Hodinky měsíce února 2024: Certina a Casio

V únorovém vydání oblíbené rubriky Hodinky měsíce budou hrát hlavní roli zajímavé vlastnosti a vychytané funkce, které oceníte zejména při pobytu venku. Ačkoliv počasí zatím příliš neláká k túrám ani ke koupání, neměly by v žádné správné hodinkové kolekci chybět pořádné sportovní hodinky. A právě tímto pravidlem se řídili i naši garanti při výběru modelů k únorovým recenzím.

V dnešním článku najdete recenzi na novinku v podobě potápek Certina DS PH1000M C024.907.18.051.00 s úctyhodnou voděodolností a slušivým retro nádechem. Blíže představíme také sportovní model Casio G-Shock GW B-5600CD ze speciální edice vytvořené ve spolupráci s nadací Charlese Darwina, jejímž je Casio partnerem.

Pravidelně pro vás naši kolegové vybírají modely, které jsou unikátní buď svými funkcemi, designem nebo materiály. Ani v únoru tomu není jinak, a vy se tak můžete těšit na další zajímavé čtení. Recenzi modelů z edice Casio G-Shock GW B-5600CD pro vás připravila Darina Vokrojová. Na novinku, kterou v loňském listopadu představila značka Certina – DS PH1000M C024.907.18.051.00 se zblízka podíval Martin Jasovský. Zaujmou vybrané modely i vás?

Obsah článku

Certina DS PH1000M C024.907.18.051.00

I když se právě nacházíme uprostřed zimního období, neměli bychom zapomínat na letní výbavu v podobě potápěčských hodinek. Certina na to nezapomněla, a již v listopadu loňského roku představila novinky z řady DS PH pod označením Certina DS PH1000M C024.907.18.051.00.

Tento nový kousek je inspirován modelem, který se poprvé objevil v 70. letech minulého století. Tehdy hodinky stanovily měřítko v oblasti vodotěsných hodinek. Historický předchůdce originálu byl totiž s velkým úspěchem použit v programu Tektite II, kdy pět akvanautů žilo a bádalo v potápěčské základně na mořském dně.

Menší ciferník se skvělou čitelností

Na rozdíl od některých reedicí je nový model ve velké míře věrný originálu. Co na první pohled zaujme je poměrně malý číselník, který má v průměru necelých 28 mm. Najdeme na něm aplikované indexy, datumové okénko na třetí hodině a výrazné ručky.

Hodinová ručička je poměrně široká a minutová s oranžovým okrajem zase výborně čitelná v kontrastu s černým číselníkem. Jak ručky, tak indexy jsou pokryté výraznou vrstvou luminiscenčního nátěru Super-LumiNova, což je pro potápěčské hodinky důležitý faktor. Dobrou čitelnost zabezpečuje i safírové sklíčko s antireflexní vrstvou, která minimalizuje odlesky na přímém slunci.

Dobře nositelný sportovní model

Číselník je umístněný v pouzdru z ušlechtilé oceli v kombinaci kartáčovaných a leštěných ploch. Jeho průměr je 43,5 mm s výškou 14,15 mm, což není málo a můžeme tak mluvit o větších hodinkách. Protože se ale jedná o sportovní model, větší průměr tady není příliš rozhodující. Soudkovitý tvar pouzdra nemusí sedět na každé zápěstí, nicméně není to až tak špatné. Dobré nositelnosti výrazně pomáhá lug-to-lug pouze 48 mm a zakřivené nožky pouzdra.

Bezpečnost na prvním místě

Dominantou pouzdra je výrazná, jednosměrně otočná luneta s černou hliníkovou vložkou. Na pozici dvanáct najdeme luminiscenční bod, v tomhle případě spíše trojúhelník, pro dobré odečítání uběhnutého času ve zhoršených světelných podmínkách. Speciálním bezpečnostním prvkem je zámek otáčení lunety. Pro otočení lunety musíte nejdřív lunetu zatlačit směrem k pouzdru, až pak je možné jí otáčet. I když je dnes většinou zbytečná, taková funkce byla ceněna ještě před existencí moderních potápěčských počítačů.

Potápky, které v hloubkách nezklamou

Fakt, že se jedná o ryze potápěčské hodinky naznačuje nejen potápěčská luneta, ale i údaj o vodotěsnosti, která je úctyhodných 1000M. Ta je navíc podpořena automatickým heliovým ventilem, který je zapuštěný v pouzdře na deváté hodině a šroubovací korunkou, na které najdeme stejné logo jako na číselníku. Tohle logo u Certiny značí, že se jedná o hodinky mechanické s automatickým nátahem.

Spolehlivý strojek s velkou rezervou chodu

Konkrétně u tohoto modelu najdeme strojek ETA Powermatic 80.611, který má 25 kamenných uložení a disponuje rezervou chodu až 80 hodin. Vlásek setrvačky tohoto strojku je vyroben ze slitiny Nivachron, která je odolnější vůči magnetickému poli a teplotním změnám a má vliv na lepší přesnost hodinek. Jako majitel jiných hodinek této značky se stejným strojkem musím říct, že dosáhnout udávané rezervy chodu není při běžné denní aktivitě problém.  

Kontrast a nádech retra

Hodinky Certina DS PH1000M C024.907.18.051.00 jsou dalším přírůstkem do rodiny potápěčských hodinek nesoucích označení DS PH200 / PH500 a teď nejnověji PH1000. Dobře se nosí na zápěstí i díky textilnímu řemínku, více by jim ale slušel řemínek silikonový.

Koukání na číselník neomrzí především díky černo-oranžovému kontrastu a designu připomínajícímu 70. léta. Hodinky nabízí klasický vzhled v kombinaci s moderními technologiemi, a to vše za více, než přijatelnou cenu.

Jestli jste vyznavači zářivých barev, existuje i limitovaná edice tohoto modelu s oranžovým číselníkem, která nese označení Certina DS PH1000M Limited Edition C024.907.17.281.10.

  • Vysoká voděodolnost
  • Retro design věrný originálu
  • Strojek s rezervou nátahu až 80 hodin
  • I přes svou velikost nepůsobí na ruce mohutným dojmem
  • Textilní řemínek – hodil by se spíše silikonový

Autor recenze: Martin Jasovský

Martin je zkušeným matadorem ve světě hodinek. Vzdělává se v historii i mechanice hodinek a je držitelem certifikátu z hodinářské školy v Jihlavě. U nás má na starost značky Tissot, Certina, MeisterSinger a Boccia Titanium.


Casio G-Shock GW B-5600CD Charles Darwin Foundation Collaboration

V posledních týdnech mám pocit, že je v hodinkovém světě velké množství zajímavých novinek. Osobně nepatřím mezi velké fanoušky digitálek, o čemž svědčí i to, že na mé ruce můžete potkat pouze jediné, a to Casio Collection Vintage A100WEPC-1BER PACMAN.

Ovšem modely vytvořené Casiem ve spolupráci s nadací Charlese Darwina si mě získaly tématem i provedením. Dokonce tak, že jsem uvažovala o jejich pořízení. Bohužel se však na mé ruce zdají velké a kvůli řešení řemínku odstávají.

Nová kolekce digitálek Casio

V celé kolekci Casia se to různými spolupracemi jen hemží. Některé mne nechávají zcela chladnou (většina), jiné mi přijdou zajímavé. Občas objevím povedené modely, a sem tam spatří světlo světa i takové, k nimž se musím pořád dokola vracet. To je případ i poměrně nedávno vydaných digitálek Casio G-Shock GW-B5600CD Charles Darwin Foundation Collaboration. A právě na modely této kolekce se podíváme trochu jiným pohledem – výbava hodinek tu totiž bude hrát až druhou roli.  

Nadace Charlese Darwina

Jeden z neprodávanějších modelů G-Shock byl vybrán pro speciální edici, vytvořenou ve spolupráci s nadací Charlese Darwina, jejímž je Casio partnerem. Nadace Charlese Darwina, založená s podporou UNESCO a IUCN stojí od roku 1959 v čele vědeckého výzkumu a úsilí o ochranu přírody na Galapágách.

Jejím cílem je snaha o zachování výrazné biologické rozmanitosti na tomto ostrově, jenž můžeme bez nadsázky nazvat jedním z nejvýznamnějších přírodních divů světa. V současnosti Nadace Charlese Darwina dohlíží na více než 25 projektů zaměřených na výzkum, ochranu a vzdělávání, a to jak na souši, tak na moři. 

Když se na hodinky podíváte, možná vás napadne, proč zrovna tato edice? Pravda, na první pohled nemusí vzhledově zaujmout, ze standardů zas tolik nevyčnívá. Tak spojení s nadací? Přiznám se, že jsem doposud povědomí o existenci nadace neměla.

Ale téma mě rozhodně zaujalo, protože ve mně vyvolalo vzpomínky na čas, trávený ve společnosti knihy Původ od I.Stonea. Ta zachycuje příběh Charlese Darwina a popisuje také jeho působení na Galapágách, kam se dostává při své výzkumné cestě s lodí Beagle. Galapágy a poznatky ze zdejšího výzkumu měly hrát významnou roli při formulování Darwinovy evoluční teorie, kterou později publikoval ve svém významném díle O původu druhů.

Displej, který zaujme

Kromě této asociace mne na první dobrou upoutaly displeje hodinek. U Casia je patrný silný trend používání negativních displejů, které trpí horší čitelností, a to především na slunci. U všech tří modelů z edice Charles Darwin však najdeme displeje pozitivní. A navíc v netradičním barevném nádechu, lišícím se v závislosti na zvoleném modelu. Do třetice zmiňme spojení s vybranými živočichy a způsob ztvárnění na hodinkách i jejich balení.

Kolekce inspirovaná přírodou

Galapágy jsou známé výskytem endemických druhů, tedy rostlin a živočichů, které jinde na světě nenajdeme. Tři z nich jsou inspirací a zajímavým designovým motivem dnešním recenzovaným hodinkám. Jaké to jsou?

  • Žralok kladivoun v prostředí oceánu u modelu GW-B5600CD-1A2ER
  • Pěnkava Darwinova uprostřed skalesiových lesů u modelu GW-B5600CD-1A3ER
  • Želva sloní (galapážská obří želva) na skalnaté lokalitě u modelu GW-B5600CD-9ER

Kromě toho, že vybraná zvířata a jejich typické prostředí zdobí okolí displeje, nejdeme jejich siluetu na očku řemínku a překvapí i po aktivaci podsvícení. Spodní část řemínků nese nápis Apoyo la conservación de Galápagos (Podporuji zachování Galapág), který odkazuje na závazek a cíl nadace. Ten se spolu s motivem okolí displeje a logem nadace opakuje také na speciálních krabičkách, v nichž jsou hodinky dodávané. Logo nadace nesmí chybět ani na dýnku hodinek a látkovém pytlíčku, v němž jsou ukryté. 

Šetrně k životnímu prostředí

Aby partnerství dávalo smysl, byla pro výrobu pouzder a řemínků použita pryskyřice na biologické bázi vyrobená z obnovitelných zdrojů. To vše s cílem snížit dopad výroby hodinek na životní prostředí. Část výtěžku z prodeje hodinek navíc bude použita na podporu aktivit Nadace Charlese Darwina

Digitálky poháněné sluncem

Modely Casio G-Shock GW-B5600CD vychází z hodinek GW-B5600. Mají tedy osvědčené hranaté pouzdro, které je díky rozměrům 42,8 x 48,9 mm dobrou volbou, pokud hledáte v řadě G-Shock něco kompaktnějšího, anebo máte prostě menší ruku. Na výšku mají hodinky v rámci řady také velmi příjemných 13,4 mm a potěší i nízkou váhou 53 g.

Největším lákadlem je u nich však krom vysoké odolnosti také rádiem řízený a solárně napájený strojek. Jedná se o velmi praktickou kombinaci. Rádiem řízený strojek zajistí naprosto přesný chod a solární napájení dlouhotrvající zdroj energie. Dobíjecí článek totiž dokáže hodinky v pohodě pohánět i více než 7 let.   

Skvělá výbava

Nechybí samozřejmě ani žádná z klasických funkcí G-Shocků. Mezi ně můžeme řadit automatický kalendář, stopky, odpočet, budík anebo světové časy. Strojek vás umí upozornit na nízký stav nabití a dokáže se přepnout do úsporného režimu. Při plném nabití udrží hodinky v chodu po dobu 10 měsíců běžného užívání a 22 měsíců při nečinnosti v úsporném režimu. Jak je u digitálek zvykem, nechybí ani již zmíněné LED podsvícení displeje, jehož aktivace vám odhalí skrytou siluetu vybraného živočicha.

Nechybí moderní funkce

Protože jde Casio s dobou, vybavilo hodinky možností propojení s telefonem prostřednictvím Bluetooth, díky čemuž si v aplikaci CASIO WATCHES hodinky hravě nastavíte a nemusíte se trápit s menšími tlačítky, obzvlášť pokud máte větší prsty. Koho ale chytrá vylepšení nezajímají, může být v klidu. Všechna nastavení lze dělat přímo na hodinkách a aplikaci tak nemusíte vůbec stahovat. A nebyly by to G-Shocky, abychom si s nimi nemohli zaplavat, takže i v případě této trojičky se můžete spolehnout na voděodolnost 200 m.

Do detailu sladěný design

Celá trojice hodinek Charles Darwin používá pozitivní displeje, s jejichž čitelností nebudete mít žádný problém. Jako malý bonus vás může potěšit, že každý displej je vyveden v trochu jiném odstínu, a to podle prostředí, v němž se to které zvíře nachází. Model se žralokem je zabarven lehce do modra, s pěnkavou do zelena a sloní želvou je klasicky šedý. Ochranu displejům zajišťuje zapuštěné minerální sklíčko. Můžete ho tedy škrábnout, ale nárazy ve většině případů schytá spíše vystupující pouzdro.

Zaujmou i vás?

Tak co? Necháte se Darwinovskými G-Shocky zlákat? Kdyby mi lépe seděly na ruce, určitě do nich jdu a vyhrála by u mě „pěnkava“. V tomto případě si ale musím nechat zajít chuť, což mě při celkové výbavě, použitém tématu a přátelské cenovce 4 390 Kč opravdu mrzí.

  • Téma a jeho zpracování
  • Pozitivní displeje
  • Výbava
  • Vysoká odolnost
  • Cena
  • I když se jedná o menší G-Shocky, nemusí bohužel dobře sedět na malém zápěstí

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient, Orient Star a k tomu si přibrala ještě Bulovu a Laco. Mezi její další záliby patří knihy, turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *