Tenká krása MeisterSinger Vintago VT903

Hodinky MeisterSinger Vintago byly představeny na slavném veletrhu Baselworld v roce 2019. Tato modelová řada představuje mírný odklon od „klasického“ dizajnu většiny hodinek značky MeisterSinger. Jak už oficiální popis této řady napovídá, jde o hodinky „Přehledné, přímé, ale diskrétní. Kolekce Vintago představuje to nejlepší ze 60. let v kombinaci se stručností jednoručkových hodinek.“ Co to ale znamená? Pojďme si blíže představit model MeisterSinger Vintago VT903.

Pouzdro

To, co dělá hodinky z řady Vintago tak odlišnými od ostatních modelů značky MeisterSinger, je v první řadě pouzdro. Právě zpracování a tvar pouzdra dělá z těchto hodinek poměrně netradiční kousek. Pouzdra hodinek MeisterSinger jsou obvykle poměrně vysoká, což samozřejmě není na škodu. Vintago naopak nabízí elegantní a štíhlé pouzdro s čistými liniemi, jehož výška činí pouhých 10,15 milimetrů. Je o mnoho tenčí než tradiční nabídka téže značky. Taková změna přináší při nošení těchto hodinek zcela nový zážitek. Tak tenké pouzdro se samozřejmě výborně hodí ke košili, nezachytává se o rukáv nebo manžetové knoflíky.

Pouzdro vypadá hodně retro, připomíná hodinky ze 60. let. Nemá žádné ostré hrany, všechno je krásně zaoblené. To všechno ještě podtrhuje průměr pouzdra, který je 38 milimetrů. Hodinky můžeme tedy zařadit do kategorie unisex, kdy se hodí na menší pánská zápěstí. Nosit je ale můžou i dámy, které mají rády větší hodinky.

Co se týče zpracování pouzdra, nenajdeme na něm žádné leštěné části, celé pouzdro je z kartáčované ušlechtilé oceli. Případné škrábance a oděrky tak nejsou viditelné na první pohled. To dělá z hodinek Vintago univerzálního společníka.

Číselník

Na fotografiích můžete vidět slonovinovou verzi Vintago. Toto je jeden ze čtyř dostupných typů, tři další nabízí barvu číselníku stříbrnou, modrou a černou. Každý má svou vlastní přitažlivost, ale odstín slonoviny asi nejvíc přispívá k retro vzhledu. Barva nevypadá levně a neexistuje žádná umělá patina, všechno je přirozené.

Ukazatel data je řešen netradičním způsobem. Datumový věnec je přiznán ve větším výřezu než obvykle a zobrazuje současně pět datumů, aktuální datum je pak označen indexem z leštěného kovu.

V závislosti na barvě číselníku může být ručka černá nebo bílá. Verze se slonovinovým číselníkem je dodávána s čistě černou ručkou a indexy kontrastující s barvou číselníku. Hrot ručky je slabounce zaoblen, ale není to moc viditelné.

Číselník je chráněn vypouklým safírovým sklíčkem, jehož tvar dodává důraz retro stylu. Tady by možná někdo ocenil použití sklíčka plastového, které by retro styl umocnil ještě víc. Z hlediska praktického ale plastové sklíčko příliš vhodné není.

Strojek

Modely Vintago jsou poháněny švýcarským mechanickým strojkem s automatickým nátahem Sellita SW200-1, který disponuje 26 kameny a rezervou nátahu 38 hodin. MeisterSinger vyzdobil strojek svým logem a jménem na rotoru samonátahu.

Zadní strana hodinek nabízí průhled na krásně zdobený strojek přes průhledné dýnko, které je k pouzdru upevněno šesti leštěnými šroubky.

Řemínek

Řemínek a jeho kvalitu může vnímat každý uživatel trochu jinak. K modelu MeisterSinger Vintago VT903 je dodáván hnědý kožený řemínek. Hodinky jsem měl na ruce pouze několik dní, za tu dobu se řemínek neměl šanci přizpůsobit mému zápěstí. Na ruce však působil vcelku příjemně. Spona řemínku je leštěná s logem MeisterSinger.

Hodinky Vintago jsou jedním z typů hodinek, se kterými se dá docela vyhrát s různými řemínky. Jejich majitel si může dokoupit řemínky jak od firmy MiesterSinger, tak od firem specializujících se na jejich výrobu, nebo si může nechat udělat řemínek na objednávku podle vlastních požadavků.

Zkušenost s nošením

První a nejdůležitější věc, kterou byste si měli uvědomit při nošení hodinek MeisterSinger je – zapomeňte na minuty. Stupnice je dělená po pětiminutových krocích, z hodinek tak nevyčtete, jestli je například 10:02 nebo 10:04. To je ostatně i motto značky – nechte čas volně plynout. Pro někoho, kdo je zvyklý výhradně na trojručkové modely, to může být z počátku trochu nepraktické. Dá se na to ale poměrně rychle zvyknout.

Jak jste už pravděpodobně uhodli, na číselníku a ručce není luminiscence. Možná by bylo skvělé mít alespoň na ruce nějakou nažloutlou zářící vrstvu ve stylu retro, ale výrobce se rozhodl to neudělat. Voděodolnost hodinek je 5ATM, takže to nejsou ty správné hodinky pro vaše další potápěčské dobrodružství, ale snesou běžný kontakt s vodou jako mytí rukou nebo déšť.

Vzhledem k jejich malé velikosti a nízké hmotnosti jsou to hodinky vhodné pro každodenní nošení. Nejsou ani moc sportovní ani moc společenské, ale něco mezi tím. Hodí se jak ke košili či tričku, nijak nevadí či nepřekáží. Pro milovníka a nadšence do retro, nebo chcete-li vintage stylu, jsou to hodinky, o kterých by měl minimálně přemýšlet.

Meistersinger Vintago – cena a dostupnost

Myslím, že hlavním pravidlem testování nových hodinek je jejich porovnání s ostatními. Vintago není tak snadné srovnávat s něčím rovnocenným na trhu. Cena je stanovena na 43 100 Kč. Modelová řada Vintago obsahuje, kromě hodinek MeisterSinger Vintago VT903, taky další tři modely:

MeisterSinger Vintago VT903

Originální článek byl připraven pro blog Onewheee.com.
Do češtiny přeložil a upravil Martin Jasovský.

Rádi čtete naše články? Navštivte náš e-shop nebo se přihlašte do newsletteru.
Přihlaste se k odběru novinek a článků:

Komentáře

Zaujal vás článek? Chcete nás pochválit nebo nám naopak něco vytknout? Budeme moc rádi za váš komentář. Zpětná vazba je pro nás velmi důležitá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *