Citizen Zenshin, aneb Tsuyosa tentokrát bez slabin

Už před časem rozčísl stojaté vody hodinkového světa model Citizen Tsuyosa, který se ihned po právu stal hitem. Za cenu kolem 8000 Kč nám nezbývalo než jej vychválit, nicméně Tsuyosa má přes skvělý poměr cena/výkon pár slabin.

První je voděodolnost pouhých 50m, takže na plavání to s těmito hodinkami není. Dalším nedostatkem je absence nějaké ultra silné technologie Citizen, jako je třeba titan Super Titanium™, nebo solární pohon Eco-Drive. To všechno je ale teď pryč, protože přichází Citizen Zenshin!

Obsah článku

Supertitan Super Titanium™

Všechny varianty horké japonské novinky disponují atraktivním soudkovitým pouzdrem a integrovaným náramkem. Název “Zenshin” mi překladač přeložil z japonštiny jako “celé tělo”. Asi právě to má spojitost s tím, že náramek těchto hodinek je integrovaný a tvoří tak s pouzdrem jeden celek, tedy – jedno tělo. Vše je pak vyrobeno z titanu a jak to tak u Citizenu bývá – ne tak ledajakého.

Citizen byl první, kdo vyrobil titanové hodinky a tak má s tímto materiálem skutečně bohaté zkušenosti. Jeho vlastní titan Super Titanium™ tak nabízí nejen nízkou hmotnost a naprostou antialergičnost, ale díky speciálním metodám tvrzení a povrchových úprav také zvýšenou odolnost vůči poškrábání. Pro srovnání – ušlechtilá ocel se poškrábe cca pětkrát snadněji, než titan od Citizenu. O běžných levných titanech ani nemluvím. Tam stačí často i křivý pohled a škrábaneček je na světě (respektive na pouzdru či náramku) 🙂.

Je libo mechaniku, nebo solární pohon?

Jak už jsem nakousl, model Zenshin se vyrábí ve více variantách. A to konkrétně ve třech. Tou první je stará dobrá mechanika s automatickým nátahem, dostupná pod názvem Zenshin Super Titanium Automatic Small Seconds. Ta je vizuálně okořeněna mimostřednou sekundovou ručkou na ne zcela tradiční pozici 4-5 hodiny. K tomu praktická datumovka na trojce a ještě další skvělé vlastnosti, ke kterým se ještě dostaneme. Pouzdro o průměru 40,5 mm sedne téměř každému.

Komu mechanika nevyhovuje, může si vybrat ze dvou variant quartzů se solárním pohonem Eco-Drive. I tady platí, že Citizen drží prvenství co se týče prvních solárně napájených hodinek, takže volba jeho pohonu Eco-Drive je doslova sázkou na jistotu. Troufám si říct, že lepší solár za dané peníze na trhu neexistuje.

Konzervativnější uživatelé pravděpodobně zvolí klasickou “tříručku” Zenshin Eco-Drive Super Titanium s ukazatelem data a dne v týdnu. Tato varianta má menší pouzdro než ta mechanická, ale jen o kousek – 39,5 mm je pořád hodně univerzální rozměr.

Pro sportovněji založené je tu pak verze Zenshin Eco-Drive Super Titanium Chrono se solárním pohonem Eco-Drive a stopkami. Ta se pyšní průměrem pouzdra 42,5 mm a skvěle uspokojí všechny, kterým by se snad zdálo pouzdro ostatních modelů malé.

Různé verze, společné silné stránky

O titanu coby materiálu pouzdra a integrovaných náramků již byla řeč. To ale není zdaleka vše, co modely Zenshin nabízí. Safírové sklíčko je jedinou pravou ochranou proti poškrábání, přičemž odolnost tím zdaleka nekončí. Díky voděodolnosti 100 m si můžete svoje Zenshiny bez obav nasadit třeba při plavání. Velice silnou stránkou jsou pak poutavé, jemně strukturované číselníky. Ty svým trochu nerovným povrchem mohou vzbuzovat dojem jakési nedokonalosti a přesně v tom tkví jejich naprostá dokonalost. Můžete se spolehnout, že nudit vás rozhodně nebudou!

Srovnání s konkurencí

Už v úvodu jsem naznačil, že novinka Zenshin vizuálně trochu napodobuje a vlastnostmi hodně vylepšuje modely Tsuyosa. Na místě je ale určitě také srovnání s dnes již ikonickými PRX od švýcarského Tissotu. Jako vždy i zde platí, že všechno má svoje výhody a nevýhody.

PRX nad Zenshinem zvítězí třeba zpracováním náramku a spony, nebo delší rezervou chodu u mechanických modelů. Zenshin oproti tomu nabízí atraktivnější cenu zvláště u mechaniky, solární pohon u quartzových modelů, nebo titan Super Titanium™. Pokud tedy budete váhat, nemusí to být úplně snadné rozhodování, rozhodně ale bude příjemné, protože ani s Zenshinem, ani s PRX určitě nešlápnete vedle.

Kde je uvidíte? Přece v Helveti!

Jakmile se tento skvost objevil v nabídce pro ČR, objednali jsme na sklad všechny dostupné verze. Pokud se tedy chcete na novinku z dílny japonského hodinkového obra podívat naživo, stačí se zastavit na naší prodejně v pražských Holešovicích, kde je budete moci pravidelně vídat. Věřte, že to stojí za to!

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

1 komentář u “Citizen Zenshin, aneb Tsuyosa tentokrát bez slabin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *