Hodinky měsíce listopadu 2021

Sice s drobným zpožděním, ale i tento měsíc všem čtenářům přinášíme pokračování pravidelné rubriky Hodinky měsíce. V listopadovém dílu pro vás připravili naši autoři Darina Vokrojová a Jiří Bareš dva kousky, které nemají snad nic společného. Bude se jednat o unisexové německé jednoručky MeisterSinger, a celoocelové americké potápky Bulova.

Co na ně říkáte? Napište nám to do komentářů!

MeisterSinger Neo NE911D

Když se podívám napříč značkami na soubor hodinek, který mne nenechává v klidu, zjistím, že se jedná vlastně o docela nudnou kolekci – alespoň co do vzhledu, když vezmeme v potaz strojovny, historii modelů apod., je to už o něco zajímavější. To však nic nemění na tom, že až na drobné výjimky se jedná o opakující se černé a bílé/ stříbrné číselníky. Co mne navíc vždy dokáže pobavit, komentář hodinkově nezaujatých jedinců z mého blízkého okolí, že přeci všechny ty hodinky vypadají úplně stejně. Ne nesnažím se jim nic vysvětlovat, nemělo by to cenu…

Asi jsem prostě „konzerva“, ale barvám se rozhodně nebráním, jen mne většinou musí hodinky oslovovat jako celek, ne pouze prvoplánovým líbivým vzhledem, a to se v létě podařilo značce MeisterSinger a jejím unisexovým modelům z kolekce Neo – a hádejte, který model jasně zabodoval? Ano ten nejméně přehlédnutelný, zároveň však nenápadný, s číselníkem v tónech barvy bordeaux, MeisterSinger Neo NE911D.
Barvu číselníku jsem si již v průběhu roku mohla naživo prohlédnout na větším modelu MeisterSinger Neo Plus NE411D. Model se mi velmi líbil, s jedním velkým ALE. Limitující velikostí, hodinky mají v průměru 40 mm. Jedním dechem dodávám, ano, mé zápěstí velikost 40 mm asi snese, ale spíš u sportovnějších modelů. U hodinek, které mají jen minimum materiálu lemujícího sklo, je tato velikost na hranici, a tak u těchto klasických designů volím raději menší pouzdra. Co se mi už od počátku na modelu Neo Plus líbilo, byl právě celkový retro nádech modelu s vínově červeným číselníkem – na tuto barvu mi opravdu nejlépe seděl popis kolekce, jímž ji výrobce prezentuje, model jako by nás přenesl do 50. let. Tím spíše, pokud si vezmeme do rukou menší verzi s pouzdrem o průměru 36 mm, Neo NE911D. Barevnost číselníku, přecházející od červeného středu až k tmavým okrajům, jeho čistota, vypouklé plastové sklíčko, úzký ráfek lemující sklo, jednoduché křivky pouzdra… Už chybí dodat jen „to vše doplněné o strojek s ručním nátahem“. Ten v hodinkách nenajdete, ale tak nějak tuším, že většina zákazníků automat ocení spíš. Abych to nějak shrnula – mé srdce s vydáním menšího modelu zaplesalo, filosofie značky MeisterSinger mne oslovuje, jednoručky a retro designy obecně jakbysmet a nyní to vše přichází v podobě téměř dokonalého modelu, snoubícího klasický a přesto moderní vzhled, který je doplněn jedinečným podpisem značky.

Pro ty, kterým není značka MeisterSinger zcela známá doplním, že se jedná o poměrně mladou hodinářskou společnost (založena v roce 2001) z německého Münsteru, jež je typická svými hodinkami, ukazujícími čas za pomoci jedné jediné ručky. Toto řešení odkazuje jednak na minulost, kdy hodiny nebyly příliš přesné a ukazovaly čas právě pouze pomocí jedné ručky, a také na filosofii značky, která se nás snaží přimět zpomalit, nehonit se za každou vteřinou, ale naopak nechat čas pozvolně plynout a naučit se si jednotlivé okamžiky užívat. Třeba v podobě každodenních rituálů, kterými si zpříjemňujeme den. Odečet času, který se na první pohled může zdát složitý, je vlastně velmi jednoduchý. Obvod číselníku lemuje stupnice, jejíž každý index odpovídá pěti minutám, jednotlivé indexy jsou natištěné ve třech různých velikostech, označujících 5minutové, 15minutové a hodinové intervaly. Odečítání času tedy nikdy nebude na minutu přesné, ovšem když máte hodinky v ruce, uvědomíte si, že asi pouze málokdy potřebujete na vteřinu přesně vědět, kolik je právě hodin.

Od obecného povídání o značce je čas přejít přímo k hodinkám. Hodinky MeisterSinger Neo NE911D působí celkově velmi elegantním dojmem a dovedu si snadno představit, jak plní funkci oblekovek, zároveň mohou být také každodenním doplňkem pro dámy i pány. Leštěné pouzdro volí jednoduché linie a hlavní pozornost je tak přenechána číselníku. Za zmínku však stojí i další detaily, například logo značky (symbol fermata) na korunce, které je zajímavě pojato a ztvárněno také na plném dýnku, kde kolem názvu značky tvoří soustředné kružnice působící efektem hloubky. Díky celkovým proporcím pouzdro skvěle sedí na ruce – průměr zmíněných 36 mm a výška 9,7 mm.
Obrátím-li pozornost zpět k číselníku, doplním, že nepřehlédnutelnou červenou plochu doplňuje už pouze bílá v podobě časové stupnice po obvodu, typické ostré ručky, názvu značky v horní polovině číselníku a kolekce v té spodní. Potisk, ani ručka rozhodně nepůsobí lacině a zároveň vytváří výborný kontrast, důležitý pro snadnou orientaci. Čím mne designéři modelu hodně potěšili je ukazatel data, který je citlivě zasazen nad index 6. hodiny. Má kruhový tvar a co je ještě důležitější, datový věnec kopíruje svým červeným podkladem s bílým potiskem provedení číselníku. Pro jeho ochranu zvolila značka lehce vypouklé plastové sklíčko. Osobně mám plastová sklíčka ráda, číselník pod nimi působí zcela jinak než pod safírem. Někdo by mohl namítnout, že jsou snadno poškrabatelná, což je určitě pravda, na druhou stranu hodinky typu MS Neo asi nikdo nebude trápit přechodem hor a podobnými outdoorovými aktivitami, takže pro běžné denní použití opravdu nevidím v plastu problém. K celkovému charakteru hodinek se rozhodně hodí. A když už se nějaký ten povrchový škrábanec objeví, lze jej poměrně snadno rozleštit.

Je sympatické, že pokud se pro hodinky od značky MeisterSinger rozhodnete, můžete si snad u každého modelu vybrat z více variant řemínků. Konkrétně mnou vybraný model Neo NE911D lze pořídit na milánském tahu, černém cordovanu, nebo černém velurovém řemínku. Osobně bych nabídku doplnila o nějaký jemnější kožený řemínek pro případ, že se pro hodinky rozhodne dáma, ale pořízení řemene dle vlastních představ může být další příjemný krok, spojený s pořízením nejen těchto hodinek.

Již jsme zmínila, že jsou hodinky poháněné mechanickým strojkem s automatickým nátahem. Uvnitř pouzdra nečekejte žádné překvapení. Pro pohon byla zvolena jistota v podobě strojku Sellita SW 200-1 s rezervou kolem 40 hodin. Jedná se o spolehlivý strojek, který je ekvivalentem k velmi rozšířenému strojku ETA 2824. Osobně by mi dělalo větší radost použití strojku pouze s možností ručního nátahu, ale rozumím tomu, proč značka sáhla po automatu. Zákazníci obecně spíše ocení strojek, u nějž nebudou muset myslet na každodenní dotahování, já mám však tento rituál u svých hodinek ráda.

Strojek Sellita SW 200-1

Značka MeisterSinger dokáže svými hodinkami oslovit. Nejde u ní o prvoplánový a líbivý design, neosloví asi masy, spíše jedince, kteří hledají něco speciálního, nebo ty, kdo chtějí svou sbírku rozšířit o časomíru se stále poměrně netradičním způsobem zobrazení času. Hodinky si mne získaly svým lehkým retro nádechem, který je však zároveň velmi moderní a nadčasový. Ruku v ruce s ním jde skvělá přehlednost. Hodinky mne dokáží potěšit svými detaily – datumovkou, značením hodin dvoumístným způsobem (na pozici jedné hodiny tak nenajdete 1, ale 01), pojetím plynutí času zaměřeným na prožití okamžiku. Nenabízí sice speciální komplikace, v nitru neskrývají strojek vlastní výroby, ale spolehlivou a kvalitní strojovnu, díky které jsou také cenově dostupnější. Ve své podstatě jsou velmi nenápadné, zvlášť, sáhnete-li po ostatních barevných provedeních, neoslní okolí, ale určitě dokážou oslnit a získat si toho, kdo se pro ně z nějakého důvodu rozhodne, a tak by to mělo být.

Klady:

  • typický design značky MS
  • jednoduchost s retro nádechem
  • citlivě provedené zobrazení data
  • rozměry pouzdra
  • barva číselníku
  • vypouklé plastové sklo

Zápory:

  • osobně bych preferovala strojek s ručním nátahem
  • pro někoho může být mínusem plastové sklo

Autor recenze:

Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko, Casio, Orient a k tomu si přibrala ještě Swiss Military by Chrono, Mezi její další záliby patří turistika, cestování a dobré víno. Jsme pyšní, že se v roce 2020 stala úspěšnou absolventkou hodinářské školy v Jihlavě.

MeisterSinger Neo NE911D

Bulova Classic 98B359

Tyhle hodinky mám v hledáčku do naší pravidelné rubriky Hodinky měsíce už delší dobu. Možná si říkáte, že jsou to obyčejné quartzky s minerálním sklíčkem a že toho zas tolik nenabízí. No jo, ale když ony jsou tak krásně zelené! Nemohu si pomoci, ale hodinky Bulova Classic 98B359 do naší rubriky prostě patří 🙂

U značky Bulova samozřejmě nelze nepřipomenout české kořeny – vždyť zakladatel Josef Bulova je rodákem z Loun.Tentokrát se ale blíže nepodíváme na některý z ikonických modelů, jako je Bulova 96B251 Special Edition Lunar Pilot Chronograph Watch, ale na mnohem obyčejnější kousek, vhodný především na běžné nošení. O pohon se stará bateriový strojek Miyota, což sice není žádná velká hodinařina, ale za danou cenu přesto dostanete osvědčený, spolehlivý japonský strojek. Co mě však na těchto hodinkách doslova uchvátilo, je poutavé a nepřehlédnutelné zelené provedení. V kombinaci se bílými prvky, jako ručky a indexy se jedná o hodinky, na které bych se na zápěstí rád podíval mnohokrát během dne. Jako vždy vítám přítomnost ukazatele data, jehož bílé pole skvěle ladí s již zmíněnou a dle mého názoru velmi povedenou zeleno-bílou kombinací. 

Tyto hodinky mají klasický potápkový design, což se mě osobně moc líbí (však také několik potápkových modelů vlastním). Vlastnosti sice nejsou ryze potápěčské, nicméně voděodolnost 100m postačí většině lidí ke všem vodním činnostem, včetně plavání. A o to většinou jde. Velikost 44 mm pak padne na mojí průměrnou ruku o obvodu 18 cm velmi dobře, protože hodinky díky přítomnosti jednosměrně otočné potápěčské lunety nevypadají tak velké. 

Hodinkám bych vytkl snad jen to, že mají minerální sklo a nikoli safírové, nicméně když vidím tu zelenou, odpouštím jim 🙂

Klady:

  • poutavé zelené provedení
  • voděodolnost 100m
  • vhodné na každodenní nošení

Zápory:

  • absence safírového sklíčka
Bulova Classic 98B359

Autor recenze:

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky Junghans, Alpina, Citizen, Davosa a Epos. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *