Hodinky měsíce listopadu 2019

Zima klepe na dveře! Je to tak, zbylo nám už jen pár týdnu podzimu a bude tady. V Čechách už přituhuje, ale víte kde mají pořád +20 a sluníčko? Třeba v Tokiu! Proto jsme se rozhodli, že letošní listopad projde v Helveti pod japonskou vlajkou, hodinky měsíce budou tedy od dvou brandů velkých jako Godzilla – Citizen a Casio!

Citizen Promaster Land ‚Bull Head‘ AV0070-57L

Pro měsíc listopad jsem se rozhodl zůstat při výběru hodinek měsíce „v Japonsku“ a trochu Vám přiblížit novinku hodinářského giganta Citizen. Citizen nabízí spoustu velice univerzálních modelů, nicméně někdy není od věci zaměřit se na něco více extravagantního. A model Citizen Promaster Land ‚Bull Head‘ AV0070-57L nabízí vskutku netradiční design.

První, co mě (podobně jako většinu pozorovatelů) praštilo do očí, je korunka a tlačítka chronografu, netradičně umístěná na vrchní části pouzdra. To je způsobeno otočením strojku E2100 o 90° doleva, díky čemuž na vrcholu hodinek vznikají „rohy“ – odtud také název Bull Head. Toto řešení je nejen na pohled netradiční, ale i velice pohodlné, protože korunka díky svému umístění netlačí do ruky. Pohodlnost je však celkovou doménou tohoto modelu, protože dýnko a nožky těchto hodinek jsou mírně zaoblené a dokonale tak sednou na zápěstí. Osobně mi nevadí ani fakt, že hodinky jsou poměrně vysoké (15 mm) a těžké (194 gramů), protože celková pohodlnost i tak dosahuje velmi slušných parametrů.

Solární pohon Eco-Drive

Co mi vyloženě padlo do oka, je povedená modrá barva číselníku v kombinaci s černými subčíselníky, na kterých lze odečítat sekundy, naměřené hodnoty stopek, či úroveň nabití akumulátoru. Tím se pomalu dostáváme k funkcím, kterých není úplně málo, ostatně jak je tomu u Citizenu zvykem. Kromě již zmiňované indikace úrovně nabití lze využít také stopky s přesností 1/5 s, alarm, ukazatel data a velkou předností je samozřejmě také solární pohon Eco-Drive. Díky němu tedy, přestože se jedná o hodinky quartzové, odpadá nutnost výměny baterie. Nemusím připomínat, že Citizen byl vůbec první, kdo vyrobil solárně napájené hodinky (rok 1970) a už proto patří v tomto směru k absolutní špičce. Při plném nabití se tedy lze spolehnout na rezervu chodu cca 8 měsíců, což považuji za více než dostatečné.

Trochu pozornosti si zaslouží i chronograf, tedy stopky tohoto kousku. Při stisku levého „býčího rohu“ – tedy tlačítka spuštění stopek oceňuji plynulý chod sekundové ručky chronografu, přestože se jedná o quartzový strojek. Díky tomu lze také na stupnici podél číselníku odečíst stopovaný čas s přesností 1/5 sekundy. K větší dokonalosti už chybí jen funkce flyback chronograf (která umožňuje začít nové měření času stiskem jen jednoho tlačítka, které zastaví stopky, vynuluje je a znovu spustí), kterou disponoval původní model a předchůdce současné verze.

Na hodinkách mám hodně rád ukazatel data, který využívám prakticky denně a který Citizen AV0070-57L nabízí, musím však přiznat, že umístění mezi první a druhou hodinou mi příliš nevyhovuje. Pochválit naopak musím použití nepoškrabatelného safírového sklíčka s antireflexem, voděodolnost 200 metrů a bytelný a zároveň pohodlný ocelový tah, tvořený plnými dílky. Praktická je také luminiscence na ručkách a indexech, samozřejmě osobám, zhýčkaným LumiBritem od Seika (jako já) se může zdát oproti němu trochu slabší, objektivně vzato je však Superluminova na tomto kusu plně dostačující.

Pokud tedy hledáte model s odkazem na historii s netradičním designem a nechytla Vás černá verze tohoto modelu (limitovaná edice Citizen Promaster Land AV0075-70E), zkuste stříbrné „Bull Heady“ AV0070-57L. Nezklamou Vás 🙂

Ohlasy kolegů:

„Bullheady patří k hodinkám mé kategorie „tak šílené, až jsou hezké“. Jejich typické tlačítka na vrchní straně pouzdra jsou doslova ikonické. Tato modrá varianta mě baví možná ještě více, než původně představená černá limitovaná edice.“
Jiří Štencek

Klady:

  • Zajímavý a neotřelý design s neobvykle umístěnými tlačítky chronografu a korunkou
  • Safírové sklíčko s antireflexem
  • Voděodolnost 200 m
  • Odkaz na historický model
  • Vysoce pohodlné

Zápory:

  • Vyšší hmotnost a výška pouzdra
  • Nezvykle umístěná datumovka
HODINKY MĚSÍCE: Citizen Promaster Land 'Bull Head' AV0070-57L

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Casio Edifice EQB-1000D

Měsíce, kdy nejsou součástí naší pravidelné rubriky hodinky japonských značek jsou poměrně vzácné. Když v rychlosti prolétnete historií, nejsou výjimkou ani měsíce, kdy jsou zvolenými tipy pro obě kategorie právě zástupci našich japonských značek. Nejinak tomu bude i nyní, kdy se Vám v kategorii levnějších i dražších hodinek představí čerstvé novinky výrobců ze Země vycházejícího slunce.

Léto přineslo velké množství zajímavých novinek u mnoha našich značek, u jedné z nich jsem čekala pouze na správnou chvíli pro publikování a tou je dle mého právě měsíc, kdy se tipem pro dražší hodinky stala moderní předělávka ikonického modelu od Citizenu. Tento měsíc bych Vám ráda představila prozatímní vrchol série Casio Edifice EQB, pro kterou je typická možnost propojení hodinek s Vaším chytrým telefonem pomocí Bluetooth, hodinky Casio Edifice EQB-1000D-1AER. Jste-li fanouškem značky Casio, již jste si jistě všimli, že po řadě Edifice, kde jsme se s touto funkcí mohli poprvé setkat u modelů EQB-500, se Casio pustilo do přidávání této technologie také u řady Casio G-Shock, a to nejen u prémiových modelů, ale také modelů základní řady. Bylo tedy pouze otázkou času, kdy budeme moci přivítat novinky Bluetooth opět také u řady Edifice. A ta, jež se představuje jako vlajková loď řady, se opravdu povedla.

To, co na hodinkách Casio Edifice EQB-1000D-1AER na první pohled upoutá, jsou určitě proporce. Nové modely řady Edifice vybavené funkcí bluetooth jsou řazeny do kolekce Slim Line, z čehož je patrné, že se jedná o hodinky s velmi nízkým pouzdrem. Celkově byla oproti oblíbené řadě EQB-800 výška pouzdra zredukována o 30% z původních 13,1 mm na současných 8,9 mm. Směrem dolů šel také údaj průměru pouzdra, kde se hodnota ustálila na 45,5 mm, což osobně velice vítám. Nynější pouzdro se vyznačuje výraznějšími hranami, povedenými přechody broušených a leštěných částí, mezi zásadní změny lze řadit krom rozměrů také redukci tlačítek. Nyní lze veškeré funkce ovládat pouze dvěma tlačítky a korunkou, jak jsme u hodinek s funkcí stopek zvyklí. Pouzdru vévodí nepřehlédnutelná luneta s broušeným povrchem, jež je zdobena čtyřmi symetricky umístěnými šrouby. Osobně nemám umístění šroubků na číselníky a pouzdra hodinek ráda, v tomto případě však musím přiznat, že mne použití nijak neznechucuje a neruší. Hodinky jsou dodávány na ocelovém náramku, jenž je slabší částí hodinek. Jeho dílky nejsou plné, plechová je samozřejmě také koncovka, pozitivem může být zkracování pomocí pružných stěžejek a snaha o lepší zpracování oproti nejlevnějším modelům.

S novým pouzdrem došel změny také design, jež se mi nyní zdá uhlazenější, ne tak sportovní jako u předchozích modelů a celkově povedenější. Číselník hodinek Casio Edifice EQB-1000D-1AER zaujme svým povrchem, evokujícím broušený kov, anebo strukturu dřeva. Číselník již tradičně nese subciferníky informující v základním režimu o denní době, zvoleném světovém čase a aktuálním dni. Vedle již jmenovaných funkcí jsou hodinky vybaveny stopkami s možností zobrazení rozdílu mezi současným a předešlým měřeným časem a také díky nim můžete najít svůj zatoulaný telefon (je-li v dosahu signálu Bluetooth). Samozřejmostí je ukazatel data s tmavým podkladem, kterým mne výrobce také potěšil, protože nic nedokáže rozbít povedený tmavý číselník více než světlý datový věnec. Nad úroveň číselníku je po obvodu posazena minutová stupnice, u níž jsou pozice hodin opatřeny plastickými kovově vyhlížejícími indexy se strukturovanou středovou částí a zkosenými leštěnými hranami. Vše je doplněno dobře čitelnými stříbrnými hodinovými ručkami a bílou vteřinovkou. Hodinové ručky a body u indexů jsou opatřeny luminiscenční vrstvou. Ciferník je chráněn safírovým sklíčkem s antireflexem. Hodinky se vyznačují také vodotěsností 100 m, plně postačující pro běžné vodní radovánky. 

V rámci představení je samozřejmé zmínit více také jednu z hlavních funkcí, možnost propojení hodinek s telefon skrze Bluetooth. Pro spojení hodinek s telefonem a jejich snadné nastavení je třeba si stáhnout aplikaci Casio Connected, která je dostupná pro iOS i Android. Po otevření aplikace zvolíte model Vašich hodinek a následně již můžete snadno nastavit správný domácí čas, světový čas, letní čas, budík, ukládat a porovnávat záznamy měření stopek, či zkalibrovat ručky (vše lze samozřejmě nastavit i bez připojení hodinek k telefonu). Pokud byste si hned od začátku nebyli prací s aplikací a hodinkami jisti, je Vám k dispozici průvodce popisující význam subciferníků v závislosti na použitém režimu. Prostředí aplikace je příjemné a troufám si tvrdit, že intuitivní.

Navzdory funkcím, jimiž jsou hodinky vybaveny, odpadá díky solárně napájenému strojku obava z nedostatečné výdrže baterie, či potřeby pravidelného nabíjení. Akumulátor hodinek se při běžném nošení nabije dostatečně na to, aby byl schopen všechny funkce bezpečně obsluhovat a zbyla mu ještě velká rezerva. Při plném nabití je rezerva chodu hodinek 5 měsíců při běžném provozu, po odložení hodinek do krabičky se rezerva zvyšuje na 19 měsíců po přepnutí do úsporného režimu.

Závěrem lze říci, že i přes drobné nedostatky dostanete v modelu Casio Edifice EQB-1000D-1AER za příjemnou cenovku 8190 Kč velmi dobře vybavené a zpracované hodinky, které si své místo vlajkové lodě celé řady nesporně zaslouží. Svými funkcemi mohou oslovit fanoušky moderních technologií a věřím, že svým designem osloví mnohem širší publikum než doposud.

Ohlasy kolegů:

„Moc se mi líbí směr zeštíhlování hodinek u Casia. A navíc kombinace chytrých hodinek se solárem je podle mého budoucnost. Takže za mě ano!“
Jiří Štencek

„Bluetooth, safírové sklo s antireflexem, voděodolnost 100m, solární napájení, výška pouzdra necelých 9 mm a cena 8190 Kč. Myslím, že není příliš co dodat, cena/výkon = Casio…“
Jiří Bareš

Klady:

  • Ultratenké pouzdro
  • Solární napájení
  • Synchronizace s telefonem přes Bluetooth
  • Inovativní design

Zápory:

  • Náramek ze skládaných dílků + plechová koncovka
HODINKY MĚSÍCE: Casio Edifice EQB-1000D-1AER

Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko a k tomu si přibrala ještě Casio. Mezi její další zájmy patří turistika, cestování a dobré víno. Mimo práce v Helveti ještě zvládá studium vysoké školy.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *