Citizen Satellite Wave CC3005-51E – samostatné hodinky pro Romana

Jakožto fanoušek japonských hodinek jsem byl doslova nadšen, když jsme u nás v Helveti dostali možnost otestovat hodinky značky Citizen. Výběr netrval dlouho, jelikož mám rád čistý a přehledný design. Jednoznačně jsem sáhl po GPS řízeném modelu s velice úspěšným solárním pohonem Eco Drive – modelu Citizen Satellite Wave CC3005-51E.


Základní parametry hodinek:

Průměr pouzdra: 44 mm
Výška pouzdra: 12,5 mm
Skličko: Safírové s antireflexní úpravou
Strojek: Citizen F150 ( solární pohon Eco Drive )
Funkce: Indikace intenzity dopadajícího světla, světové časy, automatický kalendář, indikace úrovně nabití
Voděodolnost: 100 m

Hodinky jsem si tedy vybral hlavně kvůli designu, který je u tohoto modelu opravdu čistý a jednoduchý. Pouzdro hodinek je z kvalitní ušlechtilé oceli a díky výšce pouzdra (12,5 mm) a černé lunetě s jednotlivými časovými pásmy působí opravdu robustně už na první pohled. Na ruce je ale pocit z nich úplně opačný! Svým tvarem totiž skvěle padly i na mou drobnou ruku a ani přes vyšší hmotnost, která činí 156 g, je na ruce skoro necítím. Ciferník je zpracován velmi přehledně a je vybaven indexy s luminiscencí, která mě nikdy nezklamala. I ve tmě je čas vidět nádherně. Na ciferníku dále můžeme najít datum na tradiční pozici 3 hodin a malý subciferník, který slouží nejen jako ukazatel dne v týdnu, ale také pro indikaci intenzity dopadajícího světla a indikaci úrovně nabití. Přehledně zpracovaný ciferník je designově doplněn o již zmíněnou černou lunetu s časovými pásmy, která ladí k barevnému provedení ciferníku. Ten je též proveden v černé barvě. Při dopadu světla svým odleskem ale mění barvu až v tmavě šedou a působí tak velmi elegantně. Právě tahle hra barev mě tak neskutečně baví!

Vše pak doplňuje kvalitní ocelový tah, který je složen z broušených a lesklých dílků a ještě podtrhuje už tak luxusní požitek z hodinek. Tahu bych vytkl pouze jediné, a to poměrně rychle se usazující nečistotu mezi jednotlivými dílky.Hodinky později zaujaly i funkcemi. Ty jsem začal vnímat teprve poté, co jsem se dostatečně nabažil všech odlesků na číselníku. Ovladání jednotlivých funkcí je poměrně jednoduché a vše je detailně popsáno v návodu, který je plně v českém jazyce. Seřízení hodinek trvá přiblizně 30 sekund a mělo by se provádět ideálně pod širým nebem. Díky ukazateli přijmu signálu člověk hned vidí, zda hodinky signál GPS přijmají nebo ne. Hodinky už pak samy rozpoznají, jaký den v týdnu je. Dokonce i v případě, kdy má měsíc pouze 30 dnů. Samy se správně seřídí na prvního. Tohle hodnotím velmi pozitivině, protože je to jedna z věcí, na které zapomínám u mechanických hodinek a pak mám klidně celý měsíc špatné datum. Otestování seřizování hodinek v jiném časovém pásmu prozatím bohužel neproběhlo, ale už se se mnou hodinky podívaly do Chorvatska. Podrobil jsem je tedy alespoň zkoušce vodotěsnosti. Koupání v bazénu i díky 100m vodotěsnosti zvládly samozřejmě na výbornou.
Nakonec nejpříjemnější zjištění – největší výhodou těchto hodinek je hlavně jejich “samostatnost”. Člověk se nemusí starat o údržbu nebo o kontrolování, zda se hodinky nezpozdily. Díky satelitnímu seřízení jdou vždy na sekundu přesně a díky solárnímu pohonu odpadá starost o výmenu baterie. V případě, že by se snad dvouletá rezerva chodu blížila ke svému konci a hodinky se měly vybít (těžko si dokážu představit, že bych si tyhle krásky strčil na dva roky do šuplíku), nastoupí funkce, která na blížící se vybití upozorní nepravidelným chodem vteřinové ručičky. Výměna akumulátoru – který ukladá posbíranou energii ze světla, je záležitost, kterou je třeba provést jednou přibližně za 10 let. Hodinky prostě ráno nasadím a večer sundám a o nic víc se nestarám. Konečně, podívejte se i na video pod článkem 🙂

Klady: 

+ “Samostatnost” hodinek
+ Eco Drive (solární pohon)
+ Safírové sklíčko s antireflexní úpravou
+ Čistý přehledný design
+ Přesnost
+ 100m voděodolnost

Zápory: 

Vyšší cena

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *