Hodinky měsíce dubna 2020

こんにちは。 元気?
Ne, ačkoliv to tak může vypadat, nevyužíváme izolace ke studování japonštiny. Jen vám opět přinášíme další díl oblíbeného seriálu Hodinky měsíce! K čemu ale to japonské přivítání? Jak už vás mohlo napadnout, opět se bude jednat o dvoje hodinky z Japonska – dražší radiem řízený Citizen, a dostupnější superodolný Casio. Oba články pro vás tenhle měsíc připravil náš oblíbený autor – Jiří Bareš! Tak pojďme na to!

Citizen Promaster Pilot Radio Controlled CB5850-80E

Na první pohled by se mohlo zdát, že už se hodinky Citizen Promaster Pilot Radio Controlled CB5850-80E už v našem pravidelném výběru “Hodinky měsíce” již před lety objevily. Jednalo se však o jejich předchůdce AS4050-51E, přičemž současná verze CB5850-80E nabízí dle mého názoru tak zajímavá vylepšení, že jsem je pro měsíc duben zkrátka musel vybrat! Jak už jsem naznačil, hodinky Citizen CB5850-80E jsou nástupcem nestárnoucí klasiky AS4050-51E. Už původní (velice populární) verze na mě působila vskutku nadčasovým dojmem, na trhu jsou několik let a ani současná verze se od svého předchůdce vizuálně téměř neliší. A to se mi na těchto hodinkách líbí nejvíc – tento model vypadal, vypadá a bude vypadat pořád dobře! 

Vždy je co vylepšovat!

Ačkoli už předchozí verze disponovala skutečně výbornými vlastnostmi, nová verze je zase o krok vepředu. Titan Super Titanium™ zajišťuje nízkou hmotnost, antialergičnost a vysokou odolnost vůči poškrábání, solární pohon Eco-Drive zase bezproblémový chod po dobu životnosti akumulátoru (cca 10-15 let) a systém Radio Controlled zase naprosto přesný čas díky řízení rádiem. A právě tady narážíme první vylepšení. Díky použití strojku E660 je toto řízení multifrekvenční, čili signál je možno přijmout kromě Evropy navíc z vysílačů v Číne, Japonsku (2x) a Severní Americe (předchůdce AS4050-51E přijímal pouze signál německého vysílače – tedy jen v Evropě). Navíc je u tohoto strojku rezerva chodu při plném nabití výborných 10 měsíců oproti původním 6 měsícům. Jinými slovy výborné vlastnosti jsou nyní ještě lepší!

Více muziky za méně peněz? Prostě Citizen…

Když vyšel model Citizen CB5850-80E, zaznamenali jsme mnoho dotazů zákazníků, kteří se podivovali nad nižší cenou 15900 Kč oproti ceně 17700 Kč u původního AS4050-51E. Logicky vyvstaly otázky jako “o co je nová verze ochuzena?”, “jsou použity horší materiály?”, nebo “v čem je tedy problém?”. Odpověď zní: tohle je prostě Citizen. Nový model CB5850-80E není nikde ošizen, naopak přináší vylepšení která jsem zmínil a k tomu nižší cenu. Filozofií značky je dlouhodobě přinášet co nejvíce technologií mezi co nejširší skupinu lidí a logickým krokem je tedy postupné zlevňování daných technologií. Tato cesta je mi osobně velmi sympatická a myslím, že se snad nenajde nikdo, u koho by tomu bylo jinak.

Za zmínku samozřejmě stojí i další vlastnosti, které z těchto hodinek dělají vysoce praktický bezúdržbový nástroj. První je voděodolnost 200m, která odbourává jakýkoli strach ze styku s vodou. Pro běžné činnosti smrtelníka ve vodě stačí voděodolnost 100m, dvoustovka je tedy pro většinu uživatelů spíše navíc, což ale rozhodně není na škodu. U “dvoustovkových” hodinek najdeme zpravidla šroubovací korunku, zde je však klasická korunka stlačovací. To hodnotím v tomto případě jako plus, protože nastavování režimů a funkcí, které se u těchto hodinek provádí právě korunkou, by se šroubovací korunkou bylo značně nepraktické. Další výhodou je použití safírového sklíčka, čili maximální odolnost vůči poškrábání. 

Drobnou nevýhodou může pro někoho být poněkud horší přehlednost. Ta je způsobena umístěním logaritmického pravítka po obvodu číselníku (keré lze ovládat korunkou na pozici 8. hodiny) a tří subčíselníků, sloužících k použití mnoha funkcí, kterými tento model disponuje. Mezi ty patří alarm, stopky, nebo z mého pohledu velmi praktický ukazatel nabití akumulátoru. K maximální praktičnosti podle mě patří také ukazatel data na pozici čtvrté hodiny, který pracuje v režimu automatického kalendáře i bez příjmu rádiového signálu. Jen škoda, že výrobce nepoužil reverzní černé pole a bílou číslici, aby datumovka lépe splynula s číselníkem. Na druhou stranu v zaplněném číselníku se i bílé pole docela ztratí a nepůsobí až tak rušivým dojmem, jako by tomu bylo u jednoduššího číselníku. Pro mě osobně je i takto zaplnění číselník poměrně přehledný a to díky masivním ručkám, které jsou navíc opatřeny slušnou vrstvou luminiscence SuperLuminova (stejně jako indexy). 

Pokud hledáte zcela bezúdržbové hodinky pilotního stylu, s nedostižným poměrem cena/kvalita a naprosto nadčasovým designem a nevadí vám (nebo dokonce vyhovuje) ne zrovna jednoduchý číselník, pak jsou pro vás hodinky Citizen Promaster Pilot Radio Controlled CB5850-80E to pravé! Komu by snad nevyhovovala lehkost titanového pouzdra a náramku tohoto modelu (a najdou se mnozí, kteří naopak na ruce preferují “kus železa”), může sáhnout například po verzi Citizen Promaster Pilot Radio Controlled CB5860-86E v oceli.

Názory kolegů:

„Pilotky v klasickém Citizen stylu. Množství funkcí, které normální smrtelník snad nemůže využít. Velké plus za použitý titan, díky kterému můžou být i tak robustní hodinky velmi lehké. Přesný čas řízený rádiem a safírové sklo za víc než přijatelnou cenu. Pouze čitelností si nejsem jistý, přece jenom je toho na číselníku poměrně dost.“
– Martin Jasovský

„Funkčně „nabité“ hodinky. Díky Super Titanu jsou hodinky skvěle lehké, vodotěsně do 200 m, safírové sklo a díky přijmu rádiovému signálu i naprosto přesné! Pro mě rušivým dojmem působí množství funkcí na ciferníku, který obsahuje logaritmické pravítko a celkově trochu znepřehledňuje čitelnost hodinek.“
– Jakub Novák

Klady: 

  • výborný poměr cena/kvalita
  • nižší cena a lepší vlastnosti oproti svému předchůdci
  • solární pohon
  • řízené rádiem (multifrekvenčně)
  • voděodolnost 200m
  • safírové sklíčko
  • lehký titan Super Titanium™ vysoce odolný vůči poškrábání (5x více než ocel)
  • nadčasový , léty prověřený vzhled
  • silná luminiscence
  • v podstatě bezúdržbové
  • spousta funkcí

Zápory:

  • pro někoho horší přehlednost
Citizen Promaster Pilot Radio Controlled CB5850-80E

Casio G-Shock GA-2100-1A1ER

Tento měsíc jsem v levnější kategorii nemohl zvolit nic jiného, protože hojně poptávaný Casio G-Shock GA-2100-1A1ER je opět skladem! Doufám, že to bude platit i v době, kdy rubrika “Hodinky měsíce” vyjde (pozn. redakce: bohužel vyprodáno), protože hlad po nich je skutečně obrovský! Když se nad tím zamyslím, není se ani čemu divit…

Hodinky Casio G-Shock GA-2100-1A1ER se na trhu objevily teprve koncem roku 2019, nicméně ihned bylo jasné, že jde o naprostý trhák. Důvodů je hned několik. Samozřejmostí je maximální odolnost (co všechno vydrží hodinky řady G-Shock jsem zkoušel zde) a množství funkcí. Co se ale nejen dle mého názoru skutečně povedlo je design. Osmihranné pouzdro již bylo použito už na legendárním modelu DW 5000C, ale v této symetrické podobě je použito až teď. Díky tomu si hodinky v některých kruzích vysloužily přezdívku “Casio Oak” díky tvarové podobnosti s ikonickým modelem Royal Oak z dílny špičkové švýcarské hodinářské značky Audemars Piguet.

Co mě na těchto “géčkách” hodně zaujalo je jejich výborná nositelnost. Valná část modelů řady G-Shock má vskutku velké až monumentální rozměry a tudíž je pro velkou část milovníků hodinek nenositelná. To ovšem v tomto případě neplatí. Tento model má sice průměr pouzdra 45,4 mm, ale díky čistě sportovnímu vzhledu a provedení a také díky výšce pouzdra 12 mm je zcela bez problému nositelný na průměrná, ale i menší zápěstí. Na moji ruku o obvodu 18 cm sednou skvěle, stejně jako na o něco menším zápěstí kolegy Jirky a dokonce na ještě menším zápěstí kolegyně Katky. 

Jediné, co mi na hodinkách Casio GA-2100-1A1ER trochu chybí, je solární pohon a řízení rádiem. V tomto směru jsem zhýčkaný svými Casio GW-M5610-1BER, ale musím uznat, že už bych chtěl za cenu 2790 Kč trochu moc. Ve své podstatě však model GA-2100-1A1ER poskytuje vše, co potřebujete. Tedy stopky, alarm, světové časy, odpočet času atd. Osobně považuji za velmi praktickou funkci automatický kalendář. No a také zobrazení času, samozřejmě 🙂

Spolehnout se lze také na více než dostatečnou vodělodolnost 200m. Minerální sklíčko tentokrát nelze hodnotit jako negativum, protože u extra odolných modelů se hodí vyšší odolnost minerálu vůči prasknutí. Sklíčko je navíc zapuštěné pod úroveň lunety, k poškrábání tedy nedojde snadno, navíc u takto odolného modelu na nějakém škrábanci zpravidla nesejde. Koho by nezaujala tato nejpopulárnější šedo-černá varianta, má možnost vybírat z dalších verzí.

Barevné varianty

Všechny modely najdete na CasiOak

Otázkou tedy není, zda si do sbírky tyto hodinky pořídit, otázka je pouze kterou verzi (nebo které verze?). Pro mě jsou horkými favority kromě této také “letní” verze žlutá a červená. Vypadá to totiž, že tady máme co dočinění s nově vznikající legendou

Pozn.: V USA je na vrcholu prodejnosti hned za celočerným modelem zelená varianta.

Padělky na sebe nenechaly dlouho čekat

Bohužel jsme zjistili, že díky velké poptávce a nedostupnosti tohoto modely, začaly vznikat jeho padělky. A aby toho nebylo málo, tak se s originály začalo vesele obchodovat v podobě překupnictví a jejich cena vyrostla místy až na 10000 Kč. Více se tomu věnujeme v našem článku Padělá se už i populární model Casio G-Shock GA-2100-1A1ER.

Názory kolegů:

„Absolutní šílenství, které se okolo tohoto modelu děje, má svá opodstatnění. Hodinky mají mnohem nižší pouzdro, než je typické u řady GShock. Jsou tak nositelnější. Jejich linie pouzdra někomu připomíná Royal Oak od Audemars Piguet, ale to bychom se dostali někam úplně jinam. Sám jsem si pořídil jejich žlutou variantu GA-2110SU-9AER a nemůžu si je vynachválit. Odolné hodinky, které prošly i testem zamražení do kostky ledu. Snad jen jedinou výtku mám – tlačítka jsou umístěna pod vyvýšená místa pouzdra a já tak mám nutkání mačkat jinde, než se nacházejí. Tyhle Casio GShock si nenechte ujít! Dokud ještě jsou…“
– Jiří Štencek

„Velký hit posledních dnů. I přes to, že se jedná o řadu G-Shock, jsou poměrně malé a nízké, což je u téhle řady spíše výjimkou. Skvělá odolnost pouzdra, vyrobeného v kombinaci plast-karbon, voděodolnost 200m. Opět ale narážím na dobrou čitelnost. Naštěstí je tady alternativa v podobě modelu GA-2100-1AER.“
– Martin Jasovský

„Skvělá odolnost vůči nárazům, vysoká vodotěsnost a přijatelná cena, to jsou jednoznačné klady těchto hodinek. Mně osobně sice řada G-Shock nic neříká, ale vzhledem k tomu, že je to novinka, již teď nyní víme, že zalíbení našla u obrovského množství zákazníků.“
– Jakub Novák

Klady:

  • skutečně povedený design
  • dá se předpokládat, že jde o nově vznikající ikonický model
  • superodolné
  • WR 200m
  • množství barevných variant
  • nositelné pro většinu uživatelů
  • nízká hmotnost
  • spousta funkcí
  • super poměr cena/kvalita

Zápory:

  • uvítal bych solární pohon a řízení rádiem (za tuto cenu ovšem nereálné)
Casio G-Shock GA-2100-1A1ER

Autor recenzí

Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *