Casio GMD-B800 – Vydařené G-Shocky pro menší zápěstí

Casio mne často zaujme svými novinkami, proto jsem v minulosti neodolal a pořídil unisexový model z řady G-Squad, Casio G-Shock GMD-B800, který osloví především svými funkcemi a svěžím designem. Stačí se na ně krátce podívat – možnost propojení s telefonem, krokoměr, několik barevných provedení, a to vše za velmi příjemnou cenu. Jsou levnější než modely G-Lide, o kterých jsem již v minulosti psal – Casio G-Shock G-Lide GBX-100, hodinky nejen pro surfaře. Ve srovnání s hranatými modely G-Lide získáte s těmito G-Squad trochu jiný displej (pozn. redakce: G-Lide používají MIP LCD displej). Pojďme se proto podívat, zda jsou dnešní G-Shocky vhodnou alternativou, pro ty, kdo by chtěli trochu ušetřit.

Autor: Viktor Mullin, převzato z blogu OnWhee.com

Číselník

Jak jsem již naznačil, Casio GMD-B800 nabízí trochu jinou zobrazovací technologii. Nejedná se o MIP LCD jako u dražších GBD-100 a mimoto je displej rozdělený na více částí. Hlavní oblast je samozřejmě věnována zobrazení času a data. Kruhová výseč vás informuje o aktuálním počtu ušlých kroků, vteřinách, nebo aktivním Bluetooth, a to v závislosti na aktuálně používané funkci. Malý displej, umístěný v levé horní části, může zobrazovat v základním režimu den v týdnu a v ostatních případech zkratku funkce, ve které se právě nacházíte.

Celková čitelnost displeje je výborná, s tímto typem jsem neměl žádný problém (pozn. red. – rozdíl může být znatelný především u inverzní verze displeje). Ve srovnání s MIP LCD asi přijdete o moment překvapení při prvním pohledu na číselník, ale i toto zobrazení je rozhodně použitelné a plně postačující.

Pouzdro

Na rozdíl od G-Lide přináší modelová řada Casio GMD-B800 kruhové pouzdro, podobně jako modely GBD-100. Pouzdro je navíc menší, čímž se výrobce snaží cílit také na ženy. Průměr pouzdra je nyní 45,2 mm a váha se zastavila na 52 gramech. Hodinky bych nazval unisexovým kouskem, který vypadá dobře na dámském i pánském zápěstí. Ano, pouzdro je trochu vyšší – 15,5 mm, ale pochybuji, že by chtěl někdo podobné hodinky nosit k obleku 😀 Mimochodem vodotěsnost hodinek je 200 m. Dýnko hodinek je kovové a nenabízí žádný průhled.

Hodinky byly ve své době dostupné v několika barevných provedeních, přičemž ta z kolekce Pastel Series byla svými jemnými odstíny určená především pro ženy. Nyní jsou hodinky stále dostupné ve světle růžové a černé s růžovozlatými prvky. U vybraných barev oceňuji, že pouzdru nedominují nápisy. Dobré je také zmínit, že v závislosti na barevném provedení budou hodinky osazeny buď inverzním, nebo reverzním displejem. Ten je mimochodem chráněn minerálním sklem. Barva tlačítek je citlivě volena podle barevnosti pouzdra a náramku.

Tlačítka jsou dost velká, takže ovládání hodinek bude snadné také v rukavicích. Pouzdro jich má celkem 5 – po dvou na každé straně a jednom pod displejem. Celkově je zde rozložení typické pro G-Shock a funkce jednotlivých tlačítek jsou popsané na lunetě a displeji. Jak možná tušíte, větší nápis je funkcí rychlého stisknutí a menší písmo napovídá, jakou funkci má tlačítko při delším podržení.

Strojek 

Hodinky pohání bateriový strojek 3486, taková klasika u G-Shocků. Pojďme si raději povědět něco o funkcích. Hodinky lze denně synchronizovat s telefonem. Propojení je užitečné, pokud chcete sledovat své pohybové aktivity a aplikace také nabízí snadné nastavení funkcí jako alarm, odpočet, ale také času při změně pásma. Stačí si tedy stáhnout aplikaci G-Shock Connected, vybrat zde model GMD-B800 a hodinky s telefonem spárovat. Hodinky vám po spárování nabídnou mimo jiné docela zajímavou funkci „Phone Finder“, díky níž můžete snadno najít svůj někam zapadnuvší telefon.

Párování je jednoduché – dlouhý stisk tlačítka „START“ spustí režim párování a hodinky začnou hledat váš telefon. Nezapomeňte, že pro správnou funkci je třeba mít zapnutý Bluetooth. Aplikace samotná má příjemné a intuitivní prostředí, což si můžete prohlédnout ve videorecenzi na konci článku.

Řemínek

Hodinky jsou dodávané v kombinaci s pryžovým řemínkem. Řemínek je pohodlný, zespoda je jemně strukturovaný, díky čemuž bude ruka lépe dýchat. Řemínek je u pouzdra opatřen, pro některé modely typickými, podložkami, které nedovolí položit hodinky naplocho, ale díky nimž zase hodinky sedí lépe na zápěstí.

Celkové dojmy

Balení hodinek se skládá z plechové krabičky, která je uložená v další světlé papírové. Jedná se o běžné balení G-Shocků. Hodinky jsou pak usazené na pěnovém polštářku a v krabičce krom záručního listu najdete také návod. Pokud máte s G-Shocky zkušenost, nebude pro vás nastavení a používání ničím novým, pokud ne, určitě mrkněte do přiloženého návodu, který vám používání rychle osvětlí. Doporučuji také hodinky rovnou spárovat s telefonem, díky čemuž snadno provedete nastavení dalších funkcí a budete moci hned plnit a sledovat denní cíl v podobě ušlých kroků.

Hodinky jsou na ruce velmi příjemné, a to díky menší velikosti pouzdra a pryžovému řemínku. Ano, na ruce se stále jedná o výrazný kousek, ale vše kompenzuje nízká hmotnost, která vás překvapí podobně jako u ostatních G-Shocků. Musím zmínit, že ženy s útlejším zápěstím mohou mít problém s délkou řemínku a jeho odstávajícím koncem. Ve vidorecenzi můžete vidět hodinky na drobném dámském zápěstí s obvodem 14,5 cm, kde je řemínek zapnutý na poslední dírku a jeho konec tak nepěkně přečnívá.

Možnost synchronizace hodinek prostřednictvím telefonu není vůbec špatnou funkcí. Pokud nejste fanouškem vyloženě chytrých hodinek, ale rádi byste něco „chytrého“ zkusili, mohou být párovatelná Casia dobrou volbou. Vemte určitě na vědomí, že na rozdíl od dražších modelů nejsou tyto hodinky schopny zobrazit oznámení o nových emailech, zprávách a voláních. Jsou zaměřeny spíše na aktivní životní styl a umožňují vám sledovat počet kroků, propojení s telefonem pak nabízí rychlé nastavení funkcí, takže se nemusíte trápit s luštěním funkcí jednotlivých tlačítek a nastavováním přímo na hodinkách.

Casio G-Shock GMD-B800 – Cena

Pojďme přímo k věci – cenovka těchto hodinek je nastavena na velmi zajímavou hodnotu 2 590 Kč. Za dané peníze dostanete povedený design a zajímavé funkce. Hodinky přichází ve svěžích designech, což nepovažuji za nevýhodu, ba naopak. Pouzdro hodinek je oproti klasickým G-Shockům menší a právě tím by modelová řada mohla ženy zaujmout.

Casio G-Shock GMD-B800 Watch Review

Převzato a volně přeloženo z blogu OneWheee souhlasem autora Viktora Mullina. Pro Helveti přeložila Darina Vokrojová. Další recenze od specialisty přes hodinky najdete u nás zde.

Zdroj textu a fotografií: https://www.onewheee.com/casio-g-shock-gmd-b800-review/

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *