Laco Mojave 42 – po vzoru škorpióna

Recenzi dnes začnu hezky pozpátku, protože to první, co upoutalo mé smysly při rozbalování krabičky s modelem Mojave 42 od německé manufaktury Laco byla vůně 🙂. Ano, oči hrály v tu chvíli druhou roli, i přes sytě oranžový silikonový nato strap. Protože otevření krabičky provází příjemně nasládlá vanilková vůně, která vydrží poměrně dlouho. Řemínek jako takový je vyroben z velmi kvalitního přírodního vulkanizovaného kaučuku, do kterého se při výrobě přidá trochu vůně. Proč přesně, to netuším a může to být námět na samostatný článek, ale osobně mi to přijde zajímavé, byť jsem četl i přesně opačné názory.

Vůně ale není to hlavní. Co se mi líbí, je krásná poddajnost 20mm řemenu – je hezky tenký a hodinky tak díky němu přilnou k ruce jak přibité. Za mě je to vyšší level nato strapu a vážně uvažuji nad tím, že si nějaký podobný – klidně od Laca – pořídím na své potápky nebo tool watche. Až tak se mi líbí. Ale pojďme hlavně k tomu, co samotný řemínek svým vzhledem dotváří – hodinky Laco Mojave 42.

Obsah recenze

Jednoduchost a přehlednost

Na ruce mám právě velmi povedený model Mojave 42 z modelové řady Squad. Tahle řada se vyznačuje robustními hodinkami, určenými do náročných situací. Hodinkami, co byly vyrobeny s přispěním poznatků armády, hasičů, policistů. Jde tedy o typické „tool watch“ nebo chcete-li „field watch“ se vším všudy, kde jednoduchost a přehlednost hraje hlavní roli. Ostatní je tomu podřízeno – takové hodinky musí obstát v náročných situacích, nějaký ten ťukanec jim nesmí uškodit.

Barvy tak akorát

Tlumené černo-bílé barvy ciferníku zde doplňuje oranžová barva na vybraných indexech, lunetě a také pozici minutové ručičky. Pokud není zrovna oranžová ta pravá, nevadí – v nabídce jsou další barevné kombinace, kdy se mění právě a pouze barva řemínku a ona zmíněná doplňková barva, takže si vybere skutečně každý:

  • modrou nese příznačně pojmenovaný model Atlantik,
  • zelenou Amazonas
  • a stejnou oranžovou, ale pouze na minutové ručce mají modely Himalaya.
Všechny modely mají vždy variantu s barevným a černým řemínkem a na tahu.

Barva hezky rozjasní jinak účelový design hodinek a je to fajn. Samotný název už napovídá, že jde o model o průměru 42 mm, ke kterému ještě musíme přičíst pár milimetrů šroubovací korunky. Ta je chráněna můstky, což mi přijde nejen praktické, ale také po stránce vzhledu hezky uhlazené. Na ruce sednou příjemně, a to i díky chválenému řemenu.

Osobně si myslím, že na toolwatche se hodí rozměr 40+ mm ideálně a aktuálně populární „down-sizing“ by zde byl na škodu (nicméně se ale tento model nabízí ještě ve velikost 39 mm…) Na celé ploše totiž krásně vyniknou indexy, kterým dominuje ten na dvanácté hodině. Je pořádně protažený, ale taky pořádně čitelný.

  • Na ciferníku nejsou žádné další zbytečné údaje vyjma informace o vodotěsnosti a o tom, že na ruce máte mechanické hodinky s automatickým nátahem.
  • Každý index je opatřen luminescencí od SuperLuminova.
  • Stejnou intenzitou svítí i jednosměrně otočná luneta.
  • Jak se na správné tool watch patří, sklo je safírové, dvakrát klenuté a samozřejmě s antireflexní vrstvou, která zajistí perfektní odečet času bez nežádoucích odlesků. 

Škorpión jako symbol všestrannosti

Při pohledu na zadní stranu stranu se vždy těším, co mě tam překvapí. Nečekám prosklené dýnko, to se ani na odolné hodinky nehodí, ale zadní část hodinek je vždy do místo, kde je prostor pro kreativitu. Laco nezklamalo a je zde krásně vyvedená silueta škorpióna. Ten je pro manufakturu jakýmsi synonymem pro modelovou řadu Squad. Škorpión je totiž všestranný, dostatečně robustní, mrštný a svítí ve tmě. A přesně v tomto duchu jsou navrženy hodinky z této modelové řady.  

Upgrade strojku? Není problém…

Pod dýnkem se nachází strojek s označením Laco 200, což je jinými slovy osvědčený kalibr od švýcarské Sellity, model SW200. Jde o základní řadu, která ale nabízí kvalitní zpracování, dlouhodobý chod a v podstatě malé náklady na servis.

Kdo nad denní odchylkou +/-14 sekund mávne rukou, nemusí dál nic řešit. Ale pokud si potrpíte na přesnost, Laco zde nabízí možnost upgradu. Je to příjemné zjištění, že za částku lehce převyšující 3000 Kč můžete mít ten samý strojek, ale v úpravě TOP grade, kdy je složen z lepších materiálů, je seřízen v 5 pozicích a nabízí velmi zajímavou odchylku +/-8 sekund denně.

Když už jsme u těch příplatků, lze si ještě dokoupit vnější antireflexní vrstvu, a to bych osobně hodně rozmýšlel. Je to pak naprostá pecka a já ten nádech namodralé barvy při odlesku světla miluji. 

Jednoduché, ale krásné

Jako poslední si k recenzi nechávám samotné pouzdro hodinek a jeho zpracování. To mi totiž přišlo v dané cenové kategorii suprově zvládnuté. Nerezová ocel je v matné povrchové úpravě a barva mi subjektivně přijde o odstín tmavší, než jsem zvyklý u tohoto materiálu vídat. Možná to je jen můj pocit, možná barvu opticky ztmaví sytě oranžový nato řemen a možná je to skutečně tak.

Každopádně pouzdro svými krásně ostrými tvary a lunetou s velkými zuby podtrhne robustnost hodinek a přitom stále nabízí délku pouzdra (lug-to-lug) na nositelných 50 mm a s výškou 13,4 mm. Nic, co by překračovalo mantinely rozměrů a model Mojave 42 je tak předurčen pro většinu mužských zápěstí. 

Jeden model a mnoho možností

Kategorie field/tool watch má svá nepsaná pravidla a hodně modelů hodinek vypadá velmi podobně. Lacu se povedlo skloubit tento tradiční přístup s jistou dávkou inovace v podobě barev a kombinaci se skvělým řemínkem – v nabídce má celkem 4 barevné varianty.

V mnou testovaném setupu jde opravdu o hodinky do přírody nebo do akce, ale výměnou řemenu za černý, nebo dokonce za ocelový náramek získám univerzální hodinky, které si lze obléknout i při jiných situacích. Nabídka Laca je v tomto směru bohatá, a to se mi líbí. Stejně jako možnost upgradovat hodinky o lepší strojek nebo antireflex.

Pokud započítám všechna vylepšení, tak za cenu lehce převyšující 29 tis. Kč dostanu skutečně velmi kvalitní hodinky. Když přidám do košíku ještě nějaký řemínek, samozřejmě od Laco, budu pořád na přijatelné cenové hladině a budu mít univerzální hodinky nejen do přírody, ale i do městské džungle. 

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

2 komentáře u “Laco Mojave 42 – po vzoru škorpióna

  1. Vanilka se do kaučukových směsí (nejen na hodinkové řemínky) přidává kvůli “přebití” standartního pachu směsi. Nic víc, nic míň za tím není

    • Děkujeme mockrát, Jakube, za vysvětlení, proč se tam vanilka přidává. Ale není to právě vždy pravidlem, protože kaučukové řemínky většinou nijak nevoní. Proto vždy oceníme, když řemínky voní 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *