Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic – Japonská elegance s gothickým odkazem

Hodinky Orient jsou na trhu už přes 70 let a celou dobu své existence se drží svého kréda, dodávat svým zákazníkům nejlepší možnou kvalitu za rozumnou cenu. Mnoho dalších zajímavostí z historie této značky najdete zde. Hodinky Orient Star tvoří špičku mezi produkty firmy Orient a logem hvězdné edice mohou být označeny pouze ty nejpropracovanější modely z japonských dílen tohoto výrobce. Více informací o rozdílu mezi Orient a Orient Star najdete zde. My se však spolu podíváme na jeden z modelů, a to konkrétně na Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic.

Hodinky Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic vznikly jako pocta původnímu ikonickému modelu Orient Star z počátku 50. let 20. století. Jejich pouzdro má klasický tvar i rozumnou velikost 39 mm (přesněji 38,7 mm). Je vyrobeno z nerezové oceli a jeho celoleštěný blýskavý povrch mu dodává luxusní vzhled, který doslova září na všechny strany. Natahovací korunka hezky padne do ruky a příjemně se ovládá. Má klasický tvar a stejně jako pouzdro hodinek je celá leštěná.

Čelo korunky zdobí plastické logo výrobce, které se u modelové řady Orient Star liší od klasického loga Orient. Jde vlastně o spojení písmen O a S, která označuji počáteční písmena. Číselník kryje výrazně klenuté safírové sklo, které díky použitému materiálu poskytuje hodinkám špičkovou ochranu proti poškrábání, protože se nic lepšího než safír na hodinková skla nepoužívá (více informací o materiálech hodinkových skel zde). Pro perfektní čitelnost i za ztížených podmínek je sklo opatřeno antireflexní vrstvou.

Zadní část hodinek je kryta proskleným dýnkem (víčkem), které je uchyceno pomocí závitu. Kromě informací o vodotěsnosti zde majitel najde také informace o použitých materiálech a sériovém čísle.

Strojek je decentně zdobený a tak se skrze prosklení dá pokochat pohledem na automatický strojek Orient F6G42, který disponuje velmi hezkou rezervou chodu 50 hodin. Protože Orient Star je charakteristický vyšší kvalitou, nemůže chybět ani hacking (funkce zastavení sekundové ručky při nařizování hodinek – aktivuje se úplným vytažením korunky). Krásným detailem je výrazně plastické logo, název firmy a označení země, jehož zlatá barva krásně kontrastuje se zbytkem strojku.

Největším lákadlem pro případné zájemce asi bude krásný stříbrno-bílý strukturovaný číselník a plastické modré indexy. Výška těchto indexů je výrazná a činí tedy číselník velmi plastickým. Na vnějším obvodu číselníku je minutová stupnice, na které se díky správně dlouhé minutové ručce velmi snadně odečítají minuty. Datumové okénko najdeme na pozici tři hodiny. Na pozici šest hodin se nachází mírně zapuštění subciferník, který informuje o aktuálním stavu sekund. Logo Orient Star je na pozici devět hodin, společně s označením toho, jak je strojek napájen energií.

U dvanácté hodiny se zobrazuje zásoba energie ukrytá v pérovníku automatického strojku. Stupnice rezervy nátahu je cejchována v hodinách, po které strojek zůstane v chodu i po odložení. Maximální hodnota činí 50 hodin. Jde o velmi užitečnou funkci, díky které nenechají hodinky svého majitele na holičkách, protože vždy ví, na jak dlouho může hodinky odložit.

Jak se na elegantní hodinky sluší, jsou vybaveny koženým řemenem z hovězí kůže, která má vyražen krokodýlí vzor. Prošití je nekontrastní a řemen působí velmi decentně. Překlápěcí spona také není běžná, ale disponuje odjišťovací pojistkou, která je známá spíše u daleko dražších modelů. Na vnější části spony samozřejmě nemůže chybět logo výrobce.

Hodinky nesou téměř všechny prvky klasické hodinkové elegance:

  • velikost pouzdra pohybující se velmi těsně pod limitem 40 mm
  • celoleštěný povrch pouzdra kombinovaný s koženým řemenem s decentním prošitím
  • sekundovou ručku v subciferníku na pozici 6 hodin
  • stříbrno-bílý číselník kombinovaný s modrými indexy a ručkami

Zároveň si ale zachovávají i prvky, díky kterým hodinky rozhodně nepůsobí nudně:

  • velmi výrazná plasticita aplikovaných indexů
  • rezerva nátahu zobrazená na pozici 12 hodin

Díky výše uvedeným atributům je patrné, že jde o nadčasové hodinky, které si určitě zachovají kouzlo po mnoho dalších desetiletí. Díky mechanickému strojku budou jistě opravitelné i po mnoha desetiletích, stejně jako jakékoliv jiné mechanické hodinky. To je činí ideálním vzpomínkovým předmětem, ať již půjde o dárek k maturitě, státnicím, svatbě či k narození potomka.

Základní technické parametry:

Průměr pouzdra38,7 mm
Výška pouzdra12, 5 mm
Vodotěsnost5 BAR (50 m)
StrojekOrient F6G42 (rezerva chodu 50 hodin)
Materiál pouzdranerezová ocel
Materiál řemenehovězí kůže s krokodýlím vzorem – šířka 20 mm
Materiál sklíčkasafír s antireflexní vrstvou

Podrobné technické informace naleznete zde.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

4 komentáře u “Orient Star Classic RE-AW0004S Heritage Gothic – Japonská elegance s gothickým odkazem

  1. Pěkná hračička.
    Líbí se mi. Nikdy bych si to nekoupil, ale se zájmem si přečtu komentář. Co to má společné s gotikou, nechápu. Důležitá je u hodinek nositelnost. To by se muselo zkusit. Je to mechanický, ale s duší.

    • Dobrý den, pane Táborský,
      mockrát děkuji za váš komentář a těší mě, že se vám hodinky Orient Star líbí. Co je důvodem, že byste si je nikdy nekoupil, když se vám líbí? 🙂 Orient patří k těm značkám s nejlepším poměrem cena / výkon.

      K otázce spojení gotiky jenom krátký komentář s citováním na samotného výrobce Orient, který tímto modelem odkazuje na gotický / gothický font, použitý u původního modelu.

      Citace z jejich stránek:
      Through these subtle updates and nods to the past, the ORIENT STAR Classic Heritage Gothic captures an authentic and nostalgic mood without appearing overtly formal. With its warm and inviting shape, the ORIENT STAR Classic Heritage Gothic is a new design staple for an emerging generation of watch collectors.

      Zdroj: https://orient-watch.com/Collections/ORIENT-STAR/Classic/ORIENT-STAR%3A-Mechanical-Classic-Watch/p/RE-AW0006S

      Zachovejte nám přízeň a snad vás budou další články také bavit 🙂

      Zdraví, Jiří Štencek

  2. Tyto hodinky jsou za tuto cenu naprosto top. Mají úplně vše, co si člověk může od hodinek přát…….ručka stavu natažení, to je tak něco úžasného u mechanického strojku k vidění u drahých hodinek typu IWC a pod. Přijedu se na ně podívat…… s pozdravem. Klouček Miroslav

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *