Casio G-Shock GM-B2100GD-5AER: legendární Oaky v ocelovém kabátu

Na značku Casio toho na blogu Helveti najdeme opravdu mnoho. Ať už jde o historii značky nebo konkrétní modely – například Casio G-Shock GA-2110ET-8AER. Tento model jsem nezmínil náhodou. Celá řada 2100 si vysloužila název „Casio Oak“ kvůli tvaru pouzdra a oktagonální lunetě, který připomíná model Royal Oak od švýcarských Audemars Piguet. Navíc se dnes jedná o téměř nesehnatelný model, jelikož Casio v jednu chvíli ukončili po velmi krátké době výrobu. Teď se občas dá něco sehnat, ale některé konkrétní modely jsou vždy bleskurychle pryč

Náhoda? Nemyslím si! Aby tomu dali kluci japonští korunu, udělali ocelovou verzi „Oaků“, o které si dnes něco povíme. Respektive napíšeme. 🙂 

OAKY na steroidech, ale stále slim

Jak už jsem napsal na začátku, Casio se po úspěšném představení a skoro vyprodání modelové řady s označením 2100, 2110 rozhodlo v tomto počinu pokračovat a navázalo modely s označením GM-B2100.

Přibyla ocel, sexy IP povrchová úprava, solární pohon a rázem se dostaneme do úplně jiné kategorie. Jak vzezřením, výbavou, tak samozřejmě cenou, která může být pro někoho neakceptovatelná. Chápu, že dát cenovku 15 490,- za GÉÉÉČKA není úplně standardní a člověk to musí brát trochu srdíčkem. Na druhou stranu jde o pěkný, designový, odolný kousek, který se nyní díky ocelovému pouzdru a náramku ještě více přiblížil zmíněným Audemars Piguet. Takže taková APéčka pro chudé chrono pacienty. 🙂

Ocelovou variantu můžeme mít hned ve třech barevných variantách. Klasickou silver variantu, černou a trojici zakončuje nejzajímavější verze – růžové zlato, skořice, chcete-li. A právě poslední variantu jsem měl možnost vyzkoušet.

Novinku Casio G-Shock GM-B2100GD-5AER z recenze máme na Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si hodinky můžete v karlínské prodejně.

Ocelový držák

Abych jen nepsal ódy na to, že Casio vydalo ocelové G-Shocky, je potřeba se vrátit trochu do minulosti. GM-B2100 nejsou jediné ocelové hodinky spadající do portfolia odolných Casio hodinek.  

Celokovové G-SHOCKy odstartoval v roce 2018 modelem GMW-B5000, který měl velký úspěch. Není divu. Ty totiž odkazují na ještě větší legendu z roku 1983 Casio G-Shock DW 5000C.

Když v roce 2020/21 přišly oblíbené Oaky 2100, dalo se tak trochu čekat, že ocel na sebe nenechá dlouho čekat. 

Zlaťáky nejen na párty

Musím uznat, že varianta růžového zlata je pro mě asi nejzajímavější verzí celé trojice. I když označení růžové zlato je pro mé vnímání barev trochu diskutabilní. Naživo mi ta barva evokuje spíše měď, skořici. Jako vždy ale záleží na světle. Každopádně se hodinky hodí jak na večírek, tak do přírody nebo na kolo. Jsou prostě zajímavé a vzbuzují emoce!

Pouzdro

Pouzdro opětovně nabízí vysokou odolnost a celý vnitřní modul chrání tlumící komponenty z pryskyřice

Rozměry

Rozměry i přes ocelové pouzdro zapadají do řady 2100. Pouzdro nových B2100 má klasický rozměr 44 milimetrů a jeho tloušťka je pouze 12,5 mm, což je jen o 0,6 mm více než neocelové modely s označením 2100. Díky tomu je to nejtenčí ocelový model z dílny G-SHOCK.

Níže se můžeme pro zajímavost podívat na porovnání tloušťky pouzder GM-B2100 vs. GMW-B5000. Rozdíl je patrný na první pohled. 👇🏻

Číselník

Design číselníku se dočkal také několika patrných změn. Je od předchozích modelů 2100 (GA-2100, GM-2100 a GA-B2100) odlišný hned v několika věcech. 

  • Indexy a ručička na 9. hodině mají trojrozměrný efekt,
  • prstenec ve tvaru C na 9. hodině je samostatný díl
  • a celkově  se zde setkáváme s precizní prací broušení, kování, uchycení dílů pomocí špičkové technologie Yamagata Casio. 

Čitelnost a struktura číselníku se také posunula lepším směrem. Chrání jej minerální sklo (fňuk) a nechybí ani dvojité LED osvětlení, které je schopné osvětlit analogovou i digitální část hodinek.

Dýnko

Na zadní straně nechybí dýnko, které je ošetřeno DLC úpravou pro větší odolnost. Voděodolnost je 200 metrů, takže se hodinky můžou hodit i na plavání.

Náramek

Náramek má klasické složení jako u dřívějších ocelových modelů a za mě je to trochu škoda. Protože dává jinak kompaktním hodinkám mohutný vzhled díky odstávajícímu, pevnému dílu, který se napojuje na pouzdro. A na menší ruce prostě nesedí tak dobře jako neocelová verze.

Náramek je jinak dostatečně dlouhý i na medvědí ruku. 

Bluetooth kompatibilita a funkce

Vnitřní modul zde zažil asi největších změn.

  • Místo quartzu solární pohon. Díky němuž je akumulátor hodinek dobíjen přírodním a umělým světlem, odpadá potřeba pravidelné výměny baterie. Životnost akumulátoru se pohybuje kolem 7 – 10 let. 
  • Díky Bluetooth spojení s aplikací CASIO WATCHES můžete mít pod kontrolou neustále aktuální a přesný čas. Nechybí zde možnost snadného nastavení hodinek, které nabízí světový čas, datum, den v týdnu, stopky, budík a mnohé další funkce, které využijete při sportu a ve volném čase.
  • Na pozici deváté hodiny je umístěn subciferník ukazující aktuálně použitý režim, digitální displej ukazuje údaje související se zvoleným režimem. 

Kdo zaváhá…

Ještě stále se vám zdá cena přehnaná? Podle mého úsudku se z hodinek stane bestseller a konkrétně barevná varianta růžového zlata naváže na úspěchy předchozích Oaků a můžeme se brzy dočkat toho, že nebudou. 

Díky za možnost napsání recenze. 

Novinku Casio G-Shock GM-B2100GD-5AER z recenze máme na Helveti.cz. Naživo prohlédnout a vyzkoušet si hodinky můžete v karlínské prodejně.

Raději byste si o hodinkách něco poslechli?

Těšíme se, že vám uděláme radost nejen novými hodinkami, ale i povídáním o nich. Najdete nás na SpotifyAppleYoutubeAmazon a Castbox.fm. Máte-li tip na téma, které vás zajímá, nechte nám vzkaz v komentářích, rádi ho zpracujeme. A jak často budeme publikovat? Prozatím se můžete těšit na přibližně 3 nové díly do měsíce.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *