Integrované tahy na hodinkách: Vše, co potřebujete vědět

Hodinky s integrovaným tahem disponují nestandardním systémem připojení tahu. Jde o kovový náramek, na kterém jsou hodinky specificky připevněny. Tento tah je do hodinek integrovaný, což znamená, že plynule přechází z pouzdra. Takové hodinky proto nemají klasické nožky, které znáte ze všech ostatních modelů. Jak už asi tušíte, za dokonalý integrovaný design zaplatíte i nějakou tou nevýhodou. Ale vezměme to pěkně popořádku.

Obsah článku

Co je integrovaný tah a jak se liší?

Většina hodinek má na každé straně pouzdra 2 tzv. nožky, mezi které se připojí řemínek nebo kovový tah pomocí malé osičky, kterou nezýváme stěžejka.


Standarní nožky na hodinkách. Zdroj Uniform Wares

Hodinkám s integrovaným tahem (případně řemínkem) ale tyto standardní nožičky chybí. Místo toho je tah (případně řemínek či náramek) upevněný k hodinkám jiným způsobem. Modely hodinek s integrovanými tahy mají vlastní systém připojení tahu a jiné rozměry, takže je každý kompatibilní pouze s hodinkami, na které byl vyroben.

Známé a ikonické modely

Neméně známé jsou i tzv Oaky, nebo-li Audemars Piguet Royal Oak. Audemars Piguet své legendární 8boké pouzdro nabízí v nepřeberném množství variací. Zdroj Audemars Piguet

Proč si vybrat hodinky s integrovaným tahem?

Integrovaný tah dává hodinkám jedinečný vzhled, který lze jen těžko replikovat. To je také jeden z důvodů, proč jej spousta lidí zná a miluje hodinky jako Audemars Piguet Royal Oak nebo Patek Phillipe Nautilus.

Tento systém napojení totiž dovoluje návrhářům nevázat se na tradiční tvar nožiček a zarámovat pouzdro naprosto unikátním způsobem, což má na výsledný vzhled zásadní vliv. Protože jak už asi víte, design hodinek ovlivňují detaily a milimetry, takže takhle masivní změna vzhledu už něco znamená.

Je těžké si představit úspěch modelu Royal Oak bez designu integrovaného tahu. Zdroj: Hodinkee

Slabá stránka integrovaných tahů

Unikátní design hodinek ale představuje i jednu nevýhodu. Na hodinky s integrovaným tahem totiž nenasadíte klasické řemínky ani tahy. To znamená, že pokud by vás design hodinek postupem času omrzel, jste omezeni jen na jediný konkrétní tah nebo řemínek pro váš specifický model. Důvodem je unikátní připojení, ale třeba i navazující barva, materiál nebo povrchová úprava.

Nemůžete tedy testovat, jak vašim integrované hodinky sluší nejrůznější kožené či silikonové řemínky nebo NATO pásky.

V případě pořizování náhradního integrovaného tahu budete omezeni přesným tvarováním pouzdra a nožek. Zdroj: Audemars Piguet

Ale nebojte, zase tak přísní výrobci nejsou – této slabiny jsou si vědomi, a proto integrované řemínky a náhradní tahy většinou sami nabízí. V případě populárních modelů, jako například výše uvedených Audemars Piguet Royal Oak, Patek Phillipe Nautilus, či Tissot PRX je prodávají i tzv. aftermarket prodejci řemínků a tahů na hodinky.

Řemínek vyrobený pro hodinky AP Royal Oak od společnosti SrapCode. Zdroj: StrapCode

Pořídit, nebo nepořídit?

Integrovaný tah je skvělou volbou pro ty, kterým se líbí kreativnější designy. Zvlášť jde-li o hodinky, které doplní stávající hodinkovnici. V takovém případě nebude omezení týkající se libovolné výměny tahu třeba za řemínek tak palčivé.

Takže za nás jednoznačně pořídit – zvlášť pokud hodinky považujete i za doplněk, který podtrhne váš styl. A možná vás to překvapí, ale modely s integrovaným tahem patří mezi jedny z nejprodávanějších modelů. Pokud vás láká pořízení hodinek s integrovaným tahem, můžete se na ně přijít podívat k nám na prodejnu Helveti v Holešovicích, protože pohled naživo stojí za to. Těšíme se na vás!


Pokud vás téma tahů, neboli kovových náramků zaujalo, přečtěte si další články Hodinářské akademie Helveti:

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *