Vyberte mi hodinky: Ať jsou do 5 000 korun

Dobrý den, s čím můžeme poradit? „Vyberte mi hodinky do pěti tisíc“ zaznělo přání od pána, který právě přišel do naší Holešovické prodejny. Jeho požadavek nás inspiroval k tomu sepsat na podobné téma článek – jakýsi průvodce, který vám výběr usnadní a budete si moct udělat představu, co se v dané kategorii nachází a po čem hodit očko 🔎 na prodejně.

Úkol to není úplně jednoduchý, nicméně naše portfolio je velké a nabízí i kvalitní kousky za velmi rozumný peníz. Pojďme si představit pět (vlastně šest) vybraných modelů, které udělají dokonce víc parády, než by napovídala jejich cenovka.

Obsah článku

1. Casio Colection Duro ▶️ 2 290,-

Nelze snad ani začít jinak, než touto ikonou. Ano, Casio nabízí levné a spolehlivé hodinky, ale opravdovou ikonou se staly právě hodinky Casio Duro. Zda za to může Bill Gates, který je hrdě nosí, či čistě sportovní a univerzální design hodinek, toť otázka. Svou roli v tom zřejmě hrají oba dva atributy a k tomu nepřekonatelná cena 2 290,- (nebo na kovovém tahu za 2 490,-).

Duro díky svým rozměrům 44,2 mm působí odolným dojmem, díky své výšce 12,1 mm jsou však lehce nositelné a bez problému padnoucí pod rukáv mikiny, ale i košile. Ukazatel času je přehledný, jak se na sportovně-vodní hodinky sluší a díky datovému okénku nepropásnete ani den výplaty.

Vodotěsnost hodinek se zastavila na 200 m. Nemusíte se tak bát vzít je na dovolenou k moři a zažít s nimi objevování krás vodního světa při šnorchlování, nebo využít přímo přístrojové potápění v rámci dovolených 18 metrů rekreačního potápění. Na nějaké hlubinné výlety bych však doporučoval již model, který splňuje certifikaci ISO 6425.

Duro se dodává v základních barevných provedeních a je k dostání jak na gumovém řemínku, tak ocelovém tahu. Dobrou zprávou je i výrobcem udávaná životnost baterie 3 roky.

A pokud byste chtěli ladit s dámou svého srdce, je tu verze Baby Duro, s menšími rozměry (38,5 mm) a nižší vodotěsností, nicméně dostatečně odolné na každodenní nošení.

2. Casio G-shock GA-100 ▶️ 2 890,-

U Casia zůstaneme i nadále, tentokrát s jejich odolnější řadou, a sice G-shock. No a co by to bylo za G-shocky, nezmínit jejich velice úspěšný model GA-100!

Jak jsme u G-shocků zvyklí, nabízí se nám zde mnoho barevných variant, dokonce i verze stealth, které našly oblibu hlavně u ozbrojených složek, a to hlavně z důvodu jejich maskování. Ano, v noci totiž nejsou vidět, pokud nerozsvítíte led diodu. Nedochází tak k nechtěnému prozrazení díky odleskům, které by barevné varianty mohli vytvářet.

GA-100 nabízí zcela jednoduché ovládání, klasickou G odolnost, díky jednoduchým analogovým ručkám skvělou čitelnost a funkce, které můžeme očekávat. Stopky, den a datum, světové časy, odečítání rychlosti a několik budíků. To vše prosím pěkně v jedněch hodinkách.

Je na vás, zda funkce využijete, či ne, ale každopádně jsou zde k dispozici. I já, přestože většinu těchto zbytečností řeším skrz mobilní telefon, rád využiji možnosti budíku, ať už se jedná o situace přespání v přírodě, či jako záložní varianta po probdělé noci, kdy je každá záloha dobrá.

3. Citizen Eco-Drive Pilot ▶️ 3 920,-

I pilotní hodinky můžete mít hrdě na ruce a nemusíte si na ně půjčovat u banky. Pozorným jistě už vyvstala v hlavě značka Citizen. Jak jsme u japonských značek zvyklí, jejich produkce nabízí skvělý poměr cena / kvalita. Stejně tomu je i u 2 kovových modelů Citizen Eco-Drive Pilot, které aktuálně v Helveti pořídíte za 3 920,-.

Celoocelové zpracování nabízí neotřelý sportovní design s nádechem moderního letectví. Strojek E111 zase přináší výhodu v solárně napájeném článku a vy tak nemusíte dlouhé roky řešit výměnu baterie, pokud budou hodinky pravidelně vystavovány světlu (nejlépe venkovnímu). V opačném případě pak strojek disponuje rezervou chodu 6 měsíců, takže snesou i kratší zimní spánek v šuplíku.

Z barevných variant jsou skladem už jen černá a zelená, tak dlouho neotálejte, pokud vás solární pilot zaujal.

4. Claude Bernard Classic ▶️ 4 760,-

V našem seznamu to převažuje zejména kolegy z Japonska, ale i u švýcarské produkce se dá jít s cenou dolů. Claude Bernard má dlouhou tradici a navíc spadá pod gigant Edox, takže jisté kvality zajisté má, ostatně hodinky obou značek jsou vyráběné ve stejné továrně.

Model je nyní k sehnání se slevou za skvělou cenu 4 760 Kč.

Jak již název napovídá, hodinky Classic T50 Date 53019-3M-NIN nabízí příjemný společenský design. Nenapadá nás společenská příležitost, při níž by tyto hodinky neobstály. Ocelový model je poháněn švýcarským bateriovým strojkem ETA F06.111 se třemi kameny. Vodotěsnost je společenských 50 metrů, takže déšť a mytí rukou zde nevadí. Velkou výhodou společenských hodinek bývá safírové sklíčko, které naleznete i zde a které vám zaručí skvělou odolnost vůči škrábancům. Ručky a indexy pak v noci rozsvítí nanesená luminiscence.

I tento model je k dostání za zvýhodněnou cenu 4 845 Kč.

Podobný model s číselníkem s arabskými čísly najdete v referenci Classic 53019-3M-NB. Tento model nabízí stejné pohodlné pouzdro jako předchozí varianta. Díky ještě lepší čitelnosti se o něco víc hodí na každodenní nošení. Poháněn je bateriovým strojkem Ronda 515.

5. Citizen Automatic NJ0100-46L ▶️ 4 900,-

V kategorii hodinek do pěti tisíc je skoro nereálné najít hodinky s mechanickým kalibrem. Ale i zde je výjimka potvrzující pravidla. Opět musíme zamířit do japonských vod a opět vylovíme Citizen, konkrétně model Citizen Automatic NJ0100-46L.

Pohodlné soudkovité pouzdro o průměru 42 mm nabízí skvělý zážitek při každodenním nošení. Šířka řemínku 22 mm zase neomezené možnosti v jeho výměnách – ať už za jiné kožené, či látkové náramky pro sportovnější vzhled. In-house strojek Citizen 8210 (Miyota 8218) nabízí automatický i manuální nátah, disponuje 21 kameny a rezervou chodu cca 40 hodin.

Vodotěsnost je 100 m a pokud vyměníte kožený náramek za nějaký látkový, nezaleknou se ani rekreačního plavání.

Jste zvědaví, které si nakonec vybral?

Sportovní modely jsme vlastně přešli celkem rychle, protože vyšlo najevo, že kromě daného rozpočtu by chtěl hodinky na každodenní nošení do práce. Zamlouvaly se mu švýcarské Claude Bernard, ale nakonec se rozhodl pro automaty od Citizenu, které reprezentují naprostou klasiku. Jednak mu sedělo lépe soudkové pouzdro, také se mu líbil živější modrý ciferník.

Tak to by bylo

Takže to bychom měli za sebou první díl seriálu Vyberte mi hodinky…, v němž vám budeme představovat výběr modelů na vybrané téma. Doufáme, že se trefíme do vašich intencí výběru a že si uděláte novými hodinkami radost. A pokud máte nějaké zadání pro výběr, který zajímá právě vás, neváhejte nám ho napsat do komentářů, rádi se ho ujmeme a vydáme jej v jednom z dalších dílů.

Na dnešním přehledu vidíte, že i s omezeným rozpočtem si můžete pořídit sportovní odolné hodinky s mnoha funkcemi, elegantní švýcarské modely, či univerzální japonské automaty. Výběr by samozřejmě mohl pokračovat, ale snažil jsem se vypíchnout kusy, které jsou neprávem opomíjeny a určitě si vaši pozornost zaslouží. Za solidní cenu, která nezruinuje vaši peněženku a ještě zbyde dětem na zmrzlinu, uděláte parády víc než dost!

A pokud jste chytli slinu, podobně pojatý výběr najdete v článku Hodinky Festina: 5 + 5 tipů na jaro/léto 2024 pro dámy i pány. Některé modely tu sice onu magickou 5tisícovo hranici překračují, ale ne o moc, tak mrkněte.

Rádi si čtete naše články? Navštivte také náš e-shop s hodinkami.
Přihlaste se k odběru novinek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *