Orient Sports M-Force RA-AC0L09R Limited Edition

Hodinky Orient Sports M-Force RA-AC0L09R Limited Edition (s ohledem na počet znaků dále už je M-FORCE L.E.) nejsou rozhodně žádné decentní oblekovky. Přesně zapadají do konceptu řady M-FORCE, kterou Orient sám označuje již 25 let jako svou vlajkovou loď na poli sportovních hodinek.

Obsah článku

“M” v názvu M-FORCE L.E. má tři významy:

  1. Mechanical – hodinky jsou poháněny mechanickým, nikoli quartzovým (bateriovým) strojkem
  2. Massive – že jsou robustní hodinky, je patrné na první pohled
  3. Maverick
    • Volný překlad definuje Mavericka jako osobu, která myslí a jedná nezávislým způsobem a jeho chování se často liší od toho, co se očekává a co je běžné, oficiální definice zde.
    • Kdo by koneckonců neznal legendární postavu Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) z filmu Top Gun.

Dobře vyladěný military styl

M-FORCE L.E. mají robustní pouzdro z nerezové oceli, které je opatřeno šedo-černou povrchovou PVD úpravou, která připomíná vzhled většiny zbraní. Někdy se této barvě také říká gun-metal. Struktura povrchu je matná, jak to potřebují vojáci a myslivci, aby hodinky netvořily odlesky, které by mohly varovat nepřítele nebo vyplašit lovené zvíře.

Příjemným bonusem jsou tzv. “vrtané nožky“, což usnadňuje výměnu gumového pásku nebo řemene. Na pozici 3 hodiny se nachází natahovací korunka, která je z boku chráněna krytem, který je uchycen pomocí dvou šroubů s imbusovou hlavou (s vnitřním šestihranem). Trochu podobný kryt používá Seiko u modelů Tuna

Korunka má zajímavý tvar a je opatřena drážkou, která je vyplněna červenou barvou. Na čele korunky nechybí logo firmy. Otočná luneta má klasické minutové cejchování, které je charakteristické pro potápěčské hodinky. Stupnice i popis jsou hluboce gravírované, takže je dobře čitelný. Kromě pouzdra hodinky určitě zaujmou i číselníkem, který je bezpečně krytý safírovým sklem, jež je pro lepší čitelnost opatřeno antireflexní vrstvou. (více informací o materiálech hodinkových skel zde).

Číselník je to, co přitáhne vaši pozornost

Kromě aplikovaných (plastických) hodinových indexů stojí za pozornost samotná plocha číselníku. Zajímavé je, že barva není jednolitá a přechází od černé u dvanácté hodiny, přes temně rudou uprostřed až po opět černou v oblasti šesté hodiny. Barva není homogenní ani uprostřed a je jakoby žíhaná, připomíná tahy štětcem na malířském plátně. Aby toho nebylo málo, tak je plocha číselníku navíc ještě nepravidelně plasticky zvlněná. To všechno vytváří ideu žhnoucího zemského jádra, na které tato limitovaná edice odkazuje.

Na pozici 3 hodiny najdeme datumové okénko, jehož černobílá kombinace hezky zapadá do vzhledu číselníku. Skeletonované ručky kopírují barvu a povrchovou úpravu pouzdra.

O praktičnost a pohodlí tu jde především

Zadní část hodinek M-FORCE L.E. je kryta šroubovacím dýnkem z leštěné nerezové oceli. Kromě informací o přesném označení modelu, vodotěsnosti a použitých materiálech zde najdeme také informace o tom, o kolikátý kus z limitované edice pouhých 2 000 kusů jde.

Firma Orient se nespokojila s pouhým označením vodotěsnosti, ale nechala své hodinky rovnou certifikovat dle mezinárodně platných standardů: ISO 6425 – potápěčské hodinky, ISO 764 – antimagnetické hodinky a ISO 1413 – hodinky odolné proti nárazu. Více o voděodolnosti hodinek si přečtete zde.

Uchycení hodinek na ruce je realizováno pomocí silikonového (gumového) pásku. Jde o klasický potápěčský pásek “s vlnkami“. Zmíněné vlnky slouží k tomu, aby byl pásek pružnější. K zapínání slouží trnová spona, která je vyrobena z nerezové oceli, která má stejnou povrchovou úpravou jako pouzdro, takže vše krásně ladí.

Luminiscence je kvalitní a svítí intenzivně a dlouho. Luneta má luminiscenční bod na pozici 0 minut. Uvnitř hodinek M-FORCE L.E. tiká mechanický strojek F6727 s automatickým nátahem, který je vybaven hackingem (tato funkce zajistí, že při seřizování se sekundová ručka zastaví). Nechybí ani možnost manuálního nátahu strojku pomocí korunky.

Navzdory tomu, že průměr pouzdra je úctyhodných 45 mm (měřeno bez korunky), nedá se říci, že jsou tyto hodinky určeny pouze pro jedince s větším obvodem zápěstí. Díky krátkým nožkám pro uchycení pásku sednou hodinky i na menší zápěstí.

Hodinky Orient jsou na trhu už přes 70 let a celou dobu své existence se drží svého kréda, dodávat svým zákazníkům nejlepší možnou kvalitu za rozumnou cenu. Mnoho dalších zajímavostí z historie firmy Orient najdete zde.

Základní technické parametry:

Průměr pouzdra 45 mm
Výška pouzdra13,2 mm
Šířka náramku20 mm
Hmotnost 134 g
Vodotěsnost200 m
StrojekF6727
Materiál pouzdranerezová ocel
Materiál náramkusilikon
Materiál sklíčkasafír s antireflexní úpravou

Podrobné technické informace naleznete zde.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

2 komentáře u “Orient Sports M-Force RA-AC0L09R Limited Edition

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *