Hodinky měsíce prosince 2019

Vánoce jsou tady! Vánoce jsou tady! Dobře, pár dní si na dárečky ještě budete muset počkat, ale jeden máte od nás předčasně, článek Hodinky měsíce!

Pokud ještě nemáte dárek pro někoho z rodiny, nebo pro partnera či kamaráda – můžete tento článek použít i jako inspiraci. Navíc u nás seženete dárek i na poslední chvíli, máme totiž před svátky otevřeno v sobotu i v neděli, a to od 10 do 15 hodin.

V dnešním článku se opět podíváme na dvoje hodinky z různých cenových kategorií. Dražší kousek od japonského Citizenu si vezme na starost Jirka Bareš a švýcarský Tissot zase představí Martin Jasovský.

Citizen Promaster Radio Controlled CB5010-81L

Přichází období Vánoc, teoreticky období klidu a míru, ale všichni víme, jak to ve skutečnosti je. Nákupní šílenství, všude spousty lidí, zkrátka do značné míry více stresu, než klidu. Člověk pak často „lítá z místa na místo“, nebo má takzvaně „rozlítanej den“. A k létání přece patří pořádné pilotky, můj tip na ně je Citizen Promaster Radio Controlled CB5010-81L 😉

O mě je známo, že když se do okruhu mých favoritů dostane quartzový model, musí nabízet něco navíc a tento povedený pilotní kousek toho navíc nabízí opravdu hodně! Nenechte se zmást tabulkovou velikostí pouzdra, jejíž hodnota je na první pohled vpravdě monumentální – úctyhodných 47 mm. Tyto hodinky jsou však nositelné i na průměrná zápěstí, jako je to moje (obvod cca 18 cm), i když je to už samozřejmě poměrně na hranici. Nic komicky velkého bych však na ruku nevzal a tento kousek mi při zkoušce sedl velmi dobře. Vlastně jsem je původně zkusil jenom proto, abych se ujistil, že je nemohu nosit, ale ukázalo se naopak, že tohle by šlo! Tento kousek mě totiž na první pohled upoutal svým moderním, čistě pilotním designem, podtrženým logaritmickou lunetou kolem číselníku, která sice pro drtivou většinu smrtelníků nemá žádný praktický význam, ale vizuálně se na tyto hodinky prostě hodí. S velikostí pouzdra souvisí i jeho poměrně velká výška 13,7 mm, což považuji za jeho největší slabinu. Na druhou stranu s tím se u takto robustního kusu zkrátka musí počítat.

Jak jsem už naznačoval, pouhá nositelnost a dobrý vzhled mi rozhodně nestačí, přiblížím Vám tedy i „to navíc“, co se mi na hodinkách Citizen CB5010-81L líbí. Stěžejní kladné vlastnosti tohoto modelu jsou solární pohon Eco-Drive, pouzdro a tah z titanu Super Titanium™, systém řízení času dle rádiového signálu Radio Controlled, voděodolnost 200 m a safírové sklíčko s antireflexem. Kombinace těchto vlastností zaručuje vysokou odolnost a téměř úplnou bezúdržbovost. To znamená, že díky dobíjení světlem neřešíte žádné výměny baterie, díky řízení rádiem je na hodinkách vždy naprosto přesný čas, díky voděodolnosti 200 m se nemusíte bát žádného namočení, ať už náhodného či cíleného a díky safírovému sklíčku nehrozí žádné poškrábání. Obávat se nemusíte ani jakékoli alergické reakce, což zaručuje titan Super Titanium™, díky němuž jsou i takto masivní hodinky navíc velmi lehké. Příjemným bonusem je pak zhruba 5x vyšší odolnost vůči poškrábání, než má ušlechtilá ocel a to díky patentovaným technologiím tvrzení a povrchové úpravy tohoto unikátního titanu. Přesně tohle jsou vlastnosti, které mě fascinují natolik, že mi vůbec nevadí, že uvnitř pouzdra netepe mechanický strojek, ale quartzový. Když už jsme u strojku, tak strojek Citizen E660 nabízí ještě další užitečné funkce a to například alarm, ukazatel nabití akumulátoru, letní čas (pokud je zapnut, tak se při příjmu z vysílačů v Německu a USA automaticky upraví, protože tyto vysílače obsahují informaci o letním čase), stopky či úsporný režim. Velkým pozitivem je pro mě ukazatel data a bonusem ukazatel dne v týdnu, vše v režimu automatického kalendáře a to i v oblastech mimo dosah rádiového signálu. Takže žádné překlápění data, když má měsíc 31 dní, vše se upraví automaticky.

Dle mého názoru je strojek E660 díky svým funkcím špičkou mezi rádiem řízenými strojky značky Citizen a určitě plánuji obohatit svoji hodinkovou stáj o nějaký kus s tímto klenotem. Ostatně mým favoritem byl dlouho model Citizen Radio Controlled Chrono Titanium CB5020-87L, který také tímto strojkem disponuje a navíc je díky průměru pouzdra 42 mm ideálně nositelný pro většinu populace. Nicméně decentně vypadajících modelů mám dostatek a model Citizen CB5010-81L, který jsem nakonec pro měsíc prosinec vybral, má oproti němu navíc jednu výhodu. Tou je mnohem výraznější luminiscence (na ručkách i indexech), což se od pilotního modelu, jakým Citizen CB5010-81L je, rozhodně čeká. K praktickým hodinkám, jako je tento povedený kousek, podle mě dobrá luminiscence zkrátka patří.

Na závěr dodám ještě cenu, která činí 17400 Kč. Dostanete za ni výše jmenované technologie, ve kterých je Citizen špičkou (mnohé z nich také sám jako první vyvinul) a v neposlední řadě velmi dobře vypadající a nedostižně praktické hodinky. Vánoce jsou obdobím, kdy není od věci mít hlavu v oblacích, třeba právě Vám nakonec přistanou tyto pilotky pod stromečkem.

Ohlasy kolegů:

„Velmi lehké titanové hodinky, solární a ještě k tomu radiem řízené, tak to prostě chcete! Navíc za velmi příznivou cenu a s povedeným designem.“
Šimon Vlásenko

„Citizen opět dominuje bezkonkurenčním počtem funkcí, atraktivním leteckým designem a téměř neznatelnou váhou. Tohle je prostě sen!“
-Egor Erushin

Klady:

  • Solární pohon Eco-Drive
  • Rádiem řízené – vždy naprosto přesný čas
  • Titan Super Titanium
  • Voděodolnost 200 m
  • Safírové sklíčko s antireflexem
  • Velice povedený pilotní design
  • Silná luminiscence
  • Vynikající poměr cena/kvalita
  • Velká spousta funkcí

Zápory:

  • Pro někoho může být problém výška pouzdra a případně i velikost pouzdra (přestože celkové provedení tento model opticky hodně zmenšuje)
HODINKY MĚSÍCE: Citizen Promaster Radio Controlled CB5010-81L

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Tissot Gentleman Quartz T127.410.16.041.00

Univerzální hodinky pro každodenní nošení, ke košili nebo tričku? Tento měsíc jsem jako Hodinky měsíce vybral právě takové! Konkrétně se jedná o modelovou řadu Gentleman od značky Tissot, proslulého švýcarského výrobce hodinek s tradicí od roku 1853.

Letos se jedná již o druhou řadu vesměs univerzálních hodinek. První byla na jaře představená kolekce Gent XL, která navazuje na populární modely z řady Chrono XL. Letos na podzim se do ČR dostaly modely právě z kolekce Gentleman, a po právu vzbudili veskrze pozitivní ohlasy. V této kolekci najdeme jak modely s bateriovým strojkem, tak i se strojkem mechanickým s automatickým nátahem. V hodinkách s automatickým strojkem je použit strojek Powermatic 80 s rezervou nátahu až 80 hodin a křemíkovým vláskem.

Model, na který se dnes podíváme, je Tissot Gentleman Quartz T127.410.16.041.00. Pouzdro hodinek je vyrobeno z kvalitní ušlechtilé oceli 316L v kombinaci matného a leštěného povrchu. Osobně se mi tahle kombinace líbí, i když leštěná luneta kolem ciferníku může být náchylná pro vytvoření viditelných škrábanců. Nožky pouzdra jsou dlouhé tak akorát, pouzdro tedy sedí i na ruce s menším průměrem zápěstí a mezi páskem a pouzdrem není viditelná, a pro někoho ne příliš esteticky vypadající mezera. Zadní strana hodinek neboli dýnko, je zaklapávací.

Číselník je jednoduchý a přehledný, na rozdíl od řady Gent XL na něm nenajdeme arabské číslice, ale indexy a malé luminiscenční body. Elegantní ale výrazné ručky jsou pokryty malou dávkou luminiscenčního nátěru. Co se mi na hodinkách líbí je tmavě modrá, někdo by řekl ocelově modrá barva číselníku. Na světle tak hodinky nabízejí zajímavou hru odstínů od světle modré až po téměř černou. Na pozici třetí hodiny pak najdeme ukazatel data. Číselník je chráněn klenutým safírovým sklíčkem, které je odolné téměř vůči jakémukoliv poškrábání. Na sklíčku bych přivítal antireflexní vrstvu, indexy i ručky se totiž docela lesknou a číselník taky hraje všemi barvami, takže odečet času na přímém slunci může být někdy problém.

Hodinky pohání švýcarský bateriový strojek ETA F06.115 se 3 kameny. Strojek kromě funkce ukazatele času a data disponuje taky funkcí EOL (indikace slabé baterie), která majitele hodinek upozorní na nutnost výměny baterie.

Hodinky na ruce sedí opravdu dobře. Jejich sportovně elegantní dizajn se hodí pro každou příležitost. Můžete je nosit každý den či už ke tričku nebo i košili, hanbu neudělají ani když se je vezmete k saku. Jednu z mála výtek bych měl k pásku. Podle oficiálních stránek značky Tissot by měl být kožený, působí ale dost umělým dojmem. Tento model by si určitě zasloužil řemínek lepší kvality. To ale nic nemění na faktu, že za cenu 8880 Kč jsou to jednoduše parádní univerzální hodinky.

Ohlasy kolegů:

„Osvědčená kombinace modrého číselníku a hnědého řemínku a velice slušná cena za Swiss Made hodinky se strojkem ETA a safírovým sklíčkem. K tomu voděodolnost 100m jako bonus a velmi univerzální velikost 40 mm. Není co dodat ;)“
Jiří Bareš

„Tissot se dle mého dotkl svatého grálu při designu univerzálních pánských hodinek. Alespoň tak vnímám právě Tissot Gentleman a tyhle univerzálky by měl mít doma každý muž. Slyšíte to dámy?“
Jiří Štencek

Klady

  • Safírové sklíčko
  • Vodotěsnost 100m
  • Sportovně-elegantní vzhled
  • Univerzálnost
  • Atraktivní cena

Zápory

  • Nepříliš kvalitní řemínek
  • Absence antireflexní vrstvy na sklíčku
HODINKY MĚSÍCE: Tissot Gentleman Quartz T127.410.16.041.00

Autor: Martin Jasovský

Martin Jasovký

Martin je sice nováček v Helveti, ale hodinky jsou jeho největší zálibou už spoustu let. U nás se hned začal starat např. o Tissot nebo Certinu.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *