozu.

Nejsou potápky jako potápky

Již od roku 1956 se vyrábí hodinky, se kterými se bez obav můžete potápět i do opravdové hloubky, ale vůbec nevypadají jako tradiční potápěčské hodinky.

Na těchto hodinkách nenajdeme klasickou potápěčskou lunetu ani velké, robustní pouzdro.

Řeč je o hodinkách s pouzdrem stylu superkompresor. Ten se na první pohled vyznačuje dvěma korunkami na 2. a 4. hodině a vnitřní otočnou lunetou, kterou ovládá jedna z korunek.

Opravdové superkompresory také disponují speciálním systémem voděodolnosti, který závisí na atmosferickém tlaku. Většina hodinek se dvěma korunkami a vnitřní lunetou se ale nepyšní již zmíněným systémem voděodolnosti. Namísto toho používají osvědčený tradiční systém voděodolnosti.

V každém případě jde takřka o čistokrevné potápěčské hodinky, o které se na dovolené u moře bát nemusíte.

Že se nepotápíte? To vůbec nevadí!

Potápěčské hodinky jsou skvělou volbou pro ty, kterým záleží na výdrži hodinek, nebo pro ty, kterým se prostě a jednoduše líbí sportovní charakteristický vzhled, který potápěčské hodinky nabízí. To, že si potápěčské hodinky nekupují jen potápěči, nebo profesionálové, kteří jsou často ve styku s vodou, potvrzují i prodeje potápek. Takže nebojte, v tzv. kancl divingu nejste sami 😉. Tento typ hodinek je totiž oblíbený po celém světě nejen díky svému designu a odolnosti, ale také díky svému poměru cena – výkon.

Přijďte se na potápěčské hodinky podívat k nám na prodejnu Helveti v Holešovicích. Zjistíte, jak vám sedí větší lunety, nebo jak vypadají číselníky bohatě vybavené luminiscencí. K porovnání luminiscence můžete využít i náš temný koutek 😉, který jsme pro tyto účely zřídili. Těšíme se na vás!

▶️ Tip pro další čtení: Stručná historie potápěčských hodinek

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *