Epos Oeuvre D’Art: pohled do hlubin hodinkové duše

Švýcarské hodinky Epos Oeuvre D’Art zaujmou na první pohled i ty, kteří se o hodinky nezajímají. Bez nadsázky o nich platí, že jsou pánským šperkem. Ani ne tak ve smyslu, v jakém šperky používají ženy – diamanty či okázale zdobené či komplikovaně tvarované pouzdro na těchto hodinkách nenajdete. Jde spíš o to, že tato limitka od Eposu zcela naplňuje svůj název Oeuvre D’Art, tedy umělecké dílo. Neozdobí vás, zdobí sama sebe.

Jednoduchý tvar pouzdra nasměruje vaše oči na strojek, od kterého je už neodtrhnete. Kralují tu totiž různé barvy jednotlivých dílů a decentní dekorování rytinami, které jsou patrné až při podrobnějším zkoumání. Vše dohromady dává celek, na němž si až o něco později všimnete ciferníku a konečně si uvědomíte, že jde vlastně o precizní časomíry. Takto se obloukem a nenásilně vrátíte zpět do reality – ovšem bohatší o naprosté okouzlení. Ještě bližší prozkoumání modelu Epos Oeuvre D’Art najdete v dnešní fotorecenzi.

Obsah recenze

Edice limitovaná počtem 888 kusů

Jak už je naznačeno v úvodu – použití barev a rytin tvoří v několika vrstvách při podrobnějším zkoumání jedinečný harmonický celek. Model tak koresponduje i s podtitulem značky Epos, který je formulován (volně přeloženo) jako umění švýcarského hodinářství.

Jak je u exkluzivních modelů zvykem, jde o limitovanou edici, jež byla vyrobena v počtu pouhých 888 kusů pro celý svět. Číslo konkrétního kusu je hrdě uvedeno v dolní části číselníku.

Pouzdro a číselník

Pouzdro má na první pohled jednoduchý tvar, ale pokud mu člověk věnuje více pozornosti, objeví spoustu zajímavých detailů, jako třeba odstupňovanou lunetu, vroubkované boky pouzdra atd. Luxusní vzhled podtrhuje také leštěná povrchová úprava pouzdra. K manuálnímu nátahu strojku a seřizování času slouží krásně drážkovaná korunka cibulkového tvaru.

Konečně se dostáváme k tomu nejzajímavějšímu – k číselníku hodinek. Je pečlivě ukrytý pod safírovým sklem, které je díky antireflexní úpravě téměř neviditelné.

Číselník – uživatelsky nejdůležitější část zobrazující čas, vlastně zabírá pouze asi polovinu prostoru číselníku. Jako celek je rozdělen na tři oblasti, z nichž každá se liší nejen účelem, barvou a povrchovou úpravou, ale také výškou, což navozuje velmi výrazný 3D efekt.

První oblast je modrá se sunray efektem, tj. strukturou připomínající sluneční paprsky a umocňující světelnou hru. V této oblasti je v horní části vyryto, že jde o limitovanou edici a v dolní části je uvedeno číslo konkrétního kusu limitované edice.

Druhou, méně nápadnou část, tvoří pouzdro pro uložení číselníku, ze kterého je patrné pouze tenké mezikruží v barvě leštěné nerezové oceli.

Samotný číselník je klasický, bílý s hodinovými indexy ve formátu římských číslic a tvoří třetí část. Spolu s modrými ručkami ve tvaru Breguet tvoří velmi klasickou a elegantní kombinaci.

Skeletonizovaný strojek Unitas

Zbytek plochy určené pro číselník odhaluje krásně dekorovaný strojek. Jde o skeletonovanou verzi osvědčeného švýcarského strojku Unitas 6497.

Skeletonizace znamená, že se pečlivě posoudí tuhost strojku. Potom se v místech, které je možno bez vlivu na tuhost a životnost odlehčit, provede odebrání materiálu. Výsledkem této činnosti je vzdušnější a na pohled hezčí strojek, který více odhaluje pohybující se komponenty.

Dalším krásným bonusem je to, že je strojek dekorovaný. To kromě zajímavého barevného provedení některých komponent obnáší i krásné rytiny na jeho povrchu.

V Eposu se ale nespokojili pouze s tím, že použili skeletonovaný a dekorovaný strojek. Aby docílili co nejhezčího vzhledu odhalené části strojku, provedli jeho otočení. Tzn., že to, na co se díváme u Eposu z čelní strany, je u běžné aplikace tohoto strojku viditelné na zadní straně hodinek. Díky tomu se majitelé těchto hodinek mohou kochat pohledem na krásně viditelnou, neustále kmitající setrvačku.

Dýnko s pulzometrem

Zadní část pouzdra kryje leštěné dýnko, které při správném nasvícení vypadá jako zrcadlo.

A z jiného úhlu jsou patrné popisy po vnějším obvodě. Jsou na nich uvedeny základní informace, včetně použitých materiálů a vodotěsnosti.

Kromě popisů obsahuje také prosklení, skrze které je vidět otáčení vteřinové ručky. To ale není samoúčelné a sekundová ručka slouží zároveň jako pulzometr.

Jak to funguje?

  • Staří si počkat, až červený konec sekundovky dostane do pozice START.
  • Potom se počítá 20 tepů.
  • Hodnota, která je v okamžiku dosažení 20 tepů na stupnici, udává tepovou frekvenci za minutu (na fotografii níže je to 50 tepů za minutu). 

Řemínek

Uchycení hodinek na ruce je vyřešeno pomocí koženého řemene a aligátořím vzorem. K pouzdru je řemen uchycen pomocí šroubovacích stěžejek (osiček). Zapínání je realizováno prostřednictvím klasické trnové spony, která je signována logem výrobce. Prošití je provedeno nekontrastní černou nití.

Co je pro majitele zásadní

  • Hodinky Epos Oeuvre D’Art jsou krásným pánským šperkem, který zaujme svým jedinečným řemeslným zpracováním.
  • Díky převráceně zasazenému strojku odhaluje oblast číselníku zajímavý pohled na pohyblivé komponenty sesazené na různých úrovních.

  • Svým luxusním vzhledem zapadají tyto Eposy do skupiny elegantních hodinek (nebo, chcete-li oblekovek). To ale vůbec neznamená, že jejich vzhled je příliš konzervativní a už vůbec ne nudný.
  • Pohled na strojek se zkrátka neokouká a pokud je majitel technicky orientován, je jeho radost dvojnásobná

Pokud se chcete dozvědět více z historie firmy Epos, podívejte se sem.

Základní technické parametry:

  • Průměr pouzdra: 43,5 mm (vhodné na zápěstí přibližně od obvodu 18 cm)
  • Výška pouzdra: 11 mm
  • Hmotnost: 88 g
  • Šířka náramku: 20 mm
  • Vodotěsnost: 50 m
  • Strojek: Unitas 6497 (uložen v pouzdru převráceně)
  • Materiál pouzdra: nerezová ocel
  • Materiál náramku: kůže
  • Materiál sklíčka: klenuté safírové sklo s antireflexní úpravou
  • Podrobné technické informace naleznete zde.

Text a fotografie: Vít Černý

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *