Fortis B-42 Official Cosmonauts Chronograph AMADEE 20 obstojí i na Marsu

Fortis je mezi hodinkovými nadšenci velmi známá, respektovaná značka. Není proto divu, že se stala součástí portfolia hodinek Helveti. Za mne osobně velký palec nahoru. Věřím, že to nebyla jednoduchá cesta a tato skutečnost vypovídá o tom, že Jirka Štencek a jeho tým patří mezi velké hráče v českém chrono světě. 

Nebudu se historií značky a filozofií příliš zabývat. To už za mne udělal kolega Jirka ve svém článku. Jen si dovolím vypíchnout základní věci. Švýcarská značka Fortis jejíž název v latině znamená „silný“ vystihuje naprosto vše. Odolnost, mohutnost, spolehlivost a není náhoda, že se tato značka opakovaně podívala nejen do vzduchu, ale i do samotného vesmíru. I proto jsem si nenechal ujít možnost recenze modelu Fortis B-42 Official Cosmonauts Chronograph AMADEE 20 Special Edition F2040007.

Ve vesmíru jako doma

V letech 1994 – 2019 byly totiž hodinky Fortis oficiální výbavou kosmonautů vesmírné agentury Roskosmos. Základy cesty Fortisu do kosmu však byly položeny už v roce 1961, když syn zakladatele Rolf Vogt ukázal hodinky Fortis Spacematic AR (All Risks) astronautům z NASA. Až v roce 1994 se pak model Official Cosmonauts Chronograph podíval do otevřeného vesmíru v rámci přípravných prací na historické spojení amerického raketoplánu Atlantis s ruskou stanicí MIR. Proto lze je s jistotou říct, že jsou Fortis naprosto plnotučné vesmírné hodinky stejně jako třeba Omega nebo Bulova se svými Lunar Piloty – článek zde.

Co bych to byl za milovníka vesmírných hodinek, kdybych nevyužil možnosti si oňuchňat něco z jejich řady Fortis Cosmonautis. Jednoznačně je za mě etalonem celé vesmírné řady model B-42. A když byla možnost si vyzkoušet, omrknout, nafotit a sepsat něco k ještě speciálnějšímu modelu, nešlo říct ne.

Hodinky z recenze Fortis B-42 Official Cosmonauts Chronograph AMADEE 20 najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.

Fortisky skoro až na Marsu

Je to tak, drazí přátelé! Fortis B-42 Official Cosmonauts Chronograph AMADEE 20 Special Edition jsou totiž hodinky, které byly speciálně vyrobeny pro použití v projektu AMADEE 20 – tedy pro simulaci pobytu astronautů na Marsu, která se uskutečnila Negevské poušti v Izraeli. A co si budem… my vesmírní fandové víme, že Mars je budoucnost vesmírných cest.

Titanová síla

Musím uznat, že když jsem viděl hodinky poprvé, přišly mi obrovské. Jako opravdu monstrózní! Na to, že se parametrově uvádí velikost pouzdra 42 milimetrů. Jde totiž o to, že zde luneta přesahuje přes pouzdro, takže jsou hodinky masivnější. Celkový rozměr včetně lunety je tedy 44 mm.

Díky celotitanovému zpracování a 166 gramům jsou však pro zápěstí 18 cm a výš dobře nositelné. Nejsou to ale žádná chrastítka. Aby taky byly, když můžou na Mars, že? 🙂

Ach ty detaily

Fortis měl vždy dobře zvládnuté ciferníky a zejména AR vrstvy ve svých sklíčkách. Takový druhý Breitling, řekl bych. Vždy, když vidím fotky chrono kamaráda Petra a jeho B-42, uslintávám nad tím, co s hodinkami dokáže kvalitní antireflex a hezké světlo. AMADEE na tom nejsou o nic hůř. Naprosto skvělý AR, který je jak vnitřní, tak i vnější, a při správném natočení na světle doslova kouzlí. Ochranné sklo je samozřejmě safírové. Luminiscence se zde taky nemusí za svůj výkon vůbec stydět. Jedná se totiž o velmi schopnou SuperLuminovu X1, která je umístěná na ručkách a indexech. Reliéfní linie na části číselníku symbolizují oběžnou dráhu Marsu s jeho přirozenou osou. 

Voděodolnost je 200 m, takže i kdyby bylo na Marsu hodně vody, hodinky a jejich strojek je v suchu. Nechybí ani šroubovací korunka, která je mohutná a dobře uchopitelná.

Čím je edice speciální?

Přední straně nechybí logo celého projektu a při pohledu na tento model člověk okamžitě zjistí, že se nejedná o jen tak obyčejné Fortis B – 42, ale o opravdu něco výjimečného. V kombinaci šedého (hvězdný prach) číselníku a kontrastního speciálního loga jde o skvěle odvedenou práci. To samé můžeme říct o zadním víčku, kde se nachází vygravírovaný „kosmo plán“. 

Hodinky mají hned několik zajímavých funkcí:

Luneta s funkcí MCB

Věděli jste, že průměrná časová prodleva mezi Marsem a Zemí je 10 minut? To je důvod, proč inženýři u Fortisu vynalezli MCB™. Pouhým otočením lunety astronauti přesně vědí, kdy bude přicházet další komunikace z pozemní kontroly. Funguje to tak, že časový úsek deseti minut symbolizují dvě od sebe vzdálené šipky s lumi bodem na lunetě.

SOL – pátek 13 už nikdy nepřijde

Zvláštností ukazatele dne v týdnu je označení pátku jako „SOL“, což je označení pro den na Marsu (ten trvá 24 hodin 39 minut 35,244 sekund).

Grand Counter

Hodinky disponují chronografy, stopkami. To by nebylo nic nového. Co je však nové, jiné a zajímavé je 30minutový odečítač. Vzhledem k jeho dominantnosti je doslova grandiózní. Funkce a čitelnost jsou na Grand Counter klíčové. Sunburst úprava umožňuje dobré kontrasty a vyšší rychlost snímání.

Posuvná mikroregulace na sponě

Jakou můžeme vidět na modelech značky Omega, Tudor atd. Oceníte jí pokaždé, když se vám o chlup změní objem zápěstí, jako třeba mezi ránem a večerem.

Spona v kombinaci s titanovým náramkem, který je perfektně matný a nenajdete na něm žádnou leštěnou část, tvoří společně skvěle vybalancovaný celek.

V balení nechybí ani speciální elastický nylonový řemínek, který je opět signovaný AMADEE 20.

Pohon

Uvnitř oficiálního chronografu kosmonautů AMADEE-20 je automatický strojek UW-50, založený na Sellita SW500. Tento švýcarský strojek obsahuje 25 kamenů, má frekvenci 28 800 bph a 48hodinovou rezervu chodu.

Jak se vám tyto Fortis líbí? Hodinky mají kromě skvělé výbavy i příběh a zvlášť za takto silné příběhy si zájemce připlatí. Proto hodinky atakují hranici 100 000,- . Je to hodně, málo, akorát? Na to si musíme odpovědět každý zvlášť.

Hodinky z recenze Fortis B-42 Official Cosmonauts Chronograph AMADEE 20 najdete v e-shopu Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si je můžete v holešovické prodejně.
Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *