Hodinky měsíce srpna 2020

Léto nám pomalu končí, nesnesitelná horka odchází. To, co ale nikam nikdy neodejde, je naše každoměsíční rubrika Hodinky měsíce!

Víme, že v poslední době se nám často stává, že obě varianty, jak levnější, tak dražší, patří k japonským značkám, a ani dnešní díl nebude výjimkou. Představíme vám totiž novinky z dílen Citizen a Seiko.

O články pro vás se tentokrát postarali hned dva naše specialisti, Jiří Bareš a Darina Vokrojová.

Citizen Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium CB0190-84L

Japonská značka Citizen dle mého názoru nemá příliš slabých míst (více o silných stránkách značky Citizen píšeme zde), jedno takové tu ovšem do nedávna bylo. Pokud totiž někdo chtěl hodinky řízené rádiem, solárně napájené a s pouzdrem a náramkem z titanu Super Titanium™, které zároveň nemají stopky, tak měl u značky Citizen smůlu. To ovšem v tuto chvíli už neplatí a troufám si říct, že Citizen vyplnil toto “hluché místo” skutečně ve velkém stylu!

Citizen Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium CB0190-84L nabízí tradičně silné vlastnosti značky Citizen – tedy solární pohon Eco-Drive, řízení rádiovým signálem a titan Super Titanium™, který je odolnější vůči poškrábání, než ušlechtilá ocel. Novinkou je tedy jednoduchý tříručkový design, který je přeci jen trochu okořeněn vyobrazením zeměkoule na číselníku. Přiznám se, že tento motiv na číselníku bych klidně oželel, původně jsem se trochu bál, že mi bude při pohledu na hodinky dokonce vadit. Nic takového se ovšem nestalo, naopak musím říct, že se mi tento detail nakonec docela líbí. 

Co se mi líbilo od začátku, je použití safírového sklíčka, nebo voděodolnost 100 m. Mám rád, když se člověk nemusí bát namočení hodinek, nebo poškrábání sklíčka. Skvělou funkcí je také automatický kalendář (i bez příjmu rádiového signálu), což je u rádiem řízených hodinek standard. Drobnou výtku mám k použití bílého pole datumovky, lépe by se podle mě na číselníku vyjímala datumovka s černým polem a bílou číslicí. Na druhou stranu nemohu říci, že by na mě bílá datumovka působila nějak zvlášť rušivě. 

Na hodinkách Citizen CB0190-84 bych vyzdvihl také jejich univerzálnost, díky které bych se je nebál výjimečně použít klidně i k obleku a díky již zmíněným vlastnostem (voděodolnost 100m a safírové sklíčko) přežijí také i mírně drsnější zacházení. Naprosto ideální je však jejich použití při běžném každodenním nošení a to nejen díky povedenému univerzálnímu designu, ale samozřejmě také díky vlastnostem, které z nich dělají zcela bezúdržbové a vždy přesné hodinky. Výhodu vidím také ve velikosti pouzdra, jehož 43 mm sedí na mojí ruce o obvodu cca 18 cm velmi dobře a stejně tomu bude u většiny pánských zápěstí.

Pro ty, pro které by byla modrá barva číselníku a vyobrazená zeměkoule na něm příliš výrazná, je tu černá verze Citizen Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium CB0190-84E, která naživo působí nenápadnějším dojmem.

Názory kolegů:

„Konečně přehledné a jednoduché Citizeny. Do toho rádiem řízené, v supertitanu, safírové sklíčko a samozřejmostí je Eco-Drive. Za tuhle cenovku je to dle mého bomba!“
– Jiří Štencek

„Ecodrive v titanu a s příjemným rozměrem 43 mm. Safírové sklíčko – super. Zajímavým detailem je globus na číselníku, který tak vyjadřuje univerzálnost těchto hodinek po celém světě. Kdybych neměl podobný model ještě se stopkami navíc, toho by byl určitě favorit.“
– Jakub Novák

„Předpokládám, že se budeme s kolegy dost opakovat, ale vybrané Citizeny sice svým designem nijak nekřičí do světa, ale jsou zajímavými univerzálkami, u nichž si zaslouží vyzdvihnout přehlednost číselníku, solárně napájený a rádiem řízený strojek, titan, safírové sklo, WR 100 m. Osobně příliš nemusím ztvárnění čehokoliv na číselníku, ale zde mne vyobrazení zeměpisné sítě nijak neruší, zvlášť, sáhne-li člověk po verzi s černým číselníkem.“
– Darina Vokrojová

Klady:

  • jediný model Citizen v kombinaci solární pohon+řízení rádiem+titan, který zároveň poskytuje jednoduchost tříručkového designu bez stopek
  • solární pohon Eco-Drive
  • rádiem řízený strojek Citizen H145
  • pouzdro a náramek z titanu Super Titanium™
  • safírové sklíčko
  • voděodolnost 100 m
  • univerzální
  • bezúdržbové
  • velikost pouzdra 43 mm
  • tradičně dobrý poměr cena/kvalita (13800 Kč)

Zápory:

  • snad jen použití datumovky s bílým polem, nicméně z mého pohledu se jedná o zanedbatelný detail

Autor recenze: Jiří Bareš

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Citizen Elegant Worldtime Radio Controlled Titanium CB0190-84L

Seiko 5 Sports SRPE53K1

Pokud sledujete stránky našeho eshopu, případně náš facebook, jste fanoušky značky Seiko, či prostě fanoušky hodinek obecně, jistě Vám neuniklo, že po velmi diskutovaných loňských modelech Seiko 5KX byla letos představena další novinka, a to dostupné „pětky“ bez lunety, které mají s modely 5KX shodné některé designové prvky. Bylo jen otázkou času, kdy na ně v naší rubrice dojde řada, což záviselo pouze na naskladnění nejhezčích kusů (ano, velmi subjektivní hodnocení). Osobně jsem se docela dlouho nemohla rozhodnout, jaká varianta je pro mne vlastně tou nejlepší, byla jsem si však téměř jista, že to bude některá z dodávaných na nato strapu, a to pro matné provedení lunety, které tato provedení mají, na rozdíl od modelů dodávaných na ocelových náramcích, které jsou s lunetou leštěnou. Matné provedení považuji osobně za praktičtější, a to bez ohledu na to, zda chcete tyto hodinky používat jako tzv. otloukánky, anebo kousek, který si budete hýčkat. Vlasovky se lesklým plochám prostě nevyhnou a osobně vím, jak mě mrzely podobné první zjevné stopy nošení na lunetě mých Sarbů.

Jednotlivá barevná provedení byla postupně naskladňována a já si myslela předně na kusy s šedým a modrým číselníkem na natu. Šedá u nás byla mezi prvními, jenže modrá varianta zatím ne a ne přijít. Není to asi ani týden, co jsme naskladnili první kusy s modrým číselníkem avšak na kovovém náramku a ouha. Že by nový favorit? Najednou nevidím v lesklé lunetě zas takový problém, jenže… A tak dnešní hodinky měsíce nižší cenové kategorie nebudou vlastně tak úplně o jediném modelu, ač konkrétního zástupce vybrat musím. A budou jím hodinky Seiko 5 Sports SRPE53K1.

Doposud byly velmi dlouhou dobu mými favority mezi „pětkami“ modely SNXS se svými kouzelnými číselníky opatřenými plastickými indexy a celkovým velmi kavlitním zpracováním v dané cenové kategorii. S příchodem nových pětek bez lunety se jejich pozice mírně otřásla, ač některá pozitiva (jako napříkad tvar a velikost pouzdra – strojek a skládaný náramek mne rozhodně netrápí) je stále řadí na první příčku. A čím si mě model SPRE53K1 a jeho bratříčci získal? Prostě tím, jaké jsou – příjmená velikost pouzdra, která je umožňuje nosit také ženám, číselníky, které jsou mnohem lepší než u SNXS, plastické indexy, zpracování a již tradičně, cena.
Takže pěkně popořádku. Když se objevily první fotky nových pětek bez lunety, byla jsem z nich docela nadšená a překvapily mne četné negativní ohlasy, které se na ně objevily. Hlavou mi sice proletělo, že se podobají jednomu modelu z kategorie mnohem dražších značek, ale bez ohledu na to jsem se na ně těšila. A mé očekávání bylo jako již tradičně naplněno. Seiko opět předvedlo své kvality.

Hodinky Seiko SRPE53K1 a zbylé ověnčím samými pozitivy. Jedním z nejdůlěžitějších je bezesporu velikost pouzdra. Ač, jak je již uvedeno výše, si hodně vzaly z modelů 5KX, nejsou pouzdra stejná. Se SRPE53K1 dostaneme pouzdro o průměru 40 mm (vs 42,5 mm u 5KX) a výšce 11,8 mm (vs 13,5 mm u 5KX), už rozměry prozrazují, že hodinky budou moci pohodlně nosit i jednicimenším obvodem zápěstí. Pouzdro má podobně jako 5KX oblé tvary, zacvakávací korunku s výraznou ochranou pouzdra na pozici čtvrté hodiny, šroubovací dýnko s průhledem na strojek a dotaženou povrchovou úpravu – z vrchní strany je totiž pouzdro matné a plynule přechází ve stejně upravený článkový náramek. Právě tento bod je slabinou modelů SNXS, jejich pouzdro je leštěné a náramek v matném provedení, což se může zdát jako drobný detail, ale pro někoho poměrně citelný. Oblé boky pouzdra jsou u nových pětek leštěné, což slibuje brzký vznik vlásečnic, ale v případě boků mne to nechává poměrně chladnou, jako větší nevýhodu vidím právě leštění lunety. Co mnohé hodinkové nadšence potěší jsou vrtané nožky pouzdra, slibující snazší výměnu řemínků. Vybrané hodinky Seiko SRPE53K1 jsou dodávané na ocelovém nármku z plných dílků, na jejichž lesklých bocích je patrná výrobní stopa (škoda, ale vzhledem k ceně je možné to odpustit…). Koncovka náramku je plechová a její šířka je 20 mm, což nahrává všem, kdo rádi střídají řemínky.

Co je krom designu pouzdra táhákem těchto hodinek jsou jejich číselníky. Můžete vybírat mezi černými, zelenými, šedými a modrými číselníky, které opět velmi baví. Například modrá a šedá varianta mají číselníky se sunburst efektem, což je podíváná, která snad nikdy neomrzí. Ve srovnání s modely SNXS mají barvy jiný odstín a číselníky nepůsobí tak hladce, avšak výsledek je mnohem lepší (uvedeno jen pro zajímavost, protože právě SNXS77 jsou mnou velmi protežovaným modelem). Číselník je opatřen stejnými výraznými ručkami a indexy jako modely 5KX, u nichž se střídá kruhový a oválný tvar, vyjma pozice dvanácté hodiny, pro niž byl zvolen již klasický trojúhelník a třetí hodiny, kde najdeme ukazatel dne a data. Indexy i ručky nesou luminiscenční výplň a slibují skvělou čitelnost ve tmě. Číselník také zdobí neodmyslitelné nové logo řady, které se mi osobně líbí. Jak už bývá zvykem, je číselník chráněn tvrzeným minerálním sklem Hardlex.

Hodinky jsou poháněny dnes již klasickým mechnaickým strojkem s automatickým nátahem 4R36, s možností nátahu korunkou a zastavením vteřinové ručky při nařizování času. Rezreva chodu se u něj pohybuje kolem 40 hodin a dokáže být taky příjemně přesný.

Co říci závěrem. Díky všemu výše popsánému a doposud nezmíněné voděodolnosti 100 m se zdají být hodinky jako předurčené pro výběr modelu pro každodenní nošení, ale právě také parametry z nich dělají hodinky vhodné pro volný čas a mnohé sportovní aktivity. Je už asi na každém, jakou roli jim vetkne. Nesporné však je, že v dané cenové hladině budou opět jen těžko hledat konkurenci. Už nyní je jasné, že nebude problém změnit charakter hodinek díky výměně ocelového náramku za sportovní nato, anebo klasický kožený řemínek. Nové pětky se dostávají na můj seznam toho, co bych ráda vyzkoušela. Jak je tomu u vás?

Názory kolegů:

„Pro mě nečekaná novinka, která se zjevila jako z čistého nebe. Nezávidím lidem, kteří si budou objednávat svoje první automaty, protože jim to u Seika hodně ztěžují. Tohle je určitě model, který by měl každý zvážit. Bez lunety jde o neuvěřitelně nositelné hodinky, ale potápěčský punc stále zůstal.“
– Jiří Štencek

„Menší mechanický model. Skvělý poměr cena x výkon. Zářivá luminiscence. Co se mi naopak nelíbí je umístění korunky a 4. pozici a škoda že není safír, ale je mi jasné, že by cena jinak poskočila klidně o 1500 Kč nahoru.“
– Jakub Novák

„Populární „Pětky“ se dočkaly verze bez lunety a přes mírné obavy z toho, jak to bude vypadat musím konstatovat, že dobře! Absence lunety dělá z těchto hodinek univerzálnější volbu, pozitivem je také průměr pouzdra 40 mm, nositelný pro většinu uživatelů. Jediné, co mi k této verzi tolik nesedí jsou kulaté potápkové indexy a ručky, ale zas tak zásadní problém to není. Výborný poměr cena / kvalita je u Seika samozřejmostí.“
– Jiří Bareš

Klady:

  • Příjemný rozměr pouzdra
  • Číselník, který neomrzí
  • Strojek vlastní výroby
  • Všestranost
  • Voděodolnost 100 m
  • Výborná luminiscence
  • Příjemná cena

Zápory:

  • Patrná výrobní stopa na boku náramku
  • U modelů na oceli lesklá luneta

Autor recenze: Darina Vokrojová

Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko a k tomu si přibrala ještě Casio. Mezi její další zájmy patří turistika, cestování a dobré víno. Mimo práce v Helveti ještě zvládá studium vysoké školy.

Seiko 5 Sports SRPE53K1
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *