Hodinky měsíce srpna 2019

Léto nám pomalu ale jistě končí. Co ale rozhodně neplánuje končit tak je naše každoměsíční rubrika Hodinky měsíce! Dnes jsme pro Vás připravili dva naprosto odlišné modely od giganta jménem Citizen a na druhé straně rodinné značky Davosa.

Citizen Satellite Wave CC3035-50E

Horké počasí posledních dnů má pravděpodobně vliv na můj vkus, co se týče výběru hodinek, protože pro měsíc srpen jsem nemohl jinak, než vybrat letošní novinku japonské značky Citizen. Konkrétně se jedná o model Satellite Wave CC3035-50E. Co je na tom tak zvláštního? Když se nad tím zamyslím důkladněji, tak nakonec vlastně nic!

Jednoznačně preferuji mechanické hodinky a ani mě obecně moc nebere černá PVD úprava pouzder a tahů. Citizen CC3035-50E mě však ihned zaujaly právě svým celočerným provedením v oku lahodící kombinaci se zelenými prvky na číselníku a tlačítkách. Tato barevná kombinace byla použita i u průkopnického modelu z roku 2011, kdy Citizen představil první GPS řízené hodinky napájené světlem. Strojek Citizen F150 není mechanický, jak je u hodinek, o které se běžně zajímám zvykem, zato však disponuje pohonem Eco-Drive, tedy solárně dobíjeným článkem, díky němuž není nutné měnit baterii. Při plném nabití poskytuje tento článek rezervu chodu až 2 roky, chod je tedy naprosto bezstarostný a v podstatě bezúdržbový. A co je nejzajímavější, díky technologii Satellite Wave je řízen GPS signálem z družic, takže se na naprosto přesný čas můžete spolehnout kdykoli a kdekoli na světě. Cenovka 18.400 Kč pak dává tušit, že se jedná o zdaleka nejlevnější GPS řízené hodinky v naší nabídce a pravděpodobně i jedny z nejlevnějších GPS řízených hodinek vůbec. Díky tomu se stávají dostupnějšími pro širší skupinu hodinkových fanoušků, protože pro GPS řízené hodinky byla dosud typická vyšší cena. A právě dostupnost při zachování vysoké kvality je doménou Citizenu již po desítky let.

Kladně musím hodnotit také celkovou „nositelnost“, protože na mém zápěstí o obvodu 18 cm sedí velmi dobře. Dodám jen, že ocelové pouzdro, pokryté černou PVD vrstvou (technologie IP) má průměr 44 mm, pro průměrná i větší zápěstí je tedy tato velikost ideální. Jako největší stinnou stránku tohoto modelu hodnotím absenci safírového sklíčka, které by tento kus posunulo takřka k dokonalosti. Žel Bohu, sklíčko je pouze minerální, což v praxi znamená určité riziko poškrábání. Co se naopak v praxi hodí je voděodolnost 100 m, která umožňuje například plavání. S hodinkami nemusím denně plavat, ale líbí se mi, když se nemusím bát vody.

Další praktické funkce (kromě solárního dobíjení a řízení GPS) jsou například ukazatel dne v týdnu, ukazatel stavu nabití, nebo ukazatel data. Pozitiva tedy dle mého názoru jednoznačně převažují a vzhledem k poměru cena/výkon bych těmto hodinkám odpustil i absenci safírového skla. Mám pocit, že tento model dříve či později rozšíří moji hodinkovou sbírku (pozn. redakce: už se tak stalo).

Klady:

  • GPS řízené hodinky za výbornou cenu
  • Solární pohon Eco-Drive
  • Rezerva chodu při plném nabití až 2 roky
  • Nevšední design
  • Voděodolnost 100 m

Zápory:

  • Minerální sklíčko

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

HODINKY MĚSÍCE: Citizen Satellite Wave CC3035-50E

Davosa Aviator 162.498.15

Vybrat si hodinky pro svůj historicky první příspěvek do rubriky Hodinky měsíce nebyl zrovna nejjednodušší úkol – přeci jen máme na prodejně vystaveno přes 1500 různých hodinek! Ve výběru správného adepta mi ale ve finále pomohla kombinace skvělé ceny a stylového designu.

Hodinky Davosa Aviator 162.498.15 na první pohled zaujmou přehledným moderním ciferníkem a kontrastní červenou vteřinovou ručičkou, která ladí s nápisem „Aviator“. Zároveň až vintage nádech modelu dodává stylový kožený pásek
s bílým prošitím nebo tvar ručiček. Model je inspirovaný leteckými hodinkami z dob 2. světové války. Kolem ciferníku najdeme i vroubkovanou lunetu. Díky rozměru pouzdra 42mm se hodinky řadí mezi středně veliké. Na 3. pozici najdeme ukazatel data.

I přes svou poměrně nízkou cenu se může model pochlubit safírovým sklíčkem a jeho poškrábání tedy nehrozí. Voděodolnost hodinek je 5ATM, takže se o ně nemusíte bát třeba při mytí rukou nebo za deště. Ručičky ve tmě uvidíte díky luminiscenci SuperLuminova. Na hodinky s pouzdrem z ušlechtilé oceli jsou docela lehké, váží pouhých 66 gramů. Jedinou věcí, kterou bych těmto hodinkám mohl vytknout, je snad jen quartzový pohon. Leteckým hodinkám by určitě více slušel automatický strojek. Při ceně 7900 Kč (aktuálně v akci za 6320 Kč) se tomu ale nemůžeme divit a quartzový strojek Ronda 515 nám „musí stačit“.

Davosa Aviator 162.498.15 jsou ukázkou harmonie mezi cenou a kvalitou. Jedná se o hodinky pro každý den, vůbec se ale nemusíte stydět je vzít na společenský večírek k obleku.

Klady:

  • Nádherný letecký design
  • Safírové sklíčko
  • Ukazatel data

Zápory:

  • Quartzový pohon
  • Voděodolnost 5ATM

Egor Erushin

Egor je nejnovějším členem týmu Helveti. Stará se o tvoření vizuálního obsahu, social media a marketing. Kromě Helveti se věnuje svému Youtube kanálu a dvěma hudebním projektům.

 

HODINKY MĚSÍCE: Davosa Aviator 162.498.15

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *