Hodinky měsíce března 2021

V březnovém vydání hodinek měsíce se podíváme na limitovanou edici Junghans hodinek věnovaných MS v klasickém lyžování a retro edici hodinek Casio, která stárne jako dobré víno.

Přeji příjemné počtení a pokud možno klidný den.

Junghans 1972 FIS Edition Automatic Limited Edition 2021 027/4160.44

V německém Oberstdorfu právě probíhá mistrovství světa v klasickém lyžování, jehož časoměřičem není nikdo jiný, než hodinářský gigant z pohoří Schwarzwald – firma Junghans! Byla by velká škoda, kdyby se taková událost odehrála jen tak bez zajímavé limitované edice hodinek a není překvapením, že Junghans tuto příležitost nepropásl. Proto vznikly v počtu pouhých 500 kusů hodinky Junghans 1972 FIS Edition Automatic Limited Edition 2021 027/4160.44. A věřte, že odkaz na mistrovství světa v klasickém lyžování není to jediné, co tyto hodinky nabízí!

Junghans se primárně zaměřuje spíše na hodinky společenské, které zdobí spíše jejich design a precizní zpracování, než jejich odolnost. Na poli sportovních hodinek nenabízí Junghans moc velký výběr, což se ovšem pomalu mění například novou řadou Mesiter S, nebo právě letošní novinkou, která rozšiřuje čistě sportovní řadu 1972. Ta odkazuje na olympiádu 1972 v Mnichově a je důkazem, že Junghans má s časomírou na velkých sportovních akcích již bohaté zkušenosti a že dokáže být silný nejen v oblasti společensky laděných hodinek.

Hodinky Junghans 1972 027/4160.44 mě na první pohled zaujaly pro svojí barevnost, kterou hodinkám dodává vnitřní GMT luneta po obvodu číselníku. Tato luneta, ovládaná korunkou na pozici 2, umožňuje odečet času ve druhém časovém pásmu. Bílý číselník jasně odkazuje na spojitost s lyžováním, ale právě díky modro-červené vnitřní lunetě si tyto hodinky dokážu živě představit jako letní hodinky k vodě. A nejen k vodě, ale klidně i do vody, protože disponují voděodolností 300 m, což na běžné činnosti člověka ve vodě bohatě stačí! Bezstarostnost co se týče kontaktu hodinek s vodou mám osobně moc rád a tím u mě tento model rozhodně získává na ceně. Ještě pro zajímavost dodám, že se jedná o nejvyšší voděodolnost z celé nabídky značky Junghans. 

Další plusové body pro Junghans 027/4160.44 rozhodně přináší safírové sklíčko, opatřené antireflexní vrstvou. Případné poškrábání je tedy v tomto případě naprosté tabu. Na pozici 3 je pak velmi vkusně a nenápadně zakomponovaná, ale z mého pohledu praktická datumovka.

Než jsem tyto hodinky spatřil naživo, trochu jsem se bál rozměru jejich pouzdra, které má průměr úctyhodných 46,9 mm. To je čistě dle tohoto čísla skutečně monumentální rozměr, nicméně díky krátkým nožkám pouzdra a také díky barevné lunetě působí hodinky menším dojmem. Jsou tedy bez problému nositelné i na průměrných zápěstí, jako je to moje (obvod cca 18 cm). Na pohodlnosti hodinkám podle mě neubírá ani hmotnost 160 gramů. Ve své sbírce mám mnohem těžší i mnohem lehčí kousky a nepředstavuje to pro mě žádný problém. Tento model však umožňuje i odlehčení v podobě přehození na kožený řemínek. Součástí balení jsou totiž hned dva náhradní – jeden bílý a jeden tmavě modrý. To neznamená jen snížení hmotnosti, ale také velkou vizuální proměnu, což je zárukou, že Vás tyto hodinky nikdy nebudou nudit. Zvláště bílý řemen bude hodinkám hodně slušet!

Na závěr jsem si nechal to, co se skrývá uvnitř ocelového pouzdra a co je pro hodinkové fanoušky možná to nejzajímavější. Řeč je o mechanickém strojku s automatickým nátahem a to konkrétně o špičkovém japonském strojku Grand Seiko 9S51. Jak známo testování strojků Grand Seiko je náročnější, než testování známé chronometrové certifikace COSC (Grand Seiko například udává odchylku -3 až +5 s/den oproti -4 až +6 s/den u COSC), můžete si tedy být jisti, že přesnost takových hodinek bude více než ucházející. Mechanickým strojkům je často vyčítána menší odolnost proti nárazům, což je u tohoto modelu řešeno netradičním, ale o to zajímavějším způsobem. Vše zajišťuje tříbodový tlumič nárazů, který značka Junghans používala už před lety u historického modelu Trilastic. Toto řešení jasně dokazuje, že se jedná o plnokrevné sportovní hodinky, u který lze počítat s velmi slušnou odolností, ale zároveň si samozřejmě zachovávají DNA Junghansu v podobě skvělého zpracování. Proto bych se tyto hodinky nebál vzít třeba i na lyže a to i přesto, že nejsem kulantně řečeno příliš dobrý lyžař 🙂

Pokud potřebujete zajímavý, odolný kousek se spolehlivým mechanickým strojkem, který využijete v létě i v zimě, tak určitě doporučuji zauvažovat o limitce Junghans 1972 FIS Edition Automatic Limited Edition 2021 027/4160.44. a to bez ohledu na to, jestli jste, nebo nejste fanoušci lyžování 🙂

Klady:

  • odolné sportovní hodinky v barevném designu, vhodnému pro celý rok
  • spolehlivý, precizní mechanický strojek Grand Seiko 9S51 s automatickým nátahem
  • tříbodový tlumič nárazů, chránící strojek
  • voděodolnost 300 m (30 ATM)
  • šroubovací obě korunky
  • GMT luneta
  • safírové sklíčko s antireflexem
  • i přes větší rozměr pouzdra použitelné i na průměrnou ruku
  • limitovaná edice 500 ks
  • skvělé zpracování
  • dva kožené řemínky v balení navíc

Zápory:

  • vyšší cena (44 520 Kč), ovšem vyvážená vlastnostmi
  • na malou ruku příliš velké
Junghans 1972 FIS Edition Automatic Limited Edition 2021 027/4160.44
Jiří Bareš

Jirka patří k velkým fanouškům mechanických hodinek a u nás se specializuje na hodinky MeisterSinger, Junghans, Alpina, Citizen, Epos a Davosa. Velmi ochotně vám ale poradí u každé značky, protože hodinky jsou jeho vášeň. Jinak je to milovník aktivního (florbal) i pasivního sportování, hrdý otec a obdivovatel hodinářského umění.

Casio Collection Vintage A1000MCG-9EF

Některé značky mají to štěstí, nebo snad dokáží natolik předvídat, že se jim podaří vytvořit kolekci modelů, které jsou v průběhu doby vlastně neměnné a s postupujícími lety oslovují stále nové a nové zákazníky. Myslím, že přesně do takové kategorie by bylo možné zařadit značku Casio a mnoho jejich hodinek. I kvůli tomu mám tuto značku ráda.

A proto bych dnes chtěla napsat pár řádek o povedeném stylovém retru z řad této značky, konkrétně modelu Casio Collection A1000MCG-9EF z řady Vintage. Pravda, vybraný model je trochu upravený a moderní, ale to nic nemění na tom, že vychází z retro stylu – klasických digitálek, které evokují 70., 80. léta – malé, hranaté, s dvouřádkovým displejem. A právě modely z řady Vintage (dříve Retro) jsou již desítky let na vrcholu a troufám si hádat, že se řadí mezi nejoblíbenější. Když se nad tím v krátkosti zamyslím, vlastně to chápu, jsou dostupné, jsou stále aktuální, v nepřeberném množství podob a provedení. Patří mezi ty hodinky (bavíme-li se o kovových modelech), u nichž nemusíte přemýšlet, jestli se vám hodí k aktuálnímu oblečení, nebo příležitosti. Protože ony se hodí opravdu prakticky ke všemu.

Modely s označením A1000 byly ohlášeny koncem roku 2019, na náš trh se tak zřejmě dostaly někdy počátkem loňského roku a musím přiznat, že ve mně vzbudily velké očekávání, které se naplnilo. Oslovily nejen mne, ale zřejmě také mnoho našich zákaznic. Čím? Zřejmě právě svou jednoduchostí a retro vzhledem s moderním nádechem.

Z celé kolekce mne nejvíc oslovily modely na tzv. mesh náramcích a mezi nimi pak paradoxně ty s IP úpravou pouzdra. Paradoxně, protože mne bežně barevné úpravy na hodinkách nechávají chladnou, s občasnou výjimkou u celočerných modelů. V první várce si mne získaly hodinky vybrané pro dnešní díl, v jemném růžovozlatém odstínu, mezi posledními novinkami pak černé provedení Casio Collection Vintage A1000MB-1BEF. Ač jsou hodinky označovány jako unisex, tedy vhodné jak pro dámy, tak pány, osobně bych řekla, že jsou svou velikostí, nejen pouzdra, ale také třeba tlačítek a použitým zdobením předurčené právě pro něžné pohlaví. Osobně totiž neznám moc mužů, kteří by chtěli nosit číselník zdobený perletí.
Říkáte si, perleť u digitálek?

Ano, Casio se rozhodlo prostor kolem malého digitálního displeje obklopit perleťovým povrchem v barvě blízké celkovému provedení hodinek. V případě mnou vybrané verze tedy například přírodním odstínem perleti, který se krásně doplňuje s jemnou barvou povrchové úpravy hodinek. Samotný malý digitální displej a tři ovládací tlačítka napovídají, že hodinky nebudou nadupané technologiemi. I tak toho ale umí dost. Nabídnou plně automatický kalendář, LED osvětlení displeje, zobrazení času volitelně ve 12/24 hodinovém formátu, budík (který je opravdu použitelný a dovedu si představit, že by mi úspěšně přerušoval sladké snění) a stopky. Nemyslím si, že by v praxi na daných modelech byly nějak často využívány stopky, ale mít po ruce kalendář a budík, který vám připomene plánovanou událost, se někdy hodí.

Nyní ale zpět k celkovému výrazu hodinek, díky použití kovového pouzdra a doplnění o kovové náramky si opravdu dovedu představit některý z modelů Casio Vintage Collection A1000 jako univerzální hodinky, které bez rozmyslu nasadím když půjdu do kanceláře, na soukromou i pracovní schůzku, nebo třeba na výlet, či kolo. Při volnočasových aktivitách bych se nezalekla ani základní voděodolnosti a minerálního skla.

Když už jsem někde výše zmínila drobná tlačítka, musím druhým dechem doplnit, že se mi hodinky ovládají možná lépe, než některé G-Shocky, ale lidé s většími prsty se s ovládáním zřejmě moc kamarádit nebudou. Co vidím jako velkou výhodu u mnou vybraného modelu, je použitý mesh náramek. Nejen že je elegantní, ale nabízí také snadnou možnost úpravy délky bez použití speciálních nástrojů – stačí uvolnit pojistku posuvné části spony a tu nastavit do potřebné pozice, zajistit a je upraveno. Další výhodou je nízká váha, ale té dosahují také modely na článkovém náramku, jehož mínus může být naopak fakt, že je plechový.

A co bych tedy hodinkám vytkla? V dané cenové kategorii to nebude minerální sklíčko, možná jen větší cenový rozdíl mezi klasickými stříbrnými modely a modely s povrchovou úpravou a pak již leda právě plechový článkový náramek. Na první dobrou však mohu hodinky jen doporučit.

Klady:

  • Retro design hodinek
  • Žádné zbytečné funkce
  • Kompaktní rozměry
  • Jednoduché ovládaní
  • Kovové provedení
  • Snadná úprava délky náramku (mesh)
  • Pestré množství variant
  • Příjemná cenovka startující na 2790 Kč

Zápory:

  • Minerální sklíčko
Casio Collection Vintage A1000MCG-9EF

Darina Vokrojová

Darča je specialistka na Seiko a k tomu si přibrala ještě Casio. Mezi její další zájmy patří turistika, cestování a dobré víno. Mimo práce v Helveti ještě zvládá studium vysoké školy.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *